Tak se nám to dnes odstartovalo na Palackého vrchu v duchu některých minulých ročníků: na sněhu, po ledu, v blátě... A na závěr závodu vysvitlo sluníčko.
Účast myslím převýšila všechna očekávání a minulé ročníky. V prvém okruhu jsme stále běželi nahečmaní, takže rychlost byla dána především rychlostí běžců před námi, jen sem tam se našla místa, kde se dalo bezpečně předbíhat. Například v tom pověstném táhlém stoupání před závěrem okruhu. (Tam jste si klidně mohli předbíhat, koho chcete :-)
Editoval running-observer (2007-11-17 15:18:29)
Boty se silniční podrážkou dnes hodně klouzaly, v tlačenici prvního okruhu nebylo moc vidět pod nohy. Chtěl jsem začít zvolna a vystupňovat závěr, takže mi to moc nevadilo. Čas a pořadí nebyly důležité. Ve druhém okruhu jsem si neodvykle užíval předbíhání, čímž jsem se nad plánovaný rámec dostal v euforii až na své maximum. Snad to nebude chybět zítra a hlavně za týden v Porubě.
Účast byla rostoucí a k vidění byly mnohé slavné tváře. To se mi líbilo.
Mezi slavné tváře bych zařadil po loňské absenci v BBP legendu českého triatlonu Tomáše K.
Trať mě proti loňsku připadla těžší a místy nebezpečnější. První kolo byla zkouška trpělivosti a vzájemné ohleduplnosti, teprve obávaný stoupák pole roztrhal.
Pokud jsem dobře odhadl konec prvního kola, tak jsem běžel rovnoměrně a bez loňské krize ve stoupání. Výsledkem bylo zlepšení o minutu.
ja si vyzkousel zavod pouze v roli divaka a obcasneho fanouska. lidi hodne, coz je pozitivni a skoda, ze zavod nebyl o nejakou hodinku dele, protoze to se oteplilo a zmrazky alespon trochu zmekly.
nohy me svedily moc, ale kdybych je poslechl, asi bych po 2km lapal po dechu
. zatim to na zavodeni neni, ale mozna v syrovicich se treba dockam.
Čerstvé informace o dnešním BBP: http://my.opera.com/Baxx007/blog/
Měření délky tratě okolo 8,1 km zřejmě souhlasí.
Jinak doplňuji informaci o rekordní účasti: 239 osob v hlavním závodě, celkem přes 400. Jarda Dvořáček se nikoliv neprávem zmiňuje o tom, že jde o největší běžecký seriál v ČR...
Já jsem se taky vydal do Brna. Bylo to porvé co jsem otestoval moje krosové botky NB782 v tak náročném terénu a k mé naprosté spokojenosti držely stopu jak přibité. Narozdíl od mé fyzičky, která mě v kopci před cílem naprosto opustila.
Kolik ta trať teda vlastně měří? Ví to někdo? 8,1 by mě docela zklamalo.
Adamas: Nemá smysl porovnávat průměrnou dosaženou rychlost s nějakou tou očekávanou průměrnou rychlostí, protože terén to byl obtížný a ten stoupák 2x zopakovaný velmi zpomaluje (a z kopce to nejde stejnou měrou nahnat), takže zklamání není na místě.
Fyzička se dostaví časem v takové podobě, že budeš spokojený. Pokud budeš dost běhat :-)
to running-observer: Díky za povzbuzující slova. Vlastně jsem si něco takového říkal i já sám sobě, ale od druhého to zabírá víc. Díky. ![]()
Mě by zajímalo, jaký máte názor na způsob bodování v BBP. Z letního běžeckého poháru jsem byl zvyklý na výpočet bodů z poměrů mého času a času vítěze (x-té místo = (čas vítěze / čas x) * 100-10).
V porovnání s bodováním v BBP mi to dávalo daleko lepší představu o tom, jak rychle jsem vlastně vzhledem k aktuálním podmínkám běžel. Pokud jsem měl 60 bodů, tak jsem prostě běžel na 70% Dao. Kdežto teď závisí počet bodů víc na tom, kolik lidí se závodu zúčastnilo.
Což sice dává větší možnosti taktizování, ale už méně vypovídá o tom, jestli jde forma nahoru nebo dolů.
Mond: i v LBP se dalo krásně taktizovat.
Například bylo hříchem se nezúčastnit závodů č. 4, 8 a 13, kde se rozdávalo v průměru o 5 bodů víc než ve zbytku. Chce to bedlivě sledovat Danův kalendář závodů, případně se ho telefonicky dotázat.
Pro případnou "kontrolu formy" není složité přepočítat poměr času vítěze a svůj.... i při BBP.
Účast v závodech BBP 2006-2007 se pohybovala v kategoriích M, MV... kolem 200 startujících. Vyjímkou byla Myslivna, která kolidovala s Indoor 24/12/6 h.
V letošním ročníku BBP bude pravděpodobně účast silněji ovlivněna skutečnou zimou a odklonu části startovního pole k prohánění prkýnek všech možných tvarů a zaměření.
Milane, děláš něco jiného než permanentně přispíváš do fora..... Pojedeš v sobotu do Poruby nebo už letos maratony odpískáme. Hlásí zhoršení počasí a já si tam předloni vyžral tříhodinový liják při teplotě +1 C. Navíc vlaky jedou tak blbě, že musíš vstát buď na 5.03 nebo až o 2 hodiny později, což však přijedeš těsně před startem. Dej mi vědět, jak se zachová celá brněnská maratonská squadra - Dan, Jarda .......
Horacius z Mokré Hory 608 730713
Horác : Horáci dělám, ovšem v těchto dnech i díky problémům s patou se věnuji spíš činnostem v domácnosti. ![]()
Více mobilem...
Mond: s bodováním si až tak velký problém nedělám. Porovnávám si čas se svým loňským (předloňským) a všímám si časů, které dosáhli mí nejbližší soupeři. Žádný systém bodování není 100% objektivní.
No já bohužel zatím žádné loňské časy nemám. Ale doufám, že se k nim časem taky propracuju a zařadím se tak mezi zasloužilé běžce. :-) Zatím si tedy budu přepočítávat poměry časů sám.
Okolních běžců si už taky někdy stačím všimnout. Tady mě ale trošku mrzí, že je ženská kategorie oddělena od mužské. V létě se mi soupeři sledovali líp. :-)
Monde, máš v BBP správně rok narození? ![]()
Tady se nic neutají. Koyama zase vydedukoval, že jedu v prosinci do Chrudimi. A to jsem sem na fórum napsal jen 6 příspěvků! ![]()
Vl001: Máš pravdu. Nemám.
Ale jsem v tom téměř nevinně. Nechtělo se mi stát ve frontě a tak mě přihlásil kolega. A ten mě o osm roků postaršil.
Takže jsem dokonce ve veteránské kategorii. Už jsem se to snažil dát do pořádku a vyplnil změnový formulář na stránkách BBP. Ale nejspiš to funguje jen pro změnu oddílu. Zkusím ještě napsat Jardovi Dvořáčkovi...
Už jsem obdivoval za jeho dedukci Koyamu, ale Ty jsi detektiv úplně geniální. ![]()
Neřekl bych, že je k tomu třeba velké detektivní nadání. Ale to víš, když nám veteránům kazí nějaký mlaďoch pořadí, raději se poptám ![]()
Na to, jak krátce běháš ti to pěkně lítá. Jen tak dál ![]()
To víš, my mladíci se učíme rychle. Zvlášť, když máme od koho. ![]()
Mám takový blbý dotaz. Když mám koupené předplatné na BBP musím před závodem na prezentaci nebo stačí dojít až na start? IMHO stačí dojít na start, ale radši se ptám, abych pak negeneroval chaos. Dík za odpověď.
Podle slov organizátorů je třeba se zaprezentovat zaškrtnutím se v prezenčce (je to výrazně časově méně náročné než registrace s placením). Výjimečně se toleruje, když toto někdo z důvodu časové tísně neudělá (moje zkušenost: udělali na mě tytyty, ale do výsledků zařadili).
running-observer psal:
Podle slov organizátorů je třeba se zaprezentovat zaškrtnutím se v prezenčce (je to výrazně časově méně náročné než registrace s placením). Výjimečně se toleruje, když toto někdo z důvodu časové tísně neudělá (moje zkušenost: udělali na mě tytyty, ale do výsledků zařadili).
Aha, dík za odpověď. Radši dorazím trochu dřív.
Dnešní závod v Jehnicích byl po většině na blatě, na sněhu a na sněhové břečce. Obávaný prudký svah díky rozblácení nešel v běžné obuvi v určitých místec ani vyjít, natož vyběhnout. Ale proběhli jsme se pěkně.
Trošku delší, ale o to zajímavější povídání ze soboty: http://my.opera.com/Baxx007/blog/2007/1 … a-reportaz
Tak další závod, tentokrát v Syrovicích už máme za sebou.
Mně se vydařil, podařil se mi zaběhnout osobák na 1 okruh (ten poslední), to je pro mě nejméně podstatné. Oba závody co jsem běžel jsem si celkem užil a neprotrápil se do cíle, jak se mi někdy stává. Taky po dlouhé době jsem zase viděl staré známé tváře. Ale hlavní je že stále můžu běhat a nic mě nebolí. ![]()
Jinak co se týká samotného závodu, tak letošní podmínky byly pro běhání přívětivé. Počasí mělo sice inverzní charakter, prostě syrovina, hold Syrovice svůj název nezapřely,
ale hlavně, že cesty byly suché, bez bláta (to bych v tom mrazu ani nečekal) a bez náledí. ![]()
Také jsem spokojen, pro mě nový osobák skoro o 2 minuty. A vcelku v pohodě. Moc jsem si dával záležet, aby mě schody nezničily a bylo to opravdu v pohodě. Zbyly rezervy i na finiš, ale ten stačil jen na předběhnutí 1 člověka.
ja jsem prezil, coz je po pul roce nezavodeni pozitivni ![]()
snad uz bude vysledek v pristim zavode prijatelnejsi.
Mám zatím nejhorší syrovický čas, nicméně podařilo se mi doběhnout až do cíle, také jsem spokojen. Nevím, proč bych měl být kvůli běhání nespokojen ![]()
Taky jsem rád zase viděl známé tváře, po závodě jsem žel nezůstal pokecat, spěchal jsem na rodinnou vánoční sešlost.
No vystartoval jsem opatrně - přece se po dlouhém výpadku neutavím na prvním kiláku, zanedlouho se kolem mě přehnal Luckyboy a pak i dvojice veteránských ironmanů
, jejichž poznámky, že bych měl být víc vepředu mě vyhecovaly k úspěšnému zrychlení v seběhu. To jsem zase spatřil Luckyboyovu červenou čepicu a držel jsem se jí pořád aspoň nadohled. Nebyl to úplně nejlepší nápad, po průběhu do druhého kola se mi nadobro ztratil a začalo mě píchat v boku. Pár lidí šlo přede mě, já akorát předběhl jednoho běžce, co měl dost. Pak se situace ustálila a skoro to vypadalo, že udržím pořadí a tak nějak to dotáhnu až do cíle, když v tom mě předběhl Jarek. Že mě řada o generaci starších běžců nechává za sebou jsem zvyklý a není ostuda být poražen od dobrého soupeře, no ale ego je ego a tak z toho byl napínavý souboj, v jehož závěru mě Jarek mazácky nastoupil na schodech...ale v cílové rovince jsem ho předsprintoval.
A taky mám syrovický osobák. Suma sumárum spokojenost.
nechysta se nekdo do krenovic autem a nema volne misto? za svezeni nabizim prispevek na pohonne hmoty a noseni tasky s vecima ![]()
Zimní Brněnský běžecký pohár je naprosto výjimečná akce a já smekám před profesionální dokonalostí organizačního týmu. Nebudu jmenovat nikoho, aby se nikdo neurazil, ale u takto monstrózní akce za účasti cca 400 dětí a dospělých by se už nedalo vystačit s pouhým nadšením. Takže se setkáme s vlídnou a rychlou prezentací, zázemím na úrovni, kvalifikovanou prací rozhodčích v cíli, kteří bezpečně určí pořadí více než 200 startujících na trati dlouhé 10 km a téměř bleskovým vydáním výsledkových listin.
Něco takového nemá ani Praha, která může Brnu pouze tiše závidět.
Doporučuji alespoň jeden start v BBP i těm, kteří to mají do Brna dal.
Přehled zbývajících závodů BBP 2007/8 najdete na http://bbp.webzdarma.cz a na startu si můžete vzít i tištěnou verzi celkových propozic.
S předchozím příspěvkem mohu jen souhlasit. Dnes to bylo také perfektní.
Pokud jde o mě, nečekal jsem od sebe žádné zázraky po půlmaratonu před 4 dny. Ale nový osobák na této trati, byť jen o 20 sekund, potěší...
to Luckyboy: kdybych tady četl včera, určiět bych se Ti nabídl...
Je super, ze Brno ma BBP, mozna by bylo ale lepsi, kdyby to nekteri tak nezrali. Ja prozatim s BBP koncim, vcera jsem tak vyhnil, az jsem se prekvapil, jak pomalu se da "bezet".
tuta psal:
Je super, ze Brno ma BBP, mozna by bylo ale lepsi, kdyby to nekteri tak nezrali. Ja prozatim s BBP koncim, vcera jsem tak vyhnil, az jsem se prekvapil, jak pomalu se da "bezet".
Že by dvě vteřiny před tebou vyhnil i Petr Vabroušek? Nemá on náhodou pořád ještě lepší maratonský osobák?
Neber umístění do desítky jako nutnost a přijď zase. Nemůže se pokaždé dařit podle představ.... O svém "výkonu" raději taktně mlčím ![]()
zavod i kdyz trochu vetrny jsem si docela uzil. zlepseni od lonska zanedbatelne, ale k rychlemu behani se v zime nutim obtizne, tak mi muzou zavody aspon z casti pomoct udrzet si rychlost, kterou stejne nemam
. Lonsky rok mi BBP ve zlepsovani rychlosti pomohl.
Svata
jasny. bezci jsou ale ochotni, takze odvoz jsem sehnal rychle. Diky Dane ![]()
Editoval Luckyboy (2008-01-06 16:05:47)
vl001: No to, ze mne predbehl i Vabruch, ktery vypadal hodne z formy, byla posledni kapka. :-) Sice to nebyly 2 sekundy, ale tak 2 metry, dal jsem mu pred finisem moc velky naskok a uz to fakt neslo stahnout. Maraton mam snad uz lepsi, myslim, ze letos ta Viden byla jeho osobak, kdyby me predbihali i cesti ironmani, to by bylo fakt na rucnik. :-) Ale vazne, rusim to proto, ze absolutne nezvladam ty zacatky a nebavi me placat se tak vzadu, ten vcerejsek byl opravdu tak priserny, ze si nechci pripadne dale shazovat sebevedomi dalsim podobne vydarenym zavodem, trenink mi da mnohem vic (a navic bych ho sel vlastne i rychleji). A klesnout tak hluboko, ze bych na BBP ladil nebo treba alespon trosku odpocinul, tak to opravdu ne. :-)
Tak nás čeká v sobotu kros na blátě... v Radosticích
a beze me. S nachlazenim se tam nema cenu trmacet. Tak si vsichni kvalitne zazavodte a moc nepadejte ![]()
Tak to máme za sebou. Trasa byla nějak změněná, abychom byli ušetřeni toho blata. Jenomže ten pozitivní účinek jsem teda nějak nezaregistroval. V některých místech se to blato aktivně pokoušelo mě vyzout či sblížit se se mnou. Naštěstí jsem neupadl, ale někteří jiní ano. Já jsem v sebězích po blátě byl velmi opatrný.
No, já jsem v sebězích tentokrát snížil stupeň sebezáchovy o dva řády, jinak bych totiž nepředběhl Sváťu ![]()