Čau.
Tak jsem se dočet, že jsou různé boty s podporou pronace.
Akorát jsem úplně nepochopil, co je pronace.
1.-Pronace je klenba (oblouk), kterou má noha mít?
2.-Pronace je nemoc (plochá noha), kterou nemá noha mít?
Bota pro běžce s pronací, je bota pro zdravou nebo nemocnou nohu?
Dík.
Pronace, neutrální nebo supinace je způsob, jak klademe nohy při běhu. Nejjednodušeji, zda má osoba nohy do O, normální nebo X. Závisí na tom mechanika pohybu a namáhání odlišných částí boty. Podle toho jak kladeš nohy, takový si kup boty. Dobrý prodavač by měl být schopen poradit.
Poraděj dobře třeba v GigaSportu?
Nebo víš kde v Praze, nebo Plzni?
dík
GigaSport je hodně zaměřený na masovou produkci, ale nazatracuju, jenom nevím. Speciálky lze doporučit asi všechny. Prostě, kde prodávají hodně a kvalitních běžeckých bot - tam budou vědět. Boty už 2 roky kupuju mimo kamenný obchod, tak se neorientuju.
V zasade se delaji boty, ktere jsou bud pro lidi, ktery maji tzv. zvysenou pronaci (tzn. maji nohy do X, pri dopadu se jejich chodidlo prilis odviji do vnitrni strany, vice sesmandaji vnitrni stranu bot) a potom ty, kteri maji pronaci nedostatecnou (tzv. supinace), to jest, ze jejich chodidlo se odvine nedostatecne a tim malo stlumi dopad, casto maji nohy do O(vice sesmandaji vnejsi stranu bot), ale nemusi to byt pravidlo. Treba ja mam nedostatecnou pronaci ale nohy do O nemam,alespon doufam;-) Byl jsem na specielnim vysestreni u Mudr. Havrdy, doporucuji, kde ti zjisti jeslti mas nejaky biomechanicky problem, at uz nadmernou pronaci nebo supinaci. Pro ty kteri maji nadmernou pronaci, jsou tzv. motion control boty (tzn. stabilni, ktere zamezi nadmernemu odvinuti nohy) a pro supinatory potom hlavne dobre odpruzene, ktere ztlumi dopad. Napr. ja mam Asics Gel Nimbus a nedam na ne dopustit. Pred tim jsem mel New Balance a prisli mi tvrdy. Doporucoval bych ale taky i prip. specielni vlozky Formthotics, v kombinaci s myma Asicsema mi naprosto vyhovuji a pouzivam je i do jinych bot. Vice se muzes dozvedet na www.medsport.cz,ale tohle vysetreni dela v rep. myslim i vice lidi. Me treba Havrda doporucil Saucony ale prilis mi nepadly, tak jsem potom na doporuceni znameho sel do Asicsu a opravdu nelituju, na dlouhy trati jako v bavlnce:-)
Tak už tomu trochu rozumim.
Díky
Ahoj,
velmi mne prekvapila jedna vec - prijemne. Pri nakupu bezeckych bot mne prodavac pozadal at si bos stoupnu na podlahu a prohledl si nejdrive klenbu. Pote jsem si stoupl na bezecky trenazer, za nej umistil kameru a natocil muj beh a hlavne pohyb nohy pri doslapu. Mohu rici, ze je to velmi zajimave a clovek vidi ve zpomalenych zaberech co noha, chodidlo a svalstvo chodidla dela pri doslapu. Pote bez jakychkoliv snach o prodani drahych bot pomaha vybirat vhodnou botu. Prodavac byl navic take bezec. Bohuzel tuto zkusenost neni z CR. Stalo se tak v Edinburghu v run-4-it.
Petr M. psal:
V zasade se delaji boty, ktere jsou bud pro lidi, ktery maji tzv. zvysenou pronaci (tzn. maji nohy do X, pri dopadu se jejich chodidlo prilis odviji do vnitrni strany, vice sesmandaji vnitrni stranu bot) a potom ty, kteri maji pronaci nedostatecnou (tzv. supinace), to jest, ze jejich chodidlo se odvine nedostatecne a tim malo stlumi dopad, casto maji nohy do O(vice sesmandaji vnejsi stranu bot), ale nemusi to byt pravidlo. Treba ja mam nedostatecnou pronaci ale nohy do O nemam,alespon doufam;-) Byl jsem na specielnim vysestreni u Mudr. Havrdy, doporucuji, kde ti zjisti jeslti mas nejaky biomechanicky problem, at uz nadmernou pronaci nebo supinaci. Pro ty kteri maji nadmernou pronaci, jsou tzv. motion control boty (tzn. stabilni, ktere zamezi nadmernemu odvinuti nohy) a pro supinatory potom hlavne dobre odpruzene, ktere ztlumi dopad. Napr. ja mam Asics Gel Nimbus a nedam na ne dopustit. Pred tim jsem mel New Balance a prisli mi tvrdy. Doporucoval bych ale taky i prip. specielni vlozky Formthotics, v kombinaci s myma Asicsema mi naprosto vyhovuji a pouzivam je i do jinych bot. Vice se muzes dozvedet na www.medsport.cz,ale tohle vysetreni dela v rep. myslim i vice lidi. Me treba Havrda doporucil Saucony ale prilis mi nepadly, tak jsem potom na doporuceni znameho sel do Asicsu a opravdu nelituju, na dlouhy trati jako v bavlnce:-)
Je rozdiel medzi botami s oznacenim "stability" a s oznacenim "motion control". Kazda je urcena na nieco ine. Bota s oznacenim stability je urcena pre bezcov s padnutou klenbou,, ktori maju slabsie clenky a potrebuju stabilizaciu. Motion control oznacenie je pre bezcov s vyraznou pronaciou a rizikom zranenia kolien, bederovych klbov a holennych kosti vdaka nespravnemu doslapu.
Ja osobne si myslim, ze vyrobcovia bot na tomto hodne zarabaju a moc nepomahaju, ale kazdemu podla jeho gusta. Svoj nazor na tieto "pomocky" som uz vyjadril inde.
Pronace x supinace v nákresech na stránkách Adidas.
Kromě pohledných a talentovaných D.Beckhama, J.Isimbajevové a pár dalších sportovních ikon, je tu docela zábavné vybírání vhodné obuvi pod záložkou GEARFINDER. Škoda, že není něco podobného pro více značek současně. Potěšilo mě, že se výběr shoduje s mým úsudkem.
http://www.adidas.com/campaigns/vertica … p;opt=male
Editoval rk (2007-03-30 11:04:34)