Ahoj Petře tak jak to v Tvém případu pokračuje, ještě chodíš nebo běháš?
Ahoj, díky za optání, snažím se. Dnes jsem byl na kole po dlouhé době a bylo to fakt utrpení. 25 km průměrem 14 km/h, strašná dřina do každého kopečka, teď jen sedím u PC a nemůžu se ani pohnout, jak mně všechno bolí
No nevím, jak dlouho to ještě vydržím, je to větší dřina, než jsem si dokázal představit. A ještě oprava trasy u toho běhu: je to 6,8 km i s cestou do lesa a zpět. Dělám to za 1:28 hod.
Zatím se tu mějte ![]()
Petr_67: Ahoj, tak jak je? Pokračuješ? ![]()
Ahoj Petře, začít je velmi těžké, vím to sama, kolikrát jsem začínala a pak za dva týdny skončila, chce to vydržet. Myslím, že je dobře, že o pohybu přemýšlíš, to je nejkratší cesta ho začít provozovat. klidně jen chůze. kila půjdou dolů, sice ne supr rychle,ale je to pořád lepší než sedět u pc a tv. a hlavně, ten pocit, že něco pro sebe děláš.
já mám taky nadváhu, měla bych mít o 25 kg méně, asi je to mín než ty,ale je to nadváha. mám doma půlroční dítě, manžel chodí z práce pozdě, tak mi nezbývá nic jiného než jít ven až k večeru, kdy jsem totálně mrtvá z celého dne, ale jdu a to je to hlavní. chodím běhat do llesa, je tam okruh, dám 3 kolečka, mám to za půl hodiny, střídám to s chůzi a jsem na začátku, dnes jdu terpve po 3, ale jdu. dojedu tam na kole, zamknu a vyražím, čumily neřeším, mi je fajn a zbytek je mi u zadku.
ještě kojím, tak bych to asi taky neměla moc přehánět. těším se až uběhnu hodinu a začnu více spalovat, to se pak poběží jedna báseň. přeju at vydržíš, to je to nejdůležitější. důležité je, že aspon trošku chceš. :-))
Lidičky, pokud je ještě dlouho vidno, využívejte k redukci váhy to kolo. Není problém jet 2-3 hodiny v kuse na tepu 120, stačí jízda do mírného kopce s vysokou kadencí a u Vás s vyšším BMI možná i rovina s vysokou kadencí šlapání. Nikdy nevydržíte běžet na téhle tepovce tak dlouho, (jestli vůbec dokážete při běhu být dostatečně pod ANP). Nechci Vás odrazovat od běhu, ale sám jsem si to teď vyzkoušel. Bodly mne dvě včely do kotníku, takže jsem měl na čtyři dny s během utrum. Využil jsem tedy kolo(seděl jsem na něm letos poprvé!!!!!!) a třikrát jsem dojel do práce plus nějaký ten kopec samozřejmě oklikou navíc a dvě kila konečně!!!! dole.
(Dnes jsem se vrátil k běhu, ale jak se v tom horku dostanu z práce těch 12km zpět domů nevím. Asi od hospody k hospodě.)
dneska si změřím tep. frekvenci. je fakt, že neběžím nějak rychle, řekla, bych že mírně poklusávám, něco mězi rychlou chůzi a během. tak uvidíme.
2-3 hod na kole? tak to je docela dlouhá doba, to bych dojela domů asi v 22h a nespala bych tak do půlnoci, a pak by mě čekalo co dvě hodiny vstávání k synovi.
kdysi jsem běhala asi je to 12 let zpátky, sluchátka na uších, běžela jsem 45 min, 10 kg dole, ale během rychlé doby,nevím ted přesně. ted bych chtěla taky tak 10kg dole aspon. mám 78kg/ 162 cm. ale postupně, žádné velké honění...
Našel jsem to v jednom článku. Není to zajímavé pro lidi s nadváhou?
Běh, anebo chůze?
Není proto zdaleka vhodný pro každého. Ten, kdo má problémy s páteří nebo klouby, případně trpí nadváhou nebo srdečně-cévním onemocněním, měl by se běhání raději vzdát. Jeho hlavní nebezpečí tkví v nárazech. Chůze znamená pro organismus menší zátěž.
Spalování tuků
Při běhu spálíte dvakrát více kalorií než při chůzi. Platí to však jen v případě, že běžíte správnou technikou. Například netrénovaní lidé spálí při cílené chůzi více tuku než při běhání nebo cvičení v posilovně. Zejména začátečníci s horší kondicí dýchají při běhu nebo větší zátěži rychle a mělce. Do těla se tak dostává málo kyslíku a tuk se hůř spaluje.
ANo,ano. Už se to tady mnohokrát po sobě opakovalo:
Kdo má problém udržet při běhu rozumnou tepovou frekvenci, je lepší vkládat dlouhé úseky rychlejší chůze a natahovat ne kilometry, ale čas aerobní aktivity.
Jinak pro kolegyni z Ostravska:
Vanda tady někde jednou popisovala, jak si přidávala sportovní aktivitu chůzí či dokonce lehkým poklusem s kočárkem
Ale to se mi to fotrovi dobře radí, když už mám dospělé děti, já vím.
hehe, běhání za kočárkem,to už raději in line brusle. taky provozuji, zrovna zítra se chystám. a opravdu je to odrazujicí to běhání versus chození, člověk se pro něco nadchne a už aby to měnil, a když poběžím hooodně a velmi pomalu by se nemusely dostavit výsledky? důležitá je tep. fr. tu si změřím dnes. a další je riziko klouby. běhám na pilinách a písku, boty běžecké mám,nejsou to sice adidy ani mizuno,ale jsou určené na běh. další boty, lepší už bych si pořídila dle toho zda vytvrám.jen chodit na mě totiž nezabírá, chce to přidat.
To je fakt,..spousty rad, ale úplně nejpodtatnější je , že to musí člověka BAVIT! jinak nevydrží.A pokud je nadváha velká, jdou kila dolů každopádně při jakékoli pravidelné zátěži.Když už má člověk BMI v normě a chce shodit ty poslední 4-5 kilo, to jde pak blbě a už přichází na řadu počítání a přemýšlení ..
Hlavně tě to musí Petře bavit,měl bys mít pocit štěstí buď při nebo po zátěži,jak ho nemáš, přepínáš se a je to trápení.Měl bys mít čas se kochat,pak je to to pravý ořechový.Alespoň u mě to tak funguje, jak jsem se hnala za kupou kilometrů,tak se mi začala vytrácet ta euforie, pak jsem si říkala, tak co? nebudu taková hvězda, ale ten pocit štěstí je mi milejší než dobrej výkon.
Ono to tu na fóru strhává k tomu hnát se za tím výkonem,ale přeci nakonec o to tu nejde,jde o to být šťastnější, spokojenější a zdravější..Začínala jsem procházkama/ale každej den/ od půl hoďky,fakt jsem nejdřív prostě jen chodila a koukala se po veverkách a na ježky..a na domy..a teď uběhnu 10km celkem v klidu a kochám se taky.
Tak se drž!!
megatraged psal:
To je fakt,..spousty rad, ale úplně nejpodtatnější je , že to musí člověka BAVIT! jinak nevydrží.A pokud je nadváha velká, jdou kila dolů každopádně při jakékoli pravidelné zátěži.Když už má člověk BMI v normě a chce shodit ty poslední 4-5 kilo, to jde pak blbě a už přichází na řadu počítání a přemýšlení ..
Hlavně tě to musí Petře bavit,měl bys mít pocit štěstí buď při nebo po zátěži,jak ho nemáš, přepínáš se a je to trápení.Měl bys mít čas se kochat,pak je to to pravý ořechový.Alespoň u mě to tak funguje, jak jsem se hnala za kupou kilometrů,tak se mi začala vytrácet ta euforie, pak jsem si říkala, tak co? nebudu taková hvězda, ale ten pocit štěstí je mi milejší než dobrej výkon.
Ono to tu na fóru strhává k tomu hnát se za tím výkonem,ale přeci nakonec o to tu nejde,jde o to být šťastnější, spokojenější a zdravější..Začínala jsem procházkama/ale každej den/ od půl hoďky,fakt jsem nejdřív prostě jen chodila a koukala se po veverkách a na ježky..a na domy..a teď uběhnu 10km celkem v klidu a kochám se taky.
Tak se drž!!
To je moooc pěkně napsaný a taky povzbuzující, díky!!
To Mihapiha: Běháš v Bělském lese, na tom písčitém okruhu? ![]()
Já mám teď dvoudenní pauzu, protože jsem předevčírem v tom vedru jel na kole 35 km a byl jsem úplně vyřízený, vůbec jsem nemohl chodit, všechno bolelo, no jestli to tak půjde dál ty začátečnické problémy, tak nevím, jak dlouho to vydržím
Příjde mi jednodušší chodit než jezdit na kole, protože každý kopeček je strašným utrpením a když dojdou převody, nelze zastavit, musím to vyjet nebo se převrátit i s kolem na cestu
. Je neskutečné, jak těžké je táhnout těch 50 kilo nadváhy do kopce. Připadám si jako totální chcípák, a ne jako ten, co má najeto 50000 km a dokázal kdysi (před 2 lety) ujet 100 km na jeden zátah. Je mi z toho smutno
.
Petr_67 psal:
To Mihapiha: Běháš v Bělském lese, na tom písčitém okruhu?
Já mám teď dvoudenní pauzu, protože jsem předevčírem v tom vedru jel na kole 35 km a byl jsem úplně vyřízený, vůbec jsem nemohl chodit, všechno bolelo, no jestli to tak půjde dál ty začátečnické problémy, tak nevím, jak dlouho to vydržímPříjde mi jednodušší chodit než jezdit na kole, protože každý kopeček je strašným utrpením a když dojdou převody, nelze zastavit, musím to vyjet nebo se převrátit i s kolem na cestu
. Je neskutečné, jak těžké je táhnout těch 50 kilo nadváhy do kopce. Připadám si jako totální chcípák, a ne jako ten, co má najeto 50000 km a dokázal kdysi (před 2 lety) ujet 100 km na jeden zátah. Je mi z toho smutno
.
Kurňa chlape... tři mračící se smajlíky proti jednomu smějícímu se. Není v tomhle problém? Nemělo by to být obráceně? Na co se zabývat 50000 najetých kilometrů v minulosti. Včera jsem se vracel z dovči letadlem. Byli tam kluci na vozejku... a smáli se. Kdo je na tom hůř? Ty chodíš, jezdíš na kole... a mračíš se. Já vždycka říkám... no nic... jsou horší věci... "sedlák přijde o krávu", zasměju se svému vlastnímu vtipu a jedu dál... "močálem černým, kolem bílých skal (Werich)". Tak spíš než do minulosti koukej dopředu a směj se... fakt to funguje :-)
Petr_67 psal:
To Mihapiha: Běháš v Bělském lese, na tom písčitém okruhu?
Já mám teď dvoudenní pauzu, protože jsem předevčírem v tom vedru jel na kole 35 km a byl jsem úplně vyřízený, vůbec jsem nemohl chodit, všechno bolelo, no jestli to tak půjde dál ty začátečnické problémy, tak nevím, jak dlouho to vydržímPříjde mi jednodušší chodit než jezdit na kole, protože každý kopeček je strašným utrpením a když dojdou převody, nelze zastavit, musím to vyjet nebo se převrátit i s kolem na cestu
.
přesně tam taky běhám, ale včera jsem se tam již nedostala, bylo dost pozdě, tak jsem běžela kolem rodinných domků, bylo to bezva, 30 min, TF jsem si hlídala mezi 120-135 víc ne, musela jsem bežet opravdu velmi velmi pomalu, dech stačil i jsem vydržela déle.
a nejsi náhodou ten týpek co má na uších mp3 a chodí, jeden tam takový je a teda klobouk dolů, jestli jsi to ty, tak jen tak dále a jestli to je někdo jiný,tak mu držím pěsti at vydrží, stejně jako tobě :-)
je možné, že se z počátku běhání trošku nabere? já mám o 1,5kg více než předminulý týden. bude to asi voda? tuk tak rychle nabrat přece nemohu :-)))
Pro mihapiha: Tf skvělá, v kombinací s tím písčitým okruhem bych to běhání nezavrhoval. Na tvrdé podklady ale opravdu pozor. A na boty taky. Až člověk začne používat boty určené pro tréning silničního běhu, žasne : V čem jsem to předtím běhal, co jsem to těm kloubům vyváděl!!!!!
Petr_67: Držím palce a nepolevuj, nevzdávej. Stojí to za to!!!!
Máš výhodu, že těch rovinek pro kolo je kolem Ostravy dost a tras vhodných pro chůzi ještě víc.
Vzhledem k situaci bych se vůbec nestyděl spolupracovat s dietologem.
A nezapomeň se podělit na foru o sebemenší úspěch s ostatními.
minusak,já vím s těma botkama je to na štíru. v pátek se snad opět dostanu do lesa, běží se tam znatelné lépe.na podzim bych si nové botky koupila, ale s výběrem to bude maturita,snad mi v obchodě poradí.
mihapiha: To jsem možná fakt byl já, mám černé krátké elasťáky, bavlněné tričko (někdy šedý cyklistický dres) a na uších sluchátka
Mám 174 cm a jsem tlustý jako koule
Běžím vždycky tu polovinu okruhu, co je z kopce, zbytek jdu. Ale strašně pomalu..
Chystám se k lékaři, zda by mi nenapsal nějaké prášky na zhubnutí. Přece jen 120 kg je strašně moc a obávám se, že jen tím popocházením to neshodím. Zvlášť, když je to taková dřina. A proč jsem smutný, když se podívám do minulosti? Nabrat 45 kg považuji za zmrzačení se, za zničení života s ohledem nejen na sportování, můžu akorát tak ležet na gauči a truchlit ![]()
Petře, no, takže vůbec nevypadáš, na to,že máš 120Kg, typla bych tak 90 a jde ti to moc dobře. jsem si říkala, jak jsem tě viděla, že teda klobouk dolů, že máš vůli. tak jen do toho... a říkala jsem si, že když se můžeš hýbat ty,tak i já. fakt jsi myslím, že jsi pro hodně lidí motivací, ukázat,že to jde... já taky běžím pomalu, skoro jdu... třeba se potkáme :-)) a doma netruchli, je to škoda.
Tak to jsi asi neviděla mně, já vypadám fakt jako koule
Dneska jedu na kole do Jistebníka, je tam vyhlášená zahradní restaurace, dělají tam střapáče, tak jsem schválně dnes neobědval, abych měl motivaci tam jet
I když v tom vedru to není nic příjemného, ale je to jen 20 km ![]()
tak co Peto, jak pokračuješ? zatím jsem neměla štěstí tě potkat na písečáku,chodím odpo k večeru,ale dnes jsem byla ráno. paráda... bylo tam běžců dosti, já sice se sunu šnečím tempem, ale mi to neva.
dnešní váha ukázala o 1kg méně, hádám, že to je ta voda, co jsem ji nabrala, když jsem začala běhávat.
mohlo by to jít pomaličku dolů.
doufám, žes to nevzdal... držím pěsti.
Ahoj, nevzdal jsem to, byl jsem včera odpoledne, ale mi váha bohužel vůbec neklesá, dnes mám o půl kila víc
. Snažím se to kombinovat s kolem, obden, jednou kolo, jednou běh. Je to všechno strašná dřina, tahat do kopce takovou váhu. Od září bych k tomu chtěl přidat ještě plavání na porubském krytém bazénu. Taky Ti držím palce ![]()
No, Peto, mi váha stoupla o 1 kg jak jsem začala, řekla, bych že svaly zadržují vodu, nejsou zvyklé na zázěž, ted po 14 dnech mám o 1kg méně a to je to co jsem nabrala, až ted se uvidí, zda budu dále shazovat,ale nechci fofry, pěkně pomalu,at to jsou tuky a ne svaly a voda...
A kolik běháš koleček teď ze začátku? Já 3 plus cesta tam a zpátky, dohromady to dělá 7 km. Beru to jako přípravu na delší trasu, která má 10 km a vede ze Zábřehu přes Starou Bělou do Výškovic a přes Bělák, takový okruh, který jsem chodil vloni, ale dnes bych 10 km nedal, ještě párkrát musím potrénovat méně. Potřebuji nutně shodit alespoň 10 kg, abych se vešel do cyklistických hader, které jsem si koupil na podzim, ale mezitím z nich zase "vyrostl"
A Ty, kolik máš v plánu shodit? ![]()
No, já mám v plánu taky shodit 10kg,to by byl ideál... klidně bych se nezlobila kdyby to bylo více,ale těch 10 je mantinel. a běhám/jdu 3 kola, to mi vychází na půlhodinku + 10 min na kole tam a zpátky. postupně budu přidávat.ani nevím kolik m má ten písečák.
Ten okruh má 990m (změřeno na cyklokomputeru)
Dneska jsem chtěl jet na kole, ale jsem tak unavený, že se nemůžu odhodlat ![]()
Těch 10 kilo shodíš v pohodě, já abych měl ideál, musel bych shodit 45
Strašná představa..
no,já bych ideálně měla mít dole 17kg,ale to asi nedám, těch 10 mi bude stačit. a bolí mě docela kolena, obě, tak snad nebudu muset skončit s během na nějaký čas a o to více chodit... to bych neřekla, že má to kolo 990m.
Tak si to zkus projet na kole, jestli máš počítač
Já jsem naměřil těch 990m, i když bych taky řekl míň. Mně bolí nejen kolena, ale i celé tělo, jak není zvyklé na námahu. No a dnes jsem se na to vybodl, snad půjdu na kolo zítra ![]()
Petr_67 psal:
Tak si to zkus projet na kole, jestli máš počítač
Já jsem naměřil těch 990m, i když bych taky řekl míň. Mně bolí nejen kolena, ale i celé tělo, jak není zvyklé na námahu. No a dnes jsem se na to vybodl, snad půjdu na kolo zítra
Nicméně platí, že Ti držíme všichni palce. Každý z nás tragédů si musí vybojovat ten svůj malý souboj. Bolest kolen, únava, nechuť... ale bojujeme. Možná si to ani neuvědomuješ, ale Tvojí snahou posiluješ nás tady všechny... A to je super :-) Tak makej. Držím Ti pěsti! :-)
jo, na kole počítač je, ale má to tam být někde napsané, tak se dneska mrknu jak půjdu běhat...
kolena bolí... ne ve vnitř, spíše na boku vnitřní strany, no, kila půjdou dolů, pro kolena balzám...
a fakt jsi pro nás motivace!!!
Petře, byla tady taková hurá akce z člověkem , který měl uběhnout marathon, i když to odporovalo zdravému rozumu(vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a trénovanosti). Sám jsem byl proti takové propagaci riskování zdraví kvůli zviditelnění. Dotyčný to dokázal, ačkoliv jsem mu nevěřil a bylo to vyloženě silou vůle.
Nevím proč, ale tvoje snaha mne oslovuje daleko více. Ačkoliv neslibuješ uběhnutí marathonu (což je jednorázová záležitost překonání obrovské bolesti), jen tady pro mne prezentuješ možnost návratu k báječnému, úplně běžnému průměrnému životu. Nepomůže Ti nějakých pár jednorázových výkonů, ale 3-5 let neuvěřitelného odříkání. Bylo by úžasné kdybys to taky dokázal. Když se podíváš kolem sebe, tak bohužel tvé BMI je pomalu ale jistě pro mladé muže normou a pozitivních příkladů není nikdy dost.
tak dnešní běh byl o bolesti, kolena nebo spíše okolí kolen se ozývá a to značně, nepoznám výron ani další trable,ale je fakt, že to bolí. při klekání na určitě místo a i při chůzi, na kole mi to problem nedělá. znalci třeba poradí, a asi bude na snadě jen to kolo. ačkoli mě to strašně mrzí. chci běhat... mám 77kg/162 cm, takže 15 kg nadváhu, tož nejdříve shodit nějaké to kilčo a pak začít zase s během, že? anebo to je začátečnická bolest, která postihne všechny?
Já osobně bych nejdříve spíše chodila, ono je to opravdu šetrnější pro ty klouby. A do toho můžeš zařadit třeba plavání nebo to kolo ![]()
raisen, denně nachodím tak 3h chůze s kočárem.. asi to na mě moc nezabírá, plavání z časových důvodů nehrozí, no jedině vyjet večer na kole....
Ahojte, taky potřebuju trochu shodit, tak jsem začal s běháním (a po chvilce vyčerpání s chozením), taky na okruhu v Běláku. Ten má mimochodem 909 metrů, aspoň podle tabule, co je na začátku ![]()
Za měsíc jsem shodil necelé tři kila, chodil jsem asi dvakrát týdně, mezitím sem tam kolo. Na tom ale jezdím od února a žádný úbytek váhy jsem nezaznamenal, takže za to může ten běh. Plus jsem přestal žrát, mezi delšíma pauzama v jídle si dám třeba rajče a omezil jsem tučné jídla a pečivo. Nijak mi to nechybí.
Jinak v tom lese mi docela vadí hodně lidí, tak chodím spíš ráno, a někdy taky na pole mezi Starou Bělou a Krmelínem. Fajna cesta, má necelé dva kilometry. Ale zdejší zkušení by mi to asi nedoporučovali, bo je kamenitá.
Petr_67: s těma třema kolečkama tě obdivuju. Já začínal se 71 kg a po dvou jsem umíral. Teď behám čtyři, z toho dvě poslední natřikrát. Ale zlepšuje se to. Držím palce!
Ahoj, v Běláku mi taky vadí to množství lidí, minule si mně nějaký puberťák dokonce natáčel na mobil, jako nějakou atrakci, což mně dost znechutilo
Radši mám ten svůj 10 km okruh, ze Zábřehu do Staré Bělé a do Výškovic, většina trasy vede mimo veřejnost. Naposledy jsem dal v lese 8 km, tak se pomalu připravuji přejít na tu novou trasu. Jinak začínám zjišťovat, že běh a chůze je jednodušší než jízda na kole, předevčírem jsem jel 30 km, byl jsem strašně unavený, ty kopečky, i když mírné, mně doslova ničí. S tou mojí váhou je cyklistika opravdu tvrdý oříšek. A co mně štve, zjišťuji, že nejsem schopen sportovat obden, jak bych chtěl, ale musím dát aspoň dva dny pauzy, jinak se strašně trápím, celé tělo doslova hoří bolestí
Nevíte, jestli se to upraví, nebo v 41 je už regenerace takhle pomalá, nebo něco dělám špatně? Jo a neshodil jsem zatím ani deko, takže samé deprimující zprávy..
Hm, to je tak na rozbití huby. Co jsem byl párkrát naposled, tak kolem desíti jedenácti ráno tam jsou jen běžci, takže pohoda.
tak čumilové tam jsou, no... ale já se jen směju, nejvíce mě pobaví huliči, oni si pěkně hulí v zeleném prostředí a my makáme. večer kolem 19h tam taky není tolik lidí a je tam doost běžců. já ted týden nebyla, jen na kole, jelikož mě zlobilo to koleno. chystám se zase dnes nebo zítra.
mihapiha: kde tam necháváš kolo?
Tak vážení,včera přišel do ordinace chlapík/28 roků/,nesedělo mi jméno k postavě,nemohla jsem ho poznat!Bodejť by jó.Tenhle borec zhubnul 30kg za rok a je z něj jinej člověk.Ptám se ho jak to dokázal? A on jednou větou: Jedl jsem třetinový porce jídla než dřív a každej den 1-1,5hod na šlapal na rotopedu.Teď už i chodí běhat.Z toho jasně plyne : jen mírná zátěž delší než hoďku vede k úspěchu/spolu s omezením jídla/.
Ale dodržet to, je dřina jako hrom!Klobouk dolů.
a
centos, u stromu ho zamknu... zatím tam vždy počkalo :-)),ale nejsem jediná, kdo to tak dělá...