Odskočil jsem z vlákna dvoufázový běžecký trenink, byli jsme už daleko od tématu.
rk psal:
Takže něco mezi těmito extrémy 75-95 ?, taky podle délky trati....
vl001 psal:
A jaká je správná souvislost s délkou trati? Nebo kopcovitostí?
Čím kratší, tím vyšší frekvence. Pokud si z mládí pamatuju: Stíhačka ma dráze (5min) asi 120, důležitý je rychlý rozjezd, proto je frekvence maximální možná. Časovky, kritéria (1 hod a méně) 100/min, etapové závody (4až6hod) okolo 90/min. RAAM, 24hodinovky a podobné destrukce 70-85/min jak kdo utočí , aby nezpomaloval s lehkým převodem (mozek, ne nohy). Já na 12-ti hodinovce ( podobá se to dobou trvání IM ) 90 neudržím, spíš necelých 80.
Kopce to je jiná. Pokud klesne pod 60/min, mění se závodění na dojetí.
Ulrich jezdil do kopce ze sedla a pomáhal si rukama, Armstrong seděl a kmihal a střídáním rychlosti ničil nervy a stehna soupeřů. Ale tipl bych si, že minutový rozdíl v posledním kopci byl dán víc hlavou a obsahem bidonů a infuzí, než stylem šlapání.
teda hned na úvod otázka: Tys někdy viděl jezdit Ullricha ze sedla tak, že by to stálo za zmínku? Já bych naopak řekl, že právě Ullrich byl představitel dost striktní techniky v sedě, zvedal se minimálně a často dokonce jezdil i v kopcích tak, že nedržel řídítka vedle představce, ale za páky. To jen takový malý OT na začátek;-)
Průměrně frekvence jsou (aspoň podle mého computeru) hrozně zavádějící číslo. Co jsem si pořídil snímač kadence, tak to můžu potvrdit na 100%. Na rovině ještě jakž takž, ale v kopcích, kde člověk ještě utočí těch 75 a ve sjezdu nešlape, jdou průměry do velmi nízkých čísel. Za sebe považuji 85-90 na rovině za optimální pro závod, počítám, že když ještě pár let budu pracovat na frekvencích, tak se trochu nahoru posunu. V tréninku se snažím točit hodně.
Carmichael ale třeba pro tréninky těsně pod úrovní ANP, které považuje za důležité, doporučuje cca 1-1,5 hod dlouhé jednotky s otáčkami kolem 75-ti a právě těsně pod ANP prahem.
Nízké otáčky v kopcích jsou také otázka, protože třeba Ullrichův domestik Udo Bölts v rozhovorech říkal, že klidně točí 50 a vydržel kolikrát táhnout Ullricha dost vysoko.
Nejdřív podotknu, že jsem mizerný cyklista (snad ještě horší než plavec
). Ale pokud se kadence týče nejsem dlouhodobě schopen udržet více než 70-80. Krátce 90-100, ale při 120 skáču v sedle jak míček hop-hop (zrovna dneska jsem to zkoušel a musel na mě být fascinující pohled
).
Frekvence šlapání je individuální záležitostí a já jako závodník s 108 tisíci km stejně nejezdím většinou víc jak nějakách 75ot a to po rovině i do táhlých kopců. Při tréninku síly profíci jezdí třeba 50/min a rvou to v sedle jak dlouho vydrží, což se nám amatérům moc dlouho nepodaří. Krátkodobě dokáží někteří borci třeba 200ot, těch 120 není až takový problém a to i v kopci, ale je to několika vteřinová záležitost. Důležitější spíš je, jakým průměrem je člověk schopen trasu ujet v km/h. Točit 39/16 po rovině mi nepřipadá jako efektivní trénink
Obvykle za několik set km ani z velké pily neshodím, páč pod 20km/h v mírných kopcích nejezdím a to s přehledem zvládám na 53/21.
rk psal:
Ulrich jezdil do kopce ze sedla a pomáhal si rukama, Armstrong seděl a kmihal a střídáním rychlosti ničil nervy a stehna soupeřů. Ale tipl bych si, že minutový rozdíl v posledním kopci byl dán víc hlavou a obsahem bidonů a infuzí, než stylem šlapání.
Jecminek.Maselnik psal:
teda hned na úvod otázka: Tys někdy viděl jezdit Ullricha ze sedla tak, že by to stálo za zmínku? Já bych naopak řekl, že právě Ullrich byl představitel dost striktní techniky v sedě, zvedal se minimálně a často dokonce jezdil i v kopcích tak, že nedržel řídítka vedle představce, ale za páky. To jen takový malý OT na začátek;-)
Tady se musím jednoznačně přiklonit na stranu Ječmínka.Máselníka. Když Jan Ullrich v roce 1997 vyhrál Tour de France, v časopise Peloton byl článek s nadpisem "Jan Ullrich - oslava jízdy do kopce". Proč tomu tak bylo? Jan Ullrich jako jeden z mála jezdců jezdil všechny kopce téměř celé v sedě a málokdy vstal ze sedla. A jak Ječmínek.Máselník správně podotknul, vždy se držel za páky. Jeho styl jízdy do kopce se mi velmi líbil a tak jsem to v kopcích zkoušel stejně jako on :-) Ale slávy Ullricha jsem nikdy nedosáhl ;-)
Lance Armstrong jezdil velmi frekvenčně a když toho měl dost, často jezdil ve stoje. Stejně jako většina ostatních cyklistů, právě kromě Jana Ullricha. Ten vstal ze sedla opravdu jen málokdy. Na jízdu ze sedla byl expert Richard Virenque. Ten byl schopný jet deseti kilometrové stoupání celé ve stoje!
2 VlastaK: K této věci můžu podotknout jen tolik, že aby Virenque vydržel 10km ze sedla, tak musí mít silné ruce, mě většinou po pár minutách ze sedla (jezdím je ale spíše silově) nebolí nohy jako ruce - taky když je na nich celá váha těla + nějaké to procento jak tahám nohama, že?
Jinak ale myslím, že tajemství úspěchu není hodně točit, každému vyhovuje něco jiného... Na druhou stranu je tady fakt, který ještě nikdo nezmínil a není tak známý - na cyklistických závodech mají závodníci mladší 19 let zakázané různé převody tak, aby se učili jezdit švihově. Jen vám nepovím jak to je, mě jen v dorostu řekli, že nesmím jet velkou placku, tak jsem si jí blokoval... a za rok jsem zjistil, že mám oba převodníky malý, tak jsem mohl jezdit i tu velkou, ale to už bylo pozdě, přišel jsem tím o 2. místo v poháru, ale to je moje neschopnost cokoli si zjistit... ![]()
Oslík psal:
když je na nich celá váha těla + nějaké to procento jak tahám nohama, že?
Na cyklistických závodech mají závodníci mladší 19 let zakázané různé převody tak, aby se učili jezdit švihově.
a) Zkoušel jsi někdy stoj na rukou? To máš na rukou celou váhu těla. Když jdeš ze sedla, tak drzíš (můj velmi hrubý odhad) max. 20% hmotnosti. Navíc stejně jde o svalovou sílu, kterou přitahuješ řidítka k sobě, takže to moc společného s váhou nemá.
b) To není kvůli nějakému učení. Vyplývá to z vývoje jedince, silová jednostranná zátěž by neměla být před 19 rokem (ukončení osifikace kostí a podobné záležitosti s růstem člověka).
Oslíku, jestli Tě při jízdě ze sedla bolí víc ruce než nohy, svědčí to o jediném: neumíš ze sedla jezdit a pravděpodobně ani nemáš pořádné kolo. Já to cítím na novém kole jako hrom. Oproti ocelovému šíreru je současný duratec super tuhý, mám i podstatně tužší kola a při jízdě ze sedla, když jsem ho poprvé zkusil, jsem šel kupředu jako raketa (pocitově;-). Kolo také vůbec neuhýbá do strany, takže nepotřebuju ruce ani na vyrovnávání pohybu kola. Jinak jízda ze sedla je založena na tom, že pro pro pohyb využíváš vlastní hmotnosti, takže její případné "natlačení" nad ruce je chyba dvojnásobná: přetěžuješ ruce a snižuješ efekt šlapání ze sedla.
A jestli jsi někdy viděl Virenqua, musí Ti být jasné, že žádná extra hrana přes ruce není ;-)
Při jízdě ze sedla skutečně té váhy na ruce moc nepřipadne a není problém vydržet relaticně dlouho ze sedla. Jenže tím že se zapojí více svalů narůstá TF a proto je ekonomické jet pokud možno v sedě, kmihat okolo 70 aspoň a vůbec se na sedle nevrtět a sedět jako kvočna. Jenže to moc lidí neumí a při stoupání typu Ještěd apod to ani nejde půl hodiny jet naprosto stylově. Je potřeba ulevit zadku, protáhnout nohy a v prudkých úsecích si trošku pomoci.
K blokaci převodů - je to skutečně dle věku, dřív si pamatuju, že jsem musel jezdit max 52/16 nebo jak to vycházelo, ale to bylo jen na závodech kde se na to hledělo. Při místních akcích je to pořadatelům šumák. Od 20let mám na 2kolech po sobě 53/11.
Jen zajímavost: konkrétně Hana Ebertová (viz RAAM) dokáže při jízdě do kopce ve stoje "odpočívat" (nižší tepy než vsedě), ale ta se dá těžko považovat za příklad normálního cyklisty ![]()
Jo - psali, že Hanka je v tomto výjimečná, ale při pohledu na tepák je jasné, že z 160 je během půl minuty 170 takřka spolehlivě u kohokoliv. Jenže někdy se ten zadek prostě zvednout musí ![]()
Tak teď jsem na pochybách, protože když jsme o tom mluvili před pár lety na cyklistickém soustředění, tak jsem spíš slýchal názor, že je jízda ze sedla zátěž i na ruce. A Virenque nemusí být "hrana", aby měl sílu v rukou, ne?
Moje kolo určitě není nic supermoderního, ale zároveň také vím, že moje technika jízdy na kole je taková... svérázná ![]()
edit: A k jízdě v balíku: taky to neumím, protože oni vždycky jedou pohodu, v klidu a pak najednou sjezd a jdou někde pryč...
Ale já neumím ani řadit, časově by mi to teď vyhovovalo víc (neflákal bych se takovou dobu u počítače), ale zase jak dlouho?
Editoval Oslík (2007-06-08 22:44:57)
na trénink jízdy v sedle je dobrý nějaký měkký rám typu Favorit, kdy je dojem z jízdy ze sedla pouze takový, že člověk vydá víc energie a nezrychlí takřka o nic
Na fáčku jsem vyjížděl v sedě skoro všechno a čím lepší kolo, tím víc ze sedla jdu, abych se udržel co nejdéle v čelním balíku. Dříve jsem si to nechal takticky ujet hned na začátku ![]()
koyama psal:
Nejdřív podotknu, že jsem mizerný cyklista (snad ještě horší než plavec :) ). Ale pokud se kadence týče nejsem dlouhodobě schopen udržet více než 70-80. Krátce 90-100, ale při 120 skáču v sedle jak míček hop-hop (zrovna dneska jsem to zkoušel a musel na mě být fascinující pohled :) ).
také se pohybuju v těchto hodnotách :-)
honzaherda psal:
Při jízdě ze sedla skutečně té váhy na ruce moc nepřipadne a není problém vydržet relaticně dlouho ze sedla. Jenže tím že se zapojí více svalů narůstá TF a proto je ekonomické jet pokud možno v sedě, kmihat okolo 70 aspoň a vůbec se na sedle nevrtět a sedět jako kvočna. Jenže to moc lidí neumí a při stoupání typu Ještěd apod to ani nejde půl hodiny jet naprosto stylově. Je potřeba ulevit zadku, protáhnout nohy a v prudkých úsecích si trošku pomoci.
Vždy jsem míval tendenci brzy jít do kopců ze sedla. Sice už dnes jezdím na kole jen minimálně, ale když už vyjedu, tak sebemenší stoupání vítám jako možnost zvednout zadek ze sedla a ulevit zádům. Domnívám se, že je to tím, že mnohem více km naběhám než najezdím (nebo najezdím na koloběžce, ale to je také pohyb spíš podobný běhu) a jízda vestoje je pro běžce bližší. Je to můj subjektivní dojem, odborníci mi jej možná vyvrátí...?
Hodně ale záleží na kole. NA Favoritu jezdím do práce a ve stoje se mi na něm nejede moc dobře, na horském kole je geometrie jiná a když se včas zařadí správný převod, takový, že hmotnost těla sama akorát stlačí pedál přiměřenou frekvencí, jede se na něm krásně. Nemá tendenci zatáčet, ruce nijak zvlášť netrpí a osvědčilo se mi zapojit do krouživého pohybu i kotníky. Tím se dá dosáhnout toho, že se kolena nemusejí tolik zvedat. Je třeba ale šlapat špičkami nohou (nemám SPD, ale klasiku - klipsny).
Píšu to asi strašně laicky. Možná, že jezdím úplně špatně, ale je to způsob, který mi nejvíce vyhovuje. Jestli mi někdo zkušenější poradit, co mám změnit, můžu to zkusit.
tak tak, Jardo Koloběžko, běžcom je bližší jízda ve stoje. velice brzy je začíná bolet z kola chrbát, protože jsou zvyklí na vzpřímenou pozici