Stránky: 1
Poraďte prosím. Nikde jsem to nenašel, všude jen odkazují na různé testy, které fakt nechci provádět. Zajímá mě alespoň přibližné určení prahů z TF max, kterou mám 198. Ještě znám klidovou TF, která je momentálně přibližně 43.
Lubos M psal:
Poraďte prosím. Nikde jsem to nenašel, všude jen odkazují na různé testy, které fakt nechci provádět. Zajímá mě alespoň přibližné určení prahů z TF max, kterou mám 198. Ještě znám klidovou TF, která je momentálně přibližně 43.
Máš úžasné rozpětí mezi TFMIN a TFMAX, co je potenciál pro dobrou výkonnost. Obávám se ale, že pouhým odhadem z těchto údajů k žádné rozumné hodnotě TFANP nelze dojít. Ten práh se postupem trénovanosti posouvá směrem nahoru, a to asi dost podstatně. Existují ale testy bez píchání a běz měření laktátu: vytvořením křivky závislosti tepu a tlaku na postupně vzrůstající zátěži, ale i to vyžaduje návštěvu speciálního lékaře...
Ještě jsem našel zajímavé pojednání na http://www.spanker.cz/beh/coe_1.htm, které by s tím mohlo souviset, ale samozřejmě příliš přesné vzorce nepodává, protože neexistují: cituji "V závislosti na dědičných schopnostech a kondici se může rychlost běhu na úrovni ANP kolísat mezi 75 - 90% VO2 max. Hodnota TF se pohybuje mezi 80 - 90 % TFmax u mužů a u žen v blízkosti TFmax. " Co se týče AP, je tam zmínka v předchozím odstavci o rozmezí 70 - 80%, kde tedy spíše ta horní hranice by mohla přibližně korespondovat s AP.
Já tyto údaje zatím také nemám přesně určeny: TFmax odhaduji podle zatím při závodech dosažených TF na asi 188, nejnižší klidovou TF jsem zatím naměřil 42. AP mi určil lékař při testu (bez měření laktátu) na 146 a ANP odhaduji podle subjektivního vnímání reakcí těla na 160-164.
A ještě jedna citace ze spankera (http://www.spanker.cz/beh/rady.htm#tepy):
Druhy tepových frekvencí
1.Klidová TF - měří se ráno po probuzení. Nárůst TF o 10% může signalizovat přetrénování, nemoc.
2. Maximální TF - u většiny lidí = 220 - věk
3. Bezpečná TF - nejmenší zatížení srdce při kterém se ještě projevuje příznivý účinek cvičení = 60% maximální
4. Karvonenová tréninková TF = minimální tréninková = 0.60 * (maxTF - klidová TF) + klidová TF
= dolní hranice pro aerobní trénink
horní hranice pro aerobní trénink = 0.85 *(maxTF - klid TF) + klid TF
5. Aerobní práh = bod, kdy začíná tzv. kyslíkový dluh. Zjišťuje se Conconiho testem. Tréninkem se jeho hranice mění.
6. TF VO2 max - maximální spotřeba kyslíka. Lze ji zvýšit tréninkem při 95% maximální TF.
(ale obratně se zde vyhýbají pojmům AP a ANP ve spojení se vzorci :-)
Stránky: 1