Uz od detstva sportujem, robil som snad vsetky sporty ktore som mohol, pred rokom som skoncil FAKULTU SPORTU V PRESOVE, takze nikto nemal nic proti tomu. Lenze behu sa venujem len odkedy som skoncil skolu, tak 200 km mesacne, a nechapem preco sa mi vsetci cuduju a pytaju ci som blazon ze sa tak prehanam po cestach a lesoch behom, este kym ma videli na bicykli nikto nic, ale odkedy beham malokto to chape. Najradsej mam mudrcov co mi hovoria ze kolko casu travim denne behanim, a hlavne ked ich vidim sediet kazdy den v krcme, vtedy si myslim svoje ja. A priatelka(snubenka), ta tiez vidi ze najprv si zabehnem dennu davku a potom beham uz len za nou.
Já začal pravidleně běhat tak před třema měsícema, takže jsem oproti vás ostatních amatér. Ne že bych se sportu vůbec nevěnoval, hrál jsem hokej hokej, ještě hraji fotbal, ale ted jsem chtěl zkusit něco jinýho Nejdřív mi všichni tvrdili, že je to bláznovina začít běhat, ale nenechal jsem se odradit a ted si nedokaži představit, že bych přestal. Na každý trenink (běh) se těším. Manželka sice brble, že jdu zase běhat, ale na první závod jela se mnou i s děckam. I když jsem doběhl na konci startovního pole, mě se to moc líbilo a to bylo hlavní. A manželka mě navíc pochválila jako kdybych vyhrál mistroství světa :-) . Dal jsem si cíl uběhnout Pražský maraton tak jsem zvědav jak to dopadne :-).
Aldaman psal:
Dal jsem si cíl uběhnout Pražský maraton tak jsem zvědav jak to dopadne :-).
Když vydržíš, tak to dopadne dobře. A věř mi, ten pocit v cíli opravdu stojí za to !!!
Aldaman psal:
Já začal pravidleně běhat tak před třema měsícema, takže jsem oproti vás ostatních amatér. Ne že bych se sportu vůbec nevěnoval, hrál jsem hokej hokej, ještě hraji fotbal, ale ted jsem chtěl zkusit něco jinýho Nejdřív mi všichni tvrdili, že je to bláznovina začít běhat, ale nenechal jsem se odradit a ted si nedokaži představit, že bych přestal. Na každý trenink (běh) se těším. Manželka sice brble, že jdu zase běhat, ale na první závod jela se mnou i s děckam. I když jsem doběhl na konci startovního pole, mě se to moc líbilo a to bylo hlavní. A manželka mě navíc pochválila jako kdybych vyhrál mistroství světa :-) . Dal jsem si cíl uběhnout Pražský maraton tak jsem zvědav jak to dopadne :-).
Ale zas když jdeš běhat, tak si může být jistá, že nejsi jinde
třeba v hospodě, tohle ji vyjde mnohem levněji
) Utaháš se nezlobíš
V tomhle by měl partner podporu všema deseti. Ale to je samozřejmě můj pohled, protože mě běhání baví víc než jeho
![]()
To u me to uz vsichni doma berou jako samozrejmost,az na babicku ,ta rika jak to neni zdravi v tyhle zime apod.,ostatni rikaj proc neskusim treba nejakej amater.zavod na mensi vzdalenost,ale to se me moc nechce protoze cim je to kratsi tim tam behaj rychleji a urcite bych tremou ani neumela dychat,to si radsi pobezim sama alspon sem prvni a ne posledni ,ale nasadili my brouka chtela bych to asi zkusit ale nejhorsi je tam prijit poprve.Jinak veci si peru sama ,takze to nikoho neobtezuje
Já si taky věci peru sám, takže to nikoho neobtěžuje
Doma to nikomu nevadí, pominu-li teda každodenní mokré prádlo na šňůře v koupelně, ale pravdou je, že když sem mamince oznámil , že bych si na jaře chtěl zaběhnout maraton, tak radostí zrovna neskákala. Řekla: "ty se strháš už v tomhle věku a pak předčasně zestárneš", tak nevim jestli je lepší předčasně zestárnout po stránce vizuelní a bejt jinak zdravej nebo vypadat pořád jako 30-ti letej štramák a nechat tělo zrezivět leností. Running 4 ever!!!
Mě někdy "podporujou" až moc. Když na mě přijde lenost, Klára (dcera) mě doslova vykope. Nemám chvilku klidu. ![]()
2 Vrtulka: Určitě si nějaký závod zkus. Můžeš začít třeba u nějakého veřejného závodu (tam psoeldní nebudeš), nebo vlastně kdekoliv. Běhá tam tolik lidí, že podle mě stačí držet se někde v pozadí a odběhneš to úplně v pohodě. Chce to po startu nenapálit a držet si své tempo...
Alena psal:
Aldaman psal:
Ale zas když jdeš běhat, tak si může být jistá, že nejsi jinde
třeba v hospodě, tohle ji vyjde mnohem levněji
) Utaháš se nezlobíš
V tomhle by měl partner podporu všema deseti. Ale to je samozřejmě můj pohled, protože mě běhání baví víc než jeho
![]()
Přesně tohle řekl můj táta manželce-raději at chodí běhat než aby vysedával po hospodách
. Ale zase se nesmím unavovat moc, abych si mohl plnil i své manželské povinnosti.
:-).
Mne doma podporují, na výše uvedené téma jsem vystřihl článek z jedné starší přílohy mladé fronty, kde se psalo velmi pozitivním vlivu překrvování dolní poloviny těla při běhu a jízdě na kole právě na plnění některých manželských povinností (schválně píšu některých, páč třeba na chuť do žehlení jsem vliv nezaznamenal;-). Na polovičního ironmana, což je zatím můj životní výkon, dokonce vyrobila pro dcerku transparent s nápisem: "TATÍNKU DO TOHO", který sklízel zasloužený obdiv ostatních závodníků.
Homer psal:
Doma to nikomu nevadí, pominu-li teda každodenní mokré prádlo na šňůře v koupelně, ale pravdou je, že když sem mamince oznámil , že bych si na jaře chtěl zaběhnout maraton, tak radostí zrovna neskákala. Řekla: "ty se strháš už v tomhle věku a pak předčasně zestárneš", tak nevim jestli je lepší předčasně zestárnout po stránce vizuelní a bejt jinak zdravej nebo vypadat pořád jako 30-ti letej štramák a nechat tělo zrezivět leností. Running 4 ever!!!
Malokedy sa stretnem s tym, ze by bezec vypadal starsie, nez v skutocnosti je. Prave naopak! Jedine u elitnych bezkyn (ale iba u zien) som si vsimol mlade telo a strhanu tvar- tie nevypadali zrovna na 25- skor na 40. Nuz ale to je asi udel vrcholoveho sportu (a vo vela pripadoch dosledok dopingu). Musim este doplnit, ze mna stale povazuju za stredoskolaka, napriek tomu, ze po maturite uz mam 10 rokov. Dostal som sa uz do stadia, ked mi to skor lichoti, ako naopak. Pri mojej profesii je to vsak skor na skodu. Ked si mam ale vybrat, tak radsej budem v 35 vypadat na 25, ako na 45. Povedz mame, ze Ta to udrziava mladym.
to Mato: je pravda, že v jedenadvaceti asi nemužu v nejbližších dnech nějaké předčasné zestárnutí zpozorovat ale počkám tak deset let a pak ti napíšu jetli vypadám na jako 30-letej nebo jako důchodce:-)
Jarda koloběžka psal:
Mato psal:
Homer psal:
Malokedy sa stretnem s tym, ze by bezec vypadal starsie, nez v skutocnosti je. Prave .
Nejsem elitní běžkyně a přesto mě na posledních závodech chtěli nacpat do kategorie nad 50. Asi ti, Mato, do tvého pravidla nezapadám :-)
Pokud tě nenacpali přímo mezi ŽENY tak to není zase taková tragedie. A nebo kategorii ŽENY nad 50 neopsazovali?
Homer psal:
tak nevim jestli je lepší předčasně zestárnout po stránce vizuelní a bejt jinak zdravej nebo vypadat pořád jako 30-ti letej štramák a nechat tělo zrezivět leností. Running 4 ever!!!
Znám mnohem víc "dědků", kteří běhají (i maratony) a vypadají minmálně o 10 let mladší, než těch co neběhají a vypadají v jejich věku jako "štramáci" (když už ne alespoň stejně).
Jarda koloběžka psal:
Nejsem elitní běžkyně a přesto mě na posledních závodech chtěli nacpat do kategorie nad 50. Asi ti, Mato, do tvého pravidla nezapadám :-)
To má jasné vysvětlení: nejspíš vypadáš na 35, oni ke svému odhadu (protože vědí, že běžci vypadají mladší) připočítali 16 a chtěli Tě zařadit do kategorie nad 50. A není to v rozporu s Matovou větou.
sam psal:
Homer psal:
tak nevim jestli je lepší předčasně zestárnout po stránce vizuelní a bejt jinak zdravej nebo vypadat pořád jako 30-ti letej štramák a nechat tělo zrezivět leností. Running 4 ever!!!
Znám mnohem víc "dědků", kteří běhají (i maratony) a vypadají minmálně o 10 let mladší, než těch co neběhají a vypadají v jejich věku jako "štramáci" (když už ne alespoň stejně).
Hm, nevím, jak na to kdo přišel, že běžci předčasně zestárnou... To je blbost. Snad že mají v obličejí víc vrásek než tlouštíci s podkožím vypodloženým tukem? To ale přece neznamená, že vypadají starší. Člověk není přece jen obličej! Nevím, jestli tuky či rozbředlé svalstvo působí mladě, a je mi to taky jedno. Rozhodně to nepůsobí pěkně, aspoň na mě ne.
Jitka psal:
Hm, nevím, jak na to kdo přišel, že běžci předčasně zestárnou... To je blbost. Snad že mají v obličejí víc vrásek než tlouštíci s podkožím vypodloženým tukem? To ale přece neznamená, že vypadají starší. Člověk není přece jen obličej! Nevím, jestli tuky či rozbředlé svalstvo působí mladě, a je mi to taky jedno. Rozhodně to nepůsobí pěkně, aspoň na mě ne.
Zatím mi je jenom 55 a vážněji běhám jenom 2 roky, takže těžko můžu posoudit předčasné stárnutí. Chtěl bych běhat ještě tak 15 let a pak se rád k tomuto tematu vyjádřím
.
Je to jednoduchý... táta běhá tak v tom podporuje i mě a máma mě spíš zrazuje... takže celkově to je ještě v pohodě :-)
A teď trochu mimo téma:
Je vůbec možné přesvědčit někoho, kdo nemá ke sportu prakticky žádnej vztah aby začal pravidelně běhat ? Nikdo, kdo to delší dobu nezkusil přece nemůže vědět o čem je řeč....ale co udělat proto aby to zkusil ?
Ani v nejvdálenějších představách mě nenapadlo, že by se názor mé maminky ohledně mého běhání mohl rozrůst až do takovýchto rozměrů. Mimoto měla spíš na mysli již výše zmiňované vrcholové sportovce (především v ženské atletice) ke kterým já mám a vždy budu mít opravdu hodně daleko (zvlášť tedy jedná-li se o ženy). Pokud jde o můj subjektivní názor na předčasné zestárnutí díky nějaké sportovní aktivitě, zastávám tvrzení, že je to přinejmenším hloupost a i kdyby někdo důsledkem sportu (běhu především) opravdu předčasně zestárnul, jde pouze o výjmku potvrzující pravidlo. Navíc každej má jinak stavěnej organismus a to, jak se na jeho těle podepisuje jeho úsilí vynaložené sportovní aktivtiou, je podle mě čistě individuální záležitost. Snad sem nikoho ve svém předešlém tvrzení o "dědkách" a "štramácích" neurazil a pokud ano, nechť je mé mladé tělo vystaveno na pranýři a lynčováno:)
alfun psal:
Je vůbec možné přesvědčit někoho, kdo nemá ke sportu prakticky žádnej vztah aby začal pravidelně běhat ? Nikdo, kdo to delší dobu nezkusil přece nemůže vědět o čem je řeč....ale co udělat proto aby to zkusil ?
Netlacit na pilu a jit prikladem. Muj pritel nikdy nechtel sportovat (od prirody je jak lunt, tak ani nemel duvod), ale videl, kolik radosti to dela mne - skoro porad usmev na rtech, kila dole, problemy se resi samy, sebevedomi roste... A tak jednoho dne zacal chodit na bazen a zjistil, ze narozdil ode me, ktera kazdy trenink kraula dre, jemu to jde jakoby samo a bez prace, zacalo ho to bavit. Byla jsem stastna, ale behala jsem porad sama. Uplynuly dalsi dva roky a svete div se, zacal i behat. Nepravidelne, ve tme s celovkou (aby nas nevideli lidi), ale beha! A navic s jakou lehkosti, zadna bolest a utrpeni jako kdysi u me.
Jen musim mit porad na pameti, ze pokud bazen - tak kazdy v jine draze a pokud beh, tak moc nepozorovat a neradit. ![]()
Jednoho chlapíka jsem přesvědčila beze slov - na společném výletě na horských kolech - zoufale mi nestačil a to ho dostalo. Když si hned po výletě koupil běžecké boty, ještě jsem mu nevěřila, ale on od té doby fakt běhá, už zvládl půlmaraton a chystá se na maraton. Mám z toho radost ![]()
Jarda koloběžka psal:
Jitka psal:
sam psal:
Znám mnohem víc "dědků", kteří běhají (i maratony) a vypadají minmálně o 10 let mladší, než těch co neběhají a vypadají v jejich věku jako "štramáci" (když už ne alespoň stejně).Hm, nevím, jak na to kdo přišel, že běžci předčasně zestárnou... To je blbost. Snad že mají v obličejí víc vrásek než tlouštíci s podkožím vypodloženým tukem? To ale přece neznamená, že vypadají starší. Člověk není přece jen obličej! Nevím, jestli tuky či rozbředlé svalstvo působí mladě, a je mi to taky jedno. Rozhodně to nepůsobí pěkně, aspoň na mě ne.
Souhlasím s tebou. Hlavně si myslím, že subjektivní věk je stav mysli. A sportování stavu mysli jen a jen prospívá. (Mnohdy víc, než tělu.)
S tím souhlasím. Nemusíme být za každou cenu mladí, krásní a zdraví. Hlavní je, že budeme mladí a zdraví.
Tak muj chlap me dnes do hnusneho pocasi vyhnal s tim, ze mam aspon na dve hodiny vypadnout behat i se psem, at muze doma uklizet, abysme se mu tam nepletli:) Po dvou hodinach behu doma naklizeno, ohen v krbu, pracka prala, proste parada:)
Devce psal:
Tak muj chlap me dnes do hnusneho pocasi vyhnal s tim, ze mam aspon na dve hodiny vypadnout behat i se psem, at muze doma uklizet, abysme se mu tam nepletli:) Po dvou hodinach behu doma naklizeno, ohen v krbu, pracka prala, proste parada:)
Takoví pracovití a ohleduplní ke svým manželkám jsme my chlapi od Orlice všichni. Já své manželce v domácnosti také pomahám a ona mě na oplátku toleruje běhání. ![]()
Mira.B. psal:
Devce psal:
Takoví pracovití a ohleduplní ke svým manželkám jsme my chlapi od Orlice všichni. Já své manželce v domácnosti také pomahám a ona mě na oplátku toleruje běhání.
Noo, moc se mi to libi, moderni chlapi, kteri se nestiti vzit do rukou vysavac nebo hadru na zem:)
Pro MiraB. - jaky mas u vas trasy? Bydlim tu teprv rok a moc to tu jeste neznam, vcera jsem mimo jine bezela od Kostelce zadem kolem reky do Doudleb a po te nove cyklostezce kolem splavu do Zamele, ale rada bych znala i jine trasy, poradis?
Devce psal:
Mira.B. psal:
Devce psal:
Takoví pracovití a ohleduplní ke svým manželkám jsme my chlapi od Orlice všichni. Já své manželce v domácnosti také pomahám a ona mě na oplátku toleruje běhání.
Noo, moc se mi to libi, moderni chlapi, kteri se nestiti vzit do rukou vysavac nebo hadru na zem:)
Pro MiraB. - jaky mas u vas trasy? Bydlim tu teprv rok a moc to tu jeste neznam, vcera jsem mimo jine bezela od Kostelce zadem kolem reky do Doudleb a po te nove cyklostezce kolem splavu do Zamele, ale rada bych znala i jine trasy, poradis?
Má oblíbená trasa je z Doudleb po nové cyklostezce podél železniční tratě do Kostelce (2,1 km), na konci cyklostezky se dám napravo po silnici k bývalým kasárnám (nyní uprchlický tábor). Tam přeběhnu silnici a dám se po asfaltové polní cestě mezi poli asi cca 0,5km na rozcestí, zahnu do prava a běžím polema směrem k Doudlebám. Po cca 3 km je odbočka doleva kudy je možno po 1,5 km doběhnout do Lupenice odkud: a) je možno běžet doleva po silnici přes Tutleky zpátky do Kostelce, b) uhnout doprava a po 1km se doběhne k silnici 1 třídy směr Vamberk a Záměl (nedoporučuji - moc frekventovaná silnice, sám tam neběhám), c) vrátit se zpět po stejné trase 1,5km na rozcestí k Doudlebám, uhnout doleva a doběhnout do Doudleb. Tuto variantu preferuji nejčastěji a délka této trasy je měřeno cyklopočítadlem na kole od domu, kde bydlím 11,5 km. Když si tuto trasu prodloužím o okruh přes Záměl a Poštejn, tak to dělá okolo 20 km. Druhá možnost je na konci cyklostezky v Kostelci uhnout doleva, přeběhnout most přes řeku a náhon a běžet podél řeky zpět do Doudleb, ale tam to asi znáš. Třetí z možností na konci cykloztezky je běžet rovně, proběhnout Kostelec a pak parkem až do Častolovic. Akorát na cyklostezce do Kostelce je třeba při běhu za tmy dávat pozor na neosvětlené cyklisty. Ta asfaltka v polích je také super, je absolutně rovná, bez výtluků a s naprosto minimálním provozem (je tam zákaz vjezdu pro motorová vozidla mimo zemědělská).Tak snad to bude stačit a admin mě nevyplísní, že jsem to nedal na vlákno -Kde všude běháte?-.
MiroB. diky, o vanocnich svatcich to prubnem. Kdybych mela jeste nejaky dotaz, dam to na to vlakno "Kde vsude behate?", abysme nedostali vyhubovani:) Hodne me zaujala ta cesta parkem z KnO do Castolek.
Poslední dobou slýchám nějak často, že bych měl běhání nechat. Sem tam to souvisí se zimou, s tím, že si ničím klouby (v televizi jsou občas dokumenty, jak skončili někdejší reprezentanti ve sportu celkově) ale nejčastěji je to ve spojitosti se školou. A ještě když povím, že jdu na masáž... Vím, že to se mnou všichni doma myslí dobře, ale myslím, že něco bych si mohl už rozhodnout sám. Snad se to otočí...
Oslik, snad by stalo za to rodine vysvetlit, ze Tvoj trening a vykony maju od reprezentantov hoooodne daleko a teda, ze Ti ich zdravotne problemy s najvacsou pravdepodobnostou nikdy nehrozia. Ak nakoniec nejake nasledky v starsom veku budes mat, tak by si tieto problemy mal asi aj tak a bez behania - mozno este skor.
Behanie v zime je idealny sposob otuzovania sa a bezci mavaju omnoho silnejsi imunitny system, ako nesportovci (vyjma pripadov bezcov, ktori sa s chutou a casto pretrenuju). Primerane bezecke davky NESPOSOBUJU problemy s klbami- prave naopak, chrania ich. Ake su primerane davky, to je individualne, ale tie Tvoje rozhodne nie su prehnane. Upokoj rodicov a kludne behaj dalej. Vsetky taketo pseudo- rady nevychadzaju zo ziadneho odborneho nazoru a su skor famami a recami typu jedna-baba-povedala... To, ze behas Ta naviac robi mudrejsim a pomaha Ti s ucenim a zapamatanim si uciva.
Ak Ti budu vycitat, ze ides na masaz, tak sa ich opytaj kolko hodin v ten den premarnili pred TV, ci robenim neuzitocnych veci. Ked nic ine, staras sa o vlastne telo a ak si to platis sam, tak nevidim dovod na nejake vycitky.
Při přípravě na letošní maraton jsem zažil jeden zvláštní den. U nás ve škole vypadly pojistky a tak jsem otevřel pojistkovou skříň (dveře ve výši očí). Kolem mě horda zvědavých dětí, kdy se pan učitel rozsvítí. Vzápětí se ozvalo na chodbě "vypadni od té elektriky, slyšíš, okamžitě běž pryč ..." Zděšení docela chápu. Pak mi kolegyně vysvětlovala, že mě mezi těmi dětmi v šeru chodby nepoznala. A řekla, že jsem takový "vořežprut". Dvě hodiny jsem hledal ve slovníku, co to je a jestli se mám urazit
. Za hodinu v jídelně mě seřvala kuchařka (když jsem odmítl 10 knedlíků), že ji nemám cituji "srát", že mám prdel, jak když panenka Maria sepne ruce a že ty děcka se za mnou budou kolenačky plazit, aby se pomodlily. A to vše v jeden den. Bylo to těžké. ![]()
Maťo, díky za podporu. To by mě ani nenapadlo, že přiměřené dávky mají příznivý vliv na klouby... Ale myslím si, že díky tlumení to přehnaně negativní vliv na klouby mít vlastně nemůže (pokud je budu včas měnit a neběhat v sešlapaných), a ta poznámka s repre byla myšlená tak, že sportem si ničí tělo všichni, ale ostatní nejsou v televizi a v novinách... Každopádně (kromě toho, že mě běh baví) znám právě díky běhu spoustu bezva lidí - i tady z fóra - a to mi za to stojí ![]()
Oslik,ak nebude stačiť Tvojej rodine Tvoje pretlmočenie Maťových slov,nezaťažuj sa tým viac.Ak Ťa beh duševne naplňa a robí Ti radosť,nie je dôvod prestať.Čo sa týka toho opotrebovania klbov a podobne,Maťo má 100percentnú pravdu.Môžem povedať za seba,a to mám za sebou zďaleka nielen rekreačné kilometre,že som si donedávna myslel,ako musím byť ja opotrebovaný,...Mal som vlani jedno z tých ťažších období,keď som si na seba naložil viac ako je zdrave.Pochopiteľne som to pocítil a dva mesiace bol ako "spráskaný pes"dokonca aj zapálená achilovka....Nehovorím o mojej vrodenej vade a občasné problémy so spinou bifidou-odborný názov...Po tých všetkych nahromadených problémoch som šiekl za mojim známym ortopedom v Žilinskej nemocnici,nech mi porobí vyšetrenia,ako na tom som.Na rovinu som mu povedal,nech mi povie,či to už mám zabaliť,lebo že sa už cítim ako šrot....S prekvapením mi po týždni a výsledkoch rengenov,ct-čka či magnetickej rezonancie povedal,že nález mám uplne bežný,dokonca lepší ako hociktorý 30tnik,ktorý nikdy nešportoval.Len si pochopitelne musím už dávať primerané dávky,lebo pochopitelne šľachy,upony už neregenurujú tak ako keď som mal 20 rokov..Ale že normálne môžem ešte fungovať veľmi dlho a to dokonca aj na celkom slušnej úrovni.Takže všetky argumenty,s ktorými sa stretávaš v rodine,ber tak trochu s nadhľadom.Prajem veľa chuti,aby si mal z behania naďalej radosť a fajn pocity.Pefo.
Devce psal:
Ahoj Devce, máš skvělého chlapa... :-)
můj mě ven nevyšle, ale je ochoten pohlídat dvě holky(jedno mimino) a uvařit. Uklizeno není, ale neva :-), pomáhá mi když může
Zpočatku když sem dva dny pre mym prvnim 1/2PIM oznamil mame že to chci bezet,tak se na me rozkricela,tata byl nastavnej taky..:-(pak sem to zabeh,nic mi moc nebylo,rodice videli že sem z toho unesenej že se mi to libilo a stejne mi nic neni tak pak už bylo volnejsi!Pak nasledoval v lsitopadu marathon,se kterym mi pomahali doma už vsichni...takže od tedka už sem v klidu,ale peklem sem si taky prosel..:-(
Taky bych chtel dat nekdy maratom. Je to muj sen. Ted beham 10km 3x tydne jen tak pro zabavu, zadnej trening. Zkusim si tak za 2 mesice zabehnout 30km, jestli to dam a uvidime...
Mlada si tuka na celo a kamosi se mi smejou. Ale ja se nedam
jak už jsem psala přítel je sportovec takže podpora vysoká...doma to taky moc nebrali sportu moc nefandili...ale všechno se dalo přežít a teď občas i pochválí ale více nekomentují....
U nás v rodině podobně postižený nikdo není, ale ostatní mě podprují, a za to jsem jim vděčný. Za rok objedu pár vrchařských závodů, tak si rodina udělá výlet do hor:)