Som si vedomý, že táto téma už bola rozoberaná veľa-krát, ale nedá mi to.
Rád by som upriamil pozornosť, zatiaľ, na jednu vec - dúfam že sa to tu trošku rozdebatuje. Nakoľko si teraz cez zimu nemôžem dovoliť zajazdiť vonku viac ako jeden, resp dvakrát do týždňa, vždy jeden-krát do týždňa podstupujem mučenie tela aj nervovej sústavy zvané šlapanie na rotopede v dĺžke 100min. Na to aby som to vydržal, šlapem 15min v sede - kadencia 100-110 a 5min po stojačky na max. záťaži - toto opakujem 5 krát. Ale teraz k problému :
Vonku - trasy okolo 100km jazdím na tepovke cca. 140 - rovinatá trať.
Rotoped - tep 140 nedosiahnem takmer ani pri maximálnom úsilí - pričom na normálnom biku nie je problém 160 - krátkodobo.
Môj tréning na rotopede prebieha čo sa tepov týka nasledovne - prvých 30 - 35 min mám problém dosiahnuť 120 - 123 tepov - do pohody sa dostávam tak najskôr po 45minútach - to som schopný ísť na rotopede na tepovke 128 - 132.
Mám pocit, možno je to len pocit, že pri rovnakej námahe vonku idem na 140 a vo vnútri tak na 125. Ak sa snažím dosiahnuť 130-ku na rotopede - to už vynakladám takmer max. úsilie a neudržím to viac ako 10-12min.
Neviem či podávaný výkon ( objektívne meraný vo Wattoch), je priamoúmerný, alebo úmerný tepovej frekvencií, ale ja mám pocit, že tu musí zohrávať úlohu ešte nejaký faktor - tlaková sila na pedále, odlišný spôsob šlapania resp. odlišná poloha tela. Veľa sa popísalo o efektivite tréningu na rotopede, resp. trenažéri - neviem z akého dôvodu si niekto myslí, že trenažér je neefektívny - možno je to v tom čo píšem hore, ale ja mám pocit že z hľadiska hrubej objemovej prípravy je to takmer jedno - hlavne na tom trenažéri vydržať.
Za prve nejsem odbornik, tak moje nazory ber s rezervou
Mam doma od lonsky zimy trenazer, neboli ergac a kdyz se kouknu do svych starych zaznamu, tak me teda rozhodne nedelalo problemy dostat se na vyssi tepy, zvlast kdyz jedu v byte celkem v teple.. Z toho co sem nacetl jinde, sem se snazil nejezdit ve vysokych tepech, spis nizsi intenzity, ale zas dyl. Bohuzel mezi trenazerem a mnou nijak velka laska nevznikla, takze rekord co sem na nem stravil v jednom kuse jsou slabe 2 hodky, vetsinou sem to zapichnul po hodine nebo 75 min.. Delal sem to obdobne jako ty, nejakou dobu na urcity intenzite (u me treba 130-140tepu) pak nejaky interval 5 min na vyssi, ale vsechno v sede, nelibi se mi jak se to kolo v tom trenazeru krouti
Jelikoz sem strasne mizernej cyklista, tak i tohle malo pres zimu mi neco dalo, prinejmensim nohy nezapomely tocit a porad sem sedel na svym kole, tudiz zadny zvykani na jinej posed na jare. Ja si teda myslim ze trenazer neefektivni neni, ale nevyresi vsechno. Ono kdyby stal tak za prd jak nekdo tvrdi, tak treba takovej Svorada by na tom tezko drel treninky 3-5 hodin za den..
Stav mojí tělesné schránky není v poslední době příliš nakloněný běhu. I proto jsem v posledním měsíci "osedlal" domácí rotoped.
Většinou šlapu kolem 90 minut, vyjímečně jen 60 minut. Dvakrát jsem vydržel 105 a letošní rekord je 120 minut.
Prvních 10-15 minut mám problém se dostat přes 110 tepů/min, ale posledních 30 minut je intenzita 140-150 tepů. Maximálně mám kolem 160 tepů, ne že by nešlo jet intenzivněji, ale prostě mě to stačí. Průměr se pohybuje kolem 130, což je regenerační intenzita. ale většinu času jedu podstatně víc.
Abych vůbec tak dlouho vydržel, dávám si z každých 10-ti minut 2-3 minuty ze sedla. Jednak na protažení, odlehčení a zvýšení TF.
Jak byl rotoped přes zimu efektivní poznám na prvních jarních švizích. ![]()
konečně pořádné téma pro "interiérové sportovce":-) Předloni jsem si pořídil rotoped a teprvá loni na něm začal přes zimu trošku systematicky jezdit. Subjektivně bych řekl, že se mi na jaře výrazně lépe rozjíždělo, což ale může být i tím, že jsem si rovněž pořídil nové kolo.
Pro letošní zimu jsem rotoped opustil a pořídil si trenažér. Musím říct, že jsem nadmíru spokojen a kdybych nějak vyřešil odvod potu (nepomáhá ani ventilátor), budu nadšen. Moc nechápu, jak je možné, že se Pepo nedostaneš na pořádné tepy oproti venku, protože s tím nemám absolutně žádný problém, ale já nějak vůbec nemám problém dostat tepy nahoru, spíše je nezvládám dostat a udržet někde nízko (ale to bude nejspíše mizernou trénovaností). Na čem jezdíš, nebude problém spíše v technice, že nedokáže dát dostatečný odpor? Jinak se snažím točit kolem stovky otáček, také si dávám krátké úseky ze sedla, ale 5 minut tak tedy rozhodně nevydržím, asi to neumím.
Ironman sice tvrdí, že ježdění na trenažéru je na pendrek, já s tím ale nesouhlasím (zejména je-li to jako u mne o tom, že buď jedu na trenažéru, nebo vůbec). Podle mne když točím 2 hodiny kadenci 95 na tepu 135 je úplně šumák, jestli jedu venku nebo uvnitř. Ale jak píše Milan, uvidíme na jaře. Stejně teď přes zimu beru kolo jako spíše kompenzační aktivitu k běhu. Pěkně večer u televize, v závěru si nechám podat pivečko, pěkně zahřátý se po dojetí protáhnu a jdu spinkat.
No tak teda neviem, čím to bude, možno mám nejaký psychický blok a proste do vyššých tepov ma hlava nepustí. Možno to môže byť aj tým, že tento motív jazdím už cca. 2 mesiace a telo je potvora - ono si na to zvykne a postupne na to isté zaťaženie potrebuje menšiu tepovú úroveň. Asi skúsim upraviť motív aby som tým tepom najako pomohol. Ale to až o týždeň, pretože túto pakáreň som ochotný podstupovať iba 1x do týždňa.
Moje potenie spoľahlivo vyriešil ventilátor, dokonca som ho musel dať asi 3,5m od seba a nechať oscilovať, lebo mi to strašne fučalo na kolená.
Kratce, bo uz jsem to natukl, mam za sebou dve trenazerove zimy. V te druhe jsem dokazal za leden a unor najet 3500km a doba stravena na tomto pekelnem stroji absolutne neodpovidala vysledku po te venku. Dalsi zimu jsem poridil zimaka za 1500Kc a vyjel kazdy vikend od listopad az do soustredeni v teple alespon na 2h, vetsinou to dalo 100km s cyklistama. Vysledek? V Loretu jsem do kopcu 6-22 km vcelku lital (na sve pomery) a jiz treti den jsem zvladl v pohode 150km. Letos se leden a unor hodlam k tomu systemu vratit, cili souperi teste se
.
To ironJozef: jak jsem pochopil, jezdies kratce cili u tebe to tipuju na faktory, jednak jsi letos zblaznil do IM, cili jsi byl permanetne zatazeny (klasika u zacinajicich IM) a vysledkem byly vyssi tepy, ted nemas tolik cas (viz. nemocne deti
) a tak je telo odpocate. Dale je tam take rozhodne posun vykonnosti, mas za sezonu neco odtrenovano, po ni jsi odpocal, telo je tak vcelku v laufu a proto pracuje ekonomicteji. Ale pozor jeste tam je 3. moznost, ze jsi naopak zatazeny, a srdce proste jak se rika nevytepe nahoru,protoze je unavene. To se ale takto zhodnotit neda, jedine nahlednutim do deniku par mesicu zpet.
A na zaver, predevsim pro jecminka: Trenazer je na nic, nasleduj instinkt, vyjed ven ![]()
ironman psal:
Ale pozor jeste tam je 3. moznost, ze jsi naopak zatazeny, a srdce proste jak se rika nevytepe nahoru,protoze je unavene. To se ale takto zhodnotit neda, jedine nahlednutim do deniku par mesicu zpet.
A co v takovém případě doporučuješ?
ironman: posuzuješ to optikou svojí výkonnosti v triatlonu, ale pro nás hobíky je každá hodina strávená na trenažéru (rotopedu, spinningu) cenná. V situaci, kdy neběhám a těžce bojuji se svojí chutí k jídlu, násobně. ![]()
Když jsem v listopadu vyjel po půl roce na tříhodinovou vyjížďku na silnici (Velká Bíteš a zpět) , přece jen se mě jelo celkem v pohodě a nebyl to boj o život.
Nemít před tím odsezených 10 hodin na trenažéru, tak nevím, nevím.
O tom, že je švih mnohem efektivnější není sporu.
ironman psal:
A na zaver, predevsim pro jecminka: Trenazer je na nic, nasleduj instinkt, vyjed ven
jezdím na trenažéru právě proto, že následuju instinkt. Když začnu přemýšlet o kole venku, hned mne chytne tu achilovka, tu koleno a sotva myšlenku zavrhnu, je to ok. Takže letos instinkt poslechnu a až pokud se ukáže, že trenažér mi nedal, co jsem čekal, třeba to příští rok přehodnotím;-)
to Vlasta: je treba si dobre preanalyzovat trenink, prvni IM rok, rovna se velka motivace, snaha jit nahoru, clovek se chce rychle zlepsit a vysledkem je v lepsim pripade zatazeni, v horsim zraneni (opet tvrde nabita zkusenost). Jednou z velkych chyb je absence aktivni rege (para, masaz ....). V pripade, ze se dojde k tomu, ze tam asi je zatazeni, doporucuji vysadit, snizit trenink, predevsim jeho intenzitu na 2-4 tydny. Dlouhe behy klusat ( a vydrzet to je tezke) na minimalnich tepech, to same na kole i ve vode.
to Milan: pisu o dobe, kdy moje vykonnost byla nizka, chtel jsem s tim neco delat, ale trenazer nebyla ta spravna cesta, vzdycky je lepsi trenazer, nez sedet na gauci, o tom neni sporu. Jde o to, ze pokud chce clovek udelat vetsi vykonnostni skok, tak jsou lepsi cesty.
to jecminek: tradicni vymluvy ![]()
to Ironman
myslím že preťaženie nebude asi ono - práve tejto chybe sa snažím predíst tým veľkým podielom plávania - pretože to považujem za idelálny kompentačný prostriedok. Taktiež som zhruba 2 mesiace riešil problém s okosticami (už som popisoval ako) - to bolo preťaženie - a úspešne - teraz nemám žiadne problémy - aspoň dúfam. Preto, aj keď by som rád behal viac - minimálne ešte rok to nezmením a nikdy nepobežím 2 dni po sebe - nech si pohybový aparát zvykne. Uvidíme, či ten rotoped prinesie nejaký efekt - minimálne ako uvoľnenie po behu ho určite budem používať.
Chcel by som sa opýtať - ja jazdím vonku teraz na starom horskom biku s tým že som truchu zdvihol sedlo a sklopil rohy na kormane, aby sa poloha čo najviac približoval tomu cestnému - a jazdím po asfalte. Je lepšie obstarať si nejaký starý zimný cesťák, alebo to nechať na ten starý horák. Ďaľšia otázka, je dobré jazdiť teraz aj po teréne, alebo asfalt. Najradšej teraz jazdím na asfaltách 3. triedy čo vedú do hôr, ale tie väčšinou končia úsekmi so snehom a ľadom a to sa zase bojím smerom nadol. Takže diléma je v tom že rovinaté úseky na asfalte sa mi teraz nepáčia, lebo tam moc fúka alebo idem moc rýchlo a to ma zas trochu prefúka, v horách je to s vetrom aj rýchlosťou lepšie ale zase ten sneh a ľad. Ešte je alternatíva, úplne v teréne - ale neviem či je to ako príprava na Ironmana vhodné - predsa je to úplne iný spôsob jazdy. Kde jazdíš ty?
Inak musím sa pochváliť - dnes som dal 1/2 maratón za 1hod 35min 40sec - to by som pred pol rokom nedal za tento čas ani dve 10km s poldňovou prestávkou. A dobojoval som aj s detmi - manželka je späť. ![]()
No vzhledem k tomu, ze sypes pulku v treninku za 1:35 a pred rokem bys to nedal, tak se evidentne nesetris
. Zimak je dobra varianta, ale pak je lepsi jezdit delsi svihy v baliku s cyklistama, aby ses schoval. Pokud nemas tu moznost, pak je lepe jezdit v terenu na MTB. Trenink jako takovy spociva v tom, abys vydrzel postupne cim dal vetsi cas v sedle, hlidej si tep, kdyz ti obcas vyskoci do kopce, nic se nedeje, ale rozhodne se nehon cely trenink na vyssich tepech. Zpusob jizdy neres, nejlepsi cykliste prebihaji z MTB na silnici, casovkarske specialy a vse jim jde. Takze bud v klidu a neres to ![]()