reklama
behej.com behy.cz

běh, běžecké boty a maraton - fórum behej.com a behy.cz

Nejsi přihlášen

#1 2008-08-13 09:47:41

IceDive Pohlaví - muž
Člen

Bolesť šliach pod hamstringami.

Zdravím všetkých bežcov. Chcel by som sa vás spýtať či niekto mal podobný problém a čo proti nemu robil.
Takže behám od marca a začal som od úplného začiatku kedže predtým som nikdy vytrvalostný šport nerobil a na telesnej na škole som patril v behoch k tým najhorším. Zo začiatku som dávkoval svoje tréningy len tak "hala bala" postupne s kondičkou som naberal aj teoretické skúsenosti z tejto parádnej stránky a z knihy. Kopec vecí som robil zle, napr. som behával každý beh na svoje maximum a niečo také ako pohodový výklus som nepoznal. Tak som skludnil tempo a nastavil svoj sportmeter na rozmedzie 140-160 tepov. Aby som nezabudol mám 32r 183cm a 88kg. Spomalenie tempa mi dovolilo trénovať častejšie tak som začal behávať 4x do týždňa.
  A tu nastal môj problém. POstupne sa mi začali ozývať bolesti šliach zozadu nad kolenom pod hamstringami. Kedže som blázon behával som aj s tým ale nakoniec som  musel behanie prerušiť na 2 týždne a osedlal som aspoň rotoped vo fitku, ktorý mi uvedené šlachy vôbec nezaťažoval. Aspoň ako taká náhrada a mohol som si v klude rozvíjať svoju všeobecnú  vytrvalosť.
  Po 2 týždňoch natierania Voltarenom bola bolesť fuč tak som znova vybehol a behalo sa mi parádne. No po pár týždňoch som znova tam kde som bol a teraz pre zmenu mám ešte dojem, že som sa riadne aj pretrénoval. Už tretí deň som hrozne slabý a mám dojem, že mám dosť prehriate telo. Robí mi problém vyjsť aj pár schodov. Očividne 6x aeróbny tréning do týždňa (4xbeh+2xrotoped 70min + 2xfitko) moje telo nezvládlo. Tak už 3 deň pauzujem, mám stop veškerým športovým aktivitám a na nejakú dobu budem musieť kvôli šlachám vynechať behanie a nahradiť ho rotopedom.
  Kedže ma behanie riadne chytilo budem vďačný za každú radu ohľadne môjho problému. Ďakujem

#2 2008-08-13 10:21:11

Eviku Pohlaví - žena
Člen
Celkem: 1000 km

Re: Bolesť šliach pod hamstringami.

Ahoj kolega,máš pravdu,že si zakceleroval dosť naraz.Ja mám tiež bežecké detstvo,potom aerobic,a iné športy po pôrode len rekreačne,ale začínala som 15min.3x do týždˇa.postupne sa mi to nabaľovalo na dnešných 10-12km denne,príležitostne viac-20 a tak.Mám jeden marathon.Ale najhoršia bola prvá zima na klby,hrozne ma boleli a´j kolená.Potom zápal achylovky,ale to na bež.páse.Tak som ho predala.Tiež mám dobré obdobia a obdobia totál.vyčerpanosti.Keď sa pozriem na ostatních tu,tak ani nemám právo.To som chcela začni menšími dávkami a veľmi pomaly si pridávaj.Ináč aj ja mám rotoped a superný,ale ide ma nanom poraziť!!!Teraz som si kúpila bicykel,že obmedzím beh,ale dala som si 30km ráno,lebo aby bol zachovaný pomer na 10km behania a na druhý deň som nevedela behať.Tk si oddýchni a začni ešte raz.Držím prst.

#3 2008-08-13 11:41:58

IceDive Pohlaví - muž
Člen

Dík. U mňa kolená a achylovky zatiaľ zvládajú. Tú vyčerpanosť ma na svedomí asi beh s mojim kamarátom, ktorý má ale podstatne viac natrénované ako ja. Posledný spoločný beh trval okolo 50minut priemerný TP 173 a dosiahol som aj svoje max. 191TP.

#4 2008-08-13 15:16:49

Luckyboy Pohlaví - muž
Člen
Místo: Zdar nad Sazavou, Brno
Celkem: 2784 km
Web

problem se slachama asi pauza nevyresi. muj laicky odhad rika, ze mas nekde neco zkraceneho a nebo spatne behas. v malych davkach se to neprojevi ale ve vetsich jo. jestli to nezvladnes sam a s googlem, tak si sezen nekoho, kdo rozumi dane diagnostice - od doktoru po studenty sportovnich fakult. Protoze bez nejakeho kompenzacniho cviceni se tvuj problem bude znova opakovat...

#5 2008-08-13 21:50:40

IceDive Pohlaví - muž
Člen

Google som skusal ale na cesko-slovenskych strankach som sa k nicomu nedopracoval. Tiez si myslim ze to moze byt zlou technikou. Zatial islo z mojej strany v podstate iba o poklus kedy nedochadzalo k uplnemu vystretiu nohy. Takisto sa mi slachy aj paradne stahuju takze strecing musim robit aj 3x denne. Asi bude fakt najlepsie to prekonzultovat s nejakym sportovym lekarom.

#6 2008-08-21 12:58:44

IceDive Pohlaví - muž
Člen

Obmedzil som trosku strecing resp. ho robim inak ako som robil a vyzera ze by to mojim slacham mohlo pomoct. Bolest uz nie je taka a postupne to ustupuje takze hadam to bolo v tom.

Board footer