Zdravím všechny kategorie běžců :-)
Chtěl bych se optat jestli neexistuje nějaký zařízení na měření uběhnutých kilometrů,jako třeba krokometry a podobně a pokud jo-tak jaký s tím máte zkušenosti? Případně jak si měříte uběhnutý kilometry vy?
Já mám pár okruhů v blízkosti mého bydliště projetý na kole a tím pádem jsem si nějaký trasy přesně změřil tachometrem ale když vyběhnu mimo změřenou trasu tak se můžu jen dohadovat kolik přesně jsem to uběhl...:-)
Nejpřesnější pro vlastní použití bude změření na kole a GPS.
Pokud jsou cesty viditelné na satelitní mapě, dává stejné výsledky www.mapmyrun.com (ne ve všech lokalitách je dost podrobná), nebo podobné internetové mapy.
Další možnost pro trpělivé a menší přesnost jsou papírové mapy.
Krokoměr, v jeho nejlevnější podobě, používám jen jako hodně hrubě orientační, třeba na dovolené. Přesnost závisí na kalibraci podle známé trati a podobnosti výškového profilu a podobnosti stylu běhu. Lepší a přesnější krokoměry berou ohled i na zrychlení, nejen počet kroků.
Někdy si délku jen vycucám z prstu podle doby běhu a pocitů.
Já, podobně jako ty, žádnou techniku na měření při běhu nepoužívám. Trasy, které běhám pravidelně, mám změřené na kole a průběžně tak dostávám do oka celkem přesný odhad toho, jak rychle běžím. Když pak běžíš trasu neznámou, zpětně, podle času a podle tempa, kterým jsem běžel, přepočtu kilometry.
Než weby v angličtině si raději vzdálenost změřím na atlas.cz. Na rozdíl od třeba mapy.cz se na atlasu nechá posouvat obrazem aniž by se načítání délky trasy přerušilo.
Jarda koloběžka psal:
Než weby v angličtině si raději vzdálenost změřím na atlas.cz. Na rozdíl od třeba mapy.cz se na atlasu nechá posouvat obrazem aniž by se načítání délky trasy přerušilo.
Jen pro info: mapy.cz asi před měsícem vypustily do světa novou verzi... a je hodně dobrá, neduhy z předchozí verze (jako třeba Jardou zmiňované přerušení při posunu obrazem) byly odstraněny. Stojí za to se na ně mrknout.
Ještě k tématu: Já osobně měřím právě pomocí www.mapy.cz (případně www.amapy.cz - to je ten Atlas, o kterém psal Jarda).
mrkni sem: http://forum.behej.com/tema-657-garmin- … r-305-str1 tento stroj vřele doporučuji
Jj,na ten stroj sem se už koukal-ale je to dost drahá záležitost pro amatéra jako jsem já :-)
Já používám taky mapy.cz. Změření trasy je otázka minuty, tak naco kupovat další drahej "krám"
Jarda koloběžka psal:
Na rozdíl od třeba mapy.cz se na atlasu nechá posouvat obrazem aniž by se načítání délky trasy přerušilo.
To jen na okraj: mapy.cz to už umí, nasadili tuším před měsícem novou verzi. Oproti mapmyrun.com je výhoda v mapových vrstvách (především turistická mapa+značka KČT) s celorebulikovým pokrytím (v Havířově v lese změřím akorát tak velké prd na MMR), MMR zase umí profil (i když pro ČR je jen hodně orientační, ale pro neznámý terén je to dobré i pro předběžný odhad, lepší než počítat vrstevnice).
Já mám většinu tras po kterých běhám také projety na kole a změřeny cyklopočitadlem. A vzdálenosti na trasách, které projety nemám určuji podle tempa běhu a doby po kterou je běžím. Není to sice stoprocentně přesné, ale použít se tato metoda dá také.
Zelus psal:
Jj,na ten stroj sem se už koukal-ale je to dost drahá záležitost pro amatéra jako jsem já :-)
v Oseku jsi na HIMu bezel pul maraton za 1:39, takze jsi vic profik nez ja:-) Ale nebudu delat agitku.
Jecminek.Maselnik psal:
Zelus psal:
v Oseku jsi na HIMu bezel pul maraton za 1:39, takze jsi vic profik nez ja:-) Ale nebudu delat agitku.
Jj,pamatuju se jak jsem se snažil běžet-byl to můj první půlmaraton a trénoval jsem na něho jen 4dny před závodem :-) Až příště poběžím něco podobnýho tak doufám že si čas vylepším ale i tak jsem spíš amatér a běhám jen proto, že mě to baví :-) a proto je taky pro mě mým největším idolem amatérskej běžec kterej začne běhat z radosti ze života aby pořád neseděl u počítače a ne žádnej super profík kterej celej život trénuje jak stroj a pak se světe div že má takový neuvěřitelný časy :-)
pokud běhám trasy po silnici, tak je mám změřené na kole, pokud jinudy, tak vycházím z času běhu a když mám náladu, tak si to změřím dle turistické mapy 1:50 000. km sem/tam - neběhám profi, aby mi to vadilo.
Jj,taky to sem tam měřím podle času běhu :-)
A máte někdo vyzkoušený měřič na sportovním telefonu Nokia 5500? Brácha ho má a zkoušel to a na 2km se mu to prej seklo okolo 20metrů, tak to ještě otestuju já na změřené 5-ti km trase a uvidím jak přesně to měří :-)
Já teď experimentuju s Nokií N95. Je tam aplikace Sports Tracker, která z údajů naměřených GPS počítá rychlost a převýšení a taky umí (čert ví z čeho) počítat počet kroků. Naměřenou trasu (pozice-čas) uloží do souboru. Dokonce to má fičurku, která umožňuje online přenos pozice na Sports Tracker server, takže se můžeš nechat sledovat v téměř reálném čase na internetu - to jsem zatím nevyzkoušel. Je to supr hračka, aspoň mám motivaci tahat s sebou telefon. Zkušenosti - funguje to bez problémů až na celkem solidní spotřebu baterek. Odhaduju, že plně nabitá baterka vydrží tak 3 hoďky. Ještě uvidím, hraju si s tím zatím jen 2 dny. S tím webcastem bych viděl životnost tak na hoďku.
Já chodím běhat s Nokia E51 (Nokia sport tracker, SmartCom GPS ) a GPS. Trasa je zaznamenána a je přesná. Výdrž u E51 při 9 hodinové jízdě na kole přijdu cca o 40% kapacity baterie a u GPS nevím, ale je schopna fungovat 22 hod. v kuse. Mobil mám připevně na elastickém páse os Krusela (na paži).
Google Earth (teď je verze 4.3) umí naměřit trasu pomocí nástroje pravítko. Vzhledem k tomu, že se dole uprostřed pod mapou ukazuje i nadmořská výška kurzoru (krom výšky pohledu vpravo), tak by ji to mohlo i zohledňovat. Ale to je jen dohad.
Zelus psal:
Jj,taky to sem tam měřím podle času běhu :-)
A máte někdo vyzkoušený měřič na sportovním telefonu Nokia 5500? Brácha ho má a zkoušel to a na 2km se mu to prej seklo okolo 20metrů, tak to ještě otestuju já na změřené 5-ti km trase a uvidím jak přesně to měří :-)
mam ho a meri pomerne presne (alespon v mym bezeckym tempu - 5-6min/km). pomerne znamena, ze maximalni chybu oproti mereni na kole jsem zaznamenal cca 100m na 5km. a je samozrejme otazka, jestli muj tachometr na kole je to spravny meritko .)