Ahoj, mám takový problém, pracuji jako obchodní zástupce, čili hodně času trávím za volantem, trénuji na svůj první maraton a není den co by mě nebolely kříže. Běhám 42 km týdně (plus mínus), 181/77. Boty mám dobře prošláple a kvalitní (adidas supernova). Potřebuji poradit jak se těch ukrutných bolestí zbavit, nějaké konkrétní cviky, jak se protahovat, popřípadě další rady. Všem děkuji za pomoc!!!
Zkus http://www.behej.com/faq-zdravi-1087-bolest-zad.html.
Mě to docela zabírá.
Je to nerovnováha ve svalech - skoro všichni co chodíme po dvou máme slabý břišáky a hýžďáky, a přetížený vzpřimovač a iliopsoas a sedavá práce, auto atd. to všechno ještě zhoršuje. Optimální je protáhnout a uvolnit všechno, co je zkrácené (nejdřív!) a potom posílit břicho, nejdřív šikmé svaly a pak přímé. Ony totiž ty oslabené svaly doslova "spí" a už se jaksi neumí zapnout, naproti tomu typřetížené mají své práce dost a ještě to oddřou za ty, které mají makat a nemakají. Trup (a orgány vevnitř, co taky něco váží),má být podepřen ze všech stran rovnoměrně, zpředu a ze stran břišáky, vzadu páteř a vzpřimovače, většinou to visí jen na páteři a na těch dvou špagátech. Ty táhnou celou horní půlku těla, orgány - a k tomu celou tu flákající se flákotu na břiše
(
Pozor taky na držení těla. Když u posilování břicha bolí záda, je to špatně. Raději at ti pomůže do začátku fyzioterapeut, v několika větách se to říct nedá.