Stránky: 1
Já nyní pauzuji necelý měsíc kvůli nataženému lýtku.Jakou nejdelší dobu jste museli vydržet bez běhání díky zraněnému lýtku nebo jinému zranění.Já abych věděl na co můžu v nejhorším případě připravit.
Únavová zlomenina holenní kosti - šest týdnů bez běhání. Bylo ale léto, tak jsem si pořídil in-liny a na těch jsem moh......
Chronické blokace SI kloubu - víceméně šest měsíců jen plavání, rehabilitace a posilování svalového korzetu; zánět slinivky břišní - 10 týdnů totální pauza; ITBS - sedm týdnů jen plavání a cyklistika.
Editoval koyama (2008-04-21 20:49:03)
Zápal okolia achylovej šľachy,opuch,bolesť,zákaz od lekára behať,lieky,-ignorácia-priložený strúhaný zemiak,stiahnutie obväzom a davaj do prírody!!!Prvé km so slzami v očiach,potom to endorfíny prehlušili a doma zas bolesť a znechutené pohľady rodiny,ktorá ma nepochopí...Ale potom o dva mes.OK.
Neco s achylovkama, kroutim treti rok, pardon uz ctvrtej.
Editoval Xixao (2008-04-22 09:16:28)
Čtyři měsíce kompletní stop kvůli zádům. Mimo jiné 20kg nahoru... Zánět ramene - hrál jsem badec přes bolest téměř tři roky. Všechno kromě badmintonu jsem musel dělat levačkou, neměl jsem vůbec žádnou sílu. Tenisovej loket - 3 měsíce stop badec.
No já osobně si připadám jak na houpačce, měsíc běhám a pak přijde nějaké zranění v podobě výronu kotníku nebo teď zrovna bolest v kolenu, tak se zas měsíc léčím. Furt něco.
Koncem loňského listopadu mě dostal zánět šlach na pravém chodidle (plantar fasciitis?). Když nepočítám ojedinělé a neúspěšné pokusy, tak jsem neběhal 7 týdnů. Od této doby v průměru 25-30km za týden.
Takže vlastně neběhám dodneška. ![]()
Artritida na lavom chodidle- prve klby prstov a palca. Vobec som nebehal 4 mesiace a od vtedy (uz skoro 2 roky) len obmedzene. O moc lepsie to uz nikdy nebude, ale ked budem rozumny, tak snad ani horsie. Dalsie neduhy v minulosti: zapal ITB slachy 3 mesiace nebehania (bicykel a bezky sa dali), compartment syndrom (bolest okostnice), ktory presiel do unavovej zlomeniny ma stali 2 mesiace nebehania.
Este z cias futbalu: otvorena zlomenina holennej kosti- pol roka bez pohybu. Potom som zacal behat.
Mesiac nebehania je normalny. Vacsina zraneni pominie po 6-8 tyznoch, ak das telu sancu sa zregenerovat. Niektore zranenia su samozrejme horsie. Napr. taky plantar fasciitis sa moze tahat niekolko rokov (Milane, skusal si uz golfovu lopticku pod klenbou a akupunkturu?- mne to zabralo za 3 tyzdne v kombinacii s protizapalovymi liekmi)
Mato psal:
(Milane, skusal si uz golfovu lopticku pod klenbou a akupunkturu?- mne to zabralo za 3 tyzdne v kombinacii s protizapalovymi liekmi)
To Milan: Ta "loptička" fakt pomaha. Sice jsem používal jen nějakou dětskou skákací kuličku za 10,-Kč, ale pomohla.
zatím 7 měsíců, pokrok žádný- skokanské koleno....jen kolo, plavání
do frasa.
popobíhám s plantární fasciititdou, s golfovým míčkem si hraju v kanceláři. (4tý měsíc)
popobíhám s počátky okostice, "odloupávám" při poradách.
dosud jsem soudil že "se to může", nejdu-li přes hranu výrazné bolesti.
??? vaše zkušenost je jiná ???
ale k tématu: neběhal jsem celý rok - jen proto, abych si dokázal, že na běhu nejsem závislý.
Tak koukám že jsou i horší věci než natažené lýtko. Mě drží při životě,alespoň kolo,ale i tak jsem již stihl nabrat 6kg. Jsem zvědaví kam až se s váhou dostanu,snad ne tam kde jsem byl na začátku. Všem zraněným přeji brzký návrat do běžného běžeckého režimu a všem ostatním mnoho km bez nehod.
Sportbili
Měla jsem úplnou stopku asi na 3 měsíce, když se mi rozjela moje pitomá revmatoidní artritida - to jsem se kvůli zánětům v 18 různých kloubech v těle nemohla hýbat. Ale co jsem na cytostatikách a podobných "dobrotách", tak jsem viceméně provozuschopná. Ale se závodním běháním jsem musela seknout úplně, protože to moje ubohé tělo na těch lékách fakt nezvládalo. Paradoxně jsem tak začala s úplně jinou disciplínou a je ze mě skokanka - teda chromá trojskokanka a dálkařka na chemoterapii
Běhání to sice neni, ale baví mě to a alespoň tak můžu dál závodit na lize.
Po arthroskopii kolene jsem byl mimo 3 mesice a pak jsem se do toho dostaval diky cyklistice. Svaly na nohach byly v nepomeru, a tak jsem musel posilovat.
Mato: pomohl mě míček v kombinaci s protahováním
V roku 1994 - 3 mesiace problémy s kolenom, po následnej artroskopii ďalší mesiac voľno,len výživové injekcie,občas som trochu zaposiloval a zaplával.S chodeckým tréningom som začal takto - http://tichypefo.wbs.cz/KNM_zima1995_40km.jpg
Na predchádzujúcu výkonnostnú úroveň som sa dostal potom za 12 týždňov - http://tichypefo.wbs.cz/KNM_a_Dudince19 … n125km.jpg
Samozrejme,tréningových výpadkov zo zdravotných dôvodov som v kariére mal viac (zapálená achilovka-mesiac, nalomené rebrá-mesiac, natrhnutý stehenný sval-mesiac a pol atď...Pokiaľ sa však dalo,vždy som sa snažil fyzicky udržiavať inými aktivitami - bicykel,posilovanie,plávanie...)Návrat k chodeckému,resp. bežeckému tréningu bol potom ľahší, a teda aj rýchlejšie som sa dostal na svoj výkonnostný štandard.
Já asi 14 dní letos v březnu. Ale v podstatě to kvůli bolavé noze flákám již od loňského listopadu.
Já si letos v lednu myslel, že to bude jen obyčejná chřipka jen mě bolel celý člověk, jinak nic pak po 4 dnech jako by mě přestalo fungovat celý tělo, bolely záda, urologický potíže a za další 3 dny jsem ležel v nemocnici 3 týdny a dostával antibiotika. Diagnoza byla meningoencefalitida, zánět mozkových blan. V polovině února mě pustili domů. Stále jsem byl na neschopence a projít se na chvilku ven byl pro mě výkon jako bych běžel maraton a pak jsem si šel lehnout. Poprvé jsem se pokusil něco zaběhnout až koncem března. Jen slabých 6km při průměrném tepu 140 bpm jsem měl čas 7min/km.Připadal jsem si jako bych se zrovna narodil a nikdy nic nedělal. Hrůza. Nijak jsem to ale nehrotil a běhat jsem šel jen tak jednou za týden + fotbal v tělocvičně. Po několika výbězích jsem měl už 6:15min/km, pro mě teda super zlepšení. Ale pak přišla další pohroma od manželky jsem dostal angínu, další antibiotika a zase 3 týdny v p.....! Abych to ukončil tak jsem si byl zase poprvé vyběhnout 21.4 a jsem zase opět na začátku. To už se mnou šili všichni čerti jak jsem byl natěšenej:))))
Takže já jsem letos ještě vůbec nezačal!!!
Nejdůležitější je zdraví!
No ja som mal v januari uraz. Teda v nemocnici som na infekcnom spadol alebo neviem co sa stalo. A teraz mi museli otvarat hlavu. Pred dvoma mesiacmi mi vlozili tu kost v hlave a teraz uz po troch mesiacoch nebudem moct behat. Takze teraz musim vydrzat bez behu. A zase mam teraz problem s pamatou, ale to sa urcite zlepsi. Teraz mam este do konca roka volno
takze ani do roboty nemozem ist. Ale dufam ze beh si dovolim o 3 mesiace ked to pojde. Ale uz sa tesim ze to dufam pojde. Mal som pred tym plan ze pojdem aj na maraton teraz v aprili, takze to pojdem az na jesen aspon polmaraton. Dufam.
To ferri: To je teda hustý! Držím palce, ať se dáš brzo do kupy.
Diky.
Uz len musim vydrzat tie 2-3 mesiace. Potom skusim zacat behat. A verim tomu, ze to pojde.
Naposledy jsem vyběhl 29.12.07 od té doby mám problémy s dýcháním,kašel běžím tak deset minut a pak už to nemůžu udýchat,lapám po dechu...Vyšetření spirometrie,rengen,laboratorni vyšetření nic nenašlo prý nějaká viróza...Mám třetí prášky,ale zlepšení nikde tak nevím...
milan psal:
Mato: pomohl mě míček v kombinaci s protahováním
2 Milan: teraz som si vsimol v nejakom vlakne o NB, ze pouzivas NB 846 a dokonca si si kupil dalsi par. Kedze si vravel, ze mas neutralny doslap, tak Ti radim- vymen boty za nieco hodne ohybne bez antipronacnych blbosti v podrazke. Dokonca by som zasiel az tak daleko, ze by som sa obzrel za retro modelmi bez vystuzenej klenby (plna podrazka v strede nohy). Skoro urcite mas PF zapal prave kvoli restrikcii pohybu a napravani/obmedzovani niecoho, co mas uplne v pohode.
maťo,
nenapsal bys nějaké tipy? mám podobnou potíž jako milan, ale v krámech se pak ztratím. myslím že mi dost pomohly nb 902 a skylony, ale dál moc nevím. 902ky mám už skoro vyběhané, ve skylonech se bojím do delších běhů a tak hledám další boty, co nejpružnější a bez "toho oblouku" - jenže v tom je s prodejci těžká řeč (a já sám poznám taky prd, respektive si nejsem jist).
dík
2 ED: bohuzial je ich na trhu cim dalej tym menej. Kazdy zo svetovych vyrobcov bot sa dal na cestu narvania co najviac "nevyhnutnych" blbosti do boty, aby nezaostaval za konkurenciou a spozobuju tym presny opak toho co by mali. Boty by mali chranit pred negativnymi vplyvmi vonkajsieho okolia, nie branit prirodzenemu a zdravemu pohybu nohy. 90% bezcov naozaj nepotrebuje kdejake stablizacne a ine obmedzujuce mechanizmy v bote, napriek tomu sa v 95% bot nachadzaju. Cim viac, tym su boty drahsie a tym viac vyrobcovia a predajcovia bot spotrebitelov presviedcaju o ich nevyhnutnosti...
Mojich par nalezov OK bot, co pre mna funguju:
Puma Complete infinitus http://www.eastbay.com/catalog/productd … port--all/
Nike Air Zoom Hayward (pozor, odlisny od novych Skylonov- su to 2 velmi odlisne modely; mometalne ich mam su naozaj super)
http://www.eastbay.com/catalog/productd … --0/mvp--/
Naozaj retro boty Saucony Shadow 6000: http://www.eastbay.com/catalog/productd … port--all/
Brooks Burn 3: velmi lahke, ale dostatocne odpruzene: http://www.eastbay.com/catalog/productd … port--all/
díky!
snad nám ostatní odpustí tuhle krátkou odobočku - ale je to vlastně prevence aby nemuseli dlouho abstinovat
Mato: Tvůj nazor vypadá "zvonka" jako jasnovidectví, ale máš pravdu. Po konzultaci s PB. jsem na podzim koupil NB 825 (lehká, treningová obuv). V zimě jsem toho letos moc nenaběhal, šetřím se .
Díky tenké podrážce cítím každý došlap. Konečně, pocitově je to jak masáž, mým šlachám to dělá moooc dobře.
Minulý týden jsem letos poprvé zkusil můj oblíbený 27km běh v terénu a pokud mě něco bolelo, tak určitě to nemá nic společného s došlapem.
Nemám sice tendenci jít ve šlépějích BOSÉ HOHY, ale svůj nazor koriguji...
Tak keď som si prečítal toto vlákno tak sa mi zdajú moje problémy úplne zanedbateľné. Bez pravidelného behu som už ale ôsmy mesiac. ITBS ako dôsledok, príčina je krivá chrbtica a vysadený pravý bedrový kĺb. Už som si kúpil silničku a som zmierený s tým, že k behu sa hneď tak rýchlo nevrátim. Ešte ale uvidím čo povie v piatok doktor. Všetkým prajem skoré uzdravenie.
U mě drobnost: mononukleóza. Neběhám od Pečecké desítky, takže asi dva měsíce, teď čekám, kdy mě doktoři dovolí začít, vyhrožují několika měsíci, ale já jsem optimista. O Milanových 27 km si ovšem nechám zdát, vidím to tak na 6-8 km výklusy první týdny ![]()
Stránky: 1