reklama
behej.com behy.cz

běh, běžecké boty a maraton - fórum behej.com a behy.cz

Nejsi přihlášen

#1 2008-06-05 09:58:41

štěpán_1981 Pohlaví - muž
Člen
Tento měsíc: 48 km
Minulý měsíc: 174 km
Celkem: 989 km

Začínám

Ahoj všichni tady,

vcelku náhodou jsem se v pátek rozhodl, že začnu běhat a zkusím si zaběhnout PIM 2009. Je mi 26, 71 kg. Tak 10x do měsíce chodím na squash, hraju amatérskou ligu na celkem slušné úrovni, takže dobrý základ nějaké fyzičky určitě mám. V pondělí jsem si šel ráno zkušebně zaběhat do Stromovky (v botech na squash - indoory od Hi-Tecu). Běžel jsem 6km v kuse, cca 35min. Dýchalo se mi v pohodě, ke konci jsem nohy trošku cítil, ale tak ještě 4 km bych určitě uběhl (ale asi bych musel už trochu zvolnit). Musel jsem si ale koupit botky na běhání (nějaké základní Mizuna, myslím že Crusader 2) - z těch indoorů jsem měl malý puchýř, na běh jsou docela těžké, ale hlavně nemají na běh po asfaltu dobře odpruženou patu. V úterý jsem si zaběhl 7km v kuse (v Mizunech to byla oproti pondělku paráda), tempo přibližně stejné (cca 5:00-30min/km). Trošku jsem po pondělku cítil nohy, ale běželo se mi dobře. Včera jsem si to střihl od Planetária k ZOO a zpět (6km), tempo stejné, ale nohy už trochu povolily a běželo se mi líp než v úterý. Dneska jsem si ráno místo běhu dal 1km plavání - mám pocit že celé tělo si příjemně odpočalo a protáhlo.

Mám v plánu běhat tak 5x-6x v týdnu v rozmezí 6, 8 a 10km a jednou něco delšího, např. v sobotu 20-25km, tempem 5:00-30min/km (tj. tempem co bych chtěl běžet PIM - pokud bych ho zaběhl pod 04:00:00, byl bych rád, ale nijak se na to nefixuju - hlavně to dát). K tomu jednou týdně to plavání 1km/40min a squash.

Chtěl bych se vás zkušenějších a zkušených zeptat, jestli je takové trénování dobré - tj. jestli je to moc / málo, popř. co v něm chybí, co z něho ven atd. Na ten PIM se nijak neupínám, nicméně jako cíl jsem si ho dal.

Při vzdálenostech a tempu co jsem psal, mě nic nebolí a dýchá se mi dobře.

Jinak díky za perfektní web + fórum, vypadá to na velmi sympatickou komunitu lidí : ) Myslel jsem si, že mě běhání nebude bavit, ale musím říct, že mi je po těle i duši celý tenhle týden nádherně. V pondělí jsem ve Stromoce viděl východ slunce, zajíce a málem jsem omylem nakopl spícího ptáka : ) - a tradiční pondělní depka z nadcházejícího pracovního týdne úplně zmizela...

Díky za případné rady, náměty atd. a ať vám to běhá, Štěpán

#2 2008-06-05 10:51:17

VanaXXL Pohlaví - muž
Člen
Místo: Štěpánovice
Tento měsíc: 18 km
Minulý měsíc: 62 km
Celkem: 3935 km

Re: Začínám

Pokud takhle vydržíš do jara, tak ten PIM dáš s prstem v nose. Mladej, hubenej - pohoda.

#3 2008-06-05 12:44:02

Oslík Pohlaví - muž
Člen
Místo: Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Celkem: 6044 km
Pohár Behej.com: 160.4 bodu

Možná bych časem zvýšil objem na 10, 12, 14, ale to je jen subjektivní názor. Každému vyhovuje něco jiného a je to také v souvislosti s faktem, kolik času může běhu věnovat. Ale jestli k tomu ještě hraješ squash (nepsal jsi jak často), mohlo by to takhle stačit...
Jenom nevím, jak to půjde dohromady - squash je dost rychlá hra a ty chceš mít vytrvalost na PIM...
A jen mezi námi: nejdelší vzdálenost, na jakou jsem trénoval je 1/2maraton, tak moje rady ber trochu s rezervou. smile

Už tam budem? smile

#4 2008-06-05 12:58:24

Dooma Pohlaví - muž
Člen
Místo: Lomnice nad Popelkou
Celkem: 12187 km
Web

Nevidím důvod, proč by squash a základní trénink na maraton nešli dohromady:-). Určitě hraj i nadále squash. Minimálně to pomůže tomu, abys organismus nezatěžoval přiliš jednostranně.

"Lepší mrtvej, než druhej:-D"

http://www.atletika-behy.cz

#5 2008-06-05 13:09:55

Člen

Squash hraju tak 10x do měsíce, z toho tak 7x opravdu intenzivně - však mám taky po 4 letech hraní stehna, že mám občas problém sehnat džíny co by mi seděly :) Snad se squash s vytrvalostí nijak netluče - já si myslím, že vytrvalostní běhání mi pomůže ve squashi (při stejné zátěži bych měl být míň unavený a zadýchaný), naopak squash mi podle mě v běhání (kromě dosavadní fyzičky co mi dal) nijak extra nepomůže, ale snad ani neublíží. Uvidíme co to bude dělat.

Pokud jde o čas a zvyšování objemů - já jsem ranní ptáče, takže nemám problém vyběhnout v pět nebo šest, Stromovku mám od sebe 700m, takže to mám jako rozklus než běžím od Planetária pořádně. Mám v plánu teď první měsíc spíš pozorovat, jak tělo na běhání reaguje a zvykat si na těch cca 8km až se na nich budu cejtit příjemně, a pak bych to popřípadě zvýšil. V sobotu bych ale rád zkusil delší běh, tak 10-15 km, abych viděl co to se mnou bude dělat a kde mám současné hranice (třeba to vůbec neuběhnu). Jak to děláte na delších tratích s pitím ? Když běžím těch 7km, pít nemusím, ale kdybych měl běžet o půl hodinu hodinu déle, už by to něco chtělo. 

Možná trošku OT - moje okolí na běhání reaguje víceméně stejně jako u ostatních - od sázek že PIM neuběhnu a do 35km spadnu do pankejtu (kolegové v práci, o basu piv), přes varování jak je běhání nezdravý a běhání ve Stromovce nebezpečný (rodiče), k podpoře (přítelkyně - s výhradou že ji nebudu ráno budit :)).

#6 2008-06-05 13:35:21

Jarda /xxx/ Pohlaví - muž
Člen

Souhlasím s tím, ci ti napsal Vana. Předpoklady máš super včetně toho, že tvé bydliště přímo vybízí k tomu, abys běhal. Jen bych snad byl trochu zdrženlivější v přesném plánování dlouho dopředu. Realita lišící se od plánů by tě pak mohla utlumit. Doporučoval bych ti začít běhat, najít v běhání uspokojení, pohodu, rytmus...třeba i nové přátele. Samozřejmě, se startem na príštím PIMu počítat můžeš, ale neupínal bych se k tomu jako k hlavnímu cíli. NAvíc jsi ve věku, kdy ještě můžeš pomýšlet na velmi slušné výsledky na kratších tratích. Doba maratónů na tebe klidně ještě počká. A nemysli si, že dobře zaběhnout třeba desítku je snazší, než maratón.

#7 2008-06-05 14:36:45

Člen

Já se právě k PIMu nijak neupínám, neberu to tak, že bych si tím něco dokázal a pak mě běhání omrzelo. Zatím jsem v manželství se squashem, a běhání beru jako náhlou intenzivní známost, co vypadá na dlouhodobej poměr smile Ale se squashem to lehký mít nebude...

Že zaběhnout kratší trať může být náročnější než maraton z vlastní zkušenosti díky absenci maratonu nevím, ale tuším - asi před 10 lety jsem "reprezentoval" gympl v běhání, bylo to nějaký klání škol na Edenu. Běhal jsem v té době krátké tratě docela rychle (na 60m / 100m jen o něco hůř než kluk co běhal závodně), ale vůbec jsem neřešil nějakou taktiku, strečink, atd. Teď už nevím jestli mě tak určili nebo vylosovali, ale měl jsem zahajovat štafetu a běžet 400m. V životě jsem neběžel nic jinýho než šedesátku nebo stovku. A dopadlo to jak muselo - vystartoval jsem jak blesk, na stadionu a u soupeřů (byli tam i profíci) vzbudil menší pozdvižení, protože tempem jsem zjevně útočil na svěťák, no a pak přišel nevyhnutelnej konec kolem 200m, všichni mi utekli, a do cíle jsem se doslova doklopýtal, padnul na zem a 5min nemohl vstát...jo není nad osobní zkušenost smile

Jak jsem psal, chci běhat nejdřív na pohodu a zvykat si, myslím si že mi to nijak neublíží, a nějakou systematickou přípravu budu řešit až tak za 3 měsíce, nebo i pozdějc. Hlavně aby mě to bavilo, nechci to lámat přes koleno za každou cenu.

#8 2008-06-06 06:01:28

Člen

Právě jsem doběhl ze Stromovky - nevydržel jsem to a zkusil si 10km. Uběhl jsem to za 49:37 min. Paradoxně nejhorší byly první 2km, kde jsem to asi trochu přepálil, tak jsem trochu zvolnil, srovnal se mi dech a pak už to bylo OK. Myslím že bych uběhl i dalších pět, ale to byl možná jenom pocit. To včerejší plavání zabralo, dneska se mi běželo z celého týdne nejlíp, i když jsem běžel nejrychleji a nejdéle - nohy vůbec nebolely. Uff, paráda. Mějte se, Štěpán

#9 2008-06-06 10:13:45

dees Pohlaví - žena
Člen
Místo: Praha
Tento měsíc: 68 km
Minulý měsíc: 107 km
Celkem: 3658 km

jojo, ja se taky postupem casu skoro rozvedla s plavanim:-)

Příště poběžíme tu hodinovku rychleji, ať to máme dřív za sebou.

#10 2008-06-06 10:19:19

Komik1000 Pohlaví - muž
Člen
Místo: Česká Lípa
Tento měsíc: 38 km
Minulý měsíc: 68 km
Celkem: 262 km

Kéž bych byl taky tak mladej a zdravej. Važ si toho, že si můžeš zaběhat bez bolestí kloubů, vazů a kdovíčeho ještě.

#11 2008-06-06 10:43:45

runtimeerror Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 9
Tento měsíc: 41 km
Minulý měsíc: 17 km
Celkem: 929 km

štěpán_1981 psal:

Zatím jsem v manželství se squashem, ...

Se squashem? To bude spíš registrované partnerství, ne? :-)

Jinak tě obdivuju za ranní výkony (to myslím včetně toho vstávání). Já byl běhat těsně před půlnocí, možná bychom s ostatními postupně pokryli celých 24 hodin... A ty časy máš ohromný, je vidět, že fyzička ti nechybí. Tak přeji vše dobré!

[Honza]

#12 2008-06-06 12:15:03

zse Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 2674 km

Trochu OT.Komik1000 - sťažuješ ako by si mal minímálne 60 - to ja sa považujem, hlavne keď chodim na oblastné preteky za mladíka smile. Bežcov nad 50 je tam stále viac ako pod 40. Nič v zlom, to len taká poznamka na okraj. 34 nie je žiadna staroba z pohľadu kondičného bežca. Ja som v tvojom veku vlastne tiež začal a zo začiatku to bolelo, ale postupne sa to vylepšuje a dúfam že ešte nejaky ten kilometer zabehnem.

Editoval zse (2008-06-06 12:20:16)

If you wait, all that happens is that you get older.

#13 2008-06-12 20:32:05

Člen

Tak dnes 10 km za 45min, ale docela mě bolely první 4km lýtka,asi si dám den dva odpočinek, abych to zase nepřeháněl. Kamarád má o víkendu svatbu, tak to bude ideální příležitost : ) Ať to běhá

#14 2008-06-12 23:07:35

Abina1 Pohlaví - žena
Člen
Místo: Hořovice, Praha, Hostivice

štěpán_1981 psal:

Tak dnes 10 km za 45min, ale docela mě bolely první 4km lýtka,asi si dám den dva odpočinek, abych to zase nepřeháněl. Kamarád má o víkendu svatbu, tak to bude ideální příležitost : ) Ať to běhá

ahoj Štěpáne tak jsem to tu pročetla a fandím ti ...jsem ráda že v dnešní době jsou lidé kteří se sportem(během)začínají což je super....ať ti to vydrží....

#15 2008-06-21 08:31:36

Člen

Tak jsem dneska uběhl 21km za 1:42:37. Stejně jako poslední tři neděle, nejhůř se mi běželo prvních cca 15-20min, pak se to vždycky najednou zlomí, srovná se mi dech, chytím rytmus, přestanou mě bolet nohy a jde to OK. Čím to je ? Není to třeba nedostatečným prokrvením svalů před tím než vyběhnu ? Před během se vždycky protáhnu, měl bych se taky před tím nějak "rozběhat" v pomalejším tempu, třeba 1km/8min nebo tak něco, a pak teprve běžet tempem jakým chci (cca 1km/5min) ? Jo a v boku mě nikdy nepíchá, ani na začátku. Díky za případné rady, Štěpán

#16 2008-06-21 12:40:55

Juraman Pohlaví - muž
Člen
Místo: Přerov
Celkem: 1924 km
Web

Určitě by to chtělo se asi po 2km volně v tepu do cca 140 protáhnout. Tělo se zahřeje  a běhá se líp. Možná by by bylo dobrý koupit i nějaký spottestr. Ale to je na tvém zvážení. Jinak se podívej zde  www.sportsite.cz/trenink/treninkove-plany/  jsou tu i rozpisy tréninků na maraton a jiné tratě a hodně důležitých informací o běhu  obuvi atd.! Hlavně ti ochotně poradí!

Ať ti to běhásmile))

Board footer