Zdravím příznivce TT.
Snažím se najít někde na webech v ČR ucelený kalendář závodů, ale moc úspěšný nejsem. Vyšla nějaká předběžná termínovka, ale předpokládám, že se někde určitě nalézá i pořádný seznam s popisy. Na ČSTT také nic moc není.
Díky za tipy
T.
musíš počkat na konec března, na svazovejch stránkách bude kalendář, ve kterým je 90% závodů v ČR, zahraniční si musíš vyzobat ze zahr. serverů, většinou národních svazů.
no to jsem myslel, ze to bude zverejnene drive. Pockam si...
Zajimaji me tuzemske podniky.
diky za info!
T.
Mrkni na Triatletu na výsledky 2005 a +- autobus se datum každoročně opakuje.
PS: něco kuješ ???
NNN psal:
Mrkni na Triatletu na výsledky 2005 a +- autobus se datum každoročně opakuje.
díky, dobrý nápad
NNN psal:
PS: něco kuješ ???
kuju :-)
T
Nepředpokládám další web. Soudě podle Tučňáka blogu má po maratonu další cíl ![]()
na http://petr.vabrousek.cz/rozcestnik.php je pár odkazů
Seznam loňských je i na ironmanem zmiňované stránce http://www.triatlon.cz.
Kdybys chtěl doporučit něco pro širší veřejnost, mně se loni velmi líbil Bečvoman http://www.becvoman.cz. Letos bude 1.7. Rovinatá trať, teplá voda, přes 200 účastníků...
Praze blíž je Žďárský triatlon. Bývá na více webech třeba http://www.axiomorbitt.cz, nebo na jihomoravské tt lize http://jmttliga.hyperlinx.cz. Letos 16.7. Malinko kratší, ale kopcovitější, jak kolo, tak běh. Navíc voda bude určitě studenější než v Oseku, loni účast 82 závodníků v hlavním závodě. Z té zmíněné JM ligy mají moc hezkou atmosféru ještě Vysočany. Loni díky komentátorovi a průtrži mračen, která začala půl minuty před startem...
Další stránky stojící za prozkoumání http://www.sentry.cz/3atlon/kalendar , Severní Morava http://zavody.webpark.cz, Západní Čechy http://zctriatlon.webz.cz. No a po rozježdění a prvních vítězstvích hurá do zahraničí, nebo ne? Tak proč nezačít na http://www.slovakman.sk?
Editoval vl001 (2006-02-07 21:32:01)
Přidávám další tipy, osobně vyzkoušené - Železný Chlíst http://triatlon.webpark.cz/, Xterra Open v Praze http://www.xterrapraha.cz.
Jinak na www.triatlet.cz se v průběhu sezóny objevují i amatérské a hobby triatlony, nebo jejich modifikace. Jejich výhodou je zejména kratší plavání a taky odpadá nutnost mít kolo, které odpovídá triatlonovým pravidlů. Kupříkladu já jsem loni odjezdila sezónu na trekingovém kole.
jsem mile prekvapen, kolik triatlonistu je mezi Tragedama. diky za odkazy vam vsem
No výborně! Díky všem za tipy! Prozkoumám to.
Díky moc
T.
Ahoj klucí, dnes 20 km běh - 1:43:26, docela se trápím, následně 80 km rotoped - 2:50:00 celkem v pohodě, koukal jsem při tom na hokej.....ale to plavčo je utrpení....;
m.thums psal:
Ahoj klucí, dnes 20 km běh - 1:43:26, docela se trápím, následně 80 km rotoped - 2:50:00 celkem v pohodě, koukal jsem při tom na hokej.....ale to plavčo je utrpení....;
Jak to měříš na tom roropedu. Můj rotoped se nechá roztočit na 55km/h při mých 130 tepech ( t.j. cca 130 W = cca 30 km/h real ).
No nevím jak to popsat, ale jednoduše řečeno, nic neroztáčím, ale dřu jako pako....těch 80km je prostě tvrdě odšlapaných....ale asi je to nic proti Tobě, já nemám jak to s kým srovnávat....roztočit rotoped na nějakou rychlost není problém, problém je jí udržet co nejdéle...jestli udržíš rychlost 55km/h 1 hodinu tak to jsi opravdu borec, nebo ho máš naklopený z kopce ?????
m.thums psal:
No nevím jak to popsat, ale jednoduše řečeno, nic neroztáčím, ale dřu jako pako....těch 80km je prostě tvrdě odšlapaných....ale asi je to nic proti Tobě, já nemám jak to s kým srovnávat....roztočit rotoped na nějakou rychlost není problém, problém je jí udržet co nejdéle...jestli udržíš rychlost 55km/h 1 hodinu tak to jsi opravdu borec, nebo ho máš naklopený z kopce ?????
Na 130 tepech vydrží točit klikama i "bába s kozou přes štangli". Moje poznámka byla k neobjektivnosti udávaných údajů na displeji rotopedu. Pokud by těch indikovaných 55km/h bylo objektivních, musel bych do pedálů odevzdávat přes 500W čímž bych byl lepší než Sosenka ;D .
Podle mne to jde srovnat jen přes tep ( t.j. srovnávat se sám se sebou z vysledovaných parametrů tep/rychlost na rovině ). Takže jinak : na kolika tepech ( resp % TF max ) rotopedíš ?
K rotopedu jsem dostal pás na tepovku ( hodinky PC 7 ), držel jsem 135 - 145 TF, možná to není žádný výkon, ale pro mne ano, vzhledem k tomu, že na kole toho moc nemám moc najeto...jinak vlastním Racer GT Kettler, nemyslím, že je to zrovna špatný stroj. Pokud by jsi mi mohl poradit, jakým způsobem trénovat co nejlépe tak to samozřejmě uvítám !!!! Také by mě zajímalo, zda se dá při tomto stylu tréninku slušně zaběhnout maraton ( PIM ).
Dík ![]()
To s tou kozou je převzato z www.kpo.cz od Vojtěchovského ( fiz. poradna - část 4. Zátěžové zóny ), citace : "Je zajímavé, že málokdo ze skalních zastánců kilometrů uvažuje nad tím, jestli dotyčný najel své kilometry okolo Brandýsa nad Labem, odkud je k nejbližšímu „kopci“ 30 km a dá se vyjet rychlostí 30 km/h na převod 53/16, nebo bydlí v Srbsku a téměř kterýmkoliv směrem má okolo kopce na 39/19. To už nemluvím o aerodynamice, která nás učí, že odpor vzduchu roste s druhou mocninou rychlosti. To v praxi znamená, že průměr 25 km/h umí po rovině bába s konví mléka na řídítkách a kozou (domácí zvíře, chované pro mléko, pozn. autora) na štangli, 30 km/h už chce slušný trénink a 35 km/h je pro trénink v sóle skoro profesionální záležitost" .
Na 145 tepech už to může představovat kolem 190 W čemuž odpovídá reálná rychlost někde mezi 32-34 km/h.
NNN psal:
[...Moje poznámka byla k neobjektivnosti udávaných údajů na displeji rotopedu...
Před deseti lety jsem se taky rozhodl pořídit rotoped. Vybral jsem si moc hezký model od Kettleru (ale určitě jiný než o kterém se tu mluví) za bratru 18.000 Kč a po týdnu jsem byl natolik zklamaný, že jsem ho zkusil vrátit. Taky ukazoval úplné nesmysly a hlavně šel i při mé chabé výkonnosti vytočit "přes maximum". V klidu ukazoval, že šlapu 450W, pro něj to byla nejvyšší možná zátěž, ale ve skutečnosti to bylo tak cca do 200W. Velmi mile mne překvapil prodejce, který mi ho s doplatkem vyměnil za dražší typ (ne Kettler, ale to je asi fuk) a ten ukazuje bohužel až příliš objektivní pravdu. Pokud mám jet delší dobu - a to víc jak hodinu nevydržím - nemůžu jet víc než 160W (ukazuje malinko přes 30km/h průměr). A roztočit ho nad 350W je fuška i na jen na chvilku... Nemyslím, že někdo, kdo vydrží 3 hodiny na rotopedu po dlouhém běhu potřebuje moc poradit. Je vidět, že mi něco do ironmanských distancí chybí...
m.thums psal:
K rotopedu jsem dostal pás na tepovku ( hodinky PC 7 ), držel jsem 135 - 145 TF, možná to není žádný výkon, ale pro mne ano, vzhledem k tomu, že na kole toho moc nemám moc najeto...jinak vlastním Racer GT Kettler, nemyslím, že je to zrovna špatný stroj. Pokud by jsi mi mohl poradit, jakým způsobem trénovat co nejlépe tak to samozřejmě uvítám !!!! Také by mě zajímalo, zda se dá při tomto stylu tréninku slušně zaběhnout maraton ( PIM ).
Dík
Metodikou treningu se v současnosti taky trápím. Po přečtení knihy "Triatlon" jsem opustil názor ,že nejlepší je zatěžovat tělo koňskými dávkami až na pokraj zhroucení. V této publikaci je popsáno jakou úrovní ( a jak dlouho ) trénovat tak aby byl tréning maximálně rozvíjející ( nebo rozvíjející - udržující-aktivizační ). Bohužel vše odvisí od individuálních ( nejlépe změřených ) hodnot TF max, TFANP, TFAP.
Lidičky, neřešte to tak vědecky...jsem obyčejný tragéd, mám radost z každého pohybu, který vzhledem ke svému zdraví zvládnu...právě jsem dorazil z plánovaných 20 km, ze kterých nakonec bylo jenom 15, protože jsem toho měl dost.....sedám na rotoped a dám vědět, jak jela koza s mlékem....![]()
Tak čus
tak tak, neřešte to extremně, prostě to chce každý den něco udělat(P,C,B, poska, spinning) a o víkendu to natáhnout, dlouhý běh, dlouhé kolo.Základem je stejně technika plavání-chce to trenéra, aby vám srovnal styl(2-3 měsíce se etriatlon.cz vás posunou o značný kus vpřed) na kole hlavně šlapat frekvenčně a nervat to a v běhu je třeba zařazovat ABC,krátké úseky .... aby se zlepšila dvojitá práce kotníku. Po 4-6 měsících každodenního tréninku dokončíte a za 2-3 roky tréninku si budete moci naplánovat i solidní čas
Tak to mám za sebou, dnes to bylo horší - 27 km, z toho 50 min - 150 - 152 TF, posledních 10 min 140 TF.
Prostě tragéd....Ahoj, jdu se vykoupat, oholit, večer mám firemní ples ![]()
m.thums psal:
Ahoj, jdu se vykoupat, oholit, večer mám firemní ples
Tak to ti nezávidím, aby jsi si na něm ještě něco neudělal ve víru tance. To je lepší si dát ještě jeden trénink navíc.
ironman psal:
tak tak, neřešte to extremně, prostě to chce každý den něco udělat(P,C,B, poska, spinning) a o víkendu to natáhnout, dlouhý běh, dlouhé kolo.Základem je stejně technika plavání-chce to trenéra, aby vám srovnal styl(2-3 měsíce se etriatlon.cz vás posunou o značný kus vpřed) na kole hlavně šlapat frekvenčně a nervat to a v běhu je třeba zařazovat ABC,krátké úseky .... aby se zlepšila dvojitá práce kotníku. Po 4-6 měsících každodenního tréninku dokončíte a za 2-3 roky tréninku si budete moci naplánovat i solidní čas
Teprve nedávno jsem "nasál" informaci, že kadence je závislá na odevzdávaném výkonu. Dřív jsem se snažil "zuby nehty" vždy držet na 80-85 . Teď mám ale info že např při 130 W ( cca 30km/h ) je doporučená kadence 65-67. Co vy na to ????
základ je vysoká frekvence(viz Armstrong)ale jsou vyjímky(z TT Zack, z cyklistů Botero), který netočej a tahaj na těžko a jsou dobrý. Vzhledem k tomu, že jsi běžec, tak bych se spíš soustředil na tu frekvenci, protože na těžkejch převodech se utavíš a od 120.km neotočíš nohama(můj případ vloni v rakousku, kde jsem musel zvolnit na 120 a 40km jen lehce točit, než odešla kyselina, ztratil jsem tak 15´)a na běhu bude větší nebezpečí křečí.
ironman psal:
základ je vysoká frekvence(viz Armstrong)ale jsou vyjímky(z TT Zack, z cyklistů Botero), který netočej a tahaj na těžko a jsou dobrý. Vzhledem k tomu, že jsi běžec, tak bych se spíš soustředil na tu frekvenci, protože na těžkejch převodech se utavíš a od 120.km neotočíš nohama(můj případ vloni v rakousku, kde jsem musel zvolnit na 120 a 40km jen lehce točit, než odešla kyselina, ztratil jsem tak 15´)a na běhu bude větší nebezpečí křečí.
Takže jinak : jakou kadenci při jaké rychlosti jsi to utavil ??
PS: nejsem běžec ale všestranný tragéd. Mým nejvyšším cílem je dokončit !!!! t.j. průměr v cyklo části cca 27 km/h což je úplně jiná dimenze než např 35 km/h
průměr je nepodstatný, je odvislý od toho, kolik máš najeto a v jaké kvalitě. Já se utavil po té co jsem se snažil stáhnout skupinku 40 proti větru, vydržel jsem to 20km a pak jsem měl nohy oteklý jak kulturista. Úplně stejně ale dopadneš i ty, když budeš rvát pro tebe těžkej převod třeba 30km/h. Chce to točit kadenci cca 75-85/´.A hlavně nevšímat si, kdo a jak rychle tě při IM předjíždí. To je IM pravidlo č.1.
ironman psal:
průměr je nepodstatný, je odvislý od toho, kolik máš najeto a v jaké kvalitě. Já se utavil po té co jsem se snažil stáhnout skupinku 40 proti větru, vydržel jsem to 20km a pak jsem měl nohy oteklý jak kulturista. Úplně stejně ale dopadneš i ty, když budeš rvát pro tebe těžkej převod třeba 30km/h. Chce to točit kadenci cca 75-85/´.A hlavně nevšímat si, kdo a jak rychle tě při IM předjíždí. To je IM pravidlo č.1.
Moje představa převodů ( na rovině ) je zhruba 53/14(15):
kadence ot./min : 65
obvod kola m : 2,09
váha jezdce kg : 70
11 12 13 14 15 16 17 19 21
39 28,9 26,5 24,5 22,7 21,2 19,9 18,7 16,7 15,1
53 39,3 36,0 33,2 30,9 28,8 27,0 25,4 22,7 20,6
W rychl. kad. tepy W/kg
100 57
200 70
300 86
400 99
136 30 65 130 1,942857143
PS: pokud bych měl "motat" 80-85 musel bych měnit kazetu :-(( .
Nic ve zlym, ale na to zapomeň, jinak budeš v půlce na kaši. Ještě tak možná kdybys měl 26" kola, ale i tak.kolečka 14 a 15 tak možná z kopce jinak 17 a větší a točit.Zkus si odjet na to co píšeš 130km a uvidíš, jaké budou pocity
NNN: nechci do toho moc hovořit, ale mám pocit, že do toho jdeš moc vědecky....ono to je OK, ale někdy to neplatí....
Pravidlo prvé: trénuj, trénuj, trénuj
Pravidlo druhé : trénuj
Pravidlo třetí : trénuj, trénuj, trénuj.....
Jestli chceš, máš mé pozvání na JCM ( je to na webu )...chtěl bych to jet na kole, potom běh to vše do limitu běžců ( 6 hodin ), zkus to zvážit....
Zatím ahoj a už se na Tebe těším !!!!!
To: m.thums, ironman
Nemám v úmyslu tady "otravovat" s pustým teoretizováním. Jelikož jsem však postarší TT Tragéd, nemohu si již dovolit další chyby v metodice přípravy a čekám tady rady od vás zkušenějších ( dle toho co o vás čtu určitě netragédů ).
PS: to o té kadenci je čerpáno z článku VELO 12/05 "Lépe šlapat , lépe jet aneb rande s biomechanikem"
Určitě neotravuješ, nemyslel jsem to nijak zle......a přijedeš na JCM ?
m.thums psal:
Určitě neotravuješ, nemyslel jsem to nijak zle......a přijedeš na JCM ?
Na podzim jsem zkoušel horský 1/2 maraton ( kolem Vrbna přes Praděd ) a týden sem to rozcházel. Takže celý M bych rozcházel 14 dnů a to už jsou Otrokovice ;-)) .
ironman psal:
Nic ve zlym, ale na to zapomeň, jinak budeš v půlce na kaši. Ještě tak možná kdybys měl 26" kola, ale i tak.kolečka 14 a 15 tak možná z kopce jinak 17 a větší a točit.Zkus si odjet na to co píšeš 130km a uvidíš, jaké budou pocity
Výňatek z textu Českého svazu triatlonu ( pravidla ČSTT):
TABULKA PŘEVODŮ
(optimální výběr)
na silničním kole v závislosti na omezení ujeté dráhy na jedno šlápnutí
talíř kolečko dráha ujetá na jedno šlápnutíobvod kola 209 cm obvod kola 210 cm
46 13 740 743
47 13 755 759
47 14 702 705
48 14 717 720
49 14 732 735
50 14 747 750
51 14 762 765
51 15 711 714
52 14 777 780
52 15 725 730
52 18 617 620
53 15 739 742
PS: tak nevím co si mám o tom myslet
2 NNN vidím, že se hodně zabýváš výpočty. Já nyní zvažuji nákup nového kola a přemýšlím, jaké zvolit převody. Nevíš, jak se dá spočítat, jakou rychlostí by člověk jel při zvolené kadenci (75,80), když vepředu je buď 50 nebo 53 zubů a "běžné" 9 kolečko?
Jinak řečeno, zvažuji, zda pořídit "normální" kliky 39-53 nebo Compact drive 36-50. Máte na to ostatní nějaký názor?
vl001 psal:
2 NNN vidím, že se hodně zabýváš výpočty. Já nyní zvažuji nákup nového kola a přemýšlím, jaké zvolit převody. Nevíš, jak se dá spočítat, jakou rychlostí by člověk jel při zvolené kadenci (75,80), když vepředu je buď 50 nebo 53 zubů a "běžné" 9 kolečko?
Jinak řečeno, zvažuji, zda pořídit "normální" kliky 39-53 nebo Compact drive 36-50. Máte na to ostatní nějaký názor?
Pošli mi e-mailovou adresu. Poslal bych ti přepočítací tabulku v exelu ( rychlost -výkon - kadence - převody ). Napiš v jakém stupnění máš kazetu ( počty zubů ), na kolik se cítíš ( průměrná rychlost ). Váha(jezdec+kolo) je pro rovinu zanedbatelná.
ironman psal:
O.K. Objednávám kazetu 14-25 a těším se na jaro a ostré testy.
Snad nevadí, když tady přidám pár odkazů, jsem pořadatel a spolupořadatel níže uvedených akcí.
Martin Kupec
www.becvoman.cz
www.homohardcoreus.cz
www.hanackypohar.com
Urcite to nevadí!
Díky za odkazy!
T.
skybedy psal:
www.hanackypohar.com
kde se ve Sternberku plave? (resp. jaka byva prumerna teplota, at vim, jestli to ma vubec cenu bez neoprenu...) a dole na strankach HP mas "rozstrelene" PHP (checkni to)...
Jo, díky, měl jsem tam chybku.
Doplním info na www.hanackypohar.com o kontakty na pořadatele, protože všecky závody nepořádám já.