Xixao psal:
1 ne
2 netrenovat
3 uz ted
3/ pokud uz ted(zda se mi to brzo), staci 1x tydne? jde o pokus zabehnout cas 1:19 a lepe
staci, jde o to zvykat si uz pomalu na tempo
Neskusal by som bezat 2 polmaratony behom 7 dni. Jeden z nich (asi ten 2.) by nebol s najvacsou pravdepodobnostou najkvalitnejsie odbehnuty. Su jedinci, co to dokazu zvladnut na spickovej urovni, ale aj ich potom caka zasluzena odplata v podobe predlzenej regeneracie a poklesu vykonnosti. Vyladenie na polmaraton by malo byt 7-10 dni dlhe, takze o nejakom trenovani medzi oboma zavodmi nemoze byt rec. Treba ist behat medzi nimi, mozno si dat par roviniek, ci dvojstoviek na rozbehanie v strede tyzdna, ale videl by som to skor na regeneracne behy. Zavisi to aj od trenovanosti, ale vzhladom na to, ze nebehas nejake superobjemy, tak pocitam, ze budes potrebovat minimalne 10-14dni na komplet zregenerovanie.
Je rozdiel medzi nacvikom rychlosti (v zmysle absolutnej rychlosti) a nacvikom tempa (v zmysle tempa na urovni ANP). Prve Ti je prakticky na nic na polmaraton, druhe je absoltne nevyhnutne. Momentalne by som zacal treningom tempovych behov aspon 2x za 10 dni (raz vo forme dlhsich opakovanych usekov s kratkou pauzou, raz vo forme suvisleho behu v trvani 25-30min.). Inak mas uz najvyssi cas, skor by som povedal neskoro.
Editoval Mato (2007-01-22 11:15:03)
Lubos M: Taky jsem o tom premyslel, jestli nebezet Prahu a tyden potom Berlin a jasne mi vyslo, ze proste Prahu musim skrtnout - dva pulmaratony naplno a jen tyden mezi nimi - to by na 90% nedopadlo dobre. No a zacit trenovat uz by se melo ted, ale ja to teda nejak porad odsouvam. Ale jestli vydrzi pocasi, tak uz urcite v unoru zacnu, no a kdyz ne, tak ono to taky nejak dopadne. :-) Alespon si zkusim byt jednou podtrenovany a ne pretrenovany.
tuta psal:
Lubos M: Taky jsem o tom premyslel, jestli nebezet Prahu a tyden potom Berlin a jasne mi vyslo, ze proste Prahu musim skrtnout - dva pulmaratony naplno a jen tyden mezi nimi - to by na 90% nedopadlo dobre. No a zacit trenovat uz by se melo ted, ale ja to teda nejak porad odsouvam. Ale jestli vydrzi pocasi, tak uz urcite v unoru zacnu, no a kdyz ne, tak ono to taky nejak dopadne. :-) Alespon si zkusim byt jednou podtrenovany a ne pretrenovany.
asi je rozumny Prahu vyskrtnout, dam si ji jen bez cisla, lehce se zamicham mezi ostatni a dam si tak 15km s nima..
bohuzel me natolik pohltila prace,ze trenuju jen 50% toho co bych chtěl, takze v Berline to asi zadna slava nebude, ale bude to hezky vylet...
Tak ja ozivim toto vlakno a mohli bychom sem presunout debatu z vlakna vysetreni v laboratori.
Bylo to o rychlosti na dlouhem behu, no taky trochu o tom z ceho urcit rychlost pri zavode na pulmaraton a pripadne maraton (ted uz totiz ani nevim, jak rychle mam rozbehnout ten pulmaraton, protoze mi po dnesku pripadne, ze 3:30 tempo by mohlo byt az prilis konzervativni), no a taky o tom, co ma vlastne prvomaratonec na maratonu ocekavat, protoze znam spise pripady neuspesnych maratoncu (treba jeden z oddilu, co ma za sebou i maratony rozbehle na pulce za 1:13 a v cili nad 2:50) - to opravdu nastane takova krize?
Krize nastane, ak nespravne trenoval a ak mal velke oci a svoju vykonnost odhadoval inde, nez skutocne bola.
Co sa tyka rozbiehania polmaratonu: ak si naozaj dobre trenovany, mozes si trufnut rozbehnut polku cca 5-7s pomalsie nez mas momentalny najlepsi vykon na 10km. Nie, co si myslis, ze by si mohol zabehnut, keby si bol byval.... Tvoj skutocne najlepsi momentalny vykon. Rozhodne by som nemal velke oci a skusil to na Tvojom mieste rozbehnut za 35min prvu desiatku a potom uvidis. Este stale mas pred sebou 11.1km a ak na to mas, mas vela casu na to, aby si to zrychlil. V polmaratone, rozbehnut na hrane- presne na to co mas, by si sa mal zacat skutocne trapit az okolo 15.-17.km. Ak zacne boj skor, rozbehol si to prilis rychlo a zakonite na konci spomalis.
Tuta, kam sa zenies? Tvoj osobak je cez 1:16, co je cca 3:40/km. Naozaj si myslis, ze skok o 3 minuty je malo? AK Ti mozem poradit, daj si jednu 10ku naozaj nadoraz na preteku (trenujes predsa kvoli pretekom, nie kvoli treningu samotnemu) a uvidis, ci Tvoje plany su realne, ci iba zboznym prianim. Coho sa bojis pri takomto teste? Ze zistis, ze je to s Tebou horsie, nez na co sa citis? Lepsie to je zistit na obycajnej desiatku blizko domu, nez na 12.km v Berline, nie?
Cez to vsetko Ti prajem vela stastia, urcite mas na zlepsenie osobaku- o dost.
Co sa tyka maratonu- kedze je to Tvoj prvy na ostro, zacni konzervativne- cca 10-12s pomalsie nez tempo polmaratonu a na 25.km uvidis, ci mas velke rezervy. Ak ano- pridas- mas na to este 17km, ak nie, tak budes rad, ze si to nerozbehol rychlejsie.
Diky za rady, rozbehnu to po 3:30, najdu nejakou peknou skupinku a uvidi se - ted proste citim, ze toto tempo udrzim. Jinak k osobakum moc nehledim, letos jsem proste na jine urovni nez loni, protoze vlastne az od lonskeho leta jsem konecne zacal trenovat tak, jak mi to vyhovuje. Zavod naplno ale rozhodne vyskrtnu (takto to vypada, ze trenuju kvuli treninkum, a ono to asi tak bude :-) ), jeste se mi nechce snizovat kilometraz, to az posledni tyden, beru to tak, ze jsem byl v Modricich minutu a pul za Tomem, on to pujde na 1:09, takze tech 1:13 by pro mne mohlo byt realnych. Budu si radeji setrit psychickou energii az na den D, tady by to mohlo zase dopadnout tak, ze vsichni vypali jak z praku, ja na to nejsem rychlostne pripraven, zacnu se stresovat se nejsem v te skupince s lidmi, kde mam byt, a misto toho, abych se soustredil na uvolnenost a techniku, rozvlnim se, abych je co nejdrive dorazil, to mne samozrejme vycerpa, takze ji zahy opustim, pak se tri kilaky zacnu litovat, jaky jsem salat, jak mi to nejde, no a kdyz se z toho proberu a zacnu normalne bezet, tak uz zavod skonci. :-)
S maratonem bych byl pred sezonou spokojen s cimkoliv pod 2:40, a to mi na prvni vlastne staci, at mam nejake cislo a mam z toho dobry pocit (a taky at je co zlepsovat). Tech 10-12 sekund bude dobra volba, diky.
Mato: Tak jsi fakt mel pravdu, nemel jsem si hrat na hrdinu a opravdu zacit tech 35 a ne si davat osobaky na desitku. Do trinacteho kilaku to slo, pak uz ne. Ten maraton bude hodne bolet, kdyz jsem se prositej plazil po 3:45 a rikal si, ze maraton bych mel jit rychleji, tak fakt nevim...
Gratuluji oběma: Tutovi 1:14:52 (10km 34:17 !)
Luboši M. 1:24:36 (10km 38:09)
Editoval milan (2007-04-03 06:43:45)
tuta psal:
Mato: Tak jsi fakt mel pravdu, nemel jsem si hrat na hrdinu a opravdu zacit tech 35 a ne si davat osobaky na desitku. Do trinacteho kilaku to slo, pak uz ne. Ten maraton bude hodne bolet, kdyz jsem se prositej plazil po 3:45 a rikal si, ze maraton bych mel jit rychleji, tak fakt nevim...
Ako som spominal uz vo vlakne Zavody- Berlin halbmarathon, 1/2 sa ma rozbiehat NARYCHLEJSIE 1:10min od OR na 10km a to je uz tak, tak na hrane. Mas sice lepsiu vykonnost ako 34:20 na jesen, ale uprimne- dokazal by si zabehnut 10ku pod 33min? Ak ano, tak si to rozbiehal dobre, len v treningu bola chyba. Ak nie, tak si sa sam obral o lepsi cas tym, ze si to riadne prepalil (o minutu).
Stale si myslim, ze ak to rozumne rozbehnes a bude dobre pocasie, tak maraton das okolo 2:36-40. Kde ho bezis?
Tiez bude zalezat, ci nan vyladis, lebo tu je zvolnenie treningu nevyhnutne, ak chces bezat dobry cas.
Nojo, pred zavodem se clovek citi jako buh, a misto abych realne sel na cas tesne pod 74, tak jsem chtel, aby vysledek zacinal 72. Ale zase takovy vybuch to nebyl. Na ten pulmaraton jsem opravdu ladil (ten zavodni tyden byl asi jen 90 kilaku a trosku jsem snizil i ten tyden pred) a upravil trochu i trenink, jinak pobezim Prahu, to je sest tydnu, ted mesic poradne zamakam, zkusim alespon jeden tyden pres 180, pak dva tydny na tapering a pak uz jen nejancit na startu - alespon v tom jsem dostal v Berline peknou lekci.
Tak LubosM chtel souhrn meho treninku na PIM za 2:36, tak tady jsou hlavni body:
Ridim se podle idei Renata Canovy (kouc katarskeho tymu - Shami, Shaheen, Inzikuru,...) - na maraton to znamena nejprve zvysit anaerobni prah ("kvalita") a az pote k nemu priblizit prah aerobni ("kvantita"). Useky pod 2 km povazuje v moderni maratonske priprave za prezitek. Samozrejmosti je vysoka kilometraz.
Trenovat jsem zacal v prosinci, ze zacatku vlastne jedinym cilem bylo dostat se na prumernych 160km/tyden a tam vydrzet. To se dosahne dvoufazovym treninkem (Po-Pa vzdycky rano 36 minut behu, odhaduji to na 6km :-) ), jeden den v tydnu je jen jednofaz, zadny volny den. V prosinci a lednu trenink sestaval v zasade jen z klusu, v sobotu neco jako tempovy trenink (dejme tomu 3x4km v terenu, stupnovane, ale opravdu to nebylo nic rychleho), v nedeli stupnovany dlouhy beh (hodina padesat minut). V unoru uz zacaly pribyvat merene tempove treninky, neco jak 8km po 3:30, 3x4 po 3:30 nebo zavody (pozor, bez vyladeni) brane jako tempovy trenink. V breznu se trosku protahly dlouhe behy (opet vetsinou stupnovane, u nekterych, kdyz nepocitam vyklus, se koncilo tempem 3:30) nebo se treba jednou zamenily za trenink 5R 8x(1km po 3:30, 1km po 3:55) 5V) a useky se trosku zrychlily - bylo tam uz treba 5-6x2km po 3:20. Zavody BBP jako tempovy trenink co 14 dni zustavaji. 1.duben - pulmaraton v Berline s vyladenim (takze ten tyden nebyl klasickych 160km, ale jen asi 90km). Tim je ukoncena prvni faze pripravy - zvednuti ANP, ted nasleduje hlavni maratonska priprava. Kilometraz se zvedla na 180km v prumeru (tydny 180, 190, 170, 180), hlavni duraz je kladen na maratonske tempo (treninky jako 3x5km v maratonskem tempu; 12-14km v maratonskem tempu; 4x5km v maratonskem tempu; dopoledne 5R 10tempo 5V, odpoledne totez); nebo zaradit maratonske tempo do dlouheho behu - napr.: 5R, 14km po 4:15, 10km po 3:40, 5V. Snazil jsem se davat uz tri treninky tydne (neco stale zustavalo na ANP, ale uz ne podle casu, ale spise podle pocitu), take tam byla dve soustredka v horach - jedno petidenni, jedno tridenni - to znamenalo hromadu kopcu, narocna byla napriklad kombinace (rano: 2R, 15km do kopce v ramci zavodu Horni Marsov, Pomezni Boudy, 2min pauza, 15km sebeh volne (stejny cas jako trvalo vybehnuti nahoru); odpoledne Pomezni Boudy - Snezka a zpet volne). Predposledni tyden kilometraz shodit na 150, posledni "tezky" trenink byl 1.5. to bylo to 4x5km v maratonskem tempu (cloveku to ale musi pripadat v pohode), pak uz jen 5.5. 14km v maratonskem tempu, posledni tyden (bez maratonu) asi 65km, v utery 6km v tempu maratonu, ctvrtek, patek uz jen jednofaz 10km, sobota jediny cely volny den za cely pulrok, nedele den D.
to tuta: zajimavy, diky za konstruktivni prispevek. Mimochodem z ceho jsi co se tyce Canovy cerpal? At se dari na dalsim postupnem snizeni casu, ted tedy 2:30h?
Editoval ironman (2007-05-14 22:41:58)
ironman: Z letsrun.com, muzu ti poslat to hlavni od nej (v anglictine) - je tam filozofie treninku na maraton (zkraceny jeho clanek), dulezite odpovedi v diskuzich, sablonovity trenink pro maratonce na 2:12, realny trenink Ropa na pulmaraton v Lisabonu a realny trenink Shamiho na letosni Pariz. 2:30 jeste ted na podzim pokouset nebudu.
pokud muzes posilam ti mail.
Tuto, jen detailní dotázek na okraj: co nemoci a zranění? Absolutně se ti vyhnuly, nebo jsi někdy musel snížit kilometráž/intenzitu? Jestli ano, jak moc? Moc dík za "exkurzi" do tvého tréningu!
Trening podla Canovu mam prehodeny do Word dokumentu na asi 27 stranach. Je trosku obtiaznejsie sa v nom orientovat, lebo jeho anglictina nie je najlepsia, ale kto ma snahu, lahko sa zorientuje. V prvom rade si treba prepocitat casy podla % na svoj planovany vykon a samozrejme o kusok znizit objemy, alebo to co beha Shami, nezvladne bezec, co beha o 20 a viac minut pomalsie (on cez 250km tyzdenne). Velmi podnetny clanok, aj s dolezitymi otazkami a odpovedami na ne.
Ak chces, tuta, mozem Ti popisat moje skusenosti s prechodom na kratsie trate po maratone a coho sa vyvarovat (trojnasobna chyba ma poucila riadne do buducnosti). Bud sa da forma este zuzitkovat a za nejaky cas si vylepsit osobaky, alebo sa da vykopat poriadna jama a padnut do nej.
forest: Nejak se mi jak zraneni, tak nemoci vyhnuly. Tomovi vlastne taky, akorat dva tydny pred PIMem mel nejakou rymu - radeji vynechal jeden trenink (ten maratonskeho tempa). Jenze on tyden predtim namlatil tusim pres 210 kilaku, takze telo mozna oslabil az moc.
Mato: To bych byl fakt rad, kdybys k tomu neco napsal. Ja ted jeste nejsem rozhodnuty, co s nacatou sezonou, kdybych mel limit na MR na desitku, tak bych ji asi bezel, jenze ho nemam a splnit ho nestihnu. Zatim se priklanim k variante ukoncit ji a zacit zase odznovu pripravu na podzimni maraton. Krome toho lytka mam po tom maratonu mnohem jetejsi nez jsem cekal, takze tento tyden by stejne musel byt extremne regeneracni.
Tuta: ještě mě zajímá, na jakém povrchu jsi běhal(pokud jsi tohle vůbec řešil)? co doplňkový sport, třeba plavání,kolo? zajímá mě to kvůli předcházení zranění,ale s tím ty problémy asi nemáš. řešil jsi nějak stravu, nebo jíš jen podle chuti? díky L.
Ty ranni behy jsou po mekkym, jinak vsechno v zasade po asfaltu (ale spis takovy ten spatny asfalt, co vede lesem, jak je hodne hruby a semtam je tam treba listi). Useky ze zacatku v terenu na rovince, pak tartan a pak jsme vymerili kilaky na cyklostezce, takze pak uz v zasade vsechno kvalitni tam (vcetne dlouhych behu, kde se melo bezet nejake tempo). Moc jsem to ale neresil - to jsem spis premyslel, kterou botu vzit. Doplnkovy sport neni zadny, kolo me nebavi (zase kdybych na nem trochu jezdil, tak bych mozna nebyl tak tragicky v bezich do vrchu), bezky letos provozovat neslo (jinak bych si ale na nich urcite zajezdil), a plavani jen, kdyz jsme sli vyjimecne do regenerace. Ale az na duben a kveten jsme zarazovali jednou tydne posilku. Stravu jsem neresil, loni jsem zral ruzne doplnky a akorat jsem z toho mival sracku a jeste jsem pribral, takze pro letosni sezonu jsem zrusil uplne vsechno vcetne iontaku. Ale ja s jidlem problem nemam, muzu zrat v zasade tesne pred behem a jeste ani nepribiram, takze to resit nemusim.
Tuta, a to si snad chcel tento tyzden nieco normalne odtrenovat?
Podla mna je pre regeneraciu optimalne zaradit v tyzdni po maratone 3-4 aerobne aktivity od 30 do 40 minut (ci uz lahky klus, alebo frekvencny bicykel...). Najvacsia chyba sa robi v druhom tyzdni a v tretom po maratone. Bolesti zvacsa uz ustupia, unava na prvy pohlad tiez a energia je behom 3 dni zas na normale. Rege na bunecnej urovni vsak nie je vonkoncom komplet.
Ja som to 3x prepiskol a uz na 2. tyzden bezal cca 70-80% povodneho objemu, co bola kardinalna blbost. Dokonca som zaradil uz aj nejake useky a tempovy beh. Behom nasledujucich 3 mesiacov som zapasil zo zlou vykonnostou a neustalymi tahaniami vsade po svaloch (vykonnost mi klesla napr. na 10ke z 32:30-33min na 33:30-34:30, na 5ke hadam len o 15-20s, ale cim dlhsia trat, tym to bolo horsie). Ak clovek chce este nieco vytazit z tvrdej prace veducej k maratonu, musi si oddychnut a s objemom ist hore az po 4. tyzdni. Jemna intenzita v ramci rozumneho zaradenia (rovinky, kratsie useky s dlhsimi pauzami a tempa do 20min) mozno zaradit uz po 14-15 dnoch, ale iba 2x v tyzdni. Ziaden beh nad 1:20- to najviac dokaze dokopat organizmus. Mozno ist aj preteky, dokonca uz po 3 tyzdnoch, ale bez pripravy s usekmi a max. do 10km. Po 6. tyzdnoch sa da uz naplanovat aj seriozny start- forma moze zas vyskocit, ak bola dobra regeneracia.
Pokial su vykony podpriemerne este po 8 tyzdnoch, netreba vahat a zabalit sezonu, co najskor. Dat si 7-10dni volna od behu (bicykel je potom dobry kamarat) a zacat pripravu nanovo. Dost vela z tej vytrvalosti Ti zostane a ANP oprasis za mesiac. AK je vykonnost velmi dobra, potiahni to do konca jula a potom zacni s pripravou bez volna, ale s 1 regeneracnym tyzdnom s objemom pod 50%.
Mato, tzn. že pokud si plánuji závod na 10. den po maratonu (trať 7,5 km, chci běžet tak na 85-90% TFmax), dělám hrubou chybu ? Další závod mám potom až 21 dní po maratonu a opět jen 7,8 km. Kromě těchto 2 závodů chci obden regeneračně běhat těch 30-40 minut. Začátek tréninku na další maraton (Kladno) si plánuji od půlky června. Předem díky za odpověď.
Nevravim, ze to neodbehnes, ani ze sa zranis (aj ked ta moznost tu je vo zvysenej miere), ale rozhodne tym neprispejes k svojej regeneracii. Ten zavod na 21. den si kludne daj- asi sa budes citit trochu zhrdzaveny, ale mimo formu nebudes.
Mato psal:
Podla mna je pre regeneraciu optimalne zaradit v tyzdni po maratone 3-4 aerobne aktivity od 30 do 40 minut (ci uz lahky klus, alebo frekvencny bicykel...). Najvacsia chyba sa robi v druhom tyzdni a v tretom po maratone. Bolesti zvacsa uz ustupia, unava na prvy pohlad tiez a energia je behom 3 dni zas na normale. Rege na bunecnej urovni vsak nie je vonkoncom komplet.
Ziaden beh nad 1:20- to najviac dokaze dokopat organizmus. Mozno ist aj preteky, dokonca uz po 3 tyzdnoch, ale bez pripravy s usekmi a max. do 10km. Po 6. tyzdnoch sa da uz naplanovat aj seriozny start- forma moze zas vyskocit, ak bola dobra regeneracia.
Takze ak tomu dobre chapem, 1. týzdne po maratone 3-4 aerobne aktivity po 30-40 min. Dalsie dva tyzdne nemozno behat dlhsie behy ako 1 hod 20 min? To plati pre vsetkych bezcov vsetkych urovni? Lebo napr ty odbehnes za 1:20 hod aj 20 km, zatial co ja som rada ak odbehnem 14-15 km. Zalezi teda na case stravenom behom alebo na dlzke odbehnutej trase pri regeneracii po maratone?
No a ak sa clovek dobre citi, moze po 3 tyzdnoch dat i pretek do 10 km?
Rozhodne by som velmi zvazoval, ci bezat nieco dlhsie ako 18km. To samozrejme v mojom/tutovom pripade. Niekto kto mal pred maratonom max. objem 60km do tyzdna sa inak regeneruje (pomalsie), ako niekto pre koho maratonska vzdialenost predstavuje 1/4-1/5 tyzdenneho objemu. Kazdy je iny a schopnost regeneracie je rozdielna, takze nevkladal by som tam kategoricke slova "nesmie sa", skor "neodporucam". Zvladnut sa to da a pokial nemas metu vrcholovych vykonov (samozrejme primeranych k svojej vykonnosti), ci lamania osobakov, tak si mozes schuti zapretekat, pokial sa necitis vycerpane.
Zalezi na oboch- aj na case ktory travis pri namahe (napr. ak nahradis beh inou aktivitou, ci bezis v tazkom terene), aj aku vzdialenost odbehnes.
Tuta psal, že v přípravě běhal dvoufázově, ráno dával asi 6km, podle času soudím, že volně. Má vůbec takový krátký běh nějaký smysl? Taky bych se Tě chtěl zeptat, zda jsi k tomu přidal i abecedu či rovinky nebo šlo jen o volný výklus bez ničeho. Díky za odpověď.
draver: Tech 6 kilaku bylo jen ve vsedni dny, o vikendech, svatcich a na soustredkach to bylo vic. Bylo to bez niceho, jsem vysel z baraku a hned bezel (ale ze zacatku fakt pomalu, az po kilaku se uz dalo hovorit o behu) a smysl to rozhodne ma - zregeneruje te to po prechozim dnu, ale pritom pomuze udrzet vysokou kilometraz. A take je pro maraton trochu relevantnejsi dat trenink jako 6+14 nez 10+10, i kdyz kilometraz je v obou pripadech stejna, je to takove mini stridani "lehky"-"tezky" trenink i v ramci jednoho dnu.
Mato: Opravdu dik za rady, nakonec jsem to vsechno zvazil, a nebudu telo pretezovat, radeji at si poradne odpocine, takze sezonu koncim, alespon zase oprasim kolo. Ted uz jen vybrat podzimni maraton, zatim nas horky kandidat je Amsterdam, mimochodem, co planujes na podzim ty?
Myslim, ze si sa rozhodol velmi dobre a mas viac rozumu ako som mal po minule roky ja. Ako zvyknu Anglosasovia hovorit: Naco mlatit mrtveho kona?
Vraj zas zmenili trat- dnes mi dosiel z Amsterdamu newsletter. Mala by byt rychlejsia a asi aj vynechaju opatovny prebeh stadionom po cca 7.km. Podla mna je to pekny maraton, len nesmie fucat- potom to su galeje. Minuly rok som si to prebicykloval a asi sa nenecham zlakat.
Ak bude noha drzat (co sa neda vobec garantovat), tak by som skusil Mnichov- jedine vsak, ak budem mat realnu sancu na zlepsenie si osobaku. Beh len pre to, aby som bezal znova niekde okolo 2:33-35 pre mna nema zmysel a nemotivuje ma. V tom pripade by som isiel iba polku s cielom bezat niekde okolo 70min.
Ahoj,
mám jeden dotaz. 5 km uběhnu pod 20 minut, 10 km za cca 41 minut, 25 km za 124 min, ale maraton nedám pod 3:30 hod. Je to nedostatkem OV?
Poz. v tréninku před PIMem jsem běžel jen jednou přes 30 km, od ledna do dubna 2x nemoc (celkem 20 dní pauza), z toho jednou na ATB.
Editoval Tudy (2007-05-20 11:15:48)
Tudy psal:
Ahoj,
mám jeden dotaz. 5 km uběhnu pod 20 minut, 10 km za cca 41 minut, 25 km za 124 min, ale maraton nedám pod 3:30 hod. Je to nedostatkem OV?
Poz. před PIMem jsem běžel jen jednou přes 30 km, od ledna do dubna 2x nemoc (celkem 20 dní pauza), z toho jednou na ATB.
OV se buduje roky,dokonce bych rek,ze spoustu let. Nez se posune AEP dostatecne blizko ANP je podle me potreba odtrenovat stovky hodin v aerobni zone.Disciplina podle me neni dulezita.
Velmi dobrym voditkem je porovnani tempa na ruznych tratich.Dvojnasobna trat by mela byt bezena v tempu jen o 10 s na km pomalejsi.Plati to jen do maratonu.
milan psal:
Tudy psal:
Ahoj,
Poz. před PIMem jsem běžel jen jednou přes 30 km, od ledna do dubna 2x nemoc (celkem 20 dní pauza), z toho jednou na ATB.OV se buduje roky,dokonce bych rek,ze spoustu let. Nez se posune AEP dostatecne blizko ANP je podle me potreba odtrenovat stovky hodin v aerobni zone.Disciplina podle me neni dulezita.
Velmi dobrym voditkem je porovnani tempa na ruznych tratich.Dvojnasobna trat by mela byt bezena v tempu jen o 10 s na km pomalejsi.Plati to jen do maratonu.
Je-li člověk schopen kdykoliv bez problémů uběhnout 1x týdně půlmarathon pod 5min/km (předpokládám, že je to 25-30% jeho týdenního objemu), tak musí dát marathon pod 3:30.
Tohle jsem si říkal i jako naprostý amatér v roce 2003, kdy jsem o běhu nic nevěděl, knihy o běhání nečetl, žádný závod neabslolvoval, ale necelých 37km jsem dokázal uběhnout za 3:11, a půlmarathony jsem běhával zkusmo několikrát pod 1:45. Ale je pravda, že jsem trénoval běhy na úrovni ANP pásma, aniž jsem věděl, co to je, neboť jsem dokázal uběhnout v září 2003 za 1 hodinu 14 100m. (samozřejmě, že GPS nemusela tuto vzdálenost naměřit úplně přesně).
Moje metoda byla jednoduchá: stejnou trasu běhat příště rychleji než kdykoliv v minulosti. Ale hned mně bylo podezřelé, že většinou jsem trhal "osobáky" po dnu volna, když jsem z pracovních důvodů běhat nemohl.
A příští rok to s Milošem už bylo o něčem úplně jiném. Ale těch 1 700 naběhaných km z předešlého roku moje tělo nezapomnělo.
Mato psal:
....... Beh len pre to, aby som bezal znova niekde okolo 2:33-35 pre mna nema zmysel a nemotivuje ma. ........
Chápu,to pak přestává být z běhu radost (v některých případech i honorář).Nebo nechápu..?![]()
Nie, nechapes. Zo samotneho behu mam radost, ale tieto casy som bezal 2 roky po sebe a dost som sa pri treningu nadrel. To aby som to zabehol znova si uz nemusim dokazovat a nemotivuje ma to do dalsej driny. Skratka motivaciu najdem len vtedy, ak tam bude vidina osobaku.
S mojimi casmi na velkych maratonoch ziadne peniaze nedostanem, to iba na nejakych mensich a tam ma to nelaka, lebo clovek tam bezi dost osamoteny, maximalne tak vo dvojici.
To je asi vůbec problém běžců vyšší (ne ještě profi) úrovně. Každé zlepšení je totiž zaplacené opravdu tvrdou dřinou a jakákoliv maličkost pak může úsilí znehodnotit. A nikdo se nedokáže na stejné trati (typu trati) zlepšovat do nekonečna.
Za tvou (pro Mato) ochotu nám tady na foru neustále odpovídat na naše někdy asi stupidní dotazy Ti přeji, ať nějakou motivaci rychle najdeš, neboť ani prudce omezit tréning prý není zdravé.?.?
Minusak,
dakujem za povzbudenie, ale myslim, ze si stale zachovavam zdravu ctiziadost (koniec koncov zatial beham medzi 110-130km tyzdenne, co nie je az tak prudke obmedzenie, mozno o 20%). Chcel som len povedat, ze v najhorsom (ak nebude vsetko klapat) vynecham tento rok maraton. Je vsak este plno inych trati, kde sa da riadne zavodit a treba kvoli tomu aj trenovat.
P.S.: keby boli dotazy tak obtazujuce, tak by som neodpovedal, takze to take zle nebude ![]()
Zdravím, a prosím o radu. Trénuju od letošních vánoc a objemy jsem nechal narůst poměrně rychle. Zatím zdraví drželo. Výkony: 10 - 42:57(4:18/km) Rohálovská 10, 20 - 1:25:36(4:17/km) v Hranicích. Na PIM jsem si ještě netroufl, protože v té době jsem neměl dost objemů. Teď měla vrcholit objemová část tréninku na 9.6. do Čadce a místo toho přišel zádrhel. Ve středu jsem prochladl, ve čt jsem si dal fartlek 18km a v pátek 2 Brufeny, protože na mě něco lezlo. V sobotu dobrý, tak jsem v neděli vyrazil na svých 30km volně (obvykle cca 5min/km TF 140) a vrátil se po 25km ve stavu polovědomí. Ještě dnes mám žaludek jak na vodě, málo jsem jedl. Nechci se připravit o maratonský sen (chtěl jsem ho dát do 40 narozenin tzn. ještě v červnu). Plánuju tento týden jen volné běhy 10-15km (objem cca60km) pokud zdraví dovolí a dalších 14 dní 2x tempa po 5-7km (4:30/km) a jinak volné běhy v celkovém objemu do 60km týdně. Není to moc? Chtěl jsem ho jít pod 3:30 a nevím, jestli to nepřeháním?
S podobnými časy z kratších tratí jsem teď taky chtěl jít maraton pod 3:30 (no teda nezadařilo se). Osobně si myslím, že za poslední 2-3 týdny před maratonem se v případě volnějšího tréninku (nemám na mysli flákání, ale prostě o trochu míň) natrénovanost moc neztratí, je to lepší než snažit se něco dohánět a přetrénovat se. 30 km v maratonském tempu (5 min/km) mi přijde jako hodně brutální trénink. Minimálně v posledním týdnu před maratonem bych určitě ubral, klidně na 30 km za týden (bez maratonu). A hodně štěstí v Čadci!
Plyšák psal:
Zdravím, a prosím o radu. Trénuju od letošních vánoc a objemy jsem nechal narůst poměrně rychle. Zatím zdraví drželo. Výkony: 10 - 42:57(4:18/km) Rohálovská 10, 20 - 1:25:36(4:17/km) v Hranicích. Na PIM jsem si ještě netroufl, protože v té době jsem neměl dost objemů. Teď měla vrcholit objemová část tréninku na 9.6. do Čadce a místo toho přišel zádrhel. Ve středu jsem prochladl, ve čt jsem si dal fartlek 18km a v pátek 2 Brufeny, protože na mě něco lezlo. V sobotu dobrý, tak jsem v neděli vyrazil na svých 30km volně (obvykle cca 5min/km TF 140) a vrátil se po 25km ve stavu polovědomí. Ještě dnes mám žaludek jak na vodě, málo jsem jedl. Nechci se připravit o maratonský sen (chtěl jsem ho dát do 40 narozenin tzn. ještě v červnu). Plánuju tento týden jen volné běhy 10-15km (objem cca60km) pokud zdraví dovolí a dalších 14 dní 2x tempa po 5-7km (4:30/km) a jinak volné běhy v celkovém objemu do 60km týdně. Není to moc? Chtěl jsem ho jít pod 3:30 a nevím, jestli to nepřeháním?
Je to moc,neblbni.Máš poslední měsíce kolem 50-55km/týden a teď chceš běhat 60km.Do toho zvyšuješ intenzitu a zkoušíš 30km běhy.Nevěřím,že je pro tebe tempo 5min/km volné.DO 9.6 jsou necelé tři týdny,šetři si síly a zdraví.Nebo ti oslava čtyřicátin zhořkne.Přece ji nechceš strávit na lůžku.Tvoje naběhané objemy nejsou dostatečné(velmi diplomaticky řečeno),abys při své maratonské premiéře běžel na takový čas.Pročítej na foru pozorně témata s obdobnou problematikou.
Ty intenzity jsou můj dlouhodobý problém. Několikrát jsem kvůli nim běhat i přestal, protože z mládí si pamatuju časy na 1,3 nebo 5 km a po 20 letech pauzy se k nim prostě ani na dohled nedostaneš. Takže mě po chvíli přešla chuť. Letos jsem to po hovoru s kamarádem vzal ze začátku za jiný konec a běhal jen tak bez hodinek, prostě pro chuť. To mi vydrželo dva měsíce, pak přišla ta desítka (pro mě nečekaně rychlá) a jsem v tom zase zpátky. Nějak nemám trpělivost :-(. Díky za rady. Myslím si totéž, ale nevím, jestli se ukočíruju. Je to boj