reklama
behej.com behy.cz

běh, běžecké boty a maraton - fórum behej.com a behy.cz

Nejsi přihlášen

#1 2008-01-25 12:30:47

anajpo Pohlaví - žena
Člen
Místo: Praha
Celkem: 829 km
Pohár Behej.com: 115.8 bodu
Web

bolest pat

Už několik měsíců začínám vnímat bolest pat.Na Internetu jsem si našla, že to může být dáno vznikající ostruhou. Paty mě nejvíc bolejí ráno, při běhu či chůzi to tak intenzivně zatím nepocituji, ale spíš mám obavy z neustálého zhoršování. Pokud by na to stačilo dávat velký pozor při výběru obuvi(hlavně co si hlídat) budu to pochopitelně akceptovat. K lékařům se mi nechce, nechodila jsem ani když to bylo zdarma, psychicky návštěvy zdravotnických zařízení hrozně špatně snáším.
roll

No už myslím, že vím čím to asi je: Bohužel plantární fascitida  a to je vlastně degerativní onemocnění, takže s tím moc nenadělám. Asi opravdu jen vhodná obuv a vhodné vložky do bot  a někdy možná botky na polovysokém podpatku. Mám pocit, že trochu pomáhá kostival, ten někdy večer aplikuji. Ale analgetika v žádném případě, brr!!!oni se také při konzervativní léčbě tohodle onemocnění používají, takže kromě pat si pak člověk ničí játra, ledviny i žaludek.  tongue

Editoval anajpo (2008-02-14 13:09:11)

Proti narození ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost   smile

#2 2008-01-25 12:58:16

rk Pohlaví - muž
Člen
Místo: Brno
Tento měsíc: 78 km
Minulý měsíc: 158 km
Celkem: 5868 km

Re: bolest pat

Ta dlouhodobá ranní ztuhlost až bolest je typická. Zkus si do Google zadat "plantar fasciitis", jen obrázky.  Objeví se mezi nimi jeden diagnostický, s prsty ohnutými vzhůru a bolestivým tlakem na vnitřní přední stranu paty. Třeba je to ono. Bude tam taky několik názorných obrázků na masáže, posilování a protahování. Chlazení po zatížení a pravidelné protahování mně pomáhají.

#3 2008-01-25 15:32:46

running circus Pohlaví - muž
Člen

môže to byť aj kvôli plochým nohám, mňa bolievali päty hlavne preto, a vyriešili to klasické ortopedické vložky. Príčin teda môže byť viac, rozhodne by som riskol návštevu ortopéda alebo podiatra, myslím, že krátkodobá psychická ujma vyváži dlhodobú, ktorú môže spôsobiť vážnejšie zranenie.

#4 2008-01-25 18:12:37

efca Pohlaví - žena
Člen

ahoj
ja tento problem nemam ale kamaradce na ostruhy-jestli se ukaze ze to jsou ony- hodne pomohly gelove podpatenky-takove polovlozky do bot, ja je mam taky, i kdyz z jineho duvodu a jsoui fakt supr. nosime je jak na trenink tak i do normalnich bot.

#5 2008-01-28 08:45:12

anajpo Pohlaví - žena
Člen
Místo: Praha
Celkem: 829 km
Pohár Behej.com: 115.8 bodu
Web

Díky vám všem za rady, ty vložky asi nejsou od věci a pak asi kvalitní obuv.
wink

Proti narození ani smrti není léku, v mezidobí užívej radost   smile

#6 2008-01-31 22:03:58

ED Pohlaví - muž
Člen
Minulý měsíc: 166 km
Celkem: 2899 km

rk psal:

(...) Chlazení po zatížení a pravidelné protahování mně pomáhají.

rk, Ty s tím běháš?
přestaly mne zlobit achilovky, ale začal trápit šlacha vedoucí od palce k patě....   na klasickou p-f se mi to nezdá, prsty nebolejí při ohnutí.
při běhu z kopce jsem musel úplně zastavit, v klidu či při chuzi o ničem nevím.
leduju, protahuju, ale běhat se bojím.
myslíš (myslíte někdo), že to můžu zatěžovat?

#7 2008-02-01 11:03:44

rk Pohlaví - muž
Člen
Místo: Brno
Tento měsíc: 78 km
Minulý měsíc: 158 km
Celkem: 5868 km

Běhám. Potíže byly víc chronické než akutní, objevily se s nárůstem kopců a km před rokem. Asi u mne nešlo o zánět, jen přetížení. Pochopil jsem, že mám někde u 60km za týden strop, pravidelná péče posouvá limit trochu nahoru, zanedbávání hodně dolů (chlazení, protahování, masáže).
Nejméně bolestivé a asi i pro zdraví nejvhodnější je kombinace kolo-běh-kolo-běh. K tomu trocha plavání a kouká z toho triatlon, který považuji svou pestrostí za šetrnější ke kloubům a vazům.
To, že mám teď v hitparádě málo naběhaných km, není vinou tohoto problému. Je to dílem vinou přebytku poptávky nad možnostmi těla, dílem maratonským spánkem a nepozorností ( běh s "autopilotem", únava, tma a nerovnosti ). smile

Ještě k ED: možná Tvé předchozí potíže s achilovkami s chodidly souvisí, obě šlachy se drží patní kosti. Napětí z achilovek se přenáší i na chodidlo. Uhýbání bolesti vede k bolesti jinde, ale to jen hádám.

#8 2008-02-01 12:25:51

ED Pohlaví - muž
Člen
Minulý měsíc: 166 km
Celkem: 2899 km

rk psal:

možná Tvé předchozí potíže s achilovkami s chodidly souvisí, obě šlachy se drží patní kosti. Napětí z achilovek se přenáší i na chodidlo. Uhýbání bolesti vede k bolesti jinde, ale to jen hádám.

dík.
maťo to někde jinde naznačil, i proto jsem o tom začal víc přemýšlet.
udělal jsem blbost, 12 dní bez přestávky a (jak jsem zpětně zjistil) k tomu 5 běhů za sebou v stejných (blbých) botách....
dík za dobrou a nepředposranou zkušenost, zkusím to rozběhávat za pomoci soustavné ledovací a protahovací péče a budu věřit, že se z toho nevyvine zánět celé povázky

#9 2008-02-04 09:19:18

remo Pohlaví - muž
Člen

Vážení, doporučuji se nechat odborně vyšetřit, potom můžete po stanovení diagnózy spekulovat, co s tím. Doktorů se nemusíte bát, v tomto případě vás nikdo nebud trápit. Nejhorší je nechat bolest trvat až přejde do chronického stádia. A prostředí ?, zkuste to třeba v příjemném :-))) - odkaz www.revmacentrum.cz

#10 2008-02-15 10:41:05

beata Pohlaví - žena
Člen

veľa som sa od vás dozvedela, ale aj tak sa chcem spýtať. Moju dcéru bolí päta zo spodu pri skákaní (športuje gymnatiku) a pri stlačení päty prstami z boku ju tiež zabolí. Pri bežnej chôdzi ju nebolí. Ortopéd stanovil diagnózu poškodená achilovka, čo sa mne nechce veriť. Preto sa pýtam kde presne bolí achilovka? Pomohla by vhodná obuv pri športovaní? ďalej má ploché nohy, na ktoré jej predpísal ortopedické vložky. Chcem sa spýtať kto má s tým skúsenosti, bude môcť s nimi športovať? Aký je rozdiel medzi zápalom a poškodením achilovej šľachy. máme šancu že bude môcť aktívne športovať? Prosím o radu ako ošetrovať šľachu. ďakujem za radu.

Board footer