hanice psal:
tak jsem se prihlasila do pard. na 1/2M, zkusim dat opravnou zkousku, tu "plnou" verzi musim odsunout na podzim, cimz se dostavam na tomhle vlakne OT, protoze uz to nebude priprava za 100 dni
ale jsem porad s vama coby big brother!
Hani,
tak už se těším na shledání v Pardubicích a doufám, že teď už stihneš i focení tragédů. Také ASI letos maraton nepoběžím, vidíte všichni to ASI? Třeba Kladno...(?), ale já nemám rád okruhy, i když u nás na 1/2 M v Pa jsou také tři.
Štefan psal:
To není jen formální podpora, to je absolutní víra v Milošove rady. Sám jsem si to v roce 2005 vyzkoušel.
Na jednom běžeckém soustředění se jako obsalutní argument ohledně běhu zavedlo rčení: "Miloš říkal..."
Na to soustředění vzpomínám moc rád.
Ono to "Miloš říkal..." platí dodnes, i když se my, jeho tehdejší ovečky, už trénujeme sami. Byl u zrodu mého běhání a jeho rady beru jako axiom. Vyplatilo se mi to.
taky bych chtel zacit behat tak, abych ten maraton ubeh. ted beham 4x tydne 10 km, obcas jen 7,5, ale to je cely. Beham jen pro radost.
Tak lidi.. v sobotu 30km.. jeste jsem tak daleko nebezel.. a poslednich 5 bylo fakt kritickych. Uz vim jak me bude na maratonu ![]()
Nic mene docela rychle jsem regeneroval a vcera jsem dal peknych 12 za hodinku a sest minut. Dnes masáž a uvidím zítra na úsecích.
Každopádně 30 je už darda.. a běžet tři hodiny je dlouho...
Patriku, super. Tak já jsem trochu minulý týden stáhla tréning (i když 68km za 5 dnů je celkem dost) a v neděli si naordinovala 25km. Nakonec jsem běžela 27km a opět v kopečkách, mám problém najít u nás relativně rovnou trať. Příští týden chci jít přes 30km - jestli to bude 32 nebo 35 to už je fuk, ono už to docela bolí....Tak VYDRŽAŤ...
Zkusím to tady, jak víte z článků Buldok chce běžet Maraton pro Ccentrum paraple a mne napadlo mu pomoci tím, že bychom utvořili štafetu Buldok týmu a běželi tempem Buldoka a pomohli mu tak svou přítomností doběhnout do cíle. Zatím jsme 2 nepřihlásí se někdo k nám? Posílejte mejly
ahojte, mam zaplaceno startovne, vim, ze to ted jeste neubehnu, tak nabizim bud svou identitu nekomu anebo jestli by se to nedalo vyuzit na tu stafetu?
pratele pratele...
nejak to tu upada ![]()
Vcera byli v planu useky 2x4km a ja je proste nedal.. neprinutim se bezet v tempu. Useky jsou pro me peklem.
Dneska bych mel bezet volne hodinku ale citim se strasne unaveny.. asi si dam pauzu a budu se setrit na zitrejsi popravu 35km..
Jsem jediny kdo to nedava? ![]()
AHoj Patriku, no já se divila, když jste si libovali hned u prvního rychlostního tréningu... Já se taky trápím, ale dávám - včera dokonce první 4km v tempu pod 5 min na km... (co bych se nepochlubila), ale cítila jsem se všelijak, byla jsem teda dost překvapena, když jsem viděla čas po 20 min. Je to normální, když si vzpomenu na loňskou diskusi před Kladenským maratonem, v tuhle dobu vzdychali všichni. Ani já dnes nevím, zda najdu morál na 10km, ale zítra budu bojovat... Když si představím, jak ta hlava vymýšlí po 20.km důvody, proč to vzdát.... Ajajaj...
tak o vikendu jsem planovanych 35 nedal ani nahodou.. dal jsem v sobotu 10 v nedeli 15 .. vic to fakt neslo. Nejak ztracim energii... ![]()
Bud na me neco leze. .nebo jsem pretrenoval nebo nevim..
Tak Patriku, já dala 30km a už teď mě ten maraton bolí - no to bude... Na co jsme se to dali? Ale co, líbily se mi tady ty tipy proč běžet (třeba občerstvení každých 5km apod.), tak už to nevzdám, ale ta třicítka už fakt bolela. V Praze je výhoda, že těc¨h, co se budou trápit taky, bude hodně. Spojíme energii a nějak to dopadne...
no ja si dycky rikam... "snad ujdu 42km ne?" ![]()
pavlinap psal:
Tak Patriku, já dala 30km a už teď mě ten maraton bolí - no to bude... Na co jsme se to dali? Ale co, líbily se mi tady ty tipy proč běžet (třeba občerstvení každých 5km apod.), tak už to nevzdám, ale ta třicítka už fakt bolela. V Praze je výhoda, že těc¨h, co se budou trápit taky, bude hodně. Spojíme energii a nějak to dopadne...
Když jsi v tréninku dala 30, tak maratón jistě zvládneš, atmosféra závodu Tě dotlačí do cíle. Akorát je důležité začít dostatečně pomaly a s úsměvem
. Budu Ti držet palce.
Štefan psal:
pavlinap psal:
Když jsi v tréninku dala 30, tak maratón jistě zvládneš, atmosféra závodu Tě dotlačí do cíle. Akorát je důležité začít dostatečně pomaly a s úsměvem
. Budu Ti držet palce.
Štefane, díky moc za podporu, ne nadarmo jsi mi už říkal, že Miloš má vždy pravdu a zatím se té jeho "bible" držím zuby nehty... Určitě nepoběžím rychle, budu chtít hlavně přežít. Ono s tou rychlostí je to u mne opravdu legrační, už jsem tady několikrát zmiňovala, že u těch dlouhých běhů nemusím ani mít hodinky, protože mám vždycky 6min/km (teď u té třicítky to bylo 6:02), takže snad mám to tempo v nohách, kilometry mám docela naběhané, teď jen pozápasit s tou hlavou...
To pavlinap:
Dovolím si trochu polemizovat s tím, že u dlouhých běhů nemusíš mít hodinky a tvé tempo je legrační. Času 1:58 na půlmaraton odpovída tempo pro dlouhý běh 6:28 - 7:16 min/km.
Zkus se podívat na tempový kalkulátor na http://www.maraton.cz/trenink/Index.asp
Já jsem měl před svým prvním maratonem půlmaraton něco kolem 1:55, běhal jsem dlouhé běhy v tempu 6 min./km a myslel jsem si, jak běhám hezky pomalu. Teď vím, že to na mne bylo rychlé. Např. výkonu 1:45 v půlmaratonu odpovída při dlouhém běhu tempo 5:48 - 6:33 min/km.
V knize Běh pro zdraví je k tomu napsáno: Herbert Steffny, desitinásobný mistr Německa na dlouhé tratě, OR na maratón něco málo přes 2:10 se vždy v přípravném období v treninku divil, jak rychle běží běžci, které potkával. Naopak běžci, který ho potkávali si říkal: Steffny, a jak pomaly běží. Někdo dělal něco špatně.
Editoval Štefan (2008-04-16 09:15:07)
Zdravím všechny běžce,
nemohl by někdo poradit v jakém tempu a na jaký celkový čas bych se měl v maratonu soustředit, pokud půlmaraton jsem zaběhl za 1:57, 26 km za 2:30? 30 km bohužel nemám stopnutých, protože se nakonec z toho stal spíše orientační běh (dotazy na cestu kolem jdoucích, nahlížení do mapy, běh po poli, atd.) Děkuji všem za radu a držim palce do zavodů.. -![]()
Marcos psal:
Zdravím všechny běžce,
nemohl by někdo poradit v jakém tempu a na jaký celkový čas bych se měl v maratonu soustředit, pokud půlmaraton jsem zaběhl za 1:57, 26 km za 2:30? 30 km bohužel nemám stopnutých, protože se nakonec z toho stal spíše orientační běh (dotazy na cestu kolem jdoucích, nahlížení do mapy, běh po poli, atd.) Děkuji všem za radu a držim palce do zavodů.. -
Podívej se na http://www.maraton.cz/trenink/Index.asp
Při svém prvním maratonu jsem si takto spočítal výsledný čas na 4 h. Ignoroval jsem ale poznámku, že prvomaratonci si mají připočíst 1/2 hod.
Nakonec jsem zaběhl čas 4:33, takže s tou 1/2 hod to vyšlo téměř přesně.
Ty máš o malinko horší čas na půlku, než jsem měl tehdy já, myslím si, že nejlépe bys udělal, kdybys běžel s vodiči na 4:30. Má zkušenost je taková, že nikdy jsem nezačal maratón, nebo delší běh, dostatečně pomaly.
Editoval Štefan (2008-04-16 10:30:53)
Štefan psal:
Marcos psal:
Zdravím všechny běžce,
nemohl by někdo poradit v jakém tempu a na jaký celkový čas bych se měl v maratonu soustředit, pokud půlmaraton jsem zaběhl za 1:57, 26 km za 2:30? 30 km bohužel nemám stopnutých, protože se nakonec z toho stal spíše orientační běh (dotazy na cestu kolem jdoucích, nahlížení do mapy, běh po poli, atd.) Děkuji všem za radu a držim palce do zavodů.. -Podívej se na http://www.maraton.cz/trenink/Index.asp
Při svém prvním maratonu jsem si takto spočítal výsledný čas na 4 h. Ignoroval jsem ale poznámku, že prvomaratonci si mají připočíst 1/2 hod.
Nakonec jsem zaběhl čas 4:33, takže s tou 1/2 hod to vyšlo téměř přesně.
Ty máš o malinko horší čas na půlku, než jsem měl tehdy já, myslím si, že nejlépe bys udělal, kdybys běžel s vodiči na 4:30. Má zkušenost je taková, že nikdy jsem nezačal maratón, nebo delší běh, dostatečně pomaly.
Díky moc za radu..-![]()
Štefan psal:
To pavlinap:
Dovolím si trochu polemizovat s tím, že u dlouhých běhů nemusíš mít hodinky a tvé tempo je legrační. Času 1:58 na půlmaraton odpovída tempo pro dlouhý běh 6:28 - 7:16 min/km.
Zkus se podívat na tempový kalkulátor na http://www.maraton.cz/trenink/Index.asp
Já jsem měl před svým prvním maratonem půlmaraton něco kolem 1:55, běhal jsem dlouhé běhy v tempu 6 min./km a myslel jsem si, jak běhám hezky pomalu. Teď vím, že to na mne bylo rychlé. Např. výkonu 1:45 v půlmaratonu odpovída při dlouhém běhu tempo 5:48 - 6:33 min/km.
V knize Běh pro zdraví je k tomu napsáno: Herbert Steffny, desitinásobný mistr Německa na dlouhé tratě, OR na maratón něco málo přes 2:10 se vždy v přípravném období v treninku divil, jak rychle běží běžci, které potkával. Naopak běžci, který ho potkávali si říkal: Steffny, a jak pomaly běží. Někdo dělal něco špatně.
Štefane, já to v podstatě vím. Vím, že bych měla běhat pomaleji, ale prostě mi to nějak nejde... Pokaždé si říkám, že půjdu pomalu a pokaždé je to takové stejné. Já budu velmi ráda, když půjdu maraton kolem 4:30, což si myslím, je do cela reálné. Ale opakuji, čas honit nebudu, budu ráda, když to zvládnu... A budu se neustále učit běžet pomaleji...Tam je u mne určitě i zakopaný pes, protože bych potřebovala nějaké kilo dolů a ono ne a ne. Jako vystudovaný tělocvikář teorii znám, takže po květnu se ukázním a budu bojovat dál...ZDravím...
pavlinap psal:
Štefan psal:
To pavlinap:
V knize Běh pro zdraví je k tomu napsáno: Herbert Steffny, desitinásobný mistr Německa na dlouhé tratě, OR na maratón něco málo přes 2:10 se vždy v přípravném období v treninku divil, jak rychle běží běžci, které potkával. Naopak běžci, který ho potkávali si říkal: Steffny, a jak pomaly běží. Někdo dělal něco špatně.Štefane, já to v podstatě vím. Vím, že bych měla běhat pomaleji, ale prostě mi to nějak nejde... Pokaždé si říkám, že půjdu pomalu a pokaždé je to takové stejné. Já budu velmi ráda, když půjdu maraton kolem 4:30, což si myslím, je do cela reálné. Ale opakuji, čas honit nebudu, budu ráda, když to zvládnu... A budu se neustále učit běžet pomaleji...Tam je u mne určitě i zakopaný pes, protože bych potřebovala nějaké kilo dolů a ono ne a ne. Jako vystudovaný tělocvikář teorii znám, takže po květnu se ukázním a budu bojovat dál...ZDravím...
Tak to jsem si naběh. já hobík amatér traged jsem chtěl radit profíkovi
. Ale do těch 4:30 je to podle mně hodně reálne.
Já teď trénuji na dlouhé běhy a už zvládam běžet i pod 9 km/hod, ale někdy to tedy je otravné, tak se odměňuji rýchlejším kilometrem na závěr.
A k těm kilům: prvních asi 6 měsíců běhání se moje váha nezměnila, pak pomalu asi dva měsíce klesala, a teď ji mám stabilní. Ale já jsem se nesnažil shazovat, nijak moc jsem to nepotřeboval.
Tak hodně štěstí!
Editoval Štefan (2008-04-16 14:17:44)
Jéé Štefane, profík ne, spíše takový teoretik, jelikož jsem k tomu studovala jazyk, tak se živím u pc. A ráda si nechám poradit, zvláště od zkušenějších. A s těmi kily je to tak, že taky doufám, že půjdou dolů, i když třeba později. Nedramatizuji to, akorát vím, že pro klouby by bylo lepší mít tak o 5 kg méně... A ne že mi přestaneš radit... Dík
Flákač...
tak jsem flákač. Za celý týden jsem běžel dvakrát. Proč? Hokej... můj oblíbený sešívaný klub (teď tu přijdu o pár přátel..
) získal titul. Pro mě to znamenalo pár večerů s hokejem a také jednu oslavu který mě vyřadila na následující den. Včera jsem byl i v náladě to odpískat.
Dneska to vidím jinak.. prostě se stává.. nevzdám to ![]()
Jak jste na to vy?
Tvé stavy znám. S přibývajícími proběhanýma rokama přijdeš na to, že Ti běh dává přece jen víc, než ostatní úlety. Taky někdy "zapařím", taky neběhám v době kdy hraje Baníček, ale pomalu a jistě (kromě rodiny a práce) se stává běh nom.1, protože co do toho časově zainvestuješ, vrátí se vždy se ziskem.
To Minusak, Trawnikar: Já jsem zase "FK Teplice", takž Vám rozumím :-)
To Trawnikar: Blahopřeji k titulu, doufám, že bude letos double (hokej i fotbal). Držím palce a nevzdávej to!!! Doběhnout maraton je fakt bombovej pocit.
Tak co, moji spolubojovníci (hlavně trawnikare)? Jak jste na tom? I na šprtku dolehla menší virózka, tak jsem vynechala jeden tréning (bohužel dlouhý - 25km) a teď mi to v té hlavě hlodá... Uběhnu ten maraton? To zas byl nápad... Nejenže stará matka (dvouleté dítě), ještě takové střelené nápady... A co Vy?
no jsem take nahlodan ale nevzdam to..
o vikendu jsem dal cca 25 v desti a bylo to peklo. Resp byl jsem pak hodne unaveny... dneska jdu take na useky ci co.. porad se snazim. Mel jsem hodne vypadku ale verim ze to proste ubehneme ne?
akorad se to neskutecne bliiiiziiiiii
pavlinap psal:
a teď mi to v té hlavě hlodá... Uběhnu ten maraton?
Uběhneš. Naběháno máš dost. Taky jsem měl nějaké výpadky a pokud se nic v tomto týdnu nepřihodí, jdu do toho...
A už máš naplánované nějaké tempo? Třeba 6:00/km.
Nebo rychleji?
koyama psal:
pavlinap psal:
a teď mi to v té hlavě hlodá... Uběhnu ten maraton?
Uběhneš. Naběháno máš dost. Taky jsem měl nějaké výpadky a pokud se nic v tomto týdnu nepřihodí, jdu do toho...
A už máš naplánované nějaké tempo? Třeba 6:00/km.Nebo rychleji?
Koyamo, Ty filuto, to víš, že 6 min/km... Budu se snažit to držet, když jsem na to zvyklá, ale nepočítám se zrychlením na konci (tak jak o tom píší zkušení). Čekala jsem i u 1/2 a nedočkala se, spíše naopak, ale asi jsem přepálila ten začátek, já už ani nevím, já jen pořád počítala, zda se vejdu do 2 hodin.
pavlinap psal:
Tak co, moji spolubojovníci (hlavně trawnikare)? Jak jste na tom? I na šprtku dolehla menší virózka, tak jsem vynechala jeden tréning (bohužel dlouhý - 25km) a teď mi to v té hlavě hlodá... Uběhnu ten maraton? To zas byl nápad... Nejenže stará matka (dvouleté dítě), ještě takové střelené nápady... A co Vy?
Stará na běhání nebudeš, ani když budeš mít dvouleté vnouče. Tak žádne výmluvy a spekulace, vyčistit hlavu, ústa do U
, nazout boty a běžet.
Štefane, jako vždy děkuji za vzpruhu. Navíc, ano, jsem ten "blázen", který s tím stářím bude nesmírně bojovat.Slibuji, že ústa do U mít budu (i když nevím, zda na 35.km)...
poradte me s jednou veci pratele... diky tem svym vypadkum jsem prisel o ten beh 35km. Bezel jsem tech 30 a ten dalsi vikend me ten beh vypadl..
Do konce naseho programu uz takovy beh neni.. jsou tam same dvacitky atd... mam to zkusit dat tenhle vikend plan neplan nebo to nemam dohanet a jen podle planu jako by se nechumelilo? ![]()
trawnikar psal:
poradte me s jednou veci pratele... diky tem svym vypadkum jsem prisel o ten beh 35km. Bezel jsem tech 30 a ten dalsi vikend me ten beh vypadl..
Do konce naseho programu uz takovy beh neni.. jsou tam same dvacitky atd... mam to zkusit dat tenhle vikend plan neplan nebo to nemam dohanet a jen podle planu jako by se nechumelilo?
Myslím si, že nemusíš nic dohánět, kdysi jsem četl stejnou odpověď od Miloše na podobnou otázku.
Takže: jen podle planu jako by se nechumelilo! ![]()
pavlinap psal:
Štefane, jako vždy děkuji za vzpruhu. Navíc, ano, jsem ten "blázen", který s tím stářím bude nesmírně bojovat.Slibuji, že ústa do U mít budu (i když nevím, zda na 35.km)...
Hlavně ať je máš do U na 42,195 ![]()
Štefan psal:
pavlinap psal:
Hlavně ať je máš do U na 42,195
Pokud tam dolezu, U dodám... Určitě!
->trawnikar: Mám za sebou dva maratóny a na žádný jsem 35km v tréninku neběžel. Na první 2x 30km. Na druhý 1x 32km a 1x 13km ráno + 19km večer. Nemluvě o mé drahé polovičce (a ta má na triku 12 maratónů), kterou jsem "donutil" v tréninku běžet 30km a více pouze 2x.
Editoval koyama (2008-04-23 15:34:39)
Patriku, kdyžs to nestih podle plánu, tak bych dlouhý běh vynechala, už máš málo času na regeneraci.
Před 1. maratonem (leden 2007) jsem běžela 32, 28 a 36 km, cítila jsem se jistější, že maraton zvládnu. Jeden dlouhý běh si stihnul, tak už trochu víš, co Tě čeká a to je asi to podstatné. Jinak jsem netrénovala podle žádného plánu, ani neběhala úseky, tempové běhy apod. a teď to taky nedělám...Běhám si jen tak piánko, občas dám jeden kopeček víckrát nebo trochu zrychlím (pokus o fartlek) po trase, ale závody běhám, co to jde :-))
A v Dubči se musí dobře běhat-po silničkách mezi poli, kolem koníků...
koyama psal:
->trawnikar: Mám za sebou dva maratóny a na žádný jsem 35km v tréninku neběžel. Na první 2x 30km. Na druhý 1x 32km a 1x 13km ráno + 19km večer. Nemluvě o mé drahé polovičce (a ta má na triku 12 maratónů), kterou jsem "donutil" v tréninku běžet 30km a více pouze 2x.
Souhlas. Při svých 67 maratonech jsem asi nikdy v tréninku 35km neběžel a většina dlouhých běhů je kolem 25km, maximálně pár k 30. Nemyslím, že je nutné brát vše až tak doslova jako dogma. Plánovaný běh 35km ti nevyšel, tak se nedá nic dělat. Musíš tedy ten maraton uběhnout bez něj ![]()
Přesně tak, v pohodě. Jeden chybějící 35 km tréning ještě maraton nezničil. Spíš jde o množství těch kratších dlouhých tréningů (120 minut).
ahojte moji mili, uz nejsme nejaktivnejsi vlakno, logicky, protoze veskerou energii pozira vase finisujici priprava, den cislo 100 se blizi!!
musim vam povedet, ze po zevrubne prohlidce telovychovnym lekarem mam poslechovy srdecni nalez a vybiham na maraton vsech moznych vysetreni, takze ta unava, svalova bolest,postupny plizivy pul roku trvajici pokles mych "vysledku", nepovedeny pulmaraton... nekde fakt byla chyba.
ALE ! Az se to opravi, budu pokracovat dal!!
Drzim Vam palce, vydrzte,h.
to hanice: tak se z toho hlavne vyhrab
ja taky nebezim, ale pokud tou dobou nebudu "prace neschopna", tak si pujdu minimalne poradne zafandit-tak se tam treba potkame:-)