Ač jsem na to dřív nekoukala, poslední dobou mi jedno není co kupuji. Ač tam šijou všechny známé značky - je to levnější, přesto se mi z principu nechce dále podporovat trh se zeměmi, kde neznají lidská práva a ve fabrikách často pracují děti. Navíc - ač je všechno údajně testováno, kdo ví? Například z dětských hraček jistě vzorky také projdou testy, ale naši kontroloři i tak naleznou sem tam nějaké ty nebezpečné barvičky atd. v botách už jsem V oblečení ještě lze najít aspoń nějaký kus pocházející z jiné země, ale v botách nějak ne a ne najít. Víte o nějakých? Dejte mi nějaký tip k modernizaci "botkového" parku, díky...
Co vím, tak jediné bežecké boty (silniční), které nejsou z Číny (nepočítám čeksý pokus Botasu), tak je Nike. To je Vietnam.
New Balance vyraba niektore modely v USA a Reebok si stale nechal tovaren v UK- tiez len na niektore modely. Nike ma tovarne aj v Korei (Juznej, samozrejme) okrem Vietnamu a Adidas vyraba niektore modely aj v Europe- napr. u seba v Nemecku, v licencii v Rumunsku a roky sa vyrabali aj v CSSR, ale pre kradeze a porusovanie dusevneho vlastnictva sa divizia v tovarni zrusila. Vo vacsine pripadov sa vsak produkcia presunula do JV Azie- a to nielen do Ciny, ale hlavne do Indonezie, kde je vobec najlacnejsia pracovna sila (a najhorsie pracovne podmienky).
Treba si skocit na stranky jednotlivych spolocnosti a nieco si o ich modeloch najst.
Tak na NB720 je napsáno "Made in England". NB1061 jsou ale z Číny. Zdá se, že NB šije leckde,ale to nejsložitější nechává pro jistotu číňanům.
a já mám NB1061 Made in England:o)
VanaXXL psal:
Tak na NB720 je napsáno "Made in England". NB1061 jsou ale z Číny. Zdá se, že NB šije leckde,ale to nejsložitější nechává pro jistotu číňanům.
nene, stejne jako jazzmaker mam NB 1061 fabrique en Angleterre ![]()
2 VanaXXL: Jeden člověk (nebo spíš jeho fabrika) údajně vyrábí v Čechách závodní sedačky do aut - i se štítkem Made in Germany... ![]()
Jojo, divnej svět. Vím o jedněch měřácích vyráběných v Brně, na který se píše "made in EU". Jinak na mých NB1061 je opravdu nápis "Made in China". Mám je asi měsíc. Možná tam teď někdy NB přenesl výrobu.
to by bylo fakt vtipné (přesun celé výroby). NB se tím donedávna dost chlubila že šije v UK
(btw: firem, které vyráběji v čechách a na ještě lacinější moravě věci "made in germany" je hodně)
Moje Reeboky 3D Lite IV maji stitek made in Indonesia.
Do Číny se ještě před 2. světovou válkou dováželi šicí stroje právě z Anglie a na těch se tam dost dlouho šilo (možná ještě šije), tak možná právě proto ty nesrovnalosti u NB.
Třeba by na cedulce mohlo stát "Made in China but on machines from England" ![]()
Osobne som k celému konceptu "made in" skeptický. Ako už bolo vyššie uvedené nič nedáva záruku toho, že či štítok hovorí pravdu. Navyše v dnešnom globalizovanom obchode by sme museli bojkotovať takmer všetky výrobky, keďže sa často stáva, že jedna časť výrobku je vyrobená napr. v indii, druhá v kirgizsku, tretia v čechách a celé sa to zmontuje v číne. Viem, že v mojom rodnom meste sa kedysi šili zvršky pre značku puma, ale podrážky boli úplne z inej krajiny, myslím, že z talianska, potom ich spolu zlepili, ale neviem aké made in tam dali. A ak by sme chceli bojkotovať krajiny, kde sa porušujú ľudské práva tak by sme nemali ostať len pri číne, kľudne by sme mohli bojkotovať väčšinu ázie a istí by sme si mohli byť len pri poľnohospodárskych produktoch, tie sú väčšinou z európy( preto sú aj také drahé
.
"Made in ..." už dávno neznamená, že zboží opravdu bylo vyrobeno "in ...".
No i já si myslím, že se vůbec nemůžem řídit štítkem , kde je uvedeno, kdo by měl ten či onen výrobek vyrábět. I u nás v republice se dělá hodně světoznámích značek se štítkem vyrobeno např. v Německu.
nektere modely New Balance jsou Made in England, napr. NB745 nebo NB846 - ty se delaji i damske
tak myslim ze za par let takovych bot najdes spoustu viz. http://ekonomika.idnes.cz/adidas-odchaz … anicni_abr ale myslim ze ty veci co ti vadi se nezmeni :-/
Stránky: 1