Rosťa psal:
Já jsem do Košic také přihlášený. Bude to zvláštní Tragédí vlak?
Úplně nejlepší by bylo, kdyby byl hlavní Tragéd manažerem a maskotem zájezdu i aktivním účastníkem závodu... ![]()
Jitka psal:
Já se do Košic také chystám. Chtěla bych jet nočním lehátkovým vlakem, to rozhodně, ale další podrobnosti ještě neplánuju. Je snad dost času, já takové věci většinou zařizuju až na poslední chvíli.
take uz jsem prihlaseny a zaplaceny - a s cestou jsem na tom podobne, take to nechavam na posledni chvili. Zatim zvazuju nocni lehatkovy/luzkovy vlak nebo 'zluty bus'. Co do pohodli je vlak nedostizny, pokud by nas jela skupina vysla by i jizdenka na rozumny peniz... Pojedu z Prahy.
Mirek Kostlivý psal:
Členem Traged Teamu se stává každý, kdo na otázku pořadatele běžeckého závodu: "Za jaký oddíl běžíš?", odpoví nebo napíše hrdě klubovou příslušnost "Traged Team".
Až takhle jednoduše? :-)
Ale zase aby se pak na nás zasloužilí tragédi nekoukali jako na "vtěrky"
Na to už je pozdě. :-))
žula psal:
Mirek Kostlivý psal:
Členem Traged Teamu se stává každý, kdo na otázku pořadatele běžeckého závodu: "Za jaký oddíl běžíš?", odpoví nebo napíše hrdě klubovou příslušnost "Traged Team".
Až takhle jednoduše? :-)
Ale zase aby se pak na nás zasloužilí tragédi nekoukali jako na "vtěrky"
:-)) urcite ne! platí to, co psal Mirek. Zadne omezeni neni.
mejte se fajn.
Tucnak
Tak jsem to dneska (sice až na 4. pokus vypnit složenku) na poště taky zaplatil. Cena 472,- Kč je skoro lidová. Já už to vezmu s rodinou na Slovensko někdy 28. září přes Tatry, kde už budu jenom chodecky relaxovat po kopcích, běh si zakážu. Na společné setkání na pasta party se ještě domluvíme. Teď jenom pilně trénovat, když nám to srpnové počasí tak přeje, ať si z toho východu přivezeme nějaký ten osobák.
Ja bych jela nejradeji nocnim vlakem nekdy v patek vecer hezky na luzku a v nedeli zase na noc zpatky. A v pondeli hura do roboty. Vzhledem k maratonske premiere bych urcite ve vlaku uvitala pritomnost nejakeho dalsiho Trageda, myslim, ze nervy budou na pochodu. Kdyz nekdo nepojede, tak holt zluty bus, ale sedet tak dlouho v buse, to je ocistec...
Tak dneska jsem se taky prihlasil na pulmaraton a zaplatil (ja to Eurogiro zvladl vyplnit uz na druhy pokus :-) ). Ale mam dilema, jestli prece jen nezkusit ten maraton (snad to pujde prehlasit, kamaradovi to kdysi slo), strasne me laka, ale nejak se bojim, ze na neho nenatrenuju. Abych maraton odesel jenom za "carku", to mi vubec nic nerika. Mozna mam z neho prilis velky respekt, kdyz jsem ted pred deseti dny sel petadvacitku v maratonskem tempu (no, mozna par sekund na kilak pomaleji), tak jsem se citil naprosto v pohode a jsem si jisty, ze jeste deset kilaku bych tim tempem ubehl, jenze bojim se, ze v zavode by to bylo urcite jinak. Co radite, jit uz do toho, nebo to o pul roku odlozit?
A řekni mi, co ztratíš, když to rozeběhneš předpokládaným tempem a třeba ti ten závěr nevyjde? Neztratíš nic, ale získáš určitě lepší zážitek. Jet takovou dálku "jen" kvůli půlce? Přeci jen proběhnout cílem maratonu je trochu jiný pocit než dokončit půlmaraton.
No, ja uz nejaky maraton odbehl (ten posledni jsem skoncil v lekarskem stanu, takze zazitek opravdu nic moc - a dost se maratonu ted bojim), ted uz by mi slo o "dobry" cas. A taky mam problem, ze vlastne nevim, jak na ten maraton trenovat - a) musel bych prekecat treninkoveho partaka, aby ten maraton taky o pul roku uspisil, coz rozhodne nebude lehke; b) vymyslet nejaky treninkovy plan; nejlepe sehnat trenera, jenze to tady v Brne nebude snadne :-(. Slusny pulmaraton se da zabehnout z ne-idealniho treninku, jenze u maratonu si tim nejsem moc jisty. Fakt me desi, ze se na tricitce uplne sesypu, takze to zabalim, no a podzimni sezona bude v haji, protoze i ligu budu muset jit z plnyho (diky tomu, ze budu trenovat na maraton).
tuta psal:
No, ja uz nejaky maraton odbehl (ten posledni jsem skoncil v lekarskem stanu, takze zazitek opravdu nic moc - a dost se maratonu ted bojim), ted uz by mi slo o "dobry" cas. A taky mam problem, ze vlastne nevim, jak na ten maraton trenovat - a) musel bych prekecat treninkoveho partaka, aby ten maraton taky o pul roku uspisil, coz rozhodne nebude lehke; b) vymyslet nejaky treninkovy plan; nejlepe sehnat trenera, jenze to tady v Brne nebude snadne :-(. Slusny pulmaraton se da zabehnout z ne-idealniho treninku, jenze u maratonu si tim nejsem moc jisty. Fakt me desi, ze se na tricitce uplne sesypu, takze to zabalim, no a podzimni sezona bude v haji, protoze i ligu budu muset jit z plnyho (diky tomu, ze budu trenovat na maraton).
Tuto,při tvých naběhaných objemech (min.100km/týden) a počtu tren.jednotek (11-12) máš problém se postavit na maraton ?Vždyť to nemusíš dát na 2:30 h.
tuta: Myslím, že tu na fóru patříš k těm zkušenějším a rychlejším (psal jsi o pětce za 16, nepletu-li se), takže bys to měl sám vědět nejlíp. Maraton za jakýkoliv čas je výkon. Ale když se jde maraton naplno, tak je to často "hop nebo trop" i pro špičku, takhle namátkou si vzpomínám na Radcliffovou, jak to zabalila na olympiádě nebo kolik DNFlo teď na ME a to asi nebylo nedostatkem tréninku. A pokud ten MMM chceš jít naplno, se speciálním tréninkem atd., tak těch 7 týdnů není moc. Ale stihnout by to snad dalo.
K tréninku: pro ambiciózní běžce jsem na netu našel tento plán, ale to mi přijde fakt docela tvrdé, volný den se tam v podstatě nevyskytuje. Já si ze své tragédí pozice nějak radit netroufám ![]()
Ten plan je vrazda, ty kilaky jsou tam strasne moc rychly a je jich tam malo (a 3x3000m po 3:25, to je pro mne taky utopie, to by musely byt desetiminutovy pauzy a to pak nema smysl), taky to jit nemuzu z toho duvodu, ze ted sice trochu snizuju pocet treninkovych jednotek, ale porad bych nezvladal jeden 25km beh na jeden den cely tyden, jeste musim neco dublovat (a ty trojhodinovy behy, co vyzaduji skoro kazdy tyden, o tom uz vubec nemluvim). Ono, ja uz pomalu prechazim na trenink maratonsky (coz v mem pripade znamena zvyseni delky nebo poctu useku a snizeni intenzity, takze treba 3x4000m po 3:37/km (400mk), nebo z "rychlosti" 20x400m po 78s (200mk); vice rychlych aerobnich behu (pod 4:00/km); snizeni poctu jednotek, zvyseni delky jednotky, plus zpomaleni v rege-bezich (ted uz dokazu i tempo 5:30/km a jeste mam pritom pocit, ze bezim :-) ), jenze v tom porad plavu. Dalsi problem je konzistence, dam jeden kvalitni tyden, ale nejsem schopen ho sekat tyden co tyden, ale to uz je vsechno spis do sekce Trenink. S prvnim trenerem to bylo jednoduchy, to se chodily koule na draze prakticky cely rok, k tomu si clovek pridal ranni pulhodinovy faze, abych mel nejaky kilaky, a nemusel jsem nad tim moc myslet. S druhym trenerem jsme meli vsechno presne napsany, takze stacilo jen snazit se dodrzet plan, no akorat nasadit trenink milaru na v zasade pulmaratonce asi nebyl uplne nejlepsi napad. No, a ted kdyz si musim vymyslet plan sam, tak to fakt jednoduchy neni, ja vim jen jedno, nejmin pulrok zadnou intenzitu (takze proto chci ten maraton dat uz ted, abych mohl mit vymluvu proc nechodit intenzitu :-) ). No, ja se rozhodnu po MR v Liberci, ale asi me nahlodate. Jinak je fakt problem, ze rozbehnout to treba na 2:50, to fakt nechci, to by me neuspokojilo, ale tempo 3:50 by snad mohlo jit, to by bylo kolem 2:42, to by mi na prvni vazny maraton stacilo. :-)
Editoval tuta (2006-08-15 15:03:35)
tuta psal:
Ten plan je vrazda, ty kilaky jsou tam strasne moc rychly a je jich tam malo (a 3x3000m po 3:25, to je pro mne taky utopie, to by musely byt desetiminutovy pauzy a to pak nema smysl), taky to jit nemuzu z toho duvodu, ze ted sice trochu snizuju pocet treninkovych jednotek, ale porad bych nezvladal jeden 25km beh na jeden den cely tyden, jeste musim neco dublovat (a ty trojhodinovy behy, co vyzaduji skoro kazdy tyden, o tom uz vubec nemluvim). Ono, ja uz pomalu prechazim na trenink maratonsky (coz v mem pripade znamena zvyseni delky nebo poctu useku a snizeni intenzity, takze treba 3x4000m po 3:37/km (400mk), nebo z "rychlosti" 20x400m po 78s (200mk); vice rychlych aerobnich behu (pod 4:00/km); snizeni poctu jednotek, zvyseni delky jednotky, plus zpomaleni v rege-bezich (ted uz dokazu i tempo 5:30/km a jeste mam pritom pocit, ze bezim :-) ), jenze v tom porad plavu. Dalsi problem je konzistence, dam jeden kvalitni tyden, ale nejsem schopen ho sekat tyden co tyden, ale to uz je vsechno spis do sekce Trenink. S prvnim trenerem to bylo jednoduchy, to se chodily koule na draze prakticky cely rok, k tomu si clovek pridal ranni pulhodinovy faze, abych mel nejaky kilaky, a nemusel jsem nad tim moc myslet. S druhym trenerem jsme meli vsechno presne napsany, takze stacilo jen snazit se dodrzet plan, no akorat nasadit trenink milaru na v zasade pulmaratonce asi nebyl uplne nejlepsi napad. No, a ted kdyz si musim vymyslet plan sam, tak to fakt jednoduchy neni, ja vim jen jedno, nejmin pulrok zadnou intenzitu (takze proto chci ten maraton dat uz ted, abych mohl mit vymluvu proc nechodit intenzitu :-) ). No, ja se rozhodnu po MR v Liberci, ale asi me nahlodate. Jinak je fakt problem, ze rozbehnout to treba na 2:50, to fakt nechci, to by me neuspokojilo, ale tempo 3:50 by snad mohlo jit, to by bylo kolem 2:42, to by mi na prvni vazny maraton stacilo. :-)
No, tuta, na jednej strane hovoris o 5ke za 16 a na druhej mas strach bezat 3x3km v tempe 3:25/km. To indikuje nedostatocne rozvinuty ANP a potazmo aj vytrvalost... takze hned vies na com treba pracovat. Navyse 20x400m @78s by bolo ok, ale nie s 200m mzkl, pokial ten mzkl nie je pod 50s... je to prilis dlha pauza na tak "pomaly" (pre teba) trening. Poradim- daj si max 30s pauzu, ale kratkou chodzou- omnoho viac tym potrenujes ANP a aj do "rychlosti" tym zarobis (nie v absolutnom zmysle, ale naucis telo pracovat v relativne zakyselenom prostredi). Ja osobne som bol schopny bezat 3-4s od osobaku na 3000m v strede maratonskej pripravy- takze na rychlosti Ti to neuberie. Naviac som toho nazoru, ze pri idealnej priprave by si mal bezat 2 tyzdne pred maratonom pretek na 5-12km v osobaku (ak nie si prilis unaveny). Maraton nie je o dlhych pomalych behoch (ano, tam treba zacinat v priprave, ale potom sa treba posunut), ale o specifickom tempe, ktore je treba udrzat na 42,2km trati a na to treba potrenovat aj ostatne energeticke pasma, nie iba aerobny prah, vseobecnu vytrvalost a trochu ANP- naozaj vsetky- aj VO2 max, aj absolnu rychlost (aj ked s mierou a v spravny cas).
Tempo pod 5min/km je pri Tvojej vykonnosti neefektivne, pokial nebehas skutocne megadavky (nad 180km/tyzden, skor nad 200km)- vtedy maju velky zmysel a dokonca su nevyhnutne behy aj okolo 6min/km. Ak vsak mas modifikovany pristup k objemom- max do 160km/tyzden, tak 5:30/km nemaju pre teba zmysel, okrem skutocneho 1-2 regeneracnych vyklusov do 30-40min v trvani. Nie som zastancom nahanania sa za tempom na kazdom treningu, treba mat vsak mieru a nemylit si vykonnostne behanie a trenovanie s rekreaciou ![]()
Ja osobne "priskocenie" do maratonu s nadejou na slusny vysledok (blizko k momentalnym fyzickym moznostiam) neuznavam a mozem potvrdit ze v 9-tich z 10tich pokusov sa koncia sklamanim. Ak chces bezat iba pre skusenost (na tom nie je nic zle), tak bez strachu chod do toho, ak na vykon- daj tomu aspon 4-6 mesiacov a specificky sa pripravuj. Ak mas zaujem a nejake otazky, rad odpoviem.
Myslel som samozrejme "tempo NAD 5min/km.
Mato: No, ja chtel tu petku dat za 16, to se nepovedlo, letos jsem mel tri pokusy kolem 16:40, se stejnym scenarem, prvni dva kilaky za 3:10, posledni dva za 3:30, trener to nedokazal zanalyzovat; pritom pri letosni jedine trojce to byly prvni dva kilaky za 3:10, ale posledni za 3:00. Vim, ze opakovane dlouhe useky (a tim padem asi ANP) jsou moje nejvetsi slabina, proste 3x3km po 3:30 v normalnim tydnu nedam; ale porad nevim, jak to zlepsit. :-( Ta pomala (5:30) tempa, to je fakt jen vyjimka, treba ted v nedeli jsem byl fakt mrtvej, to neslo bezet rychleji, jenze my jsme na to prisli tak, ze jsme sledovali jednoho naseho elitniho triatleta, se kterym jsme byli na soustredku, ze on to fakt dokazal soupat extremne pomalu a jeste tomu rikat trenink. No a pak jsme se rozhodli, ze se teda budeme pripravovat na (pul)maraton, vytrhli z kontextu jeden tydenni trenink R.Krupicky (kde ma i rege behy tempem 5min/kilak), snizili kilometraz z tech 200 na snesitelnych 160 (jenze rege behy samozrejme zustaly :-) ), a to jsme meli v planu opakovat az do zblbnuti. :-) I tak to vydrzim tak 2 tydny a pak musim dat volny tyden (coz nastesti ted dobre souvisi se sobotnim pulmaratonem). :-( K tem 20x400m, ja chtel 200m mk (to mi trva tak minutu deset), abych mel jistotu, ze mi zase nezatuhnou nohy z intenzity, a 100m by bylo moc kratkych. Tech 30 sekund chuze bych mohl zkusit, to bude tak padesat metru, ale nejdriv zase musim zpomalit cas tak na 80 sekund. Hlavne se nechci dostat na trenink, ktery jsem nenavidel s minulym trenerem, to bylo 3x(50x50m) s deseti sekundovou pauzou (a deset minut mezi), to bylo peklo - a hlavne jsem nikdy nepochopil, k cemu to bylo. No, ja si vymyslim otazky, ted si jdu zabehat, a pak te budu otravovat poradne. Dik.
Pavel psal:
K tréninku: pro ambiciózní běžce jsem na netu našel tento plán, ale to mi přijde fakt docela tvrdé, volný den se tam v podstatě nevyskytuje. Já si ze své tragédí pozice nějak radit netroufám
Díky za typ, sice už zbývá sedum týdnů do Košic, ale plán je zajímavě poskládán.
Matematicky to sice není správně spočítáno, např. skupina B, kam se se svými 110 a více km řadím, je trochu naddimenzována (134, 138, 127, 110, 127, 128, 137 a 47km v posledním týdnu), neboť bez posledního týdne to dělá skoro 130km týdně! Když předpokládám že se zařadím do skupiny 5 000m za 20:00 a 10 000 za 41:00, tak aspoň vidím, že těch 400m bych měl běhat za 88s a ne za 82s (o tom psal již Mato, mám mezi nimi dlouhou dobu na meziklus, a běhám už je v anaerobním pásmu). Ty tempa na 1000m, 2000m (má být za 8:00, dneska jsem si je dal 3x v průměrném času za 7:54) a 3000m jsou v pohodě. Což o to, že by tu kilometráž člověk neuběhnul, ale to tempo pro výklus (u mě by mělo být 5:24/km) se mi zdá dosti vysoké, většinou to běhám o půl minuty pomaleji. Ale asi to význam má, i když zda to člověk vydrží ve zdraví, je otázka. Zkusím to a po Košicích si povíme více ...
.
Mirek Kostlivý psal:
Pavel psal:
K tréninku: pro ambiciózní běžce jsem na netu našel tento plán, ale to mi přijde fakt docela tvrdé, volný den se tam v podstatě nevyskytuje. Já si ze své tragédí pozice nějak radit netroufám
Díky za typ, sice už zbývá sedum týdnů do Košic, ale plán je zajímavě poskládán.
Matematicky to sice není správně spočítáno, např. skupina B, kam se se svými 110 a více km řadím, je trochu naddimenzována (134, 138, 127, 110, 127, 128, 137 a 47km v posledním týdnu), neboť bez posledního týdne to dělá skoro 130km týdně! Když předpokládám že se zařadím do skupiny 5 000m za 20:00 a 10 000 za 41:00, tak aspoň vidím, že těch 400m bych měl běhat za 88s a ne za 82s (o tom psal již Mato, mám mezi nimi dlouhou dobu na meziklus, a běhám už je v anaerobním pásmu). Ty tempa na 1000m, 2000m (má být za 8:00, dneska jsem si je dal 3x v průměrném času za 7:54) a 3000m jsou v pohodě. Což o to, že by tu kilometráž člověk neuběhnul, ale to tempo pro výklus (u mě by mělo být 5:24/km) se mi zdá dosti vysoké, většinou to běhám o půl minuty pomaleji. Ale asi to význam má, i když zda to člověk vydrží ve zdraví, je otázka. Zkusím to a po Košicích si povíme více ....
7 tyzdnov je dost kratka doba na to, aby si mohol hodnotit treningovy plan a tr. filozofiu. Iba adaptacia organizmu si zoberie 6 tyzdnov- na to aby si sa posunul na o nieco vyssiu uroven (po 3 tyzdnoch je uz badatelna lahka zmena) a Ty mas 7 tyzdnov aj na vyladenie a oddychnutie si pred maratonom. Druha vec je, ze vacsina komercnych planov na maraton radi, aby aspon posl. 3 tyzdne boli lahke- s tym nesuhlasim a mam odskusane, ze 10 dni je tak akurat na znizenie objemu a poslednych 6 dni aj na znizenie intenzity (aj ked jeden lahsi fartlek si vzdy v stredu v maratonskom tyzdni dam). Posledny dlhsi beh by mal byt 14 dni pred maratonom (nie najdlhsi, ale stale okolo 30km, ak si pravidelne take dlzky v priprave behal) a 7 dni pred maratonom aspon 20-25km (v zavislosti od Tvojho najdlhsieho behu- u mna to byva 38km a potom 7 dni pred maratonom chodim 24-26km beh po ktorom zacinam superkompenzacnu dietu- den pred nim idem bez vyladenia 8-12km pretek).
Na zaver- vela bezcov odsudi treningove pristupy po prilis kratkej dobe na to, aby im dali sancu v dlhodobejsom meradle. Taky Lydiardov pristup si vyzaduje aj 1 az 1a1/2 roka na to, aby si ho mohol aspon povrchne zhodnotit.
tuta psal:
Mato: No, ja chtel tu petku dat za 16, to se nepovedlo, letos jsem mel tri pokusy kolem 16:40, se stejnym scenarem, prvni dva kilaky za 3:10, posledni dva za 3:30, trener to nedokazal zanalyzovat; pritom pri letosni jedine trojce to byly prvni dva kilaky za 3:10, ale posledni za 3:00. Vim, ze opakovane dlouhe useky (a tim padem asi ANP) jsou moje nejvetsi slabina, proste 3x3km po 3:30 v normalnim tydnu nedam; ale porad nevim, jak to zlepsit. :-( Ta pomala (5:30) tempa, to je fakt jen vyjimka, treba ted v nedeli jsem byl fakt mrtvej, to neslo bezet rychleji, jenze my jsme na to prisli tak, ze jsme sledovali jednoho naseho elitniho triatleta, se kterym jsme byli na soustredku, ze on to fakt dokazal soupat extremne pomalu a jeste tomu rikat trenink. No a pak jsme se rozhodli, ze se teda budeme pripravovat na (pul)maraton, vytrhli z kontextu jeden tydenni trenink R.Krupicky (kde ma i rege behy tempem 5min/kilak), snizili kilometraz z tech 200 na snesitelnych 160 (jenze rege behy samozrejme zustaly :-) ), a to jsme meli v planu opakovat az do zblbnuti. :-) I tak to vydrzim tak 2 tydny a pak musim dat volny tyden (coz nastesti ted dobre souvisi se sobotnim pulmaratonem). :-( K tem 20x400m, ja chtel 200m mk (to mi trva tak minutu deset), abych mel jistotu, ze mi zase nezatuhnou nohy z intenzity, a 100m by bylo moc kratkych. Tech 30 sekund chuze bych mohl zkusit, to bude tak padesat metru, ale nejdriv zase musim zpomalit cas tak na 80 sekund. Hlavne se nechci dostat na trenink, ktery jsem nenavidel s minulym trenerem, to bylo 3x(50x50m) s deseti sekundovou pauzou (a deset minut mezi), to bylo peklo - a hlavne jsem nikdy nepochopil, k cemu to bylo. No, ja si vymyslim otazky, ted si jdu zabehat, a pak te budu otravovat poradne. Dik.
Hmmm, tak tie Tvoje pokusy na 5ke su klasika... Hlava chce viac ako ma telo natrenovane. Neviem sice aky mas osobak, ale ak trenujes uz viac rokov, nemozes cakat 30s skoky na 5km. Zameraj sa najskor na 16:30, potom na 16:20...atd. K tomu potom treba upravit aj pociatocne tempo. 3:10 je na 15:50 a na to ocividne este nemas, takze 3:16 na prvom km je akurat (vysledny cas 16:20). Pri 5ke aj 2s seknutie sa smerom k rychlejsiemu tempu moze byt (v 99% aj byva) vrazedne.
Opakovanym dlhsim usekom sa nesmies vyhybat a suvislym tempovym behom na urovni ANP v trvani 20-35min tiez nie. Podla mojho nazoru su tym najlepsim sposobom zlepsovania sa pre SKUSENYCH bezcov. VO2 max hranicu uz moc neposunies po cca 3 rokoch trenovania, ANP sa da posuvat do nekonecna ako aj upravovat ekonomiku behu (nizsia spotreba O2 pri rovnakom alebo vyssom tempe). Kazdych 10 dni treba mat minimalne 2 treningy na ANP, lepsie vsak 3 (nemusi byt iba suvisly tempovy beh, mozu byt aj opakovane dlshie alebo dlhe useky s kratkymi pauzami). Ak Ti tempo 3:30/km robi problem pri trojkach, 5ku asi tazko das za 16:00- sustred sa na to v treningoch a uvidis, ako budes v hale lietat ![]()
Mato psal:
7 tyzdnov je dost kratka doba na to, aby si mohol hodnotit treningovy plan a tr. filozofiu. Iba adaptacia organizmu si zoberie 6 tyzdnov- na to aby si sa posunul na o nieco vyssiu uroven (po 3 tyzdnoch je uz badatelna lahka zmena) a Ty mas 7 tyzdnov aj na vyladenie a oddychnutie si pred maratonom. Druha vec je, ze vacsina komercnych planov na maraton radi, aby aspon posl. 3 tyzdne boli lahke- s tym nesuhlasim a mam odskusane, ze 10 dni je tak akurat na znizenie objemu a poslednych 6 dni aj na znizenie intenzity (aj ked jeden lahsi fartlek si vzdy v stredu v maratonskom tyzdni dam). Posledny dlhsi beh by mal byt 14 dni pred maratonom (nie najdlhsi, ale stale okolo 30km, ak si pravidelne take dlzky v priprave behal) a 7 dni pred maratonom aspon 20-25km (v zavislosti od Tvojho najdlhsieho behu- u mna to byva 38km a potom 7 dni pred maratonom chodim 24-26km beh po ktorom zacinam superkompenzacnu dietu- den pred nim idem bez vyladenia 8-12km pretek).
Na zaver- vela bezcov odsudi treningove pristupy po prilis kratkej dobe na to, aby im dali sancu v dlhodobejsom meradle. Taky Lydiardov pristup si vyzaduje aj 1 az 1a1/2 roka na to, aby si ho mohol aspon povrchne zhodnotit.
Mě se ten plán docela líbí, ale bál bych se ho vyzkoušet z jednoho důvodu - radí zvýšit tréninkové dávky nárazově až o 25% (z 80 km týdně na 100, jestli dobře počítám) při zvýšení intenzity tréninku. To je snad proti všem běžeckým zásadám.
Kluci, nejste trochu mimo téma? -![]()
Jak, mimo téma? Bavíme se o Creifově 8-týdenním plánu na maratón.
No jo, mimo MMM Košice... tak ať nás přestěhujou, jestli to jde
.
petrp : Mě se ten plán docela líbí, ale bál bych se ho vyzkoušet z jednoho důvodu - radí zvýšit tréninkové dávky nárazově až o 25% (z 80 km týdně na 100, jestli dobře počítám) při zvýšení intenzity tréninku. To je snad proti všem běžeckým zásadám.
Spolehlivě Tě to odrovná.
milan psal:
petrp : Mě se ten plán docela líbí, ale bál bych se ho vyzkoušet z jednoho důvodu - radí zvýšit tréninkové dávky nárazově až o 25% (z 80 km týdně na 100, jestli dobře počítám) při zvýšení intenzity tréninku. To je snad proti všem běžeckým zásadám.
že jo? ![]()
milan psal:
Netrufal by som si povedat. Kazdeho organizmus reaguje inak. ja som napriklad nemal problem prejst zo 60-70km/tyzden na 110-130 behom 1-2 tyzdnov. Bolo to sice uz pred mnohymi rokmi, ale vtedy som bol zaciatocnik. Najprv by som zvysil objem a intenzitu zobral lahsie a potom by som zvysil intenzitu. Ak by kazdy bezec pristupoval tak konzervativne k treningu, tak by sme nemali rychlych bezcov. Honba za dobrym casom predstavuje vzdy riziko a stoji to za pokus- v najhorsom si clovek bude musiet dat pauzu, alebo znizit davky. 10% pravidlo zvysovania zataze je podla mna ultrakonzervativne a zbytocne zdlhave. Pre bezca pod 40 rokov bez problemov so zdravim by som kludne odporucil aj 25-30% zvysenie, najma ak kazdy 4.tyzden sa pouzije ako regeneracny (t.j. 50-75% objemu predoslych 3 tyzdnov).
Mato psal:
milan psal:
Spolehlivě Tě to odrovná.Netrufal by som si povedat. Kazdeho organizmus reaguje inak. ja som napriklad nemal problem prejst zo 60-70km/tyzden na 110-130 behom 1-2 tyzdnov. Bolo to sice uz pred mnohymi rokmi, ale vtedy som bol zaciatocnik. Najprv by som zvysil objem a intenzitu zobral lahsie a potom by som zvysil intenzitu. Ak by kazdy bezec pristupoval tak konzervativne k treningu, tak by sme nemali rychlych bezcov. Honba za dobrym casom predstavuje vzdy riziko a stoji to za pokus- v najhorsom si clovek bude musiet dat pauzu, alebo znizit davky. 10% pravidlo zvysovania zataze je podla mna ultrakonzervativne a zbytocne zdlhave. Pre bezca pod 40 rokov bez problemov so zdravim by som kludne odporucil aj 25-30% zvysenie, najma ak kazdy 4.tyzden sa pouzije ako regeneracny (t.j. 50-75% objemu predoslych 3 tyzdnov).
Byla to jen taková zkratka.Ale jinak : ten program nepočítá s regeneračním třetím týdnem.Zvýšení intenzity a zároveň objemu s následnou případnou korekcí je podle mě cesta pokus -omyl,která tě může rozhodit tak,že můžeš spolehlivě zapomenout na deklarovaný cíl-OR v maratonu.Snad to někomu pomůže,ale bude to zanedbatelná menšina.
milan psal:
Byla to jen taková zkratka.Ale jinak : ten program nepočítá s regeneračním třetím týdnem.Zvýšení intenzity a zároveň objemu s následnou případnou korekcí je podle mě cesta pokus -omyl,která tě může rozhodit tak,že můžeš spolehlivě zapomenout na deklarovaný cíl-OR v maratonu.Snad to někomu pomůže,ale bude to zanedbatelná menšina.
No, moje zkušenost je taková, že když jsem to přehnal s tréninkem tak, že mě to rozhodilo, tak stačil 14-denní odpočinek při volnějším tréninku a pak se zlepšení výkonnosti stejně projevilo. To cítíš, že ta energie ve svalech je, ale nemůžeš jí vydat kvůli únavě. Krátkodobě asi nevadí, tréninkové dávky trochu přepálit.
to petrp :No, moje zkušenost je taková, že když jsem to přehnal s tréninkem tak, že mě to rozhodilo, tak stačil 14-denní odpočinek při volnějším tréninku a pak se zlepšení výkonnosti stejně projevilo. To cítíš, že ta energie ve svalech je, ale nemůžeš jí vydat kvůli únavě. Krátkodobě asi nevadí, tréninkové dávky trochu přepálit.
Milan:Reakce na přepálení treningu jsou individuální.V mém mladším věku (15-17 let zpět)to bylo zpravidla tak,že jsem čtrnáct dní trenoval na doraz - tzn.co běh to pokus o traťový osobní rekord a následovala pauza zas týden až čtrnáct dní.Prostě tělo a hlava to nebrala.I pod dojmem těchto zkušeností si poslední dva roky pomalu přidávám na objemech i intenzitě aniž by organismus zásadně protestoval.Jedinou delší přestávkou (prosinec-půlka dubna) byla letošní zima díky skialpovým závodům a tůrám.O to těžší byl začátek a příprava na PIM.Navíc věk nezastavíš a nechci experimentovat a přepalovat....Po úraze kotníku na motorce si o to víc vážím možnosti téměř bezbolestně běhat.
Vmezeruji prispevek k MMM. Protoze doslo ke stretu zajmu v organizaci odjezdu na MMM mezi mnou a VlastouK, prehrali jsme to na mou malickost. Takze:
Tragedi zajemci o dopravu vlakem z Prahy do Kosic pres noc na luzku - patek/sobota tam a nedele/pondeli zpet - at se mi co nejdriv ozvou (neplati pro ty, co uz se ozvali). Nejzassi termin 9.9., co navrhoval Vlasta, ponechavam.
Editoval dees (2006-08-18 16:00:30)
Ahoj Dito, tak já se tedy hlásím k té hromadné jízdence. Těším se, Jitka.
Spermophilus psal:
Mirek Kostlivý psal:
Macek psal:
Tak pokud by nás jelo více, tak se také předběžně hlásím. Jen jsem nikdy maraton ani pulmaraton neběžela,takže to bude moje premiéra.
Každopádně aspoň jeden půlmarathon případně 25km závod ti doporučuji si předtím určitě zaběhnout.
Ty Košice vypadají zajímavě, teplejší počasí a horší organizace než byla v Bratislavě tam být (snad) nemůže. Takže to taky nechávám otevřené .....Mirku já bych na tu organizaci v Košicích nespoléhal,... první jídlo až na 26. km.... to už je fakt pro silné žaludky... Já na ně rozhodně nemám dobrou vzpomínku,... byť atmosféra dobrá... od loňského roku neběhám... a doufám že se dám trochu do formy na Kladno,..
Mno ono se to nějak odvíjí od atletických pravidel, pokud se nemýlím, tak občerstvení typu jídla se smí podávat až po půlmaratonu... Mám za to, že třeba na PIM 2002 člověk dostal cukr a sůl také až po proběhnutí půlmaratonem...
Ahoj,
pro "dees", jak to vypadá s tou jízdenkou, máte už někdo nějaký ceník? Kolik je pro info zhruba lidí přihlášených... Kdyžtak mě informuj na mailu, pokud by bylo dost lidí zkusil bych zjistit nějakou special price, třeba i vagón nebo něco podobného. Mám rodinu na ČD, takže bych zkusil zalobovat... Akorát to nejde pro tři lidi a musí to být trochu dopředu...
Když ne tak, tak pojedu autem, jako poslední tři roky, ale zase "vagon" tragédů, to by bylo něco ;-) Vlakem jsem jel v roce 2002, tehdy na svůj druhý maraton. Vím, že po doběhu to bylo docela "rychlé" jelikož ten vlak zpět odjížděl vcelku brzo, ale nevím teď jak se to posunulo...
Jinak Košice a MMM jsou atmosférou velmi specifické, přišlo mi, že poslední dva roky to bylo trošku slabší, s fanděním, než předtím, ale i tak to bylo něco. V místním deníku Korzár vychází soupiska běžců, takže lidé si Vás hledají dle jmen a ono na 35km slyšet svoje jméno opravdu potěší ;-)
v letech 2002, 2003 byla zima a v roce 2003 pršelo celou dobu ale i tak sem si zaběhl osobák... V letech 2004, 2005 zase bylo vcelku vedro. Loni jsme s papaayou přijeli v sobotu a pršelo a foukal studený vítr, teplota okolo 8 stupňů. V neděli modrá obloha a okolo oběda bylo 28 stupňů, přesně to co "nemiluju". Ale doufám, že mě to letos nerozhodí, trénink sice sporadický, ale trošku si na vedro zvykám... Dneska jsem si dal 14,5 km v pravé poledne, sluníčko a byl to docela masakr, ale letos už jsem přežil DeadSea UltraMarathon (48,7km) v Jordánsku, kde bylo dole okolo mrtváče okolo 40 stupňů a občerstovali pouze vcelku teplou destilkou (já tomu říkal klistýr)... Takže po tom všem jsem zvědavej jak bude letos, jelikož v Košicích je to "loterie" a do rána nevíte jak bude, předpovědi tam vždy lžou... :-)
Jinak jak někdo psal z hlediska historického je to asi jediný pravý marathon z pozůstalého Československa, běhali zde naši nejlepší, ale i světoví běžci jako Bikila, Popov, Zabala atp. Určitě je to pravda a strašně se mi líbí že lidé jsou tam s maratonem "sžití" narozdíl od Prahy. Babičky a dědové si ráno vynesou křesla před baráky a bytovky a fandí... To je dle mě v Praze naprostá utopie a i proto je to velmi dojemné...
Já krom osobáku jsem v roce 2003 zažil něco vpravdě "povídkového". Jezdil jsem tehdy za expřítelkyní do Banské Bystrice a v pátek jsem vždy jel vlakem v poledne do Bratislavy a potom pokračoval přes Zvolen do BB. No a jednou asi měsíc před maratonem jela jedna starší osamocená "babička" a nějak tomu dalo, že je z Košic a já se pochlubil, že poběžím maraton. Dal jsem jí tehdy vizitku a ona, že se určitě půjde podívat...
Měsíc poté, když jsem se trápil na asi 25km v největším dešti, voda po kotníky ve velké krizi, jsem se blížil ke křižovatce, na ní stálo asi 6 "příslušníků" a jedna stará babička s deštníkem. Psa by tenkrát člověk nevyhnal... A v tu chvíli mi svitlo a poznal jsem jí, zamával jí a zakřičel, "Zdraví Mirko z vlaku" V tu chvíli začala z plných plic skandovat "Mirko do toho, Mirko do ..." :-) Příslušníci v tu chvíli vůbec netušili, div neupadali do mdlob a v úžasu otvírali ústa a já se nadechl, krize byla fuč a já začal předbíhat ty kteří mě v posledních několika kilometrech "vzali".
Nakonec jsem stejně vytuhl, na 39-40km, ale i tak to byl osobák se vším všudy...
Posledních 10km jsme běželi spolu s nějakým "maďarem" neprohodili téměř ani slovo, já ho sebral když měl krizi a on potom táhl mně na posledních 5km... Můj zatím nejkrásnější zážitek z maratonu...
Editoval mIREK (2006-08-19 18:57:06)
mIREK psal:
V letech 2002, 2003 byla zima a v roce 2003 pršelo celou dobu ale i tak sem si zaběhl osobák...
Tak to bych přesně potřeboval toho 1. října! A s Maďarama poběžím rád, byl jsem u nich dva roky na vojně v Levicích
.
Nazdar lidi,
akorát jdu běhat :-) Tak 15-17km, tak jsem zvědavej jak to půjde po včerejší skoro patnáctce... Jinak ozvěte se kdo byste jel na Košice z Prahy a okolí a byl ochotnej tam zůstat až do pondělka a vracet se v pondělí... Je to o den navíc, ale aspoň něco by se vidělo a byl by průvodce ;-) Mám nabídku auta pro cca 7 lidí, takže by se to nějak rozpočítalo. Jsem schopný sehnat i nějaké ubytování...
mIREK
Pro mIRKA:
zatim se mi ozvalo cca 6-7 lidi
Dita
Prave mi potvrdili rezervaci v hotelu Centrum v Košicích. Není to zrovna cena ubytovny, ale zase je to 200m na start, ale hlavně 200m od cíle. Už jsem tam bydlel v roce 2002 a spokojenost. Tak kdo máte zájem, tak na to koukněte, platit se dá až při příjezdu.
http://www.hotel-centrum.sk/sk.html
Vlakem s vámi nejedu, už mám dopravu vlastní.
jiz podvakrate jsem byl v Kosicich ubytovany v ubytovne patrici kosickym horolezcum. Jmenuje se to K2 - Metropol, je to kousek od startu (cca 300m) po hlavni tride (tam co jezdi tramvaje), pokoj jsem telefonicky zamluvil a platil az na miste (cca 350 sk za noc). Pokud vam nevadi, ze na pokoji neni televize
, pak je to hodne pohodova a levna varianta prespani.
Prestoze se pokoje maji vyklizet do 12 hodin, veci mi nechali na pokoji az do meho odpoledniho dobehnuti, o pouziti sprchy nemluve.
dole na strance http://www.kosice.sk/clanok.asp?file=hotely.htm
Lubosh psal:
A kdo je to ten Creif? Snažil jsem se na netu najít o něm či jeho trénincích nějaké informace, ale neuspěl jsem...
To netuším, na tu stránku jsem narazil úplně náhodou. Nicméně to, že Google ho nenajde nikde jinde, je trochu podezřelé...
Tak jsem byla zjistovat cenu vlaku do Kosic a zpet v luzkovem voze-orientacni cena cca 1000 Kc jizdenka a 2*250 za luzko, tedy priblizne 1500 (pravdepodobne o par desitek korun mene).