Nevím, co děláš za práci, ale jestli to chceš zkusit tam i zpět, je asi teď nejlepší čas. Za pár týdnů už bude odpoledne horko. Já už bývám večer po práci utahaný, na kole to ještě dám (mám to teda 30), někdy i oklikou, a 2x běh bych nezvládl. Zkus a uvidíš, čas máš nádherný.
milan psal:
Nebylo to na kole?
![]()
S baťůžkem ráno do práce rychlostí 14km/h,jistě tu práci musíš milovat.
Záleží samozřejmě na jakou trať trenuješ.Určitě ti s tvojí kondicí neuškodí (občas) dva pomalejší běhy v jednom dni.Mrkni na vlákno dvoufázový trening(k).
No milovat:) to snad ani ne, ale nesnasim stat na zastavce na bus:) Musim tu trasu teda jeste poradne premerit na mape, jestli mi ten cyklocomputer neukazuje nejaky blbosti. Na bajku mam rekord 34minut, takze oproti tomu behu je to preci jen malinko jinde:)
A na jakou trat trenuju? No asi na zadnou, placam se jen tak, jeste me to neprestalo bavit:)
A navic vcera me lehce namotivovalo nejaky cteni na Wittyho blogu, takze kdyz on muze behat takhle v noci, tak proc ne ja, takhle rano, je to fajne...
Jarda koloběžka psal:
pro Devče:
Škoda, že ve svém profilu neuvádíš výkony ze závodů, musejí být velmi velmi dobré.
A k tomu běhu do práce. Já to mám nějakých 10-11km a měsíc dva trvalo, než jsem se dopracoval k tomu, abych uběhl opakovaně obě trasy. Připouštím, že zpět to často beru oklikou, abych se vyhnul provozu aut. Není problém to odběhnout v jednom dni, je problém to běžet 5x v týdnu a tak stále dokola. Ale jestli na to máš, pro ne. I tak si myslím, že stejně dojdeš k tomu, že to není nejlepší varianta. Z praktických důvodů tak jako tak 1x týdně potřebuješ jet jiným způsobem, aby se v práci obměnilo šatstvo. Navíc zjara stejně bude třeba zmenšovat objemy a zaměřit se na rozvoj rychlosti. "Vymyslel" jsem metodu: Po - ráno na kole, domů běh, kolo čeká v práci, Út - ráno běh, domů na kole a tak se to střídá. Tímhle způsobem jsem schopen řešit jak dopravu do pr. bez auta a přitom se nebudu ničit měsíční kilometráží, na kterou prostě nemám.
Tak casy v mym profilu skutecne nenajdes, nikdy jsem zadny skutecne behaci zavod nebezela, akorat horsky maraton se psem, ale to se neda pocitat.
Jardo, taky to mam podobne "vymysleny", jen se jeste ucim plavat, tak to placam jeste s behem a kolem dohromady:)
Devce psal:
... nikdy jsem zadny skutecne behaci zavod nebezela, akorat horsky maraton se psem, ale to se neda pocitat ...
jo tak prej "akorat" horsky marathon se psem ... akorat devce zapomnelo dopsat, ze to byl dvou denni zavod, kazdy den pres 42km, takze dvou denni ultrac jak vysitej, les a kopce nepocitam, ale podle pravidel musela bezet jeste s batohem se spacakem, karimatkou a nejakejma dalsima cajkama dohromady 8 kilo ... a trenovala na to s natrzenym podkolenim vazem ... no musel jsem to bonznout, protoze tohle se jen tak nevidi ... a nejen ze smekam, protoze to je absolutne paradni vykon, ale take se dobre bavim, protoze dogtrekking mi prijde jako solidni psina. Do dneska jsem nevedel ze neco takoveho existuje ... no co si lidi nevymysli ;-)))
Doufam, ze se Devce nezlobi, pokud ano, svuj prispevek smaznu ... jinak doporucuju premerit tu trat do prace, myslim ze to bude nejmin dvacka ;-))
To Shadow - tak to jsi dogtrekarum udelal peknou reklamu:) Ja ted mela ale na mysli jiny maraton - to je skutecny maraton a bezi se tedko nekdy na konci dubna v Beskydech, aspon minuly rok jsem to takhle bezela, snad nebude vadit, kdyz sem placnu webovky, pro ty, ktere by to zajimalo http://www.balazteam.estranky.cz/strank … tevny-2007
Je to i v terminovce, bo je tam i maraton pro bezce bez psa, je to takovy jako spojeny.
A psina to je, psu je tam spousta:)
Musim napsat ranni perlicku:
Rano jsem se zase vydala behem do prace a v kopci v Potstejne jsem potkala chlapika na kole a pta se me: "Do Usti?". Ja na to, ze jo. A on se pta dal: "Cas?". Ja na to - hodku dvacet. A tedko on s lehkou vycitkou v hlase rika: "Dyt jste psala neco jinyho??!!" To me lehce prekvapilo, tak jsem se opravila a rikam, ze to bylo hodku dvacet tri:) Tak ted nevim, bud to byl nejaky bezec a chodi sem na forum anebo cte muj blog. Takze pane - dneska to bylo za hodku osmnact, ale nutno dodat, ze jsem nebezela lesem, bo je tam mega bahno, ale po silnici. A mozna i kvuli te vycitce jsem zrychlila krok, aby to fakt byla ta hodka dvacet, jak jsem vas predtim milne infomovala:)
Ahoj Devce,
zaujala mě tvá tréningová rychlost při běhu do práce.
Nedalo mi to a mrknul jsem se, kde to zhruba běháš.
Zjistil jsem, že to mám kousek od tebe celkem proběhané - Letohrad, Dolní Čermná, Mariánská hora a přilehlé kopce.
Orientačně jsem si změřil na mapmyrun i trasu po silnici ze Zámělu od rybníka do U.n.O. na náměstí a má to přesně 16 km,
jestli k tomu přidáváš ještě 3 km po lesních cestách, tak klobouk dolu před tvou rychlostí.
Jak dopravujete při bězích do práce "serepetle" ( mobil, doklady,........ svačinu ) ? Uvažuji spojit příjemné (rege běh) s užitečným ( obživa ), leč představa pohybu s batohem mi nenavozuje příjemné pocity.
to Mount: v Letohradu jsem minuly tyden zabloudila, ale na kole, Marianska hora tam je to zrovna skutecne na behani hezky, ale preci jen je to malinko z ruky.
Toz to je velke zklamani, ze je to jen 16km, jezdim to na kole a ten muj cyklocomp ukazuje 18,5km:( toz to tam mam nastevenou nejakou kravovinu. Pak se muzu divit, ze to bezim tak "rychle" kdyz si myslim, ze ubehnu o skoro 3km vic:) Lesikem to neni totiz az tak vyrazne dal, max asi kilometr a kousek je to od nas z baraku k rybniku a kousek po Potstejne mimo cestu, ale 3km to teda neda. Si musim ten computer seridit.
to Jarda Kolobezka: taky takhle zavodim s busem, ale na kole. Behem to musi byt mnohem lepsi, obzvlast kdyz Te cestujici potkaji na zastavce a pak az zas na konecne:) Asi ziraji...![]()
to NNN: tak ja nosim cyklobatuzek Axon, naprosto bez problemu, ani o nem nevim. Mam tam pas, pezenenku, svacinu, blikacky, klice, mobil a ted se kukam ze i pumpicku a lepeni na kolo:)
2 Devce : Zkusím. Nacvičení "přesunu" s camelbagem se mi může "jednou" hodit.
Zmerim ten obvod kola a uvidim, ono to bude urcite i na netu nekde napsany, ty kola jsou typizovany. On je spis problem v tom, ze mam jeden tachak na bajka i silnicku a tam vim, ze je kazdy kolo jinak. Ovsem, ze by to byl az takovy rozdil?? No kuknu co tam v tom tachasu je vubec nastaveny.
ad Devce: zkus www.mapmyrun.com ... podle mne to funguje velmi pekne a presne, byt k me nelibosti jsem take zjistil ze domnelych 8km je jen 7.8, 11km je ve skutecnosti 10.7 atd ...
trošku off topic: kola sice jsou typizovaná, nicméně doporučení pro měření obvodu kola je pojet s plně nahuštěným kolem a zatíženým předním. Když jsem to před časem měřil, tak jsem zjistil, že rozdíl mezi obvodem biku a siliničního kola je velmi malý (měl jsem 2,1 pláště na biku a celkem nafoukané). Na silnici 2151mm obvod na horáku 2113. Rozdíl tedy nějakých 38mm což jsou necelá dvě procenta, dle mého názoru zcela zanedbatelná záležitost.
Teď mi došlo, že tím vlastně tak trochu popírám potřebu tlačit na přední kolo při měření;-)
dik jecminku, kuknu co tam mam ted nastaveny a treba to bude aspon podobny, jako mas ty a zmerim cestou dom trasu
to shadow - on to psal uz nahore Mount, ze moje trasa ma jen 16km a ja si doted myslela, ze 18,5
ale na trasovaci na mapy.cz mi to pise 17,5km, toz ja nevim, prece se to nemuze az tak rozchazet
ještě zbývá možnost změřit za pomoci gps ;-)
no tak nastaveny na tachacu je 2155 a podle toho je dnesni trasa presne 18,06km:)
ale vlastne na tom nefrci, jen me prekvapovalo, ze to muze byt tak desne rozdilny
na biku skoro určitě 2155 reálný obvod nemáš, je to defaultní nastavení většiny tachometrů. Reálnější bude tak 2100. Nicméně i tak (2100/2155)*18,06 = 17,6 což odpovídá tomu, co jsi naměřila na mapě, velmi dobře.
No ja jela dom na silnice, takze to mozna i odpovida.
na bajku nastavuju 2055, na silničce 2095
Ake mate skusenosti s rannym behom a TF?
Beham po ranu asi pol roka a vzdy mam tepovku tak o 10-15 tepov vyssiu ako poobede na tej istej trati, rovnakym tempom. Myslel som ze je to len nezvyk organizmu, ale zda sa ze sa to nezlepsuje.
Dik za rady
neřekl bych, že to mám podobně. Žádný zásadní rozdíl nevidím, snad jenom (protože běhám na lačno), když běžím víc, tak zhruba po 1:30hod jde tep při stejném tempu nahoru, což je ale normální nástup metabolismu tuků.
Já mám ráno tepovku spíš nižší, ale není to příliš objektivní, protože pokud běžím odpoledne, tak se nechávám hodně strhnout okolím - zevlouni, jiný běžci atd.
ahoj,newim cim to je ale už parkrat sem zkousel behat rano a vždy sem byl tak třetinovej,žadnej vykon...spis sem bojoval sam se sebou než abych si užival raniho klidu:-(
Z mý zkušenosti je ráno potřeba znatelně delší rozcvičení a rozhýbání než odpoledne, pak to jde...
tvx psal:
Z mý zkušenosti je ráno potřeba znatelně delší rozcvičení a rozhýbání než odpoledne, pak to jde...
Potvrzuji. Vetsinou davam tak 15 min (minimalne) rozbehani, potom koplexni stretching + ABC.
Běhám z 90% ráno mezi 5. a 10. hodinou (včetně dlouhých běhů) a vždy nalačno. Člověka to po ránu krásně nastartuje...
mám dotaz na ranní běžce, také teď býváte po ránu tak mokří? Běhám kolem řeky, kde jsou teď pravidelně mlhy, a jak se zevnitř potím a zvenčí je taky vlhko, jsem doma zralý na ždímání všeho včetně čepice a bot. Nebalím se moc, při 7-mi stupních mám tenké coolmaxové tílko a craftí nebo illuminite tenké triko s dlouhým rukávem, tenké dlouhé elasťáky..
Sice nebeham kolem reky, ale spoceny obleceny mam furt, je mi jedno jestli je -10C nebo +20C a taky se oblikam malo. Ale na kole jezdim rano kolem reky a jakmile je mlha, tak mam hadry taky neprijemne vlhky, ale vetsinou ani ne tak zevnitr, jako spis z venku. Hodne nosim vesty, neni v tom vedro a nejaky to venkovni vlhko to pobere
Pot jsem nemyslel, zevnitř jsem mokrej vždycky. Akorát teď v tom vlhku místo aby ta vlhkost zvrchu osychala, tlačí se dovnitř ta venkovní:-).
Taky se zapojím:
Ráno vylezu z pelechu, rozlepím oči a hned se navléknu do běhavého oblečení. Pokud běžím jen nějaký rovnoměrný běh, střední intenzity, tak je to pohodička. Problém nastane, když má být nějaký intervalový trénink, nebo rychlejší úseky, nejhorší je to s výběhama. Najednou pociťuju, že mi rapidně chybí energi a že mám v žaludku prázdnotu. Když to jde a je čas, tak si tyhle tréninky dávám na večer, ale zajímalo by mě, jak to děláte při raním běhání vy.. Běháte ráno na lačno? - Jak zvládáte náročnější tréniky? Co snídáte? - Jak dlouho po snídani vybíháte?
Rozhodně mi nedělá problém ranní běh, klidně jdu na lačno a vracím se s dobrým pocitem. Mluvím o běhu do cca 90 min. Nedávno jsme ale vyrazili ráno s bratrem na 27 km, já si dal 15 min před startem jeden banán, brácha šel na lačno a když jsme po 2:38 hod byli zpět, tak brácha prohlásil, že trochu bolej lejtka (v životě tak dlouhej běh neběžel), ale že by nějak chyběla energie to ne.. ![]()
Hold každej vnímá ranní běh jinak.. ![]()
nesnídám, na to není čas. Když chodím delší běh, beru ledvinu s bidony na pití, nějaké tyčinky a gel, kdyby šlo fakt do tuhého, což ale nastane obvykle tehdy, když až tak daleko neběžím a nic si sebou nevezmu:-) Když si vzpomenu, dávám si ráno guaranovou tabletu za škraň.
Aj ja by som sa pridal do debaty. Ja pri behaní nemám skoro žiadne zásady, keď stíham jesť, tak sa najem ( vo veľkej väčšine áno), keď nie, nič sa nedeje bežím nalačno. Keď sa deň pred behaním dobre vyspím je to OK, ale keď mám aj deficit spánku nešetrím sa. Podobne je to aj s únavou (práca), ak som oddýchnutý je to lepšie, ale nešetrím sa ani keď nie som na tom bohvie ako so silami, maximálne behám o niečo voľnejšie. Podobne je to aj s pitným režimom, vo väčšine ho dodržiavam, ale skúšam telo naučiť aj na bojové podmienky. Riadim sa heslom: ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Nech telo nerozmaznávam. Ale o to viac si dávam záležať na regenerácii. Výsledkom toho bol aj môj prvý maratón. Väčšina píše aké to bolo ťažké dobehnúť prvý maratón, ja som po dobehnutí nebol o nič viac unavený ako po obyčajnom tréningu. Viac na mojom blogu.
Přes týden, když jdu ráno běhat (vybíhám v 5:00, musím být nejpozději v 6:15 doma ) tak nic nejím a nepiju není čas. O víkendu, když jdu delší běh ( už nevstávám tak brzo
) tak také nesnídám, beru si sebou do ledvinky tyčinku gel a pití a v pohodě to stačí.
ále prdlačku si bereš pití, vždycky Ti dám svého :-)
To jsme čekal, že se ozveš. Jasně, když jdeme společně s Ječmínkem, bere pití většinou on. Aby ne, doporučil mi koupi ledvinky na běhání a ta se po 3 měsících rozpadla, takže teď nemám žádnou
.
Tak dnes jsem byl po dlouhe dobe zase behat rano a prekvapilo me, co v Hostivarskem lesoparku beha kolem 6h rano lidi ![]()
goood psal:
Tak dnes jsem byl po dlouhe dobe zase behat rano a prekvapilo me, co v Hostivarskem lesoparku beha kolem 6h rano lidi
No není to tam za šera žádná sranda :-), obzvlášť když býval místy ještě led.
Je fakt, že každý protiběžec v tuto hodinu tak nějak potěší.
Nejlepší to tu ale bývá, když se běží kolem vody a rozednívá se, nebo naopak večer, kdy slunce zapadá. To si ty 2 km z Petrovic na hráz opravdu užívám.
Jirka T. psal:
goood psal:
Tak dnes jsem byl po dlouhe dobe zase behat rano a prekvapilo me, co v Hostivarskem lesoparku beha kolem 6h rano lidi
No není to tam za šera žádná sranda :-), obzvlášť když býval místy ještě led.
Je fakt, že každý protiběžec v tuto hodinu tak nějak potěší.
Nejlepší to tu ale bývá, když se běží kolem vody a rozednívá se, nebo naopak večer, kdy slunce zapadá. To si ty 2 km z Petrovic na hráz opravdu užívám.
No prave, vsude byl led, tak jsem bezel kolem vody, tam to bylo v pohode, jinde je to o zlomeni nohy
S tim rozbreskem mas pravdu, to je parada.