Ahoj,začínají mě pobolívat kičle!!!
Prosím o zkušenosti s kloubní výživou,jaké produkty používáte a zkušenosti.
Díky
Kloubní výživa, pokud vůbec zabere, nezabere rychle. Já na jaře a na podzim používám Proenzi3 a Želatinu a gumové medvídky, v létě vysadím Proenzi3. Kromě toho musíš protahovat a posilovat svaly v okolí kyčlí, něco je myslím v Poradně, kloub nesmí být na tu zátěž sám. Také již přes rok běhám v orthopedických vložkách Formthotics. Odpružené boty jsou samozřejmostí.
Jura psal:
Kloubní výživu aplikuji již více než 10 let ,mám na to věk :-)). Bez posilování by její aplikace nebyla tak účinná. A to nejen posilováním svalů okolo kyčlí. Rovněž regenerační prostředky jsou vcelku účinné (sauna, vodoléčba,...) Z "prášků" ekonomicky nejlépe vychází lékařem - orthopedem předepsaný Condrosulf. Jinak je na trhu dostatek komerčních výživ, ovšem za vyšší cenu než je doplatek za předpis v lékárně. Ve stravě mimo již zmiňovaných medvídků doporučuji i jiné pochutiny jako je tlačenka, vepřová kolena atd. Nemá to ale moc společného s doporučovanou zdravou stravou.
ahoj,díky za tip.
Kolik stojí Condrosulf a na jak dlouho je?
Cabalero psal:
Jura psal:
Kloubní výživu aplikuji již více než 10 let ,mám na to věk :-)). Bez posilování by její aplikace nebyla tak účinná. A to nejen posilováním svalů okolo kyčlí. Rovněž regenerační prostředky jsou vcelku účinné (sauna, vodoléčba,...) Z "prášků" ekonomicky nejlépe vychází lékařem - orthopedem předepsaný Condrosulf. Jinak je na trhu dostatek komerčních výživ, ovšem za vyšší cenu než je doplatek za předpis v lékárně. Ve stravě mimo již zmiňovaných medvídků doporučuji i jiné pochutiny jako je tlačenka, vepřová kolena atd. Nemá to ale moc společného s doporučovanou zdravou stravou.
ahoj,díky za tip.
Kolik stojí Condrosulf a na jak dlouho je?
zkopíruj si název,zadej v Google a je to první odkaz.klikni na něj a přečti si to pozorně.jednodušeji to nejde...
ahoj,
co třeba COLAFIT?
Kamarád ho používá a je spokojen,pomůže na kičle?!?!
Díky
ještě prosím o nějaké doplnky ve stravě_ŽELATINA!
Nevím co papkat???
Tak já do toho teda říznu: preparáty určené pro klouby se dají rozdělit do dvou skupin. A) podpůrné výživové prostředky
B) farmakologické preparáty
ad B) poznají se tak že obsahují chondroitin sulfát a glukosamin sulfát. Mechanismus účinku se mi popisovat nechce, koho to zajímá, tak v angličtině určitě se dají klinické zprávy vyguglit. Do těch má cenu investovat.
ad A) jedná se zejména o kolagenové (tedy želatinové) preparáty (různého stupně rafinace), které pomáhají dodat stavební kameny pro obnovu chrupavky. Pozitivní učinek mají, ale spíše preventivní, o terapeutickém účinku bych se asi přel. Ale příjem kolagenu svůj smysl má. Akorát já bych za tyto přípravky peníze nedal. Radši si dám medvedě, vařené vepřové koleno, tlačenku a jiné podobné dobroty, ve kterých se kolagen vyskytuje od přirození.
Editoval pug (2006-09-14 16:18:07)
No ja jsem zacatecnik, ale co tak koukam - kamarad (od ktereho jsem vlastne to behani pochytil) dava prevntivne Geladrink ... zatim je bez problemu, ale jako prevenci - beha uz par let a obden dava cca 20km. Ja jakozto vegetarian a jeste k tomu run-level: beginner (20-25km tydne) si myslim, ze gumovi medvidci jsou ok
)) ... dlabu jedno baleni (ted jsem si ulitnul na bon pari tropo a rybiz) na cca 2 -3 dny
zajimalo by me ohledne tech gumovych medvidku, resp jakehokoliv sladkeho zele, jake davky kdo konzumuje. Diky za odpovedi.
Luckyboy psal:
zajimalo by me ohledne tech gumovych medvidku, resp jakehokoliv sladkeho zele, jake davky kdo konzumuje.
Dva medvídky ráno při rozcvičce, dva medvídky na začátku každého tréninku.
zde je pohromadě docela dost přípravků na klouby a šlachy: http://www.bytfit.cz/index.php, mimochodem zkoušel jste někdo Proenzi 3? Uvažuji o něm. Dík za odpovědi.
Luckyboy psal:
zajimalo by me ohledne tech gumovych medvidku, resp jakehokoliv sladkeho zele, jake davky kdo konzumuje. Diky za odpovedi.
K tem medvidkum. Skutecne je prokazano, ze zelatina z medvidku pomaha. Bohuzel ale je ta dobra zelatina obsazena jen v medvidcich Haribo a ne v tech ceskych ![]()
atlet brčko psal:
K tem medvidkum. Skutecne je prokazano, ze zelatina z medvidku pomaha. Bohuzel ale je ta dobra zelatina obsazena jen v medvidcich Haribo a ne v tech ceskych
Jedině Haribo, samozřejmě:-) Jiné nebrat!
atlet brčko psal:
K tem medvidkum. Skutecne je prokazano, ze zelatina z medvidku pomaha. Bohuzel ale je ta dobra zelatina obsazena jen v medvidcich Haribo a ne v tech ceskych
Takze jine zele nez od haribo teda nema smysl? A doufam, ze to nejsou jenom medvidci, ale i jine zele. Tedka bastim vcelku maju:) takze doufam, ze ta ma taky dobrou zelatinu.
A jeste z ceho cerpas, ze je skutecne prokazano:). Ja jestli existuje nejaky seriozni vyzkum a nebo to je jenom, co se rika:).
Diky za odpoved.
Luckyboy psal:
atlet brčko psal:
Takze jine zele nez od haribo teda nema smysl? A doufam, ze to nejsou jenom medvidci, ale i jine zele. Tedka bastim vcelku maju:) takze doufam, ze ta ma taky dobrou zelatinu.
A jeste z ceho cerpas, ze je skutecne prokazano:). Ja jestli existuje nejaky seriozni vyzkum a nebo to je jenom, co se rika:).
Diky za odpoved.
Zelatina v medvidkach ma stejny puvod jako ta v tlacence nebo napr. kolafitu. Synteticky kolagen nevyrobis a rostlinny neexistuje.
Luckyboy psal:
Říká se, že jedině medvídky Haribo obsahují živočišnou želatinu, v ostatních výrobcích jsou nějaké žvýkací gumy. O seriózním výzkumu nevím, prý to bylo před lety palčivé spotřebitelské téma v Německu.
pug psal:
Zelatina v medvidkach ma stejny puvod jako ta v tlacence nebo napr. kolafitu. Synteticky kolagen nevyrobis a rostlinny neexistuje.
Aha a co kdyz, jak psal rosta tam ta zelatina neni? Resp. na obalu maji napsano, ze tam ta zelatian je ale je tam spis ta zvykaci guma...
. To asi nezjistim ze.
atlet brčko psal:
Luckyboy psal:
Doteď jsem to nevěděl, a proto mi pomáhali i čeští medvídci ![]()
ironman psal:
zde je pohromadě docela dost přípravků na klouby a šlachy: http://www.bytfit.cz/index.php, mimochodem zkoušel jste někdo Proenzi 3? Uvažuji o něm. Dík za odpovědi.
Zkoušel jsem, ale nevím, zda mi to nějak prospělo. Cítil jsem se lépe, hlavně mne přestala bolet páteř, ale to mohlo být i tým, že jsem začal pravidelně cvičit.
Luckyboy psal:
pug psal:
Aha a co kdyz, jak psal rosta tam ta zelatina neni? Resp. na obalu maji napsano, ze tam ta zelatian je ale je tam spis ta zvykaci guma...
. To asi nezjistim ze.
Tak to vyřešíš tou tlačenkou.
Štefan psal:
ironman psal:
Zkoušel jsem, ale nevím, zda mi to nějak prospělo. Cítil jsem se lépe, hlavně mne přestala bolet páteř, ale to mohlo být i tým, že jsem začal pravidelně cvičit.
Momentálně používám - preventivně před maratónema pár dnů po něm, ale jen 1x denně (doporučují v letáku 3x). Ale taky nejsem schopen posoudit účinky. Asi platí známé "věř a vírá tvá tě uzdraví", alespoń u mne.
Včera jsem si koupil špecielní druh Hariba medvídků... je to nějaká úprava přímo pro sportovce - místo medvídků teď baštim gumové plavce, běžce a cyklisty :-)
Važně!
A kde?
Aj v Ceskych a Slovenskych gumakoch sa nachadza zelatina (vyraba sa z veprovych zbytkov). Viem to, lebo moja sestra je vegetarianka (ja tiez, ciastocny, ale jem drubez) a je posadnuta citanim vsetkych prisad, aby ani nahodou nezjedla zelatinu.
Takze budte v klidu, aj lacnejsie gumaky ako Haribo su OK. Ja mam rad aj zuzu (to farebne, dlhe, co sa predava na poutich) a ine sladke dobroty, verim ze zaberaju.
BTW, pre vegetarianov- vedeli ste, ze syridlo v mliecnych vyrobkoch (pripravok na zrazanie mlieka pri vyrobe syrov a jogurtov) je z kravskych zaludkov?
Teda silnější než Proenzi, GS-Chondro apod. je dávka Glukosamin 1500mg, Hydrolyzát kolagenu 11000mg na den. Běžně tohle sestavuju sportovcům. Odhadem to vychází 180Kč na měsíc. (hodně muziky za málo peněz) Kdo chce může si doobjednat i Chondroitin nebo MSM a podobně. Ale žádný další extráty nikdo nechce..
Jinak:
- za farmakologické nelze označit ani tyto přípravky. Zajděte si do lékárny, řeknou vám, že spadají do doplňků výživy.
- méďové obdahují vážně jen 3-5% kolagenu. Přijmout všeobecně uznávanou dávku (cca 10g) jenom z nich znamená sníst 250g méďů denně. I k mé veliké lísosti méďové lezou podstatně víc do peněz. V potravinářství, cukrářství se nepoužívá želatina, ale karubiny, pektiny, agar...
- opravování zničených kloubů je běh na dlouhou trať. Žádný rychle působící všelék neexistuje. Proto: prevence, prevence, prevence
- když už přijímat stavební prvek kolagen výhradně ze stravy, pak nejlépe ovářet kolena a mixovat si z nich guláš, to je pak huspenina
Mato psal:
Aj v Ceskych a Slovenskych gumakoch sa nachadza zelatina (vyraba sa z veprovych zbytkov). Viem to, lebo moja sestra je vegetarianka (ja tiez, ciastocny, ale jem drubez)
Částečný vegetarián je něco jako částečný kuřák. :-) IMO buď je někdo vegetarián a nebo nejí prostě nějaký druh masa.
Mato psal:
BTW, pre vegetarianov- vedeli ste, ze syridlo v mliecnych vyrobkoch (pripravok na zrazanie mlieka pri vyrobe syrov a jogurtov) je z kravskych zaludkov?
To je mezi vegetariány myslím poměrně známé.
Editoval Advid (2006-11-14 09:41:01)
Advid psal:
Mato psal:
Aj v Ceskych a Slovenskych gumakoch sa nachadza zelatina (vyraba sa z veprovych zbytkov). Viem to, lebo moja sestra je vegetarianka (ja tiez, ciastocny, ale jem drubez)
Částečný vegetarián je něco jako částečný kuřák. :-) IMO buď je někdo vegetarián a nebo nejí prostě nějaký druh masa.
Mato psal:
To je mezi vegetariány myslím poměrně známé.
V podstate mas pravdu- toto oznacenie "vegetarian" mi vnutilo okolie a ja som po mnohych rokoch uz rezignoval ich stale opravovat. Nejem selektivne niektore druhy masa (vlastne ziadnych cicavcov).
Ad B) divil by si sa kolko ludi to nevie. Ja som sa to dozvedel iba pred 3 rokmi.
Je mi to jasné. Pro většinu jsi divný vegetarián a pro vegetariány zase vegetarián nejsi. Holt není na Zemi člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. (o:
FilipD psal:
Teda silnější než Proenzi, GS-Chondro apod. je dávka Glukosamin 1500mg, Hydrolyzát kolagenu 11000mg na den. Běžně tohle sestavuju sportovcům. Odhadem to vychází 180Kč na měsíc. (hodně muziky za málo peněz) Kdo chce může si doobjednat i Chondroitin nebo MSM a podobně. Ale žádný další extráty nikdo nechce..
Jinak:
- za farmakologické nelze označit ani tyto přípravky. Zajděte si do lékárny, řeknou vám, že spadají do doplňků výživy.
- méďové obdahují vážně jen 3-5% kolagenu. Přijmout všeobecně uznávanou dávku (cca 10g) jenom z nich znamená sníst 250g méďů denně. I k mé veliké lísosti méďové lezou podstatně víc do peněz. V potravinářství, cukrářství se nepoužívá želatina, ale karubiny, pektiny, agar...
- opravování zničených kloubů je běh na dlouhou trať. Žádný rychle působící všelék neexistuje. Proto: prevence, prevence, prevence
- když už přijímat stavební prvek kolagen výhradně ze stravy, pak nejlépe ovářet kolena a mixovat si z nich guláš, to je pak huspenina
1) Preparáty obsahující glukosamin sulfát a chondroitin sulfát od určité koncentrace jsou zařazeny mezi farmakologika. Pokud je mi známo, tak v některých indikacích jsou některé preparáty i propláceny pojišťovnou. To si může ověřit každý, kdo umí na netu najít sazebník. Jinak jsou samozřejmě obě látky dostupné i z běžné stravy.
2) V potravinářství a cukrářství se používá i želatina, přidává se třeba do jogurtů. Uštěpačně podotýkám, že tlačenka, želatinová miska či želatinový šunkový dort jsou taky potravinářské výrobky.
3) O opravování zničených kloubů : je to otázka míry poškození. Změny na kloubních chrupavkách jsou buď vratné nebo nevratné, a nezmění na tom nic ani žádný prodejce potravinových doplňků a bohužel ani lékaři a jejich současné schopnosti
4) Příjem kolagenu ze stravy: kolagen je obsažen v téměř všech živočišných tkáních. Je i ve svalovině. Více je ho v kůžích, šlachách a chrupavkách, taky nehtech a chlupech
5) Tu přiblblou skrytou reklamu Vám pane FilipD budu torpédovat se značným úsilím! Se divím, že Vám ještě admini nesestřelily ten avatar s reklamním logem!
Editoval pug (2006-11-14 11:07:30)
Ad syřidlo: Nevěřte každé kovbojce. Používá se něco jiného. Mezi množstvím vyprodukovaného a zpracovávaného mléka a možstvím kravských žaludků je výrazný nepoměr. Kdyby bylo nunto zabíjet krávy kvůli syřidlu, kdo by potom dával mlíko? Extrakt z hovězích žaludků se pravda odebírá, ale ne všechny jatky k tomu mají povolení.
Když bolí kyčle, jsou to většinou vazy a svaly v jejím okolí. Nejhorší, co člověk asi může udělat je to, že přestane běhat. Já takhle omezil na začátku minulého roku běhání, ale problém s levou kyčlí se nejenom nezlepšil, ale začalo mě to bolet i při chůzi. Takže nyní, když mě pro změnu bolí kyčel pravá, to řeším tak, že jsem běh nahradil joggingem (to je opravdu velice pomalý běh mezi 8-9km/hod.), při kterém se snažím to místo masírovat. Samozřejmě že protahuju před a po běhu, večer masíruju, chodím na masáž k odborníkovi (hlavně se zády) a již jsem byl 2x cvičit na míčích (taky dobrá věc). Nyní asi týden sprchuju dané místo střídavě studenou a teplou vodou (to jsem nikdy nedělal), a zdá se mi, že to zabírá úplně ze všeho nejlépe.
Určitě se ale musí vyřadit jakýkoliv rychlejší trénink, neboť mě dané místo vždycky rozbolí po Stromovce, kde to tempo je přeci jenom už skoro o 50% rychlejší, než na které jsem nyní zvyklý.
Ad 5) Já náhodou dělám správnou věc. Pane "pug" a nenechám si Vámi otrávit dobrý záměr.
Nebýt kolegy a mě, tak by většina sportovců, a tím myslím i mladé začínající sportovce, byla odkázána na ledajaký hnůj, který jim komerční společnosti předloží. Neměli by žádnou lepší alternativu. A že tyto společnosti nemají zájem diskutovat, přičemž většinou těží z nevědomosti, je zřejmé.
Můj hřích je, že cenově zpřístupňuji sportovní výživu, takže méně movití (což jsou zejména mladí) nemusejí šetřit na vlastním zdraví. Je jasné že, nejsem ježíšek a ten vztah musí být oboustranný: prodávající - kupující. Znáte-li lepší způsob jak se s nimi o tuto informaci podělit, neváhejte mě prosím kontaktovat.
S pozdravem
Filip Degl
Ahoj,
Pobolívá stále levá kyčel ale je to tzv. bolest která příjde a odejde!
Jak říká Mirek,také masíruji kyčel sprchou,je to vyzkoušený recept už u dětství když jsem takto masíroval kolena!
Díky radám co nyní dostávám od nejmenované osoby a hlavně treninku který začíná mýt smysl tak se cítím o dosti lépe!!!
Medvídky také papkám ale určitě chutově je mnam,mnam, ovařené kolénko:-))!
Jinak se cpu Colafitem a nyní si pořídím Proenzi 3.
Kdy by bylo nejlépe nasadit dvouměsíční kůru Proenzi 3?
Díky
Ad 1) Proenzi, Geladrinky, GS-Chondra - všechny tyto přípravky budou spadat do léčiv? Nikoli. Pokud jste to ale obecně uvedl, že přípravky obsahující Glukosamin a Chondroitin automaticky spadají mezi léčiva, tak jste to uvedl špatně. A sám to vyvracíte. Správně jste asi měl uvést, že některé, příp. které připravky to jsou.
2) Já se obávám, že byste při bližším zkoumání zjistil, že se velice čsto používá již něco jiného než želatina. Zeptejte se například ve své nejbližší cukrárně na zdánlivě želatinový zákusek. A kdyžuž něco želatinu obsahuje, opět tu vyvstává problém koncentrace té želatiny. Je to především voda!
3) Tady jsme se asi výjimečně shodli
4) Pokud plánujete nějak výrazně léčit své klouby kolagenem obsaženým ve svalovině, tak na to rovnou můžete zapomenout, protože tento kolagen vaše tělo opět využije k opravě nebo výstavbě vlastní svaloviny. Jednoduše svalovina, kterou sníte obsahuje tak akorát množství pro svou existenci. Pokud byste chtěl touto formou získat nadbytek kolagenu pro léčbu kloubů, musel byste přijmout i podstatný nadbytek živočišných bílkovin a přetížit tak váš organismus.
"Více je ho v kůžích, šlachách a chrupavkách, taky nehtech a chlupech" Ano donuťte lidi jíst chlupy, nehty, kůže, šlachy, chrupavky. Myslím si že vás poženou. Málokdo si dá ony chrupavky a někdo možná nehty...
" 5) Tu přiblblou skrytou reklamu Vám pane FilipD budu torpédovat se značným úsilím! Se divím, že Vám ještě admini nesestřelily ten avatar s reklamním logem!"
Teď jedna spekulace: Třeba to není skrytá reklama, nedávno se zde přeci objevilo počítadlo přístupů, které má možná za úkol inzerenty přitáhnout.
to filipD: snažme se prosím vyhnout se používání demagogických argumentů.
ad1) Uváděl jsem "od určité koncentrace". Které to jsou, to uvádět nebudu, protože mne za to nikdo neplatí. Zjistit se to dá snadno.
ad2) Věřte, že svá tvrzení mám ověřená "hodně zblízka". Co se týká té vody: čistý "krystalický kolagen" tu vodu stejně adsorbuje ber kde ber. Požitý kolagen-prášek v žaludku tu vodu stejně nabere a my budeme mít žízeň jak noha. Pokud zapíjím prášek nebo pojídám vodný gel, tak je to technicky úplně jedno.
ad 4) veškeré proteiny (tedy i kolagen), které přijdou do styku s gastrointestinálním traktem (GIT) jsou frakcionovány na základní stavební jednotky(aminokyseliny-AMK). V případě kolagenů jsou to glycin, prolin, hydroxyprolin a hydroxylysin. Poslední dvě nepatří mezi kódované, a tělo si je vyrábí z lysinu a prolinu za účasti kyseliny askorbové (v. C). Pro syntézu kolagenu tělem je tedy přítomnost glycinu,lysinu, prolinu a C dostatečná. Tělo kompletní proteiny z GIT (existují vyjímky, ale diskuse o nich by rozhodně přesáhla rozsah tohoto fóra) do svého vnitřního prostředí nepustí. To by měla imunita temně rudý poplach. Místo, ve kterém tělo použije získané AMK z potravy k syntéze nových proteinů, není úplně snadné určit. Pokud jsem silovým tréninkem způsobil mikrotrhliny na příčně pruhovaném svlastvu, tak se dá říci, že prioritním místem k syntéze proteinů je sval. Pokud ovšem vytrvalostní zátěží "obrousím" chrupavku bez výraznějšího poškození svalstva, pak je preferenčním místem chrupavčitá tkáň (zde jsem si vědom zjednodušení, která jsem použil, přesnější vyjádření by asi nebyla k užitku účastníků toho fóra). Co se týká množství proteinů (tedy zdrojů AMK) přijímaných stravou potřebných k udržení aktuální svalové hmoty, zde ještě nevíme všechno. Za všechny výsledky studií uvedu tyto: z dusíkové bilance vyšetřované dostupnými biochemickými metodami byly "nezbytné" proteinové příjmy stanoveny u kulturisty na 1,1 - 1,3 g proteinů na 1 kg tělesné hmotnosti, zatímco u vytrvalostního běžce a cyklisty 1,7 - 2,1 g na kilogram člověka. Jak vidno z porovnání se známou praxí, někde je "krpa". Zatím nebyla úplně objasněna a je předmětem mnoha odborných debat. A co se týká historických souvislotí v konzumaci proteinů: dovoluju si tvrdit, že současná generace je z hlediska příjmu proteinů o několik levelů výš než mnoho předchozích. Tedy i kolagenů.
A pokud bych potřeboval léčit klouby, pudu rozhodně a jedině k ortopedovi a následně k fyzioterapeutovi.
To, že jsem vyjmenoval výskyt kolagenních proteinů (mimochodem, je i v zubech), ještě neznamená, že chci aby je lidi všechny jedli. Ikdyž historicky jsou známy případy doporučování konzumace chrupavky sv. Víta
.
Aby bylo jasno: principiálně neodmítám doplňky výživy. Ale! Jsem zastáncem přirozené stravy a vyváženého jídelníčku a preferuju především přirozené zdroje. Už jsem to tu někde psal, ale opakuji: pokud páchám systematicky dietní chyby, doplňky mne z bludného kruhu nevyvedou ani nepomohou. Relevence používání výživových doplňků nastupuje až tam, kde již z energetické bilance není možno krýt zvýšené nutriční nároky zatěžovaného organismu. Tohoto stavu ale dosahují lidé na dlouhotrvající redukční dietě nebo sportovci na vysoké výkonnostní úrovni. A o ty, co se týká výživy, moc strachu ze "zahnojení" nemám. Jsou dobře evidováni a mají kolem sebe odpovídající servis. Zbytek kondičně sportující populace většinu potravinových doplňků nutně nepotřebuje. Za nákupem potravinových doplňků touto skupinou obyvatelstva spatřuju spíše neochotu a lenost si přiznat, že jejich jídelníček není OK. Je pro ně pohodlnější utratit peníze, než věnovat úsilí efektivnějšímu řešení. No a jestě jsem neviděl prodejce doplňků, kterému by tato skutečnost vadila.
A ještě k té reklamě: s tou mne fakt se....te. Pravidla používání fóra jsou na konci "index"u.
S pozdravem
Váš pug
P.S.: pokud by měl někdo pocit, že pleskám hovadiny, tak se mrkněte třeba sem:http://www.rcsb.org/pdb/static.do?p=education_discussion/molecule_of_the_month/pdb4_2.html
Editoval pug (2006-11-15 10:24:22)
Ahoj Pugu. Po dlouhé době vidím rozumný názor o potravinových doplňcích. Ale nedělám si iluzi. Jejich prodej je lukrativní, snaha lidí zhubnout pojídáním mnoha kg "dietních" potravin bez pohybu, zlepšit výkon bez tréninku a zdraví bez znalostí je věčná. Bohužel není zcela prokázána ani "nezávadnost" doplňků - viz zprávy o kancerogenitě L-karnitinu, důvěra v přechod "léčivých komplexů" přes střevní stěnu apod. Lidem, kteří se pravidelně "hýbou", neuškodí ani medvídci, ani tlačenka. Ale strava složená z velkého podílu "zázraků" (včetně doporučovaných lékaři v televizních reklamách) může být i nebezpečná. Ale co, hlavní je spokojený běžec.
T pug: diky, dobre som si pocital a pojdem so svojim sukromnym "vyskumom" aj dalej a trosku sa este poducim. O klbnu vyzivu som sa nikdy moc nezaujimal, aj ked by som to asi v niektorych fazach pripravy potreboval.
To Lubos J: Mozes prosim Ta uviest zdroj o karcinogenonsti L-Carnitinu? (moj osobny nazor je, ze sa jedna iba o tartarat carnitinu, to uz bolo zname davno, ale mozem sa mylit).
k tomu syridlu pro vegetariany:o), je z telecich zaludku, takze nejenom zviratko, ale jeste k tomu mladatko:o))). Je to tak kvuli enzymum podporujicim traveni mleka, ktere v zaludcich dospelych krav nejsou. Jinak se tady jeste zapomnelo z potravin obsahujich zelatinu na muj oblibeny aspik, ktery se da pripravit i doma, nebo koupit v solidnim s uzenarstvi i bez vajicka a majonezy jako blok se zeleninou a sunkou, coz uz je celkem dieteticky v pohode.
Nezanedbatelnym zdrojem zelatiny jsou i silne masove vyvary, zejmena povarilo-li se spolu s masem i par kosti.