Oslík psal:
Lubosh psal:
running-observer psal:
Jinými slovy při běhu s větrem v zádech je pozitivní účinek větru menší, než negativní účinek protivětru.
Stejně jako je pozitivní účinek běhu z kopce menší než negativní účinek běhu do kopce. Ideální je prostě bezvětří na rovině:-)
Viz. Bawag Bank Grand Prix 2006...
Ono i kdyz bude ten ucinek vetru do zad a proti (nebo behu do kopce a z kopce) stejny, bude vysledny cas horsi, nez pri behu v bezvetri, resp. po rovine :-) Jinak receno, pokud pobezis 10km rychlosti treba 10km/h a druhych 10km rychlosti 14km/h, bude tvoje celkova prumerna rychlost nizsi, nez kdyz pobezis celych 20km rychlosti 12km/h.
TD psal:
Oslík psal:
Lubosh psal:
Stejně jako je pozitivní účinek běhu z kopce menší než negativní účinek běhu do kopce. Ideální je prostě bezvětří na rovině:-)Viz. Bawag Bank Grand Prix 2006...
Ono i kdyz bude ten ucinek vetru do zad a proti (nebo behu do kopce a z kopce) stejny, bude vysledny cas horsi, nez pri behu v bezvetri, resp. po rovine :-) Jinak receno, pokud pobezis 10km rychlosti treba 10km/h a druhych 10km rychlosti 14km/h, bude tvoje celkova prumerna rychlost nizsi, nez kdyz pobezis celych 20km rychlosti 12km/h.
Nechápu...
Oslík psal:
TD psal:
Oslík psal:
Viz. Bawag Bank Grand Prix 2006...
Nechápu...
Vskutku zvláštní matematika.
Při stejně dlouhých úsecích je výsledná průměrná rychlost součet průměrných rychlostí na obou úsecích děleno dvěma, a to je v tomto případě 24/2 = 12
Editoval Štefan (2006-10-05 10:01:00)
Lubosh psal:
running-observer psal:
Jinými slovy při běhu s větrem v zádech je pozitivní účinek větru menší, než negativní účinek protivětru.
Stejně jako je pozitivní účinek běhu z kopce menší než negativní účinek běhu do kopce. Ideální je prostě bezvětří na rovině:-)
Nebo vítr do zad a z kopce. To jsem zažil vloni při půlmaratonu Praha - Brandýs ![]()
Mimochodem, ve výsledcích stále nejsem uveden. Je sice hezký, že jsem měl čip, který měla původně mít nějaká ženská, ale za 150 Kč astratovnýho by to mohlo mít nějakou úroveň... A ne že mě ani nedají do výseldků, tím pádem nemám šnaci ani na účastnický diplom...
Štefan psal:
Oslík psal:
TD psal:
Ono i kdyz bude ten ucinek vetru do zad a proti (nebo behu do kopce a z kopce) stejny, bude vysledny cas horsi, nez pri behu v bezvetri, resp. po rovine :-) Jinak receno, pokud pobezis 10km rychlosti treba 10km/h a druhych 10km rychlosti 14km/h, bude tvoje celkova prumerna rychlost nizsi, nez kdyz pobezis celych 20km rychlosti 12km/h.Nechápu...
Při stejně dlouhých úsecích je výsledná průměrná rychlost součet průměrných rychlostí na obou úsecích děleno dvěma, a to je v tomto případě 24/2 = 12
Matematika je v podstatě vždy ta nejspolehlivější ![]()
1. 10km - rychlost 10km/h = 1 hodina
10km - rychlost 14km/h = 0,714..
Celkem 1,714.. hodiny
Rychlost 11,666
2. 20km - rychlost 12km/h = 1.666 hodiny
Rychlost 12
Štefan psal:
Oslík psal:
TD psal:
Nechápu...
Zapatrej v pameti po zakladnich vztazich mezi rychlosti, vzdalenosti a casem, Stefane :-) Nebo ti to muzu ukazat na jednoduchem pripadu, z ktereho to poznas i bez tech vztahu. Predstav si trat 8km, v prvnim pripade ji urazis rovnomernou rychlosti 8km/h, ve druhem pripade prvni 4km pujdes rychlosti 4km/h a druhe 4km rychlosti 12km/h. Dle tve teorie je i v tomto pripade tvoje prumerna rychlost 8km/h. Jak tedy v ramci tve teorie vysvetlis, ze po hodine budes teprve v pulce trati a ne v cili? :-))
Napoveda: Ve druhem pripade totiz nebude prumerna rychlost 8km/h, ale pouze 6km/h....nesmis totiz zapominat na to, ze pokud tu prvni pulku bezis pomaleji, tak na ni stravis vice casu nez na te rychlejsi polovine.
Editoval TD (2006-10-05 10:43:03)
TD psal:
Štefan psal:
Oslík psal:
Nechápu...
Při stejně dlouhých úsecích je výsledná průměrná rychlost součet průměrných rychlostí na obou úsecích děleno dvěma, a to je v tomto případě 24/2 = 12Zapatrej v pameti po zakladnich vztazich mezi rychlosti, vzdalenosti a casem, Stefane :-) Nebo ti to muzu ukazat na jednoduchem pripadu, z ktereho to poznas i bez tech vztahu. Predstav si trat 8km, v prvnim pripade ji urazis rovnomernou rychlosti 8km/h, ve druhem pripade prvni 4km pujdes rychlosti 4km/h a druhe 4km rychlosti 12km/h. Dle tve teorie je i v tomto pripade tvoje prumerna rychlost 8km/h. Jak tedy v ramci tve teorie vysvetlis, ze po hodine budes teprve v pulce trati a ne v cili? :-))
Napoveda: Ve druhem pripade totiz nebude prumerna rychlost 8km/h, ale pouze 6km/h....nesmis totiz zapominat na to, ze pokud tu prvni pulku bezis pomaleji, tak na ni stravis vice casu nez na te rychlejsi polovine.
Jo průměrná rychlost je prevít viz http://www.kpo.cz/dokument/average.htm ![]()
ale už jsme dost mimo téma
Editoval hudy (2006-10-05 10:50:48)
TD psal:
Štefan psal:
Oslík psal:
Nechápu...Vskutku zvláštní matematika.
Při stejně dlouhých úsecích je výsledná průměrná rychlost součet průměrných rychlostí na obou úsecích děleno dvěma, a to je v tomto případě 24/2 = 12Zapatrej v pameti po zakladnich vztazich mezi rychlosti, vzdalenosti a casem, Stefane :-) Nebo ti to muzu ukazat na jednoduchem pripadu, z ktereho to poznas i bez tech vztahu. Predstav si trat 8km, v prvnim pripade ji urazis rovnomernou rychlosti 8km/h, ve druhem pripade prvni 4km pujdes rychlosti 4km/h a druhe 4km rychlosti 12km/h. Dle tve teorie je i v tomto pripade tvoje prumerna rychlost 8km/h. Jak tedy v ramci tve teorie vysvetlis, ze po hodine budes teprve v pulce trati a ne v cili? :-))
To je zajímavý, to mě nikdy nenapadlo. Ale je to pravda...
Je to tak, že průměrnou rychlost určuje vlastně pomalejší část. I kdybychom druhou (opačnou) polovinu běželi rychlostí světla, dostaneme se pouze limitně k dvojnásobku původní rychlosti:
v = 2k*v1 / (1+k)
k je koeficient zrychlení ve 2. části
hudy psal:
TD psal:
Štefan psal:
Napoveda: Ve druhem pripade totiz nebude prumerna rychlost 8km/h, ale pouze 6km/h....nesmis totiz zapominat na to, ze pokud tu prvni pulku bezis pomaleji, tak na ni stravis vice casu nez na te rychlejsi polovine.Jo průměrná rychlost je prevít viz http://www.kpo.cz/dokument/average.htm
ale už jsme dost mimo téma
Ano, máš pravdu, rýchlost je dráha za jednotku času. Aby mé tvrzení bylo pravdivé, tak musí být stejná né délka úseku, ale doba trvání běhu. Tzn. že když poběžím 1/2 hod rychlostí 8 km/hod a 1/2 hod rychlostí 12 km/hod tak průměrná rychlost bude 10 km/hod (za první půl hod. uběhnu 4 km, za druhou 6, za hod 10km).
V tom druhém příkladu je celková dráha 8 km, celkový čas 1,333... aprůměrná rychost je 8/1.333... = 6.
Editoval Štefan (2006-10-05 12:50:31)
Oslík psal:
Mirek Kostlivý psal:
Oslík psal:
Hmmm, na Běchovicích mě předběhl šachista... Nic ve zlým, Mirku :-)Tak na letošních Běchovicích jsem tě nepředběhnul, neboť jsem ladil formu do Košic. Ale stejně jsem jí nevyladil.
Tak to tam běžel brácha - dvojče, ne? :-) Fakt tam byl člověk hodně podobnej, čas mohl mít kolem 40´...
Tak to musím za rok napravit, nejlépe jsem Běchovice běžel za 42. Bráchu mám, ale ten má vedle vlasů (dlouhých) ještě fousy a neběhá
.
Mirek Kostlivý psal:
Oslík psal:
Mirek Kostlivý psal:
Tak na letošních Běchovicích jsem tě nepředběhnul, neboť jsem ladil formu do Košic. Ale stejně jsem jí nevyladil.Tak to tam běžel brácha - dvojče, ne? :-) Fakt tam byl člověk hodně podobnej, čas mohl mít kolem 40´...
Tak to musím za rok napravit, nejlépe jsem Běchovice běžel za 42. Bráchu mám, ale ten má vedle vlasů (dlouhých) ještě fousy a neběhá :).
To by odpovídalo... Tak já nevím. Ale viděl jsem ho i na Běhu kolem Džbánu minulý úterý. Očíhnu, jak se jmenuje a napíšu Ti - fakt dvojník... :-)