reklama
behej.com behy.cz

běh, běžecké boty a maraton - fórum behej.com a behy.cz

Nejsi přihlášen

#1 2007-06-15 09:25:53

forest Pohlaví - muž
programátor behej.com
Místo: Brno/Havířov
Celkem: 132 km
Web

Nike Free

Tak sem taky něco přihodím.
Myslím si, že tahle bota není pro konzervativní lidi. Sami pochopíte, když botu dostanete poprvé do ruky. Bota (mám pro ní označení papuče) jde srolovat - jak podélně tak příčně. Podržka je segmentovaná. Navozuje pocit běhu naboso (boty jsou odstupňováno 0 = boso, 10 = jako normální bota). Ideální na tréningy na ovále, kde se navic dělají SBC.
Já mám Nike Free 5.0 Trainer. Od klasického modelu se liší suchým zipem přes nárt, k dispozici je ještě 3. druh - Trial. Vyrábí se 3 druhy podrážek - 3.0, 5.0 a 7.0. Ale asi to není typ boty, pro má výrazné problémy s klenbou. Nepoužívám v chladném počasí (alespoň můj dojem, tzn. pod nulu nebo za mokra) jako je sníh jako podložka (v té botě je regulérní kosa, tím jak má lehký svršek).
Tohle považuju za pozitivní "úlet" od Nike, tahle bota mi odstranila psychický blok od této značky. Minimálně bych tuto botu doporučil všem na alespoň jedno proběhnutí - je to fakt něco jiného.
Obrázek: http://img83.imageshack.us/img83/5502/313829012kr4.jpg

Klady:
+ lehkost boty
+ jazyk je v jednom kuse, nikam nejezdí
+ výberné pro kontakt s podložkou

Zápory:
- trhá se měkká textílie na patě a hřbetu nohy (verze 2 to mají prý už odstraněné). Nestalo se to mě samotnému, nevím o nikom, kdo by měl první verze a netrhlo se mu to. Naštěstí je bota poté funkční. Viz http://www.nicholasroussos.com/images/n … ee-rip.jpg
- cena (cca 3000 bych za ně nedal, narazil jsem na ně v outletu za tisícovku)
- malé kamínky se dostávají mezi segmenty podrážky, což je celkem nepříjemné (problém hlavně po ziním sypání cest)

Celkem: 85%, botu bych bral hned v novém modelu, pokud by cenově nebyl tak nadstřelený

Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími. - forest blog

#2 2007-06-15 11:28:31

slv Pohlaví - muž
Člen
Místo: Most (Patokryje)
Celkem: 596 km

Re: Nike Free

můžeš trošku popsat to "něco jiného"? zkoušel jsem si je v shopu ale neměl jsem odvahu si je koupit ani ve slevě..zdá se mi to jako správný přístup, jenom odtlumení a pak už je to na noze..stabilita, přechodová fáze, odraz..

New balance 846, JOMA sportwear

#3 2007-06-15 12:50:42

forest Pohlaví - muž
programátor behej.com
Web

Něco jiného. Ehm, pokusím se. Podívej se na boty v dnešní době - samé plast, nejaké stabilizace a kdesi cosi. Asi moc si nebudeme nalhávat, že noha v čím více přetechnizované botě degeneruje (není schopna pak přejít na boty, které nemají stabilizace a pod).
Predevším z téhle boty mám dojem, že noha řídí botu a ne bota řídí nohu. Prostě plně cítím (ne jako náraz, tlumení samozřejmě v botě funguje jako v každé jiné), jak při dopadu a odruzu se opírá a o patřičná místa - jde tak technicky lépe zvládat krok. Druhá věc -  přidje mi to, že nejen chodilo je, ale i kotník je free - netahá mě nic na patě, nic netlačí. Řešení paty je si myslím ideální pro lidi s výraznou ostruhou.

Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími. - forest blog

#4 2007-06-15 13:02:10

Mato Pohlaví - muž
Člen
Místo: Bratislava
Celkem: 78526 km

'Nieco ineho' je aj v tom, ze ked v nej bezis, nemozes nechat "prasknut" nohu o zem, ale musis cielene doslapnut tak, aby si tlmil dopad. Odraz citis na spicke a nie je to ako ked sa snazis odpichnut od zeme v lyziarkach (niektore bezecke boty ich notne pripominaju).
Napriek tomu je Nike Free (mam iba model 5.0 doma) prekvapivo makka bota s dost hrubou patou. Po ostrych kamenoch by som neodporucal v nich behat- moze to dost boliet.

#5 2007-06-15 13:10:38

forest Pohlaví - muž
programátor behej.com
Web

Mato to vystihl, co jsem nedokazal vyjádřit.
Ještě bych doplnil Mata - to samé platí i pro kořeny v lese, kde se mažáš chodidel může stát až nepříjemnou. Tady fakt nastává otazník na model Trail (nevím o nikom, kdo by je měl).

#6 2007-06-15 20:26:07

slv Pohlaví - muž
Člen
Místo: Most (Patokryje)
Celkem: 596 km

a to je podle mě správná filosofie, nechat nohy ovládat běh. kotníky se zpevní, vazy, svaly..akorát ty kameny apod. to je blbý. v běžecké obuvy nejsem vůbec zkušený, ale když si boty vybírám, tak je vezmu do ruky a zkusím je srolovat a jinak ohýbat..některý jsou fakt jak prkno. takže pokud někde ty trailový uvidím za slušný peníze, koupím si je. a pak se pokusím zde zrecenzovat.

New balance 846, JOMA sportwear

Board footer