Aniž bych věděl o čem píšeš :-), budu Ti oponovat. Měření na jednom vzorku (ehm... člověku) velmi pravděpodobně o spolehlivosti metody neříká skoro nic. Jinak samozřejmě nic ve zlým, prostě akademická debata.
Já vím, vždyť jsem statistik. ;-)
Prostě pravdou je, že i metoda měření výdechových plynů není zcela přesná (viz rozkmit ke konci testu) a že predikční vzorec používaný strojem na Žlutém kopci si asi výrobci přístroje Tunturi nevymysleli "pohledem z okna", ale vznikl na základě podrobnějších analýz měření u většího "vzorku" populace. Otázkou ovšem je, jak velká je nepřesnost predikčních odhadů, což jsem zkusil na sobě, protože k údajům jiných testovaných na Křížkovského se nedostanu.
Další otázkou je, zda přesné číslo "VO2max" člověk vůbec k něčemu potřebuje. Podle mého názoru je podstatnější porovnání absolutních výkonů na rotopedu a běžeckém pásu (např. maximálního silového výkonu a maximální rychlosti, resp. uběhnuté vzdálenosti), na základě čehož by bylo možné posoudit potenciál k zlepšení při běhu nebo při jizdě na kole.
Editoval kanovsky (2009-09-17 07:35:08)