Čau vespolek,
začal jsem si pomalu zvyšovat týdenní dávky běhu - teď se dostávám nad 50 km.
Při plavání (jednou týdně), když zkouším kraulové nohy, mě chytají nebo občas v noci budí křeče v nohách.
Nechci se ládovat práškama a předpokládám, že mám nedostatek hořčíku.
Máte nějakou zkušenost, jak dostat do těla chybějící látky přirozenou cestou.
Chtěl bych si obohatit jídelníček - měl by tam být asi nejenom hořčík, ale taky vitamíny B, B6 a E a případně další křečově preventivní látky.
Dík za rady
Mount
měl jsem podobné problémy s křečemi, vyřešil jsem to 2x-3x týdně šumivými tabletami hořčíku.
T.
Mám zkušenost, že bohatě stačí pestrá, ale normální strava, jen je třeba brát v úvahu dehydrataci a vyšší výdej těchto látek potem.
Jinými slovy, stačí, když člověk více jí (to asi každý z nás běžců) a přiměřeně doplňuje tekutiny, nejlépe pramenitou vodou (ha ha, jen jí najít, že?) nebo přes šťávy z ovoce (nemyslím ty hnusné džusy, co se tak tváří). Mně velmi vyhovuje jablko nebo hruška.
Vyšší příjem vitamínů a minerálů přijde přirozeně na jaře s čerstvou zeleninou, teď bych to moc neřešil. Tělo stejně neumí moc zpracovat syntetické doplňky, tak proč za ně vyhazovat peníze, že?
Mount psal:
Čau vespolek,
začal jsem si pomalu zvyšovat týdenní dávky běhu - teď se dostávám nad 50 km.
Při plavání (jednou týdně), když zkouším kraulové nohy, mě chytají nebo občas v noci budí křeče v nohách.
Nechci se ládovat práškama a předpokládám, že mám nedostatek hořčíku.
Máte nějakou zkušenost, jak dostat do těla chybějící látky přirozenou cestou.
Chtěl bych si obohatit jídelníček - měl by tam být asi nejenom hořčík, ale taky vitamíny B, B6 a E a případně další křečově preventivní látky.
Dík za rady
Mount
Bych tak odhadl , že zvyšuješ dávky a zanedbáváš regeneraci. Pokud se snažíš zatěžovat svaly, které plně nezregenerovaly pak je nástup křečí pravděpodobnější ( vlastní zkušenost ).
PS: vítězové musí umět (i) odpočívat
Tucnak psal:
měl jsem podobné problémy s křečemi, vyřešil jsem to 2x-3x týdně šumivými tabletami hořčíku.
Pokud to jinak nepůjde, tak to asi udělám, ale chtěl jsem to do sebe dostat v normální stravě.
Nechtěl bych mít ráno před sebou sadu přípravků a tablet, které do sebe musím dostat, abych byl fit.
Už teď se láduju multivitamínem každý den.
Radek psal:
Mám zkušenost, že bohatě stačí pestrá, ale normální strava, jen je třeba brát v úvahu dehydrataci a vyšší výdej těchto látek potem ...
Je pravda, že loni jsem na jaře a v létě při delších bězích nosil pití s sebou a teď v zimě piju, až po doběhnutí, ale při běhu mě zatím nikdy křeče nechytly. Při maratonech poctivě od 15 km na občersvovačkách dlabu sůl.
NNN psal:
Bych tak odhadl , že zvyšuješ dávky a zanedbáváš regeneraci. Pokud se snažíš zatěžovat svaly, které plně nezregenerovaly pak je nástup křečí pravděpodobnější ( vlastní zkušenost ).
PS: vítězové musí umět (i) odpočívat
Běhám tak 3 - 4 x týdně a až bude víc světla, tak chci přidat. Do těla si dávám jen v sobotu, kdy běhám přes 20km s Mirkem K., ale volnějším tempem. Před během se poctivě rozcvičuju a unavenej se necítím. K tomu chodím v pondělí večer plavat, hlavně jako regeneraci. Myslím, že mám největší mezery v jídelníčku.
Mount
Editoval Mount (2006-01-19 15:02:02)
Ahoj,
plavu i běhám pravidelně a s křečemi z kraula jsem se trápila celou minulou sezónu. Hořčík jsem zkoušela, ale nijak valně nezabíral.. Nakonec jsem vypozorovala, že spouštěčem je únava (třeba po delším běhu, nebo jiné nezvyklé zátěži) a pak taky prochlazení. Takže, podle svých zkušeností můžu doporučit - prohřát lýtka a šlapky nohou před plaváním v horké sprše, nepostávat dlouho u kraje, nenechat nohy prochladnout. Taky kontroluj, jestli kopeš uvolněně (krásně je to vidět s ploutvema).
Mount psal:
Chytají mě občas v noci křeče v nohách.
Nechci se ládovat práškama a předpokládám, že mám nedostatek hořčíku. Jak dostat do těla chybějící látky přirozenou cestou? Mount
Ájurvéda má směs přírodních minerálních látek pod názvem Černá sůl. Vzhledově je růžová, ale při použití některá zrníčka zčernají. Voní po vajíčkách, jako minerální voda v lázních.
Hořčík je obsažen také v kakau nebo čokoládě, což je snadno dostupné a pro někoho i lahodné.
Nejlepším zdrojem všech potřebných látek pro tělo je výživa na míru. Viz 3. díl seriálu o ájurvédě.
pavol hloska psal:
Ájurvéda má směs přírodních minerálních látek pod názvem Černá sůl ...
Dík za rady, křeče mě trápily před rokem, stačilo zvýšit tréninkové dávky a přestalo to
.
Před velkou zátěží si občas preventivně vezmu hořčík, jinak mi už bohatě stačí to kakao.
Do přípravků od ájurvédy, ani do výživy na míru bych nešel,
... čemu nevěřím, do toho prostě nejdu
.