reklama
behej.com behy.cz

běh, běžecké boty a maraton - fórum behej.com a behy.cz

Nejsi přihlášen

#81 2007-05-22 23:04:56

Honza Škrdla Pohlaví - muž
Člen
Místo: Velká (PR), Křenovice (VY)
Minulý měsíc: 440 km
Celkem: 20260 km

Re: Trenink na (pul)maraton pro pokrocile

Plyšák psal:

Zdravím, a prosím o radu. Trénuju od letošních vánoc a objemy jsem nechal narůst poměrně rychle. Zatím zdraví drželo. Výkony: 10 - 42:57(4:18/km) Rohálovská 10, 20 - 1:25:36(4:17/km) v Hranicích. Na PIM jsem si ještě netroufl, protože v té době jsem neměl dost objemů. Teď měla vrcholit objemová část tréninku na 9.6. do Čadce a místo toho přišel zádrhel. Ve středu jsem prochladl, ve čt jsem si dal fartlek 18km a v pátek 2 Brufeny, protože na mě něco lezlo. V sobotu dobrý, tak jsem v neděli vyrazil na svých 30km volně (obvykle cca 5min/km TF 140) a vrátil se po 25km ve stavu polovědomí. Ještě dnes mám žaludek jak na vodě, málo jsem jedl. Nechci se připravit o maratonský sen (chtěl jsem ho dát do 40 narozenin tzn. ještě v červnu). Plánuju tento týden jen volné běhy 10-15km (objem cca60km) pokud zdraví dovolí a dalších 14 dní 2x tempa po 5-7km (4:30/km) a jinak volné běhy v celkovém objemu do 60km týdně. Není to moc? Chtěl jsem ho jít pod 3:30 a nevím, jestli to nepřeháním?

Ty Hranice jsou dost slušné, 1. rok běhání (2001)jsem se dotrápil do cíle za 1:46, stejný rok jsem zaběhl svůj 1. 1/2Maratón (za 1:47) a pak jsem nějakou dobu jen běhal, ale nezávodil....

....po dalších 3 letech v roce 2004 jsem zaběhl H20 asi o 1 minutu rychlej než ty (1:24:39). Objemy jsem měl ten rok o něco vyšší (asi 50-60 km týdně) v dubnu kolem 70 km/týden.

na PIM (1. maratón) jsem nastupoval s podobnými ambicemi: dokončit pod 3:30, (přinejhorším jen dokončit).
Závod jsem rozbíhal volněji (vybíhal jsem mezi posledníma) a i přesto, že jsem to nečekal, jsem to uběhl za 3:10 (real time). V tento rok (2004) bylo na PIMu nejstudenější počasí a to mi tenkrát  celkem vyhovovalo.

...samozřejmě jsem zažil i maratóny kdy mi to moc nevyšlo.

Editoval Honza Škrdla (2007-05-22 23:10:52)

#82 2007-07-10 17:21:07

lps Pohlaví - muž
Člen

Zdravím,
omlouvám se za částečné narušení zdejší diskuze menší inzercí...

Studuji na FAMU a plánuji natočit krátký film ve stylu dokumentární eseje. Jde mi o to, že sháním muže, jež častěji trénuje maraton, či jakoukoli jinou formu běhu na delší vzdálenosti. Ideálně okolo 40 let, ale není to to nejdůležitější. Nepotřebuji od něj žádné herecké výstupy, tudíž nění proč se stydět. Snímek bude spíše obrazovou symbolikou běhu na dlouhou trať jakožto takového. Velice rád objasním více detailů na mailu pash@oknea.net
(lokace praha a okolí)

za jakékoli tipy atp budu velice vděčen ;]

mějte se pěkně!

#83 2007-07-27 09:35:20

Janinka Pohlaví - žena
Člen

ahoj běhající lidi :-), chtěla jsem vás poprosit o radu. Běhám rekreačně už sedm let a baví mě to čím dál tím víc. Běhám většinou cross v lese nebo po polních cestách (většinou alespoň půlka do kopce), denně tak v průměru 6-7 kilometrů a nemám žádný problém. Čas mám okolo 30 minut při 7 kilometrech. Asi nic moc, ale až teď mě napadlo, že bych mohla začít trénovat na nějaký závod, zatím si běhám jen tak pro radost. Chtěla jsem poprosit o radu na trénink, jak zlepšit rychlost i protáhnout vzdálenost a hlavně jaký boty na běhání si koupit. V lese je dost nerovný terén, ale i mokro. Zatím se v nich nevyznám, snad mi poradíte. Díky moc Jana

#84 2007-07-27 10:21:03

koyama Pohlaví - muž
Člen
Místo: Sokolov
Tento měsíc: 23 km
Minulý měsíc: 158 km
Celkem: 12259 km
Web

Předně chci říct, že pokud rekreačně běháš a nijak se na té sedmičce nedřeš, tak 30 minut je více než pěkný čas. Myslím, že bys klidně závod mezi 5-10km mohla zkusit už teď. Jinak bych ti doporučil nejdřív asi postupně zvyšovat u některých běhů kilometráž. Zvyšuj zhruba tak o 10-15% týdně. Chce to trochu rozmanitost. Neběhat pořád stejné či stejně dlouhé trasy, ani neustále stejným tempem. Když dáš jeden den něco delšího či rychlejšího, druhý den jen pomalu regeneračně vykluš a rozhodně si nech jeden den v týdnu volný (nevím, jak si to dělala do teď). Místo toho si jdi třeba zaplavat. Můžeš zkusit taky v jednom běhu měnit různě rychlost, stačí jen podle pocitů. Zrychlit třeba na xxx metrech nebo k támhletomu stromu apod. Myslím, že v Polsku tom říkají Zabawa biegowa (nebo tak nějak). wink Hlavně je důležité, aby tě to i nadále bavilo.

Jinak když to tady na fóru (a vůbec na behej.com) projedeš, nejdeš spoustu rad.

Pokud jde o boty: V čem si běhala do teď?

Who dares, wins!
Koyamas family

#85 2007-07-27 14:52:35

Mato Pohlaví - muž
Člen
Místo: Bratislava
Celkem: 78526 km

Preco Mirku? Napisala okolo 30minut, co moze byt aj 34minut aj 30:01. Naviac to nie je zavratna rychlost, iba vypoveda o slusnej kondicii, nie o bezeckej znalosti. Beriem aj v potaz, ze je zena, co je slusny cas- nie vsak vynimocny.
Ked som ja zacinal behal som 3km okolo 10minut (presnejsie 10:10) a za pol hodku som bol schopny odbehnut blizko k 8km, mozno aj cez. O botach som vsak nemal ani paru a poziciaval som si stare maratonky od otca- za co mu spatne dakujem smile Skusal som to aj v kopackach, aj v oblekovych botach (z tanecnej domov v kvadre som si daval "trening" lebo som nestihol v ten den chodievat behat). Razil som nazor, ze behat sa da vo vsetkom a aj som to predvadzal- len z niecoho ma o poznanie viac boleli nohy. Za kazdu radu som vsak bol vdacny a ver mi, pytal som sa na poriadne blbosti. Kazdy si tym prejde a nie je to ziadna hanba.

Janinke odporucam si zajst do sportoveho obchodu a kupit si znackovu obuv na behanie a pripravit sa dat aspon 2tisic za ne. Musi si skusit, co jej dobre sedi a nechat si rezervu cca pol cisla oproti beznym botam. Po par paroch bot zisti, co jej najlepsie sedi. Boty musia byt pohodlne, makke a ohybne. Ziadne "to sa rozbeha" ci "to povoli". Rovno z krabice musia byt hned na prvom behu pohodlne. AK nie su- ocistit a vratit spat co najskor a zobrat si iny par- bud model alebo aj inu znacku.

#86 2007-07-30 08:32:01

Janinka Pohlaví - žena
Člen

Díky moc klukům Koyama (poslal jsem ti mejlíka) a Mato za rady. Budu se jich držet a snažit se trochu zlepšovat. Zatím běhám tak šestkrát týdně, někdy pětkrát. 3-4 krát běhám těch svých sedm kilásků stejným tempem, teď jsem si přidala na vaši radu jednu delší trasu na víkend (zatím 8 km, zkusím časem zvýšit na 9-10) a jednou týdně jen tak 3-4 km lehce vyklusávám. Delší trasu - víkendovou- jsem začala běhat různými tempy, - pomaleji, pak rychleji, prudký kopec, pak výklus apod. Docela to jde. Ve volných dnech hraju tenis a jezdím na kole a na koni.
Botičky jsem zkoušela sehnat v pátek v Praze na CHodově v obch. centru ve sportu, ale neměli ani New Balance ani Asics (dočetla jsem se tu, že jsou dobrý), a vůbec ani žádný jiný běžecký boty. Prý až v září :-(, taky na Kladně ve sportu mi moc nepomohli, taky až v září, tak nevím. zatím běhám, jak psal Mato, taky v čem se dá. Měla jsem starý Prestige a teď mám kožený botky (velur), žádná značka, ale mají vysokou gumovou měkkou podrážku a nic mě v nich nebolí. Jediná nevýhoda je, že stačí ráno trochu rosy a jsou totálně promočený :-(. A taky už mi odcházejí, takže si chci pořídit něco pořádnýho, když snad začnu chodit na ty závody :-). Nemohli byste mi nějaký třeba ve stř. Čechách doporučit, tak v září nebo v říjnu.  Časem se snad dopracuju i k tomu půlmaratonu, myslíte si, že by se to dalo zvládnout třeba do příštího roku? (taky už nejsem nejmladší, je mi 29 :-))Mám pro to pořád přidávat vzdálenost? Zatím díky moc za rady, ahojky Janinka

#87 2007-08-04 10:19:58

ED Pohlaví - muž
Člen
Minulý měsíc: 110 km
Celkem: 3181 km

zdravím vespolek.
snad jsem se trefil do správné větve, i když název říká něco jiného...
mám první a jediný maraton za 3:15, letos bych se chtěl dostat níž (a dle tréninkových časů by to opravdu mohlo vyjít lépe než tehdá)
když chci 20. 10. kroužit jako osel po stromovce, a zatím jen pomalu navyšuju objemy (teprve teď  jsem dosáh 100 týdně) a běhám v podstatě jen pod a kolem AP, (při klidném 5:00/km), kdy mám přestat zvyšovat kilometráž, či dokonce ji snižovat a začít víc dřít kolem ANP? neumím to z cizích profi plánů vyčíst a přeložit si do svého kalendáře
nebo je celý tenhle můj "plán" úplně padlý na hlavu a mám ve vyšší intenzitě makat už dávno?

Editoval ED (2007-08-11 22:49:54)

#88 2007-08-04 14:27:12

Mirek Kostlivý Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 12 - Modřany
Tento měsíc: 103 km
Minulý měsíc: 415 km
Celkem: 24703 km
Pohár Behej.com: 449.5 bodu

Aby jsi nedopadl jako já, který se o totéž po zaběhnutí 1. maratonu ve stejném čase marně pokoušel dalších 9 maratonů, tak se zkus spojit s Milošem Škorpilem (e-trénink na hl. stránce). Tu Stromovku jdu taky, takže na intenzitu je čas nejvyšší.
Něco najdeš i v rubrice: http://forum.behej.com/tema-1608-trenin … ny-maraton
a tam si taky už nějaký ten obrázek udělat můžeš, jak kdo na ten který maraton trénujeme.

#89 2007-08-12 14:58:50

ED Pohlaví - muž
Člen

přidat si dvoufázově - měsíc a půl předem?

milí znalí a ostřílení, chci jít v říjnu stromovku, tak 4:30/km.
dávám si dvakrát týdně kvalitu, čtyřikrát obyč, dohromady lehce pod stovku týdně. a teď ten dotaz:
v první půli září budu mít 14 dní volno, napadlo mne zkusit dvoufáz: po těch ranních lehčích klusech si dát odpoledne trochu intervalů (který jinak moc nemusím...)
váhám: není to blbost? nezruším se měsíc před závodem (20. října)?
(("oslí" diskusi o 2 fázích jsem pročet, ale odpověď na svůj specifický dotaz z ní nevyčet))

#90 2007-08-12 16:21:09

milan Pohlaví - muž
Člen
Místo: Brno
Minulý měsíc: 33 km
Celkem: 7416 km

to ED : pokud můžu :
Intervaly občas běhej (i když na 3:10 hod.to není nutné),ale začni hned.Stačí 1-2x týdně.Pokud máš AP na tempu kolem 3:30 hod,tak bys měl mít na čas kolem 3:10 hod..
Určitě 6 týdnů před Stromovkou nezačínej "experimentovat",spíš jen ladit a bavit se. smile
Nerozumím rozporu : "dávám si dvakrát týdně kvalitu" a zároveň "běhám v podstatě jen pod a kolem AP".

#91 2007-08-12 17:35:46

ED Pohlaví - muž
Člen

díkes.
já sem byl v pokušení to zkusit, začal sem letos šíleně pozdě a ta touha dohnat všechno na poslední chvíli....

milan psal:

Nerozumím rozporu: "dávám si dvakrát týdně kvalitu" a zároveň "běhám v podstatě jen pod a kolem AP".

ten rozpor má jednoduché vysvětlení: datum. první věta je dnešní, druhá týden stará ;-)
po 4. srpnu sem se nechal poučit, že se nemůžu jen flákat na kopcích a musím občas zabrat. tak si dávám jednou týdně tempo a jednou něco jako fartlek s téměř maximální intenzitou.
((3:10 to nebude, tempo běhám 4:36, takže zkusíme těch 3:15...))

#92 2007-08-12 20:18:19

tuta Pohlaví - muž
Člen

ED: Ja bych ti radil ten dvojfaz zaradit, mesic pred maratonem by stejne mel byt nejtezsi trenink, takze ti to do toho pekne zapadne.

#93 2007-08-16 09:30:41

ED Pohlaví - muž
Člen

díky, chlapi.
je to 1:1, tak já si asi hodím korunou. (nebo to vyřeší achilovky/třísla/pokrývači za mne....)

#94 2007-08-16 09:52:50

Mato Pohlaví - muž
Člen

Nie tak uplne. Posl. 2 tyzdne pred maratonom by uz mali byt rozhodne o dost lahsie nez tie predtym. Ani 2-fazovy trening toho moc nevyriesi, ked behas do 100km tyzdenne. Podla mojich skusenosti ma zmysel, iba ked objem vystupi vyrazne nad 120km, alebo behas velmi vela intenzity (4x a viac tyzdenne). V opacnom pripade maju dlhsie nedelene behy v priprave na maraton vacsi zmysel, ako si rozdelovat priemernu dennu kilometraz (cca 14km v 7 dnoch je 100k tyzdenne) na 7 a 7km. Je mi jasne, ze nie kazdy den behas to iste, ale pri tak "relativne" malom objeme nemusis behat 2 fazovo. Zabijes sprchovanim a pripravou na beh viac casu ako samotnym behom.

#95 2007-08-16 13:10:59

ED Pohlaví - muž
Člen

2 mato (ale i tuta a milan):
obecně máš jistě pravdu.
nicméně otázka zní: budu mít 14-21 dní volna, měsíc a půl (skoro dva) před závodem.
jsem pomalý, trénuju většinou pomalu, pomůže  mi, nebo ublíží, když si zkusím přidat něco rychlejšího?

můj, zcela nepoučený a instinktivní, závěr zní: neublíží.
měsíc před závodem (20. 9.) přestanu experimentovat (ve shodě s milanovým názorem), a začnu se "uklidňovat", ale celé září mohu trochu dovádět a zkoušet kromě vytrvalosti a tempa i něco jiného.
souhlasíte? nebo je to risky, protože si rozhodím beztak popletené tělo a ve stromovce se poplazím s koštětem?

chápu že cíl 3:15 není nijak ambiciozní,  chápu že něj lze trénovat jinak a lépe, ale vycházím z toho co mohu, chci a smím...   a co by mne mohlo bavit.
každopádně díky všem za feedback, tohle hledání se určitě jednou vyplatí, i když třeba teď totálně vyhořím

#96 2007-08-16 15:14:49

Mato Pohlaví - muž
Člen

Ale kludne skus aj intenzitu, len nie kazdy den a maj urcity pud sebazachovy. Na toto obdobie, co si popisal by som zaradil 2 az 3 intenzivnejsie treningy v tyzdni. Kedze je Tvojim cielom maraton, tak by som sa zameral na dlhsie az dlhe useky a suvisle tempove behy na urovni ANP (rychlejsie ako tempo maratonu- cca na urovni akou si schopny bezat hodinovy zavod).
Na spestrenie si mozes zaradit na konci behov par roviniek (5-10x 60-100m). To Ti urcite neublizi a ani Ta neunavi tak ako ostatne treningy intenzity.
Ak to neskusis, tak nebudes vediet. Pocuvaj vsak aj svoje telo.

#97 2007-08-17 22:48:52

ED Pohlaví - muž
Člen

Jo, díky, to v podstatě přesně popisuje moji intuitivní zkušenost z dávných let: běhal jsem v "tempu" tratě od 10 do 37 km netuše že se to tak nazývá.... prostě jsem to "kopal" co to dá, ale abych nebyl úplně "oddělaný".  jak říká mato: dlhé úseky a suvislé tempové běhy na úrovni ANP :-) ...ačkoli slovo tempo jsem pochopil až roky poté.

mato nedávno někde jinde napsal, že hledání optimální kombinace rychlosti a vytrvalosti při tréninku je úplná alchymia. myslím, že staří hledači pravdy na tom byli přece jen lépe než my: nevěřili v technicky dokonalá data, proto nebyli při neúspěchu tolik zklamaní. chápali, že vnitřní nastavení mysli a konstelace hvězd určí víc, než přesná kombinace směsi a rychlosti zahřívání.

Editoval ED (2007-08-18 10:50:05)

#98 2007-09-16 20:40:30

dvorka Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha
Tento měsíc: 59 km
Minulý měsíc: 262 km
Celkem: 12203 km
Web

ahoj! chtěl bych příští rok zaběhnout 1/2 maraton pod 1:24 a chtěl bych poradit, jak toho dosáhnout. nemám moc volného času a tak trénuju specifickým způsobem - ve všední dny běhám na pásu (obvykle 4x týdně, 5-10km, 10km za 36:30 - virtuální realita :-), a oba dny o víkendech dlouhé běhy (20-30km - les, terén, kopečky - taková odměna, abych úplně nezblbnul). o víkendech se tedy snažím pracovat na vytrvalosti a přes týden na tempu a trochu i na rychlosti. chtěl bych se zeptat, jak upravit strukturu tréninku - intervaly, vytrvalost, objemy. rád bych si udělal vzorový týden podle kterého bych pak jel podzim a zimu.

http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogabu20060419_1_Kubicek+je.png
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev030pbs__.png

#99 2007-09-16 21:52:19

ironman Pohlaví - muž
Člen
Tento měsíc: 56 km
Minulý měsíc: 233 km
Celkem: 27596 km
Pohár Behej.com: 82.8 bodu
Web

to dvorka: proc na pasu? ma to nejaky specialni duvod. Jinak v tom nevidim problem, 1:24h, neni nic extra a urcite se to da z toho treninku jak jsi nastinil casove.

Never give up!!!

#100 2007-09-18 06:52:37

dvorka Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha
Tento měsíc: 59 km
Minulý měsíc: 262 km
Celkem: 12203 km
Web

ironman psal:

to dvorka: proc na pasu? ma to nejaky specialni duvod. Jinak v tom nevidim problem, 1:24h, neni nic extra a urcite se to da z toho treninku jak jsi nastinil casove.

jediným důvodem je nedostatek volného času. několik let jsem si myslel, že běhání na pásu je nesmyslné, jenomže pak jsem (musel) změnit názor. celý den jsem v práci a ráno a večer chci být s rodinou. takže chodím místo oběda běhat na pás. jsem si jistý, že mi to pomohlo se zlepšit (tempo, kopce bez nutnosti seběhu), takže už nejsem tak radikální ;-)

Board footer