reklama
behej.com behy.cz

běh, běžecké boty a maraton - fórum behej.com a behy.cz

Nejsi přihlášen

#281 2008-02-29 09:25:26

Jarda koloběžka Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 2965 km

Re: Běh a psi

ranninevolnost psal:

Mam pocit, ze by jste meli opustit temata ktera nejsou vasi parketou, viz kynologie a vycvik psa, a opet se vratit ke svym jiz zabehnutym bezeckym tematum. Nektere uvahy totiz nejsou uvahy, nybrz blaboly.

Tvé pocity nesdílím. Diskuze v tomto vlákně je většině běžců dost blízká, protože, bohužel, mají mnozí běžci, přestože nejsou chovateli psů, potřebu vědět o chování psů více, než jejich mnozí majitelé, kteří za své psy odpovídají, ale často se podle toho nechovají. Příkladů je strašně moc. Dokážu pochopit, že na volné louce kilometr od zástavby potkám psa navolno, ale nepřijatelné je to, jak bezostyšně venčí pejskaři psy na cyklostezkách. Hřeší na to, že cyklista zabrzdí, protože mu nic jiného nezbývá. Dopadá to tak, že se motá na jedné straně komunikace pán, na druhé pes a v tom horším případě jsou dokonce spojeni téměř neviditelným vodítkem.

#282 2008-04-02 17:47:08

Mirek Kostlivý Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 12 - Modřany
Minulý měsíc: 306 km
Celkem: 22664 km
Pohár Behej.com: 372.7 bodu

Tak dneska mám opět čerstvý zážitek se psem a jeho majitelkou. Vyjdu si to ze dveří domu, a přiřítí se ke mně černý pes velikosti knírače, a nehledě na volání majitelky na mě skočí tak, že se mi předními tlapami opřel do prsou. Říkám k němu dostatečně nahlas: "Chlape, já mám sprej, tak ho nechci použít, když máš košík, ale nech mě být!" Rozbíhám se, pes za mnou, majitelka stále křičí: "Rexi, Rexi!", ale pes jí opět ignoruje a jde po mně. To už jsem nevydržel, a přesným zásahem pepřového roztoku mezi oči jsem ho umravnil. V duchu si říkám, ty už po žádném běžci nepůjdeš. Ale perlička na konec. Odběhám si svých 8 km, vejdu do domu, tam majitelka toho psa (ale už bez něj). Že jsem prý postříkal jejího psa i ji samotnou, ať se to prý už neopakuje, pes je prý štěně (jak to mám poznat?), a měl košík. Já odvětil, že příště klidně zase, když ho nezvládá. Ona že prý to oznámí na policii, odvětil jsem, klidně ať oznamuje. Zajímavé je, že informace o psu mi před tím, když na mě skákal neposkytla, byl jsem pro ní vzduch, stále jenom halekala: "Rexi, Rexi!" nějaké omluvy za obtěžování jsem se taky nedočkal. A nyní ji stálo za to zhruba 45 minut stát na chodbě a čekat na mě. Je to jasný, bojí se, že toho psa budu příště vychovávat za ní. Má pravdu, budu! Se sprejem v ruce!

#283 2008-04-03 08:38:59

Mato Pohlaví - muž
Člen
Místo: Bratislava
Celkem: 78526 km

Mirku, aj ked zdielam Tvoje rozhorcenie, nemyslim si, ze si postupoval adekvatne. Tebou postriekany pes si to odniesol za vsetkych, ktory Ta v poslednom case otravovali. Kedze mal kosik, nepredstavoval pre Teba bezprostredne nebezpecenstvo (vzhladom k jeho velkosti a hmostnosti) a mohol si zvolit primeranejsi donucovaci prostriedok. Stacilo psa zhodit, ked sa o Teba oprel a zahnat sa nan rukou, pri dalsom vyskoceni by som pouzil stredne silne nakopnutie kolenom do hrude/brucha, to by ho urcite odradilo od dalsich pokusov. Majitelku by som dorazne upozornil (najma ak to je susedka a budes sa s nou este stretavat), ze nabuduce pouzijes sprej a ak bude agresivna, tak aj na nu. Po takomto upozorneni uz Ti v buducnosti nemoze nic vycitat.
Ak by tento incident oznamila na policii, tak neviem, neviem, kto by vysiel ako vitaz. Obrana musi byt vzdy primerana utoku, resp. jeho hrozbe a moze maximalne dosiahnut takeho stupna, aby si nemusel odvracat uz dalsi utok. Kedze mal kosik (aj ked nemal voditko), tak Ti bezprostredne nebezpecenstvo nehrozilo a myslim, ze si nemal pravo ohrozit jeho zdravie. Ten stredne silny kopanec kolenom by uplne stacil.

#284 2008-04-03 17:15:39

Oslík Pohlaví - muž
Člen
Místo: Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Minulý měsíc: 267 km
Celkem: 6044 km
Pohár Behej.com: 160.4 bodu

No, Maťo, ono zakopnout o takovýho psa taky nebude nic moc. Ale na druhou stranu máme taky malýho psíka a když ho občas někdo odváže, tak má jako zábavu pobíhat po sídlišti, přiběhne, uteče a tak dokola... Kdyby zrovna vyšel Mirek, tak by se asi taky kamarádil...
To je těžkým zhodnotit situaci, když jsme tam nebyli...

Už tam budem? smile

#285 2008-04-03 19:34:14

vl001 Pohlaví - muž
Člen
Místo: Brno
Celkem: 3810 km
Web

Mato psal:

Mirku, aj ked zdielam Tvoje rozhorcenie, nemyslim si, ze si postupoval adekvatne. Tebou postriekany pes si to odniesol za vsetkych, ktory Ta v poslednom case otravovali. Kedze mal kosik, nepredstavoval pre Teba bezprostredne nebezpecenstvo (vzhladom k jeho velkosti a hmostnosti) a mohol si zvolit primeranejsi donucovaci prostriedok. Stacilo psa zhodit, ked sa o Teba oprel a zahnat sa nan rukou, pri dalsom vyskoceni by som pouzil stredne silne nakopnutie kolenom do hrude/brucha, to by ho urcite odradilo od dalsich pokusov. Majitelku by som dorazne upozornil (najma ak to je susedka a budes sa s nou este stretavat), ze nabuduce pouzijes sprej a ak bude agresivna, tak aj na nu. Po takomto upozorneni uz Ti v buducnosti nemoze nic vycitat.
Ak by tento incident oznamila na policii, tak neviem, neviem, kto by vysiel ako vitaz. Obrana musi byt vzdy primerana utoku, resp. jeho hrozbe a moze maximalne dosiahnut takeho stupna, aby si nemusel odvracat uz dalsi utok. Kedze mal kosik (aj ked nemal voditko), tak Ti bezprostredne nebezpecenstvo nehrozilo a myslim, ze si nemal pravo ohrozit jeho zdravie. Ten stredne silny kopanec kolenom by uplne stacil.

Maťo, nejsem právník, ale přesto si dovolím vložit se do diskuze s laickým názorem. Mluvíš o obraně - přiměřené obraně - avšak o té se mluví jen v případě útoku člověka, ne? Já někde četl, že v případě útoku psa jde o jednání v krajní nouzi, což je jiná kategorie. Mirek útok (ať už skutečný či domnělý) nevyvolal a měl právo bránit jakkoli s tím, že nesměl způsobit škodu větší ta, která mu hrozila. Pokousání člověka je vždy bráno jako větší škoda, než léčení psa postříkaného sprejem (i kdyby ho zabil, jde o škodu na zdraví člověka oproti škodě na majetku - psovi). Navíc odpovědnost majitele za chování psa nebyla omezena tím, že pes měl správně košík. Mirek není povinen kontrolovat košík ani věřit, že pes s košíkem pokousat nemůže, navíc mu všichni dosvědčíme, že má z psů hrůzu a proto jakýkoli kontakt, který připustí nezodpovědný majitel, považuje za útok smile Prostě si nemyslím, že by Mirek mohl mít problémy. Jestli se mýlím, opravte mne.

#286 2008-04-03 20:39:52

Tomas_Pce Pohlaví - muž
Člen
Místo: Pardubice
Tento měsíc: 132 km
Minulý měsíc: 174 km
Celkem: 1780 km
Pohár Behej.com: 117.1 bodu

Mirku vím, že někteří psi jsou pro běžce nepříjemní, ale pepřový sprej a citlivé smysly psa to je teda síla, chudák pes. Je mi ho i přes to, že na tebe skočil a otravoval tě, líto a také  že to odnesl za všechny psy kteří tě dosud otravovaly. Promiň to je můj názor.

#287 2008-04-03 20:53:39

Jecminek.Maselnik Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 3765 km
Web

Souhlas s Mirkem i Vl001.
1) pes, který se opře tlapami o hrudník, je už prostě telepes. Už jen úder košíkem způsobený "hrou" bolí jako hrom.
2) zvíře obtěžovalo opakovaně, což je důležitý faktor. Mirek se ho zbavil, odběhl, následně ho pes přes pokyny paní doběhl o obtěžoval znovu. Sám mám z dohánějících mne psů taky hrůzu.
Kdyby se ke mně podobně choval člověk, dám mu, s prominutím, přes hubu. Navíc, pokud si dobře pamatuju, v vyhláška pražského magistrátu zakazuje volné pobíhání psů, takže ten, kdo porušil pravidla, je bába, kterou pes neposlouchá a ona ho nemá na vodítku. Podle mého názoru dopadl pes, resp. paní ještě docela dobře. Já bych na ni zavolal při té druhé návštěvě policajty.

#288 2008-04-03 20:55:04

Tomas_Pce Pohlaví - muž
Člen
Místo: Pardubice
Tento měsíc: 132 km
Minulý měsíc: 174 km
Celkem: 1780 km
Pohár Behej.com: 117.1 bodu

Trošku to odlehčím:
Já "běžec" z Pardubic jsem běžel PIM 1/2 M a na Výtoni jsem potkal maminku přítele, který chodím s mojí dcerou a sebou měla psa a povídala si s nějakým starším pánem. A včera jsem projížděl net a v 22,00 hod jsem ještě zavítal na Petrovy stránky http://wittyhosvet.blogspot.com/ a hned na úvod Běžecká fotografie roku a tam problém se psem při pražském půlmaratonu a představte si byli to oni, taková náhoda, jak dědeček si to s psíkem vyšlapoval mezi běžci :-). (dost se teda pletl)

#289 2008-04-03 21:32:15

Alice Drábková Pohlaví - žena
Člen

Toto je hrozné čtení pro nás pejskaře. Úplně to se mnou lomcuje a klepu se zuřivostí, když si představím, že mi někdo takto bezdůvodně postříká psa sprejem.
Naprosto chápu, že se třeba bojíte napadení psem někde v pustém lese, to já pochopitelně taky. Ale tohle - pes sousedky, štěně - to prostě byla ze strany toho pana Kostlivého jen a pouze zlá vůle, snaha někoho vytrestat.
Hrozné je, že tento člověk pravděpodobně, podle jiných příspěvků, chodí běhat na stejná místa jako já. Klidně se mi může stát, že si půjdu s pesanem zaběhat a on mi ho bezdůvodně postříká sprejem. Taky si asi budu muset pořídit něco na svojí obranu. Za normálních okolností si já ani můj pes nikoho nevšímáme, ale od té doby, co jsem si přečetla tuhle diskusi, dívám se na běhající chlapíky v lese úplně jinak a čekám, jestli se mi na nevrhnou na psa. Úplně mi spadne kámen ze srdce, když zjistím, že v altánu v Kunratickém lese se krčí jen nějaký neškodný úchyl a nečíhá tam sportovec s pepřákem, aby vytrestal psy za své potenciálně prokousnuté tepláky.

#290 2008-04-03 21:47:53

Štefan Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha
Tento měsíc: 194 km
Minulý měsíc: 420 km
Celkem: 9937 km
Web

Alice Drábková psal:

Toto je hrozné čtení pro nás pejskaře. Úplně to se mnou lomcuje a klepu se zuřivostí, když si představím, že mi někdo takto bezdůvodně postříká psa sprejem.
Naprosto chápu, že se třeba bojíte napadení psem někde v pustém lese, to já pochopitelně taky. Ale tohle - pes sousedky, štěně - to prostě byla ze strany toho pana Kostlivého jen a pouze zlá vůle, snaha někoho vytrestat.
Hrozné je, že tento člověk pravděpodobně, podle jiných příspěvků, chodí běhat na stejná místa jako já. Klidně se mi může stát, že si půjdu s pesanem zaběhat a on mi ho bezdůvodně postříká sprejem. Taky si asi budu muset pořídit něco na svojí obranu. Za normálních okolností si já ani můj pes nikoho nevšímáme, ale od té doby, co jsem si přečetla tuhle diskusi, dívám se na běhající chlapíky v lese úplně jinak a čekám, jestli se mi na nevrhnou na psa. Úplně mi spadne kámen ze srdce, když zjistím, že v altánu v Kunratickém lese se krčí jen nějaký neškodný úchyl a nečíhá tam sportovec s pepřákem, aby vytrestal psy za své potenciálně prokousnuté tepláky.

Psi jsou skutečně chudáčci, hodní mazlíčkové vysoce odpovědných a ohleduplných majitelů. Když čtu tento srdcedrásajíci příspěvek tak přímo začínám toužit, aby mi nějaký pejsek prokousal tepláky, tedy přesněji elasťáky mizuno za 1100 Kč. Když i mne trochu kousne, nevadí, jsem zdravotně pojištěný.

...klást jednu nohu před druhou jak nejlépe umím. A vždy s úsměvem.

#291 2008-04-03 22:10:24

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen
Místo: Doudleby nad Orlicí
Tento měsíc: 45 km
Minulý měsíc: 95 km
Celkem: 4496 km

Mirek Kostlivý psal:

Tak dneska mám opět čerstvý zážitek se psem a jeho majitelkou. Vyjdu si to ze dveří domu, a přiřítí se ke mně černý pes velikosti knírače, a nehledě na volání majitelky na mě skočí tak, že se mi předními tlapami opřel do prsou. Říkám k němu dostatečně nahlas: "Chlape, já mám sprej, tak ho nechci použít, když máš košík, ale nech mě být!" Rozbíhám se, pes za mnou, majitelka stále křičí: "Rexi, Rexi!", ale pes jí opět ignoruje a jde po mně. To už jsem nevydržel, a přesným zásahem pepřového roztoku mezi oči jsem ho umravnil. V duchu si říkám, ty už po žádném běžci nepůjdeš. Ale perlička na konec. Odběhám si svých 8 km, vejdu do domu, tam majitelka toho psa (ale už bez něj). Že jsem prý postříkal jejího psa i ji samotnou, ať se to prý už neopakuje, pes je prý štěně (jak to mám poznat?), a měl košík. Já odvětil, že příště klidně zase, když ho nezvládá. Ona že prý to oznámí na policii, odvětil jsem, klidně ať oznamuje. Zajímavé je, že informace o psu mi před tím, když na mě skákal neposkytla, byl jsem pro ní vzduch, stále jenom halekala: "Rexi, Rexi!" nějaké omluvy za obtěžování jsem se taky nedočkal. A nyní ji stálo za to zhruba 45 minut stát na chodbě a čekat na mě. Je to jasný, bojí se, že toho psa budu příště vychovávat za ní. Má pravdu, budu! Se sprejem v ruce!

Tak to měla bába docela štěstí, že jsi se šel jen proběhnout na 3/4 hod. a nemusela na tebe čekat dlouho. Dovedeš si představit ten dolík, který by na té  chodbě vystála čekajíc na tebe, kdyby jsi si šel v rámci objemové přípravy na nějaký ultramaraton zaběhnout v pohodovém tempu padesátku? big_smile

#292 2008-04-03 22:16:06

Člen

Přesně tak, paní Drábková, skočí-li na mě bezdůvodně Váš pes, tak ho postříkám sprejem taky. Asi by jste ho na mě také použila, kdybych na Vás v tom Kunratickém lese bezdůvodně skočil. A nepomohla by mi výmluva, že jsem si před tím nasadil košík smile. Útok je útok, ať s košíkem či bez něj.
Jinak na psu, kterého vidím pár vteřin, nepoznám, je-li štěně, či nikoliv. Pokládám ho za psa. A sousedka to byla asi jako těch dalších tisíc lidí okolo, co tam na tom sídlišti v Modřanech bydlí.
A hlavně! Naběhal jsem již tisíce kilometrů, potkal stovky psů. A maximálně jeden majitel z deseti se mi omluvil za to, že mě jeho pes obtěžuje. Kdyby ta pro mě naprosto neznámá paní řekla po té, co na mě ten pes skočil: "Nezlobte se, je to štěně, chce si jen hrát", tak jsem sprej nepoužil.
A ti, co mě znají, tak ví, že běhám s brýlemi. Stály mě asi 12 000, a já nepotřebuji, aby mě je nějaký pes shodil na zem a rozbil je. Prostě se odmítám podřizovat psům, které majitelé nezvládají. A nakonec, majitelku psa jsem upozornil, že mám sprej, a ona na to nereagovala a svého psa dále nezvládala.

#293 2008-04-03 22:22:15

Člen

Mira.B. psal:

Tak to měla bába docela štěstí, že jsi se šel jen proběhnout na 3/4 hod. a nemusela na tebe čekat dlouho. Dovedeš si představit ten dolík, který by na té  chodbě vystála čekajíc na tebe, kdyby jsi si šel v rámci objemové přípravy na nějaký ultramaraton zaběhnout v pohodovém tempu padesátku? big_smile

Míro, máš pravdu, taky jsem litoval, že jsem si nedal svých obvyklých 18km v pomalém tempu smile. Ale končím trénink na maraton, tak jsem měl jen krátký výklus.
Ale teď vážně: "Ta paní mě přišla hlavně říct, aby se to už příště neopakovalo". Asi si říkala, že ho příště na mě pustí bez košíku smile.

Editoval Mirek Kostlivý (2008-04-03 22:26:06)

#294 2008-04-03 22:46:19

ED Pohlaví - muž
Člen
Minulý měsíc: 166 km
Celkem: 2899 km

achich achich.
mám nádherného psa, teda pejsku.
ale bez vodítka do lesa - nebo mezi lidi - nevyběhnu. šelem, které přestanou jít po stopě díky volání páníčka je fakt málo. ta má to je jen "většinou" - a to prostě nestačí.
celý problém je, že nemáme dog free zones a obráceně.
na rok 2008 je to docela vtipné vysvědčení

#295 2008-04-03 22:54:25

Člen

Tomas_Pce psal:

Mirku vím, že někteří psi jsou pro běžce nepříjemní, ale pepřový sprej a citlivé smysly psa to je teda síla, chudák pes. Je mi ho i přes to, že na tebe skočil a otravoval tě, líto a také  že to odnesl za všechny psy kteří tě dosud otravovaly. Promiň to je můj názor.

Kdepak Tomáši, neodnesl to za všechny psy, co mě otravovali, ale za ty, co mě pokousali. A první majitelka útočného psa mi řekla, ať se nedivím, že mě kousl, když běžím (bylo to před 25 km závodem v Žamberku, kde se nás před závodem rozbíhali desítky - svědek Tomáš Mrázek), podruhé před dvěma roky, kdy mi majitel druhého útočného psa řekl, že tam na té prokouslé noze nic nemám (fotku toho kousance mohu předložit).

#296 2008-04-04 07:19:17

Alena Pohlaví - žena
Člen
Místo: Beroun

Tady asi fakt není co řešit: pes má být na vodítku, případně perfektně poslouchat, aby prostě nikoho za žádných okolností neobtěžoval. A je fuk, jestli jde o ratlíka nebo psa velkého. Taky mám psa a taky neposlouchá. Tím spíš musí být na vodítku a hotovo. Sama nemám ráda, když kolem mě poskakují. Ne snad, že by mě pokousali, ale prostě to obtěžuje, nejsem na cizí psy zvědavá a stejně respektuju fakt, že ostatní nejsou zvědaví na psa mého.

#297 2008-04-04 10:34:10

Mato Pohlaví - muž
Člen

vl001- vsetko by zalezalo na tom, co by dotycna tvrdila na policii a ci Mirek mal na to svedkov. V tomto pripade ocividne neslo o krajnu nudzu, kedze ho ten pes pokusat nemohol vzhladom na nasadeny kosik. Ustanovenie o primeranej obrane by sa mohlo pouzit analogicky (pochybujem vsak, ze by to strazmajster na policii vedel takto zahrat). Co by Mirkovi mohlo hrozit by bola pokuta za priestupok proti obcianskemu spoluzitiu (ked pre nic ine tak pre nie nevyhnutne pouzitie pepraku, ktory potencionalne mohol ohrozit aj majitelku pri zlom vetre) a majitelke psa dalsia pokuta za nerespektovanie mestskeho nariadenia. Ak by mal pes trvale nasledky, mohla by sa dozadovat aj nahrady nakladov na liecenie psa, pripadne nahrady  (emocionalnej) ujmy- to vsak uz v obcianskopravnom spore.
Prosim, neberte to ako zastavanie sa majitelky, iba som nacrtol mozne problemy. V kazdom pripade ak to bolo, ako Mirek popisal a skutocne sa bal o svoje bryle a pes bol velky, tak prosim. Ja by som vsak pouzil na prvom stretnuti koleno. Ak by bol bez kosiku, samozrejme sprej. Navyse reci o stenatach ma vobec nezaujimaju- ja tiez predsa nenecham pobiehat po lese svoje roztopasne decko (hypoteticky) s prakom v ruke a nenecham ho strielat po ludoch, len preto, aby sa chlapec mohol vydovadet. Stenata su inak casto horsie ako dospele psy, lebo nevedia odhadnut (ani pri hre) mieru sily stisku celusti.

#298 2008-04-04 11:05:43

vl001 Pohlaví - muž
Člen
Web

Jasně, že závisí na konkrétním posouzení situace. Já jen chtěl upozornit na to, že v případě opravdového útoku psa se nezkoumá postup dle "nutné obrany".

Ale abychom tu nedělali ze psů zase nějak extra velké nebezpečí - moje zkušenost je, že velcí psi bývají obvykle vychovaní a běžce si vůbec nevšímají. Navíc často, když mne majitelé vidí běžet, psa si přivolají k sobě, poděkuju, proběhnu a je to. Za poslední rok jsem měl konflikt jen se dvěma ratlíky, kteří asi mysleli, že když jsou dva, tak vytvoří útočící smečku. Seřval jsem je tak, že nevěděli kde se schovat a nezkoumal jsem, jak moc vážně svůj útok mysleli smile Majitel schovaný v davu se raději k psům ani nehlásil smile Na druhou stranu chápu všechny, kteří se psů bojí. Není jejich povinností přestat se bát. Je povinností majitelů psů postarat se o své miláčky.

#299 2008-04-04 13:05:09

lastboyscout Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 8176 km
Pohár Behej.com: 152.1 bodu

Jako majitel psa a zároveň běžec jsem přesvědčený, že pes prostě NESMÍ skákat na cizí lidi. Pokud neumí poslouchat, má být na vodítku. Sice nemám osobní zkušenosti s pokousáním, ale vím jak je to strašně nepříjemné, když kolem vás poskakuje pes a vy prostě nevíte co se stane.  To jsme se dostali skutečně až tak daleko, že budeme "domácí miláčky" a jejich manýry omlouvat a nadřazovat nad to, že se někdo jiný chce bez obtěžování proběhnout?
A mimochodem, sprej mívám často sebou také a neváhal bych ho použít. A samozřejmě bych pochopil, kdyby ho někdo použil na mého psa, pokud by mi , nedejbože, utekl a běžec by se jím cítil ohrožený.
A teď to trošku přeženu - pokud někdo povyšuje práva zvířete nad práva lidí, měl by se nad sebou zamyslet.

The sky is blue, water is wet, women have secrets. Who gives a fuck?
السماء زرقاء, ماء مبلّلة, نساء يتلقّون أسرار. الذي يعطي

#300 2008-04-04 13:22:44

tereza Pohlaví - žena
Člen
Celkem: 3511 km

Také se přikláním k názoru, že pes má poslouchat, a to na první slovo, ne přemlouvat s hrstí piškotů. Kdo svého psa nezvládne, ať si ho volně pouští jen na zahradě či v uzavřeném prostoru. Prohřešky psa = chyba majitele. 2x jsme měli psa a myslím, že vím, o čem to je. Psi mám ráda, ale ne se zuby ve vlastní noze smile

#301 2008-04-04 13:23:30

Člen

Jistě, právo člověka na čisté tepláky a brejle na nose je jistě mnohem a neskonale víc než právo psa na zdravé oči a nos.

#302 2008-04-04 13:42:35

Mato Pohlaví - muž
Člen

Povedali by ste to iste, pani Drabkova, keby som sa po Vas sapal ja, zasvinil Vas, oslintal a sem tam Vas tak vydesil, ze by ste v noci nemohli spat? Eventualne by som Vam mohol zlahka ublizit na zdravi a keby ste si nahodou na mna zadovazila nejaky sposob obrany, tak by sa na Vas oborila moja manzelka/brat/sestra/rodicia.... Ved mam predsa pravo si vyventilovat svoje frustracie a jedna zasvinena bunda, pocuchane vlasy, ci nebodaj natrhnuta sukna Vam predsa nedavaju pravo na mna pouzit akykolvek obranny prostriedok.
Kam sme to dospeli v tej demokracii, ked si ani nemozem vyslapnut na nejaku panicku na ulici, ktora sa mi zapaci?
Vas pohyb-milujuci, sprej-nenavidiaci nasilnik.
smile

Editoval Mato (2008-04-04 13:43:43)

#303 2008-04-04 13:45:32

rk Pohlaví - muž
Člen
Tento měsíc: 78 km
Minulý měsíc: 158 km
Celkem: 5868 km

Alice Drábková psal:

Jistě, právo člověka na čisté tepláky a brejle na nose je jistě mnohem a neskonale víc než právo psa na zdravé oči a nos.

V tomto případě - ano.
Za těmi teplákami je kůže, za brejlemi oči.

Štěně asi neví co provedlo, protože mu možná nikdo "nevysvětlil", aby si nevšímalo cizích lidí, byť se divně pohybují. Majiteli psa by se jistě nelíbilo, kdyby mu kdokoliv či cokoliv plácalo do hrudi, nebo chytalo za boty. Ohromná legrace, jak roztomilé. Možná by i on reagoval prudčeji než je nutné.

#304 2008-04-04 13:52:13

Člen

Alice Drábková psal:

Paní Drábková, Maťo to nade mnou už napsal velice dobře, ale stejně si neodpustím ještě jednu poznámku.
Moje práva jako člověka končí tam, kde začínají práva jiného. Ale u psů to podle vás neplatí? Mimochodem, kolik jste viděla psů napadených bezdůvodně lidmi?
Upozorňuji, že tohle píšu jako majitel psa. Snažím se ale být, asi narozdíl od vás, zodpovědným majitelem psa.

#305 2008-04-04 13:56:39

Člen

Vám fakt připadá normální trestat neposlušné štěně sprejem? A když se vaše dítě někomu umaže kabát, vezmete ho železnou tyčí, ne?
Prostě tedy vemte na vědomí, že někomu budou ty sprejové útoky připadat přehnané a nepřiměřené. Myslet si může každý co chce, ale stejně jako můj pes nesmí nikoho obtěžovat, tak ani nikdo z vás nesmí obtěžovat jeho. Tím nechci říct, že můj pes na někoho skáče, ale opravdu bych se nedivila, kdyby ho někdo posprejoval jen tak při setkání na úzké lesní cestě, protože se na něho divně podívá. Nemůžu čekat, že jsou všichni lidé soudní.
V tomto případě pana Kostlivého udělala majitelka chybu, to jistě, ale on prostě reagoval přehnaně. Možná hřešil právě na to, že to bylo štěně, s košíkem a byla s ním ženská a ne 100kg chlap.

#306 2008-04-04 14:17:04

rk Pohlaví - muž
Člen
Tento měsíc: 78 km
Minulý měsíc: 158 km
Celkem: 5868 km

To jako že by ten stokilovej chlap dokončil co nesvedl pes? V tom to není.
Akce a reakce. Běžci si psů aktivně nevšímají, zato psi jsou zvědaví a všímají si někdy až moc. Je lepší snažit se tomu předcházet než potom řešit důsledky.
Pokud něco takového provede mé dítě, kárám i trestám je. Když něco provede pes, majitel ho častěji brání než potrestá za neposlušnost.

#307 2008-04-04 15:05:58

Oslík Pohlaví - muž
Člen
Místo: Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Minulý měsíc: 267 km
Celkem: 6044 km
Pohár Behej.com: 160.4 bodu

Alice Drábková: Pokud na psa zařve 100kg chlap, tak ten čokl většinou poslechne. Pokud je štěně nevychované, má být na vodítku - ať si pobíhá někde na louce, ale ne na sídlišti plném lidí. Nebo ať si klidně pobíhá i na sídlišti, ale pak se nediví, že někdo použije pepřák... Mirek to popsal podle mě více než dostatečně, není co dodat...

Už tam budem? smile

#308 2008-04-04 15:19:44

Člen

Alice Drábková psal:

Vám fakt připadá normální trestat neposlušné štěně sprejem? A když se vaše dítě někomu umaže kabát, vezmete ho železnou tyčí, ne?
Prostě tedy vemte na vědomí, že někomu budou ty sprejové útoky připadat přehnané a nepřiměřené. Myslet si může každý co chce, ale stejně jako můj pes nesmí nikoho obtěžovat, tak ani nikdo z vás nesmí obtěžovat jeho. Tím nechci říct, že můj pes na někoho skáče, ale opravdu bych se nedivila, kdyby ho někdo posprejoval jen tak při setkání na úzké lesní cestě, protože se na něho divně podívá. Nemůžu čekat, že jsou všichni lidé soudní.
V tomto případě pana Kostlivého udělala majitelka chybu, to jistě, ale on prostě reagoval přehnaně. Možná hřešil právě na to, že to bylo štěně, s košíkem a byla s ním ženská a ne 100kg chlap.

Vy jste, paní, úplně out...
Nejedná  se o sprejové "ÚTOKY" ale SEBEOBRANU. Nikdo nikdy nevyhledává samostatně běhající psy aby je napadl.

Editoval lastboyscout (2008-04-04 15:28:56)

#309 2008-04-04 15:35:45

Člen

Alice Drábková psal:

Ale samozřejmě jsem si i během těch dalších 40 minut následného 8km říkal, zda-li jsem se neměl krotit, a ten sprej  nepoužít. (Stačí si přečíst mé starší příspěvky, kdy po mě šli psi, např. ten z 3. února 2008, a já spej nepoužil.) Dokonce se domnívám, že kdyby ten pes byl sám, tak bych ho nepoužil. A opět opakuji, zda-li to bylo štěně nebo nikoliv jsem nebyl schopen během těch pár vteřin posoudit, na útok psa musí člověk reagovat okamžitě. Stejně jako by musela reagovat osamělá žena v noci, kterou by náhle někdo - třeba i "přátelsky" objal. Musela by ten sprej použít okamžitě! Co kdyby to byl násilník!
A kdyby tam byl 100kg chlap, reagoval bych stejně, okolí jsem naprosto nevnímal, dokonce jsem se domníval, že je se psem nějaká mladší žena, a nikoliv žena středních let. Když mě po té oslovila v domě, myslel jsem si, že je to matka toho děvčete se psem.
Nejnebezpečnější je vždycky pes s pánem, to by si majitelé psů měli uvědomit. V hlavě toho psa jsou smečkou, pro které je běžec lovná zvěř, člověk-majitel ho nevědomky psychicky podporuje v útoku. Zásadně se nebojím osamělých psů, kolikrát potkám i dvojici psů, kteří mě minou, nikdy nemusím sprej použít! Výjimka je pes, který jde po mě zezadu, tak ve dvou případech jsem sprej použít musel. A od té doby se mi ten pes v Písnici vyhýbá obloukem. Přežil to ve zdraví, stejně jako já, který toho měl plné oči.
Toto vlákno jsem založil jenom proto, abych ostatním běžcům - hlavně běžkyním - dodal odvahu, nebály se se sprejem v ruce běhat, a v ohrožení (na psy nebo na zlobivé pány smile) ho použít. Bohužel jsem nenašel příspěvek té běžkyně, kterou někdy před rokem pokousal pes právě v Kunratickém lese. Psi byli dva, majitel byl na kolečkovém křesle, běžkyně vážně kousnutá. Takže zde bych taky nemohl sprej použít, že! Majitel je přeci invalida, co kdybych ho zasáhl také. Může mít nemocné oči, ublížím mu! Ale tyhle úvahy si člověk nemůže připustit.
Domnívám se, že pokud by se mezi tzv. "pejskaři" rozkřiklo, že ten kdo běží má sprej, který se nebude bát použít, hned by byli opatrnější, a psy by si ohlídali.
Takže vážení běžci, začněme jim to připomínat smile.

#310 2008-04-04 16:45:18

vl001 Pohlaví - muž
Člen
Web

Alice Drábková psal:

Pokud pes zaútočí na člověka - a je jedno, zda útočí na lýtko či na krk - pak je pes s právy v koncích. Újma na zdraví člověka stojí výše nežli újma na majetku (psovi) a obrana člověka sprejem je v tom případě adekvátní. Poškozená osoba má nárok i na náhradu spreje. Ano, lidské zákony chrání více lidi než psy. Doufám, že to tak zůstane, už proto, že pořád si někteří majitelé psa neuvědomují svoji zodpovědnost.

#311 2008-04-04 17:28:30

Běhouš Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 9 - Prosek
Celkem: 262 km

Nezlobte se paní Drábková, ale vaše reakce jsou úplně mimo realitu, stejně jako reakce té majitelky psa, který na Mirka skočil. Bohužel velmi dobře vystihují podstatu problému - mentalitu nezodpovědných a arogantních lidí, kteří si pořídili psa.

Pes nesmí bezdůvodně ohrozit jiného člověka, nesmí na něj skočit, nesmí se mu opírat tlapami o ramena. Pokud se to stalo, je naprosto v pořádku že se Mirek bránil. Je bohužel příznačné, že to s pejskaři "lomcuje a klepou se zuřivostí", a sebeobranu oběti ve zvrácené logice dokonce označují za útok na psa.

Řeči o tom, že je to jenom štěně jsou úplně mimo mísu (paní, ten 14-letý kluk co vás zmlátil a ukradl vám kabelku byl přece ještě dítě, snad byste se na něj nezlobila!), nebo že je psí přirozeností skákat a útočit (paní, ten úchyl co vám znásilnil dítě je nemocný člověk, pro něj je to přirozené pudové chování, no snad byste se na něj nezlobila!).

Bohužel se obávám, že pokud někdo reaguje takhle, je veškeré vysvětlování zbytečné, takoví lidé se ve svém vzteku nedokáží zastavit, zamyslet se nad argumenty protistrany, vcítit se do druhého sad

#312 2008-04-04 18:37:40

KaatjaK Pohlaví - žena
Člen

100% souhlasím s Behoušem.

#313 2008-04-05 13:11:37

Maggie Pohlaví - žena
Člen
Místo: Kladno

Alice - pro mě pejskaře to hrozné počtení není. Asi by mě štvalo, kdyby mi někdo psa popepřil, ale o to víc bych se snažila tomu předejít do budoucna  JÁ, jako majitelka psa. Já mám  (přiznávám barvu smile svého psa raději než většinu lidí, ale to neznamená, že bude oblemcávat a oťapkávat celé okolí a já mu to budu schvalovat. Prostě pořádek musí být. Jinak obvykle řeším opačný problém (tedy ne že by mi běžci skákali na psa) ale spíš když běžíme, mají psíci tendenci napadat mého psa. To si máme také nechat líbit? Že si padesátikilovej Bobíček jenom chce hrát? Takže asi tak - do nikoho se nenavážíme, ale jakmile si jednou někdo začne, nehodlám bádat, jak vážně to myslí, ale holt se bráním. Případně bráním psa, ale to vyjde na stejno. Prakticky celý život trávím se psy a tak si troufnu říct, že se v jejich chování vyznám, ale fakt nehodlám řešit, jestli mi jde o život, nebo jde jenom o neškodný špás a tak se občas může stát, že holt Bobík dostane na budku víc, než si zaslouží. Proto je tu ovšem jeho pán, který tohle nemá dospustit. A když to nezvládá, tak musí holt mít pejska na vodítku. A úplně nejlepší by bylo, kdyby tím pepřákem dostal občas páník sám, aby věděl, co si jeho pes díky jeho neschopnodsti taky může vykoledovat.

Vypadá jako voříšek, běhá jako vlk

#314 2008-04-05 14:33:05

SPORTBILI Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 4
Celkem: 185 km

Hezké počteníčko. Celkem se všemi názory souhlasím,jen s pepřovým sprejem ne. Pokousání se myslím vždy zahojí,to je má zkušenost již jsem parkrát pokousán byl,ale pes má velkou pravděpodobnost oslepnutí.Já používám na psi jiné osvědčené metody.Chodím běhat do Milíčovského lesa a za každý  trénink tam potkám desítky psů,ale co si pamatuji tak jsem nikdy nepotkal žádného psa na vodítku a pochybuji že jsou všichni perfektně vycvičení,spíš vždy vidím opak pes si z páníčka dělá vysloveně srandu a na volání nereaguje,ale na mé zařvání s plných plic většinou zareaguje hned a vyjevený je většinou i páníček. Samozřejmě celý trénink jen nekřičím,ale většinou již poznám který pes to myslí vážně a když ne tak je ignoruji a soustředím se jen na běh a na psi kteří nereagují ani na páníčka,ani na můj křik,mám připravené ještě jedno překvapení mám klíče od domu rozdělené na dva svazky v každé ruce  jeden i kvůli práci rukou a v případě nutnosti je vymrštím to účinné je,ale použil jsem to všeho všudy asi jen 5krát. Za dor.a jun. let jsme ještě používali hrst kamínků či štěrku u RD kde jsme na 100% věděli že nás napadne pes i mimo teritorium své zahrady a on i přes přesné zásahy to zkoušel vždy znovu.Tak je Mirku možné že se někdy najde pes,který i přes pepřový zásah napadení zopakuje. Pokud si ponaučení neodnese páníček. Každý běžec má své osvědčené metody proti psům a nezodpovědným   
majitelům.Mirku zůstaň klidně u svého osvědčeného spreje,já ho neodsuzuji,jen má jiný názor a metody. Mám neblahé zkušenosti i na kole,tam je to horší když nestihnete vykopnout tretry. O tom někdy příště.

Sportbili

#315 2008-04-05 22:03:48

DDS Pohlaví - žena
Člen
Místo: Kosice
Celkem: 240 km

Alice Drábková psal:

to snáď nemyslíte vážne, že reagoval prehnane.

ako mám poznať, že ten vlčiak, ktorý na mňa skočil a zvalil ma, bol len hraniachtivé šteniatko? oprel sa o moje plecia a zvalil ma na zem a keby nebolo môjho brata, tak neviem neviem...nuž toľko môj bežecký zážitok zo stredoškolských čias, keď sme s bratom behávali po večeroch na školskom ovále.
ďalší nepríjemný zážitok mám s úplne malým psom, velkosť tak čivava a nebežala som, ale išla kľudne s nákupom po chodníku. ten malý sviniar sa mi zahryzol do nohy z ničoho nič. našťastie som mala rifle, takže prekusol len tie a na koži boli len odtlačky zubov. po mojich protestoch  majiteľ vystupoval veľmi arogantne a agresívne - jeho malý miláčik vraj ešte nikdy nikomu neublížil. 

teraz radšej chodím behať pred šiestou, vtedy psičkari spia. chalabohu.

všetci majitelia psov  by si mali uvedomiť, že pohryznutie je pre človeka, nielen bežca, nočnou morou. kde mám záruku, že bol očkovaný? priala by som vám pobyt na infekčnom, stratu času v zamestnaní, výpad tréningov a o zdravotnom riziku nehovoriac. ak ma pes uhryzne budem mať dosť starostí s vlastnou nohou/rukou/tvárou a nie ešte zháňať sa po dokladoch od psa, ked navyše majiteľ okamžite zdrhne kade ľahšie.
mimochodom pes bez náhubku, bez vodítka a majiteľ kráčajúci 50m za ním sú v KE úplne bežným javom...ach jo...a moje okuliare sú pre mňa minimálne tak cenné a dôležité ako pre vás váš pes pani Drábková...

#316 2008-04-07 12:03:39

HaHn Pohlaví - žena
Člen

SPORTBILI (#314 2008-04-05 14:33:05)

Ehhhh... v našem kraji (krom ještě jiných, nebezpečných, plemen) běhá dobře rostlý pitbull. Slyšela jsem o těchto psech ledacos, jak občas takhle ukousali páníčkovi ruce, zabili sousedku... mám se i já spoléhat na to, že mi postačí zařvat, až se takovéto zvířátko vrhne na mne, nebo, že se jeho "kousnutí" zahojí?

Do této chvíle jsem si vážně myslela, že mým úkolem je chránit hlavně své zdraví a bezpečnost. Sprejem jsem to dosud neřešila, ale aniž bych tyto stránky navštěvovala, přiznám, nejednou jsem nad tím přemýšlela, když jsem s rozklepanými koleny odcházela po napadení jedním až třemi psy běhat jinam, podél frekventované silnice, kde jsem se sice nadýchala nic moc vzduchu, ale kam vím, že se páníčkové bojí své "miláčky" na volno pustit, když vědí, že je neposlouchají.

Beru, že co člověk to názor. Ale nezvládnutých agresivních psů se docela bojím. A to mě žádný zatím přímo nekousnul. Není to trošku diskriminace lidí, když se takhle ustupuje psům a jiejich neohleduplným páníčkům? Děkuji

#317 2008-04-07 12:41:27

SPORTBILI Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 4
Celkem: 185 km

Je pravda,že  pitbula jsem ještě při běhu nepotkal a nebo možná ano,ale nepamatuji si že by mě nějaký ohrožoval při běhání. Potkal jsem je jen u nás v domě,kde má jeden pejskař hned dva,ale při našem prvním setkání u výtahu si oba lehli na záda a chtěli podrbat. To je asi výjimka . Většinou jsou agresivní díky svým majitelům.Jinak jsou na takovéhle psy i jiné prostředky nakopnutí do čenichu,či jiný úder,ale to je již extrém a člověk v dané chvíli myslí asi na jiné věci,než jak psa zpacifikovat.

Sportbili

#318 2008-04-07 12:48:32

Šnek Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 3208 km
Web

Hele co je to ta paní Drábková. To je nějaká fiktivní postava na rozproudění diskuse, nebo přímo provokatér? Skutečný člověk to asi nebude, že?!
PS: jinak připomínám - mám pesany rád a problémy s nima nemám.

Poslouchej své tělo
http://behyaostatni.blog.cz/

#319 2008-04-07 13:06:32

Frajer Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha(Prokopák, ale i jinde..)
Web

Proč by paní Drábková nemohla být člověk ???
Když ut tak mluvíme o těch psech , poslední dobou se naopak setkávám s pejskaři, co jak vidí běžce , psa přivolají, nebo přidrží u nohy. Tak snad se situace zlepšuje. A ještě mi nedá nevzpomenout si jednu takovou příhodu, kdy pán tak  něco mezi padesáti šedesáti venčil svého rotvajlera, a ten se po mně rozeběhl....pán to neustál, pes ho strhl na zem , ale on vodítko nepustil , a nechal se vláčet po zemi.  Bylo mi ho opravdu líto, ač to celé vypadalo docela komicky......

#320 2008-04-07 13:14:02

Šnek Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 3208 km
Web

Frajer psal:

Proč by paní Drábková nemohla být člověk ???
Když ut tak mluvíme o těch psech , poslední dobou se naopak setkávám s pejskaři, co jak vidí běžce , psa přivolají, nebo přidrží u nohy. Tak snad se situace zlepšuje. A ještě mi nedá nevzpomenout si jednu takovou příhodu, kdy pán tak  něco mezi padesáti šedesáti venčil svého rotvajlera, a ten se po mně rozeběhl....pán to neustál, pes ho strhl na zem , ale on vodítko nepustil , a nechal se vláčet po zemi.  Bylo mi ho opravdu líto, ač to celé vypadalo docela komicky......

Prostě mi ta postava přijde příliš fantasktní.
Situace se může zlepšovat, jen pokud se budou zlepšovat mezilidské vztahy obecně. Já mám spíš obavy, že když to takhle půjde dál, tak může mít brzy problém s pesany i člověk jako já, který s nima dosud problémy neměl.

Editoval Šnek (2008-04-07 13:20:27)

Poslouchej své tělo
http://behyaostatni.blog.cz/

Board footer