Existují nějaké techniky/cviky, kterými snížit neblahé následky kola na následný běh? Při dojezdu samozřejmě jet konec pomaleji a trochu protáhnout nohy. Nejlepší bude trénovat přímo tuto činnost, je ale způsob jak tomu pomoci ještě nějak jinak?
Loni jsem si dal takový malý triatlonek a při běhu mi lýtka odmítala poslušnost, i když unavenej jsem rozhodně nebyl. ![]()
Specializované tréninky přechodů - třeba 1000m kolo - 500m běh - 1000m kolo atd. pořád dál, které se dají - pokud to pojmeš jako trénink kvality, což bych doporučoval, pokud nemáš problém s technikou přechodů - absolvovat až v závodním tempu. Pozor na celkový objem, nepřehnat to.
Zařazovat na konci cyklistického tréninku regenerační klus, ideálně ihned po dojezdu, přímo v cyklistickém. Stačí klidně 10 min, jde spíš o četnost. Tady pozor na tempo. Máš-li 5 km za 22, tak určitě pomaleji, než 6 min/km, tak, aby ses v průběhu klusu cítil stále lépe a uvolněněji.
Jsi-li hlavně cyklista, tak si dávat pozor na pohyblivost.
Děkuju ti za konkrétní rady. Nedá se to doplnit nějakým hopkáním, schody, švihadlem atd.?
to Michal.U
dosť záleží na tom, aké máš ambície - hlavne o aký triatlon ti ide - od šprintu, cez X-terru až po Ironmana.
Ironjozef psal:
to Michal.U
dosť záleží na tom, aké máš ambície - hlavne o aký triatlon ti ide - od šprintu, cez X-terru až po Ironmana.
Do roviny ambicí bych to zbytečně nestavěl
Na druhou stranu, nějaký čas tomu věnuju a nechci zase dopadnout tak, že mi nebudou fungovat lýtka. A co se týče druhu - asi bych to nazval amaterskej krátkej po lese.
Jde mi o to, že prostě nemám vždycky čas vzít kolo a vyrazit někam, kde můžu zároveň běhat i jezdit (a nechat to kolo tam stát).
to Michal U.
neviem, tréning prechodov 1km kolo + 500m beh je pre teba príliš brutálny a skúsil by som to tak 2 týždne pred závodom ale len z dôvodu aby si sa naučil rýchlo vybaviť depo.
Tento tréning pred pretekmi vyskúšam aj ja, lebo v depe bývam zúfalo najpomalší
.
Ja prechod kolo-beh riešim výklusom po kole. V tomto období tam mám ovšem prestávku cca. 5min kým sa vyzlečiem zo všetkých tých vrstiev, návlekov a pod. Vyklusávam 7km v teréne - mäkký povrch tempom cca. 5:15/km.