Ano tak, byl ve skupine manazera B.M asi znas a na VS slo o velmi slusne penize, ktere se dali dovezt z Nl, D apod. Talent nedokazu posoudit, podle me byl hlavne dric a jeho trenink byl postaveny rozumne s velkym mnozstvim kvality.
Oslík psal:
2 VlastaK: Ano, tak jsem to myslel - 24 hodin pauza 1x týdně, ne denně. A moc děkuji za vysvětlení plynometrických cvičení. Já si myslel, že je to něco úplně jiného...
Btw. gratuluji k vítězství v Píčíně
Bylo to ode mne zbytečné Oslíku, promiň. Představa denní čtyřiadvacetihodinové pauzy ve mně asociovala Cimrmanovu metodu fárání horníků, kdy do dolu šlo vždy o jednoho více než nahoru a klece tím pádem jezdiliy zadarmo. Po čase ovšem Cimrman zjistil, že se v dole horníci hromadí ;-). A tak jsem napsal "vtipný" příspěvek.
V pohodě, Ječmínku, řekl bych to asi tak, že vím, že tu není nikdo, kdo by do mě úmyslně rýpal (s výjimkou "nadčlověka" foresta). A všem děkuji za poznatky a názory. Bylo mi hned jasné, že to nebude úplně jednoduché téma...
A Mato, podle mě je právě to na běhu nádherné, že i když si zaběhnu osobák, vždycky si můžu říct: "A kdybych udělal to a to jinak, byl bych třeba o vteřinku rychlejší, ale třeba taky ne." Tak zkouším, kde nahnat vtřinky. Vím, že je komické, když se snažím, abych 10km neměl za 39:05, ale 39:04, ale je to tak... ![]()
Ještě bych se zeptal ironmana, jak poznám, že jsem vyčerpal potenciál jednofázového tréninku? To nechápu...
To Oslik: poznat to neni jednoduche. Za prve bych rekl, ze to urcite neni v momentu, kdy mas ve svem veku 10km lehce pod 40minut. V tom momente podle me jen trenujes spatne. Staci zmenit trenink a behem nekolika mesicu musis videt zlepseni. Za druhe bych rekl, ze je dobre probrat tvou pripravu s nejakym trenerem, ktery pravdepodobne pozna kde je zakopan pes toho, ze se nezlepsujes a poradi co pridat, nebo ubrat.
Ale já se zlepšuji, loni touto dobou jsem míval desítku kolem 41 minut... Já běhám nějak organizovaně jen krátce... ![]()
Osliku ale ja netvrdim, ze se nezlepsujes, ja ti odpovidal na tvou otazku ohledne 2fazoveho treninku.A podle meho nazoru je zbytecne o nem premyslet, nebot jsi jeste nevycerpal moznosti kvalitniho 1fazoveho treninku.
ironman: Muj nazor je, ze cekat na nejake vycerpani moznosti jednofazoveho treninku je nesmysl. Kdyz to jde, tak zaradit. Ale my bychom se neshodli i na tom zrychlovani na kratsi trate, to si clovek rekne, ze aby zabehl dobrou petku, tak musi zabehnout dobrou patnactku a na tu dobrou pulku, a tak se nechava ofinisovavat na pulkach nebo na patnactkach, ostatni si pochvaluji, jakeho maji vodice, jen to zrychleni z toho drceni intervalu nenastava.
to tuta: netusim na co narazis v druhe casti prispevku.
ironman: Jsem necetl pozorne, sorry, jsi psal Oslikovi, ze se ma ted zamerit na 3km a 5km a ja si to nejak spojil s tim, co delaji, nekteri mi znami, co se uz snad tretim rokem "zrychluji" tim, ze se trapi na patnactkach.
Aha. Sve sverence nutim na kratsi, ale nechci jim kazit chut do behani patnactkou. Nejsem sadista ![]()
ironman: Ja tomuto zrychlovani moc neverim, viz treba Paula Radcliffe, co se zlepsila na desitce az pote, co se zamerila na maraton. Ale chapu, ze to je individualni.
2 tuta: Příští rok se chci taky zaměřit na maraton, to je pozitivní...
Jinými slovy: Ty myslíš, že z "šílených" objemů, co se běhají před maratonem se dá něco vytěžit i pro kratší tratě? Já se sice v téhle oblasti moc nevyznám, ale to mi přijde nelogické... sry, ale je to tak...
Zalezi od toho ako chces tieto "silene objemy" behat. Ak si budes poklusavat po lese lahuckym tempom, tak z teba asi ziaden rychlik nebude. Ked v rozumnej miere zaradis tempove behy a neskor pridas intenzitu, tak Ti zysene objemy pomozu v zrychleni sa na kratsich tratiach. Aj trojka, aj 5ka su prevazne aerobne pokryte trate, takze nabehane kilometre su to najdolezitejsie. Stale si myslim, Oslik, ze mas velmi podpriemerne vyvinutu vytrvalost a kazde postupne pridanie na objeme Ti pomoze sa zlepsit na vsetkych tratiach, snad okrem 400ky. Maraton si mozes skusit, ako bonbonik na zaver sezony, ale urcite si ho nedavaj ako hlavny ciel.
Děkuji za radu, Mato. Je pravda, že letos se mi nejméně povedl půlmaraton, ale spíš bych to přičítal vedlejším vlivům, než tréninku. Co se týče tréninku, běhám v průmeru jednou týdně souvisle 12 - 15 km, jinak třeba při úsecích (také 1x týdně) se na tuto vzdálenost dostanu také. Jinak je to kolem 10 km... Myslíš, že bych měl ve 20 letech běhat něco delšího? Nebo naopak častěji? Proč bych si neměl maraton (PIM) dávat jako vrchol příští sezóny? Pokud se na něj budu cíleně připrovaovat, tak by neměl být problém, nebo se mýlím?
to tuta: spatne jsi pochopil, tim je mysleno, ze je nutim, aby krome silnicnich 10+ zavodu, obcas trochu brousili i drahu.
Oslik, v 20 rokoch sa pomaly blizis do okna svojich najvyssich fyzickych sil a moznosti... ked teraz nebudes poriadne trenovat, lepsie Ti to uz neskor asi tazko pojde. V dvadsiatke je schopnost regeneracie na lepsej urovni, ako ju budes mat v 28. rokoch, ci v 32. rokoch. Behas uz kolky, 3. rok? Podla mna ides na to az prilis konzervativne- zaber trochu, si mlady, zdravy a chces sa zlepsovat, tak makaj. Pripadne drobne chyby z neskusenosti sa Ti lahsie prepecu, ako niekomu v neskorsom veku.
Naco sa v 20ke pripravovat cielene na maraton, ked Tvoj najdlhsi treningovy beh je zatial iba 15km? Pockaj zo 2-3 roky, dostan sa na uroven, ked budes bez akychkolvek problemov behat niekolko behov nad 20km za tyzden, bez toho, aby si to povazoval za dlhy beh a potom nad tym zacni uvazovat. Dovtedy, ak mas tuzbu, tak si odbehni pre radost na zaver sezony (jesen) jeden dva maratony, ale ber to ako treningovy dlhsi beh.
To ironman: draha nie je pre kazdeho a nie kazdeho posunie dalej. Poznam celkom dost rychlych bezcov, ktori su mizerni drahari, lebo im nevyhovuje sposob pretekania na nej a ani zakruty. Behaju o dost pomalsie na ovale, ako na ceste. Ani cela sezona venovana drahovym pretekom a vsetky treningy na drahe ich nikam neposunuli, lebo to nebolo to, co potrebovali. Uloha trenera je prave posudit, ci taketo "spestrenie" je ten spravny stimul v priprave pre hlavne ciele, alebo je len dalsim polenom pod nohy. Aby sme sa vratili spat k teme: dvojfazovy trening je nespravne povazovany za vrchol moznosti pre pripravu, tzv. posledna zastavka od ktorej sa uz moc neda ist dalej... to ale vobec nie je pravda. Tou poslednou moznostou, od kt. to uz nepojde moc vylepsovat az na kozmeticke drobnosti su prave rozkladane useky, pyramidove a rebrikove opakovania, atd. , prave prostriedky, ktore nasi treneri tak v premiere pouzivaju na kopu svojich zverencov a zanedbavaju rozvoj omnoho dolezitejsich treningovych parametrov. Dokonca sa taketo kardinalne chyby vstepuju uz studujucim trenerom na FTVS a ti ich potom aplikuju na svojich dalsich zverencov. (viem o com hovorim- mal som tu moznost byt pritomny na prednaskach na oboch "hlavnych" FTVS v BA aj v Prahe, ked sa hovorilo o treningovych metodach pre bezcov na stredne a dlhe trate. Ti ucitelia si neotvorili literaturu od r. 1980 a ucia tie iste blbosti ako skoro pred 30-timi rokmi)
Dvojfazovy trening je uplne v pohode a nie je to nic, coho by sa mal clovek bat, ak je dobre trenovany.
to Mato, kdyz to tak ctu, tak nechapu, proc jsem mel od 18 do 20let trikrat zanet vazu v kycli, vzdyt preci je tak snadne vzit za to, zdvojnasobit objem ....
Mato myslim, ze to je hodne individualni a radit nekomu tohle prez net mi prijde nebezpecne. K draze: uzivam ji jako koreni, tim myslim, ze je vyjadreno vse podstatne ![]()
Zastavam nazor, ze je treba mit vyvoj a postupovat primerene a postupne. Vic nez jestli sverenec beha 1 a nebo 2 faze resim, jaky je vyvoj jeho mesicniho objemu. Ten nemuze stagnovat, na druhou stranu je zbytecne behat 2x denne v momente, kdyz plan mesicniho objemu je nejakych 300km.
Editoval ironman (2007-05-16 12:09:51)
ironman psal:
to Mato, kdyz to tak ctu, tak nechapu, proc jsem mel od 18 do 20let trikrat zanet vazu v kycli, vzdyt preci je tak snadne vzit za to, zdvojnasobit objem ....
Mato myslim, ze to je hodne individualni a radit nekomu tohle prez net mi prijde nebezpecne. K draze: uzivam ji jako koreni, tim myslim, ze je vyjadreno vse podstatne
Zastavam nazor, ze je treba mit vyvoj a postupovat primerene a postupne. Vic nez jestli sverenec beha 1 a nebo 2 faze resim, jaky je vyvoj jeho mesicniho objemu. Ten nemuze stagnovat, na druhou stranu je zbytecne behat 2x denne v momente, kdyz plan mesicniho objemu je nejakych 300km.
Nikdy som sa s Tebou neprel o tom, ze zdvojnasobovat objem instantne je blbost. Pravidlo postupnosti a kratkych navratov sa musi aplikovat. Samozrejme u kazdeho inak. Niekto sa adaptuje velmi rychlo a niekomu to trva roky. O dvojfazovom treningu a objeme kedy ma zmysel (vyjma sprinterov a strednotratiarov, kde nejde o kvantitu, co urcuje potrebnost 2 faz, ale schopnost regeneracie a absorbcie narocnych treningov) som uz pisal predtym, takze Tvoj argument o 300km mesacne je zbytocny- 2 fazovy trening vtedy nema samozrejme zmysel, pokial tou dalsou fazou nie je ina aktivita ako beh.
To, ze si bol v mladom veku zraneny, je chyba v treningu a zlej aplikacie adaptacie na Tvoj organizmus- obvin svojho trenera a svoj nedostatok vedomosti a porozumeniu vlastnemu telu. Kazdy sme si cez to presli a povacsinou sme sa z toho aj poucili.
Celkovo si myslim, ze zdraveho a mladeho cloveka netreba byt, s prepacenim, predposraty a skratka zvysit objemy - nie dvojnasobne, ale kludne aj o 25-35%. Pockat si na reakciu organizmu, dat mu cas na adaptovanie a postupovat dalej. Pravidlo 10% zvysovania je prehnane konzervativne u mladeho sportovca, najma zo zaciatku, ked je telo este otvorene rychlym skokom.
to mato: tak to jsme si asi nerozumeli, takto je to logictejsi. Kazdopadne presne to o cem pises, ze neni treba bat se u mladeho cloveka, tj. navysit objem o 25-35% u me zafungovalo zranenim. Postupne jsem prave ja dosel k tomu, ze jedinou moznosti, jak nebyt porad zraneny je navysovat objem pouze o tech konzervativnich 10%. Ale nejde mi o to se prit s tebou, chci rict, ze toto je v behani velmi individualni zalezitost.
Nekdo vydrzi skokove hodne a nekdo se ihned zrani.
Oslik: Z maratonske pripravy urcite vytezis pro kratsi trate, prave diky zlepseni vytrvalosti. Ale pristi rok bych ti maraton jeste nedoporucoval, nejlepsi variantou (pokud planujes se na nej pozdeji zamerit) by bylo jakoby pripravovat se na maraton, ale v planu useknout poslednich 8 tydnu a chodit kratsi zavody. Pokud si ho chces mermomoci odbehnout, tak na zaver sezony bez nejakych ocekavani - hlavni duraz bude na tech kratsich zavodech a maraton bude jen jako bonbonek na zakonceni sezony. Ja uz si chtel dat maraton pred dvema roky, nakonec jsem vzdycky ucukl, ze jeste nejsem pripraven, az teda letos jsem do toho i v priprave sel naplno a nelituju, ze jsem cekal.
Mno, moc jste mi nepomohli... Slyšel jsem kolem sebe spoustu názorů, že vhodně je první maraton až v 21 letech a spoustu názorů, že můžu hned, třeba v 19. A teď, když jsem odhodlaný, že si ho za rok zaběhnu, to opět odsunu. A běžet ho na závěr sezóny volně by mi přišlo takové zbytečné... Ale poslechnu, chci následovat příkladu tuty na letošním PIMu ![]()
2 Mato: Tady je problém, že jsem začal před pěti lety, v roce 2005 jsem poprvé zařazoval do tréninku úseky, ale běhal jsem je moc pomalu a až loni jsem začal makat a zlepšovat se. Myslím, že když si teď naložím moc, povede to ke zranění, nebo má výkonost vystřelí a pak nastane nezvratný útlum (viz. Afričané). Jak myslíš makat: zvýšit objem nebo intenzitu? A myslíš, že má velký vliv, jestli v zimě (reps. na sněhu) běhám objemy v hale nebo venku? To mě napadlo už dříve, ale nějak jsem to neřešil. Teď se mi zdá, že je vhodné se zeptat.
Editoval Oslík (2007-05-17 10:25:17)
Zrovnavat sa s Africanmi, ktori od svojich detskych rokov prekonavaju denne vzdialenosti o akych Ty ani nesnivas (no mozno si uz zacal), mi pripada trochu mimo. Oni maju kratke kariery (zvacsa) kvoli tomu, ze ked dosiahnu dospely vek (19-20), tak maju uz dosiahnuty potencial OV, aj laktatoveho prahu. Par rokov intervaloveho treningu a casteho pretekania a- voila- svetak je na svete a za par rokov uz maju po kariere. To, ze Ty onich pocujes iba 2-3 roky neznamena, ze iba tak kratko trenovali...
Spat k Tvojmu behaniu- neviem aky mas potencial a ci mas nejaky talent, ale pripada mi byt zvlastne, ze vravis, ze si zacal makat a behas iba (prepac) 39min na 10km. Chyba bude asi v treningu alebo mas nespravnu predstavu o tom, co to znamena naozaj makat. Myslim si, ze zdravy, mlady muz aj ked len velmi priemerny bezec by mal pri riadnom treningu (nic extremne tazke) behat v rozmedzi 37-35min na 10km. Podla mna- z pohladu na dialku- netrenujes spravne. Kedze uz behas nejaky rok a mal si aerobny zaklad z cyklistiky, tak ma toto hodnotenie napadlo.
Mozem Ti samozrejme krivdit a mozes mat rozne limity o ktorych neviem a nezahrnam ich do svojich uvah, takze v takom pripade sa Ti ospravedlnujem.
Este jedna vec- intenzitu a objem by si nemal zvysovat sucasne. Pravidlo je- najprv zvysit objem, ustalit sa na nom a byt s tym v pohode, potom pridat intenzitu.
2 Mato: Já to nemyslel, že Afričani trénují jen 2 roky.
Nevím, možná nemakám naplno. Z cyklistiky jsem nějaký základ asi měl, ale o kolik minut se podle Tebe můžu meziročně zlepšit? Já letos nemám objektivní srovnání, aly myslím, že 10km letos zvládnu zhruba o 90 minut rychleji než loni touto dobou. Samozřejmě sleduji výsledky a 2 běžci stejně staří se mnou (běhají za AC Praha 1890 a PSK Olymp Praha) měli "Mattonku" mezi 36 a 37 minutami, já jí měl za 38 minut. Tady je "problém" (jestli to tak nazývat), že podle mě nemám vůbec talent.
A k dřině v tréninku: nemám asi cit odhadnout jak prudce můžu stupňovat zátěž, ale tréninky mi píše Miloš Škorpil. Mslíš, že bych se měl zmínit, že chci těžší tréninky? Díky za odpovědi!
Netusim ake treningy behas, ak su vsak podobne tomu, co je na behej.com, tak tam vidim nedostatok celkoveho objemu prace a nedostatok treningu na zvysenie ANP. Okrem obcasneho ozivenia, nevidim dovod na behanie trebars 400viek, ak niekto chce zlepsit cas na 10km. Podla toho ake mam skusenosti s bezcami, je tam tendencia ich behat nezriadene rychlo, tempom, co nema absolutne ziaden zaklad v akomkolvek inom pretekarskom tempe (priklad: 400ky za 76-78s pre bezca s osobakom 38-40min na 10km). Takyto trening je, verim, dost narocny, ale nepomoze Ti v zlepseni sa na cielenu trat.
2 Mato: Já osobně tento týden běhal 200 za 36´´, 400 za 82´´ a 600 za 120´´, OR na 10km je 38:06 (Mattoni GP 2006) Ty bys mi radil nějak jinak? Btw. jak zlepším vytvrvalost? Dlouhými tréninky s TF na 65 % nebo bych měl ty dlouhé výběhy mít také trochu yrchlejší než výklus?
Editoval Oslík (2007-05-22 10:20:53)
Mato psal:
Netusim ake treningy behas, ak su vsak podobne tomu, co je na behej.com, tak tam vidim nedostatok celkoveho objemu prace a nedostatok treningu na zvysenie ANP. Okrem obcasneho ozivenia, nevidim dovod na behanie trebars 400viek, ak niekto chce zlepsit cas na 10km. Podla toho ake mam skusenosti s bezcami, je tam tendencia ich behat nezriadene rychlo, tempom, co nema absolutne ziaden zaklad v akomkolvek inom pretekarskom tempe (priklad: 400ky za 76-78s pre bezca s osobakom 38-40min na 10km). Takyto trening je, verim, dost narocny, ale nepomoze Ti v zlepseni sa na cielenu trat.
A co teprve, když ty 400stovky běháváme ve Stromovce ve skupince více běžců, kdy někteří jedinci přede mnou to běhají i rychleji (pod 75s), takže člověk běžící za nimi 20-30m si připadá pomalý.
Ale když jich odběhám to úterý až 18, tak do čtvrtka bohužel nezregeneruji, a tempové běhy (např. 4x 2000m) odběhám v plánovaném tempu tak první dva.
Jiný příklad: čtvrtečních 2x 6000m po tom 400stovkovém úterý zvládnu v plánovaném tempu 4:18/km jenom první běh, po 5-ti min. meziklusu těch druhých šest km běžím skoro o minutu na km pomaleji, než první úsek! A nejhorší je, že se člověk cítí po nich silně unavený, ačkoliv neběhá takové týdenní objemy (tehdy okolo 90-100km) jako v současnosti při tom tréninku na 6h.
Pricom prave ten svrtocny trening ma omnoho vacsi vyznam pre posunutie vykonnosti. 400ky za 75 a lepsie v takom mnozstve (nad 12) su pre bezca s vykonnostou 15:30 az 15:50 na 5km ci 31:40-33min na 10km. Su ti tvoji spominani borci na takejto urovni? Ak nie, trenuju nespravne a niet divu, ze ich vykonnost stagnuje, alebo stupa len velmi pomaly a neadekvatne k treningu a k usiliu.
Mirku, pre bezca v Tvojom veku a s Tvojimi parametrami (tzn. s minimom rychlych svalovych vlakien) je taky trening (400ky) a v takom mnozstve, iba kopanim do nehybneho tela. Sustred sa na rozvoj ANP a obcas to oziv rovinkami, pripadne tempovymi usekmi max. v tempe preteku aktualnej 5ky (nie o akej snivas, ale aku si schopny zabehnut). Uvidis ze behom mesiaca budes iny bezec.
2 Mato: Ale přeci jen - když jsem mladý, tak musím získat rychlost, na té už za pár let nic moc nezměním, nebo ne? Alespoň jsem to tedy někde četl, že rychlost se dá budovat do zhruba 20 let... A proč bych měl běhat 400ky pomaleji, než jak je dokážu zaběhnout? Omlouvám se, možná to zní hloupě, ale pak bych měl pocit, že jsem netrénoval tak, jak jsem mohl - že jsem do toho prostě nedal všechno...
A to je prave dovod, preco sa tak vela bezcov nevie zlepsit, alebo sa zlepsuju pomaly, ci su casto zraneni.
Trenovat nemas co najtvrdsie, ale co najrozumnejsie a behanie 400viek v casoch, ktore pri sucte nedosiahnes ani na najkratsej trati co pretekas nie je rozumny trening. Ak chces behat spravne tie 400vky, tak by si ich mal behat v tempe svojej najlepsej 1500ky, ktoru v tom momente si schopny dat. Aj tak tento trening nema pre vytrvalca zmysel behat castejsie nez raz za 12-20 dni. Rychlost si nevybudujes na 400vkach, ale na kratsich usekoch- 60-200m a tie mozes behat po kazdom lahsom treningu vo forme roviniek. Naviac rychlost uz doslova nevybudujes, iba ju "ozivis". Narodis sa totiz s urcitym poctom rychlych svalovych vlakien, ktore nepouzivanim stracaju na ucinnosti. Novych tam uz vela nepribudne... podakuj za to svojim rodicom ![]()
2 Mato: Děkuji za vysvětlení, snad už v tom mám trochu jasno...
Přeci jenom, ještě poslední otázka - co bys mi doporučil místo těch 400 - dlouhý běh nebo spíše něco na úrovni ANP? A když už je poběžím za těch 76 vteřin, jak jsi psal, kolik je optimální počet a jaká by měla být pauza?
Editoval Oslík (2007-05-22 14:54:00)
Oslik (ale aj ostatni, ktori mali otazky), tento link by Ti mal vtipne a v skratke vysvetlit, preco a ako behat 2-fazovo: http://www.bunnhill.com/BobHodge/rtp3.htm
Viem sice, ze nevladnes moc anglictinou, ale hadam stoji za to si to vytlacit a nechat niekym prelozit. e to najma pre tych mladych, co vahaju, ze by to mohlo byt vela.
Dobre citanie.
2 Mato: Díky, prostuduji, se slovníkem to bude na dýl, ale asi to stojí za to...
Btw. kdyby měl někdo zájem o spolupráci - že bychom každý přeložili půlku - nebránil bych se...
Jestli chceš já to přeložím celé, ale jsem líný psát, tak bych to namluvil a poslal mp3jku. Nejsem žádný jazykový profík, ale stačit by to mohlo. Bylo by to v pondělí.
Advid psal:
Jestli chceš já to přeložím celé, ale jsem líný psát, tak bych to namluvil a poslal mp3jku. Nejsem žádný jazykový profík, ale stačit by to mohlo. Bylo by to v pondělí.
Nebuď línej:-)
To napiš a udělej z toho článek na lezce, pokud to tedy není proti autorským právům...
Ondra
Ondra psal:
Advid psal:
Nebuď línej:-)
To napiš a udělej z toho článek na lezce, pokud to tedy není proti autorským právům...
Ondra
Souhlasím s Ondrou. A hlavně nezapomeň vysvětlit ten rozdíl mezi tím "easy" a "slow" během.
Já našel jenom to, že to první je snadný a lehký běh, a to druhé, že je pomalý běh.
Bohužel já snadno a lehce běhat neumím
.
V nejhorším nás zachrání s vysvětlením Mato.
Co se týká těch autorských práv, tak si myslím, že když se uvede zdroj - autor toho článku, tak by to neměl být žádný problém.
Ondra psal:
...udělej z toho článek na lezce...
pleteš si servery :-)
Ok, přeložím to. Ale ne do pondělí. Psaní mi trvá déle, než mluvení. Pak to pošlu adminům, ať to dají na lezce :-) a ať zhodnotí práva. Kdyžtak bych to tajně poslal na mail. :-)
Mirek: Překládat budu jen tu první část, rozdíl mezi "slow" a "easy" taky nevím. :-)
Přeloženo, vydržte prďky. ![]()
2 Advid: Super, dneska jsem se pokoušel o překlad a nakonec si to četl v originálu s tím, že jsem si asi u poloviny slov domýšlel význam...
Podle mě je slow pomalý běh a easy výklus. Prostě takový ten lehký krok, jestli mě někdo chápe... ![]()
forest psal:
Ondra psal:
...udělej z toho článek na lezce...
pleteš si servery :-)
To je to horko, už ani virtuálě nevim, kde zrovna jsem:-)