reklama
behej.com behy.cz

běh, běžecké boty a maraton - fórum behej.com a behy.cz

Nejsi přihlášen

#1 2006-11-22 18:13:53

lomikar Pohlaví - muž
Banned
Místo: CR
Celkem: 110 km

Strava vhodná pro stress, sport a zhubnutí

Dobrý večer pánové,
když jsem se od kolegy doslechl o tomto fóru, napadlo mne že třreba vy by jste mohli mít recept na něco s čím já si v současnosti moc rady nevím.
Jde o to že pracuji v poměrně stresovém oboru a tak jsem trochu se stravou na štýru, leč stále se snažím pobíhat, měsíčně tak kolem těch 200km, ale ne a ne zhubnout, takže když se dnes rozpovídám o dřevních dobách mého mládí, málokdo mě už uvěří že coby "záklaďák" jsem byl schopen běžet 5000m pod 15 minut..
Otázká zní:Máte někdo nějaký smysluplný recept jak shodit?Nepiště mi prosím rady typu "nežer", "kup si hubnoucí čaje" - po těch jsem naopak žral jak cvok a ještě víc nabral, nebo o tabletách na hubnutí..je nějaký "normální" styl?
Vím že mě to bude něco stát a jsem na to připraven..jak finančně, tak fyzicky..
Honza

Běhám rád, ale není to už na mě znát!sad

#2 2006-11-22 18:35:50

rk Pohlaví - muž
Člen
Místo: Brno
Tento měsíc: 26 km
Minulý měsíc: 86 km
Celkem: 5902 km

Re: Strava vhodná pro stress, sport a zhubnutí

Dobré zamyšlení a rady jsou na http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm , lékař radí: 3. Jak na nadváhu.
Nějaké prohřešky na sobě v tom najdeme všichni.

#3 2006-11-22 18:37:50

Oslík Pohlaví - muž
Člen
Místo: Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Celkem: 6044 km
Pohár Behej.com: 160.4 bodu

Nevím, třeba já sa tím nemám problémy, ale hodně se potím - i když nechci... smile
Ale jestli můžu poradit, tak já osobně bych zkusil: jíst často v menších dávkách, večer jen ovoce a zeleninu, čaj bych zkusil taky, ale když nefunguje , tak nic. A hlavně spinnig - slyšel jsem, že se při tom odcela hubne, nevím, jestli víc než při běhu nebo při plavání. A domu ne výtahem, ale hezky po schocdech... smile

Už tam budem? smile

#4 2006-11-22 19:23:58

FilipD Pohlaví - muž
Člen
Web

celkem vyčerpávajícím způsobem to shrnuji tady, takže abych se nemusel opakovat: http://www.4fitness.cz/clanek-Hubnuti,_ … nku-5.html

Doporučuji číst pozorně a klidně se k textru vracet. Je dobré to rozebrat ze všech stránek (něco se může jevit jako banalita, ale není)

#5 2006-11-22 22:44:31

Lubos J Pohlaví - muž
Člen
Místo: Plzeň - Chotíkov
Celkem: 1669 km

Na speciální diety a postupy nevěřím. Vždy jsem jedl hlavně pečené maso a tuky. V posledních letech (asi vlivem běhání) stále raději jím těstoviny, zeleninu a dobré sýry (tučné, ale i syrečky). Není to dieta, chutná mi to. Zjišťuji, že nejsem přejedený a zároveň vydržím déle sytý. Pracuji také v zátěži, jím nepravidelně, max 3x denně, někdy do přejedení, ale mám teď jiný výběr jídla. 180cm, 70 kg.

#6 2006-11-22 23:38:03

ironman Pohlaví - muž
Člen
Tento měsíc: 53 km
Minulý měsíc: 267 km
Celkem: 22703 km
Pohár Behej.com: 82.8 bodu
Web

Ahoj, rozhodně uprava stravy. Pít pouze neslazené nápoje, jíst těstoviny, rýži, vyhnout se bramborům a knedlíkům (váznou ve střevech), vše v dávkách, aby ses zasytil, ale ne přejedl. K tomu doporučuji zařadit ovocný a zeleninový den, kdy jíš pouze ovoce a nebo zeleninu, ale v dostatečném množství tak, abys neměl hlad.
Úplně vyřaď pečivo.
K tréninku, píšeš že popobíháš 200/měs. Důležíté je, jak to chodíš rychle a jak dlouhé tréninky.
Je třeba běhat delší běhy na nízkých tepech a tělu při nich dodávat startovací dávku sacharidů (cola, iont) tak ,aby začalo ve zvýšené míře pálit tuky. Čili pomalu a dlouho.Pokud se budeš tohoto držet, tak začneš váhu snižovat, ale bude to chvíli trvat, zvláště pokud by ti bylo nad 40.Musíš prostě změnit základní stravovací návyky, jinak s tím nehneš.

Editoval ironman (2006-11-22 23:39:03)

Never give up!!!

#7 2006-11-23 08:16:54

Mato Pohlaví - muž
Člen
Místo: Bratislava
Celkem: 78526 km

Pridam aj ja svoju trosku do mlyna. S vahou som nemaval problemy, vzdy som bol skor na starne vyziabnutosti, ale aj mne kolisala vaha, co pri vykonnostnom treningu nie je najidealnejsie.
Jedno je vsak iste- ziadne diety nepomahaju dlhodobo, ak vobec. Treba zmenit zivotny styl- od zakladu a zvyknut si na naovy stravovaci rezim. Zakladom je pochopit najednoduchsie fyzikalne pravidlo- ak chces zhodit, musis viac kalorii spalit ako ich do seba dostanes, bodka. Ak si neudrzis negativnu kaloricku bilanciu, NIKDY nezhodis ani kilo. Az dosiahnes svoju vytuzenu vahu, treba bilanciu vyrovnat. Je jedno, z hladiska chudnutia, ci jes iba biopotraviny, iba ovocie, ci iba praseci maso, kaloricka bilancia musi byt negativna. Problem vacsiny ludi je, ze ak sa daju na cestu zhadzovania, tak robia nerozumne volby a cakaju rychly vysledok za kratky cas...
Nebudem Ti radit v oblasti behania- mas viac skusenosti a si starsi, snad len, ze ak Ti to zdravie dovoli, daj si realny bezecky ciel (napr. jarny maraton, polmaraton, ci urcity cas na 10km) a pracuj na tom. Chudnutie Ti pojde lahsie, ak budes mat ten pocit, ze to nerobis iba z kozmetickho hladiska, ale koli vykonu na zavode.
Vela stastia.

#8 2006-11-23 08:46:27

Jecminek.Maselnik Pohlaví - muž
Člen
Minulý měsíc: 80 km
Celkem: 4028 km
Web

jelikož jsem člověk od mlada bojující s váhou (včetně několika úspěšných i méně úspěšných období) si dovolím taky přidat zkušenost: nenech se stresem dotlačit k tomu, aby jsi rezignoval na stravovací návyky, čímž nemyslím ani tak skladbu, jako časy a množství jídla. Nejvíce jsem přibral za posledních 6 let, co se mi narodila nejdříve dcera, potom syn a vytížení v práci se zásadně zvýšilo. Často jsem se dostával do stavu, kdy jsem jedl až večer a asi si každý dovede představit , jak takové jediné jídlo denně vypadá, kór když člověk po uložení dětí otevře sedmičku vína s manželkou a ještě začne vymýšlet, co by si dal dobrého.
Moje doporučení tedy je: plánovat si jídelníček předem a dodržovat časy, klidně ať se na Tebe dívají jako na cvoka, že v přestávce jednání vytáhneš jogurt. Od začátku letošního roku jsem zhubl 12 kilo. Nijak zásadně se neomezuji, klidně si občas dám "žrací" víkend, jsou-li nějaké oslavy nebo tak, ale v týdnu se snažím jíst aspoň 3x denně, tedy vydatná snídaně, oběd a podle toho jak pozdě se vracím domů, večeře doma, nebo v práci, nejpozději 18:30, přičemž v rozumných mezích neřeším, co jím (tzn. nemám rád vepřový bůček, nejím ho, koleno si ale v létě na zahrádce k pivu klidně dám, večeře pak ovšem bude spíše lehčí, třeba tuňákový salát). Mezitím ovoce nebo tak na sváču. Funguje to. Jde to sice pomalu, ale celkem bezbolestně a bez jojo efektu.
Při objemech, které běháš, Ti to při pravidelné životosprávě půjde krásně, jenom na to jídlo myslet a nenechávat mu volný průběh, to je dle mého názoru největší mor.

#9 2006-11-23 17:19:55

lomikar Pohlaví - muž
Banned

Jecminek.Maselnik psal:

jelikož jsem člověk od mlada bojující s váhou (včetně několika úspěšných i méně úspěšných období) si dovolím taky přidat zkušenost: nenech se stresem dotlačit k tomu, aby jsi rezignoval na stravovací návyky, čímž nemyslím ani tak skladbu, jako časy a množství jídla. Nejvíce jsem přibral za posledních 6 let, co se mi narodila nejdříve dcera, potom syn a vytížení v práci se zásadně zvýšilo. Často jsem se dostával do stavu, kdy jsem jedl až večer a asi si každý dovede představit , jak takové jediné jídlo denně vypadá, kór když člověk po uložení dětí otevře sedmičku vína s manželkou a ještě začne vymýšlet, co by si dal dobrého.
Moje doporučení tedy je: plánovat si jídelníček předem a dodržovat časy, klidně ať se na Tebe dívají jako na cvoka, že v přestávce jednání vytáhneš jogurt. Od začátku letošního roku jsem zhubl 12 kilo. Nijak zásadně se neomezuji, klidně si občas dám "žrací" víkend, jsou-li nějaké oslavy nebo tak, ale v týdnu se snažím jíst aspoň 3x denně, tedy vydatná snídaně, oběd a podle toho jak pozdě se vracím domů, večeře doma, nebo v práci, nejpozději 18:30, přičemž v rozumných mezích neřeším, co jím (tzn. nemám rád vepřový bůček, nejím ho, koleno si ale v létě na zahrádce k pivu klidně dám, večeře pak ovšem bude spíše lehčí, třeba tuňákový salát). Mezitím ovoce nebo tak na sváču. Funguje to. Jde to sice pomalu, ale celkem bezbolestně a bez jojo efektu.
Při objemech, které běháš, Ti to při pravidelné životosprávě půjde krásně, jenom na to jídlo myslet a nenechávat mu volný průběh, to je dle mého názoru největší mor.

Jo tak tyhle důvody znám:)Ale jsou příjemné..:)Bohužel ve své pozici si ten jogurt nemohu dovolit vytáhnout když mě zazvoní budík..ale je to dobrý nápad a díky za něj..to ovoce bude dřina, ale zkusím to..dík

#10 2006-11-23 17:27:09

lomikar Pohlaví - muž
Banned

Mato psal:

Pridam aj ja svoju trosku do mlyna. S vahou som nemaval problemy, vzdy som bol skor na starne vyziabnutosti, ale aj mne kolisala vaha, co pri vykonnostnom treningu nie je najidealnejsie.
Jedno je vsak iste- ziadne diety nepomahaju dlhodobo, ak vobec. Treba zmenit zivotny styl- od zakladu a zvyknut si na naovy stravovaci rezim. Zakladom je pochopit najednoduchsie fyzikalne pravidlo- ak chces zhodit, musis viac kalorii spalit ako ich do seba dostanes, bodka. Ak si neudrzis negativnu kaloricku bilanciu, NIKDY nezhodis ani kilo. Az dosiahnes svoju vytuzenu vahu, treba bilanciu vyrovnat. Je jedno, z hladiska chudnutia, ci jes iba biopotraviny, iba ovocie, ci iba praseci maso, kaloricka bilancia musi byt negativna. Problem vacsiny ludi je, ze ak sa daju na cestu zhadzovania, tak robia nerozumne volby a cakaju rychly vysledok za kratky cas...
Nebudem Ti radit v oblasti behania- mas viac skusenosti a si starsi, snad len, ze ak Ti to zdravie dovoli, daj si realny bezecky ciel (napr. jarny maraton, polmaraton, ci urcity cas na 10km) a pracuj na tom. Chudnutie Ti pojde lahsie, ak budes mat ten pocit, ze to nerobis iba z kozmetickho hladiska, ale koli vykonu na zavode.
Vela stastia.

Nezlobte se, ale já opravdu nemám důvod k závodění, své jsem si odběhal a abych se někde plácal za 37 minut 10km to nemá pro mě smysl...zvlášť pokud bych běžel s číslem a porazil mě tragéd který spíše než běží vlaje, ztratil bych i chut do jen toho klusaní..
Ono je těžké hlídat kalorie v okamžiku kdy pracujete 14 až 18 hodin denně...

#11 2006-11-23 17:39:11

Oslík Pohlaví - muž
Člen

Plácat se na 10km 37 minut? To je podle mě dost slušnej čas. Na většině závodů v republice by stačil na "bednu"...

Už tam budem? smile

#12 2006-11-23 17:42:47

forest Pohlaví - muž
programátor behej.com
Místo: Brno/Havířov
Celkem: 132 km
Web

Oslík psal:

Plácat se na 10km 37 minut? To je podle mě dost slušnej čas. Na většině závodů v republice by stačil na "bednu"...

trokšu OT - tak mi vyjmenuj 10 závodu, kde by to v hlavní chlapské kategorii stačilo.

Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími. - forest blog

#13 2006-11-23 20:54:46

Člen
Web

lomikar psal:

Nezlobte se, ale já opravdu nemám důvod k závodění, své jsem si odběhal a abych se někde plácal za 37 minut 10km to nemá pro mě smysl...zvlášť pokud bych běžel s číslem a porazil mě tragéd který spíše než běží vlaje, ztratil bych i chut do jen toho klusaní..

podle ročníku narození a časového vytížení bych si tipl, že budeš buď výše postavený manažer nebo podnikatel. Předpokládám tedy, že věci jako, jako je priorita cílů jsou Ti jasné. 18-ti hodinový pracovní den je, při vší úctě, výmluva. I tam to jde nacpat. Věř, že na tom časově nejsem moc jinak než Ty, je to jenom o prioritách a jde to.

#14 2006-11-23 22:08:23

toro Pohlaví - muž
Člen
Místo: Jílové (to u Děčína)
Celkem: 1855 km
Web

Jsem na tom vice mene stejne, pracovni den nema od - do, proste je pracovni den, v tom ale existuje mnoho moznosti kdy vybehnout anebo si dat neco maleho k jidlu, presne podle planu. Pred rokem bych zarputile tvrdil to same - neni mozno. Ted jiz vim, ze to jde a za ten den se toho pak da zvladnout mnohem vic a rozvazneji. Tohle vubec nema nic spolecneho s pracovnim nasazenim, ale s vuli. Nerad bych se zaradil do "off-topic" respondentu, ale podle mne to k vyzive patri, pracovni nasazeni rozhodne neni duvodem. A cim ma clovek vetsi "pracovni dobu" tim vetsi ma sance delat i neco pro sebe.

Editoval toro (2006-11-23 22:15:18)

Jestliže jde vše podle plánu, stala se někde chyba. Blog - Bezici Toro

#15 2006-11-24 07:38:33

Člen
Web

toro: pod to se podepisuji. Jenom nemyslím, že v případě stravy je to až tak o vůli. Chce to jen den dva předem promyslet, co budu jíst, to si připravit a samozřejmě sníst. Když jsem začínal, měl jsem i nacpané remindery v pda aby řvaly: najez se!

#16 2006-11-24 08:05:01

Pem 
Člen
Místo: Dřínov
Celkem: 48 km

ironman psal:

Ahoj, rozhodně uprava stravy. Pít pouze neslazené nápoje, jíst těstoviny, rýži, vyhnout se bramborům a knedlíkům (váznou ve střevech), vše v dávkách, aby ses zasytil, ale ne přejedl. K tomu doporučuji zařadit ovocný a zeleninový den, kdy jíš pouze ovoce a nebo zeleninu, ale v dostatečném množství tak, abys neměl hlad.
Úplně vyřaď pečivo.
K tréninku, píšeš že popobíháš 200/měs. Důležíté je, jak to chodíš rychle a jak dlouhé tréninky.
Je třeba běhat delší běhy na nízkých tepech a tělu při nich dodávat startovací dávku sacharidů (cola, iont) tak ,aby začalo ve zvýšené míře pálit tuky. Čili pomalu a dlouho.Pokud se budeš tohoto držet, tak začneš váhu snižovat, ale bude to chvíli trvat, zvláště pokud by ti bylo nad 40.Musíš prostě změnit základní stravovací návyky, jinak s tím nehneš.

to ironman: tvoje rady jsou vzdy pro mne zajimave, ale co to PECIVO ? proc jako vyradit ? asi tak brzo rano nejak nechapu. Co v tom pripade je alternativa pecivu, polystyren ?:-))
muj rekneme minimalisticky pristup je drzet pomer prijem/vydej. pem

Keep walking! Johny Walker!

#17 2006-11-24 08:08:59

Mato Pohlaví - muž
Člen

lomikar psal:

Mato psal:

Vela stastia.

Vsetci sme tu pracujuci a mame nabite dni... ak sa chce, tak sa da. Inak, co sa tyka toho "placania za 37 min": aj ja mam uz svoje odzavodene, napriek svojmu veku, ale az budem mat o 12-14 rokov viac, urcite si nepoviem, ze bezat 10ku o 5-6 minut pomalsie je hanba. Ti, ktori to tvrdia maju problem so svojim egom (s prepacenim, ale je to tak). Zoberme si to tak, ani 10ka za cca 31min z nikoho nespravi sampiona a stale ten sport robi/robil iba pre seba. Pred kym sa potom hanbit za pomalsiu desiatku, kor ked je to o nejake to desatrocie neskor? Radsej budem vyschnuty bezecky veteran, co si "odkluse" 10km o 7-10min pomalsie nez v mladosti, ako pupkaty dedek, co si bude spominat na "zaslu slavu" a svoje osobaky. Inymi slovami- uprednostnim radsej zdravie, ako svoje ego. Ale to je iba moj nazor.

#18 2006-11-24 09:41:33

sam Pohlaví - muž
Člen
Místo: Nový Vestec
Web

Mato, není to jen tvůj názor. Můj je to také smile

#19 2006-11-24 09:56:25

Xixao Pohlaví - muž
Člen
Místo: Liberec
Minulý měsíc: 100 km
Celkem: 150 km

Muj nazor to neni yikes) . Uplne tomu rozumim. Nebavi me behat zavody jen tak pro to abych mel carku za zavod. To mne nebavi. Pro sebe si muzu behat sam s radosti a chuti ale "odklusavat" na zavodech kdyz nemuzu podat 100% vykon nechci.

"Why should I practice running slow? I already know how to run slow. I want to learn to run fast. Everyone said, 'Emil, you are a fool!' But when I first won the European Championship, they said: 'Emil, you are a genius!'"

#20 2006-11-24 10:36:37

milan Pohlaví - muž
Člen
Tento měsíc: 38 km
Minulý měsíc: 123 km
Celkem: 6630 km

Xixao psal:

Muj nazor to neni yikes) . Uplne tomu rozumim. Nebavi me behat zavody jen tak pro to abych mel carku za zavod. To mne nebavi. Pro sebe si muzu behat sam s radosti a chuti ale "odklusavat" na zavodech kdyz nemuzu podat 100% vykon nechci.

Nepřekvapil jsi.Napsal jsi co Tě nebaví.Napiš co Tě baví a proč vlastně závodíš .Jaká je Tvoje motivace,pohnutky?Prosím.

#21 2006-11-24 10:45:32

tuta Pohlaví - muž
Člen

Sice uz to zase sklouzava mimo tema, ale ja bych s Matem a samem nesouhlasil. Ted to resit nemusim, porad se jeste zlepsuju, a s vyklusavanim zavodu ted problem nemam (beru je jako k trenink k zavodum, ktere jdu naplno; takze opravdu hodne jich na 100% nechodim ani nahodou), ale az se zacnu dlouhodobe zhorsovat, tak je podle mne lepsi se na zavodeni uplne vykaslat, zvolit uplne jiny sport - treba golf - a klusat pripadne jen kvuli nemu.

#22 2006-11-24 11:15:53

Mato Pohlaví - muž
Člen

Slovo odklusat som nedal do uvodzoviek nadarmo. "Odklusat" v uvodzovkach je pre tych, co maju mylnu predstavu o tom, ze len vysledny cas urcuje, ako sa clovek snazil. Poznam veteranov, co behaju o desat a viac minut pomalsie ako v casoch svojho vrcholu, ale bojuju rovnako zarputile. Kazdy sportovec si musi uvedomit, ze na vrcholne vykony ma tak okno cca 10 rokov (ak ma stastie a dobru genetiku, tak mozno 15-17 rokov). To je realtivne kratky cas v zivote cloveka. Co so zvysnym casom- dat sa na golf? Pekna blbost. Niekto ma v povahe sutazivost a bavi ho pretekat vo svojich kategoriach, alebo sam so sebou. Osobaky sa daju robit len do nejakeho casu a cim skor si to clovek uvedomi, tym bude neskor pokojnejsi a bude mat z behania vacsiu radost. Krasa veteranskeho sutazenia je podla mna aj v tom, ze si mozes kazdy rok (alebo kazdych 5 rokov) vymazat vsetky osobaky a snazit sa o nove- veteranske vo svojej VLASTNEJ vekovej kategorii (ako napr. 43 r. , 44 r., 57. r. ...).
Aby som sa vratil spat k tematu- navrhol som Lomikarovi moznost sutazenia sam so sebou, on to hned zavrhol a neodpustil si ustipacnu poznamku k celkom slusnemu (nahodne vymyslenemu) casu, ktory nie je vobec zly na veterana. Je to podla mna lepsia motivacia k zhodeniu nadbytocnych kg, ako esteticke hladisko. Ocakaval som, ze byvaly sutazivy sportovec (so slusnymi osobakmi), sa bude lahsie motivovat k spravnej zivotosprave s vidinou nadchadzajuceho zavodu. To je vsetko.

#23 2006-11-24 12:59:10

Xixao Pohlaví - muž
Člen

milan: Bavi me vyhravat smile . Kdyz uz jedu na nejaky bezecky zavod , tak vzdy s nejakym cilem . Utok na cas, nebo mista. Pokud vim ze nemam na to odvest 100% vykon tak na zavody nejedu. Byl bych akorat zhnusenej. Za sezonu jsem vzdy objel tak 6 bezeckych zavodu. Spis me bavilo trenovat a tise se nekde pripravovat..

"Why should I practice running slow? I already know how to run slow. I want to learn to run fast. Everyone said, 'Emil, you are a fool!' But when I first won the European Championship, they said: 'Emil, you are a genius!'"

#24 2006-11-24 13:29:19

Mirek Kostlivý Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 12 - Modřany
Minulý měsíc: 333 km
Celkem: 22997 km
Pohár Behej.com: 372.7 bodu

Xixao psal:

Pokud vim ze nemam na to odvest 100% vykon tak na zavody nejedu.

Ano, tak to já taky na takový závod nejedu, když vím, že na něm nemám s určitou pravděpodobností možnost zaběhnout si osobák. Ale jenom proto, že závodím sám se sebou, mě nezajímá umístění. Raději budu poslední s osobním rekordem než první v kategorii ale daleko za osobákem.
A výhodou nás "pravých" tragédů je to, že si osobáky můžou dělat po dosažení 40-ti či 50-ti let. A když si v 51 letech zaběhnu životní osobák na 5km, 10km, 1/2mar. či na 25km trati, tak mě vůbec nezajímá že to někdo 2x mladší běží o 50% rychleji.

#25 2006-11-24 13:47:25

FilipD Pohlaví - muž
Člen
Web

to: pem   Ironman to napsal správně. Pečivo musí pryč. A vznikne po měn velká díra, protože naše kultura je hodně na pečivu stavěná (hlavně na chlebu). Když si spočítáš kolik přijmeš kalorií z úplně zanedbatelné denní porce chleba.. A Glykemický index taky nic moc. Polystyren bych nedoporučoval, ale skvělé jsou vařené brambory, dušená zelenina a s malým přivřením oka Ovesné vločky (ale opravdu ovesné, když už).

#26 2006-11-24 14:09:12

Xixao Pohlaví - muž
Člen

mirek:
to , v kolika si zabehnes osobak ale neni vec toho kolik ti je a jakej ses traged , ale toho v kolika zacnes behat a jak se tomu venujes

#27 2006-11-24 14:35:23

pecjan Pohlaví - žena
Člen
Místo: ČB

FilipD: Proč jen ovesné vločky? Jím směs ovesných i pšeničných,které mi chutnají víc, tak by mě to zajímalo. D9k.

#28 2006-11-24 14:42:41

Advid Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 5843 km
Pohár Behej.com: 71.9 bodu

Protože pšeničné obsahují hodně lepku (glutenu).

„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

#29 2006-11-24 15:17:52

Člen
Web

a čemu vadí lepek u zdravého člověka? Ten by vadit nemusel vůbec, oves navíc obsahuje stejně lepku jako pšenice.
Add glykemický index: vařené brambory a tmavé pečivo (včetně chleba) mají prakticky stejný glykemický index, takže nahradit kvůli němu pečivo bramborami není k ničemu. Vypuštění tmavého pečiva a nahradit ho těstovinami nebo brambory mi nepříjde šťastné, už jenom kvůli vitaminům a minerálům.

#30 2006-11-24 15:17:57

Oslík Pohlaví - muž
Člen

forest psal:

Oslík psal:

trokšu OT - tak mi vyjmenuj 10 závodu, kde by to v hlavní chlapské kategorii stačilo.

Lomikar by ale běžel v kategorii 40 - 49. Třeba PVSK DA-BA pořádá ve středním Povltaví závody, kde by to stačilo na bednu, i když tam se běhá jen šestka, ale toto tempo by mu stačilo. Těch závodů je podle mě dost... Ty mslíš, že ve středních Čechách je tak kvalitní konkurence(nebočítáme Prahu)? Pravda, je tu pár kluků z MK Kladno nebo MK Žebrák, ale to je asi víceméně všechno...

Už tam budem? smile

#31 2006-11-24 15:35:54

Pem 
Člen
Místo: Dřínov
Celkem: 48 km

FilipD psal:

to: pem   Ironman to napsal správně. Pečivo musí pryč. A vznikne po měn velká díra, protože naše kultura je hodně na pečivu stavěná (hlavně na chlebu). Když si spočítáš kolik přijmeš kalorií z úplně zanedbatelné denní porce chleba.. A Glykemický index taky nic moc. Polystyren bych nedoporučoval, ale skvělé jsou vařené brambory, dušená zelenina a s malým přivřením oka Ovesné vločky (ale opravdu ovesné, když už).

sorry, ale fakt nějak nerozumim ? To jako pecivo musi pryc na furt , nebo jen kdyz chces hubnout ?
Tak jako tak s tim nesouhlasim. A rozhodne nesouhlasim, aby se s tim operovalo jako nejake obecne doporuceni. Proste mam nazor - vseho s mirou: maso, chleba, vejce, mleko, knedliky, pivo, zeli. . Pokud nemam nejake vaznejsi zdravotni problemy, tak prece neprestanu jist chleba, ne ? Mimo jine, proc bych se ochuzoval o neco tak dobreho/chutneho jako jsou vyse uvedene veci ? Jsem na svete jenom jednou.

Keep walking! Johny Walker!

#32 2006-11-24 19:32:46

FilipD Pohlaví - muž
Člen
Web

Opravdové tmavé pečivo neexistuje. Jsou to obarvené světlé mouky, z 90% to tak je sad Brambory mají tudíž nižší GI než chleba. O těstovinách jsem sice nemluvil... Navrhl jsem dušenou zeleninu. Ale i těstoviny se občas dají. Brambora vařená na 100g obsahuje víc vody než chleba. Už jen kvůli té vodě přijmu na 100g méně kalorií, než z vypečeného chleba. Chleba je skoro tak kalorický jako některé pamlsky, sušenky, sladkosti.  Když jsem u toho právě pečením se zvedá GI - i u brambor. Takže přílohu nepéct.  Brambory působí protirakovinně a obsahují vitamín C a já nevim co ještě. Pečivo samozřejmě není nutné vysadit nadoživotí, ale hodně ho omezit chci-li hubnout. A pak v rozumné míře půl napůl s ostatními přílohami. Ovesné vločky, jsou nutričně lepší. Teď se mi to nechce hledat, ale buď je to kvůli zinku, vláknině, nebo něčemu jinému, nebo všemu dohromady smile  (pozn. zbožňuju čerstvé pečivo) (ale na ukojení chuti mi vystačí 1-2 sezamové žemle denně někdy nic)

#33 2006-11-24 21:03:59

Člen
Web

Filipe, příjde mi, že jste tak trochu v zajetí absolutní zdravé výživy;-). Tmavé pečivo je to, které obsahuje nevymletou mouku, takže třeba klasický obyčejný chleba patří v tabulkách do tmavého pečiva. Jinak třeba to, co píšete o zvýšeném glykemickém indexu u brambor při pečení, je takový částečný blud. Pečením brambor ztrácí vodu, takže koncentrace sacharidů roste u vaření opačně, tím se mění obsah obsah sacharidů na 100g hotové potravy. Jediné, co má u nutričních hodnot smysl uvažovat, jsou tedy hodnoty potravin před přípravou. Mám-li naplánované 2 brambory jako přílohu, je lhostejné, zda je uvařím, či na sucho upeču (pozn. obě úpravy naprosto spolehlivě zničí Vámi zmiňovaný vitamín C), pouze těch pečených bude výrazně méně.
Co se týče kalorické hodnoty chleba, tak to je už úplný blud. Kvašený chleba je mouka a voda, přičemž obsahuje ve 100g cca 1000kJ. Nejracionálnější pamlsky (různé extrudované pochutiny apod.) se pohybují kolem 1500kJ, což je už o polovinu více. Zásadním problémem není pečivo, ale to, co si na ně namažete a na to namazané položíte.
Dušená zelenina je skvělá, nicméně pečivo je často jediná možnost, jak ve vytíženém dni alespoň trochu intelignetně posvačit, neměl-li člověk z nějaké důvodu možnost připravit si jídlo předem.

A to tady neřešíme různé "alternativní" metody, jako je dělená strava apod;-)

#34 2006-11-25 09:43:37

VILDA Pohlaví - muž
Člen
Místo: Plzeň
Celkem: 5023 km

Jecminek.Maselnik psal:

Filipe, příjde mi, že jste tak trochu v zajetí absolutní zdravé výživy;-). Tmavé pečivo je to, které obsahuje nevymletou mouku, takže třeba klasický obyčejný chleba patří v tabulkách do tmavého pečiva. Jinak třeba to, co píšete o zvýšeném glykemickém indexu u brambor při pečení, je takový částečný blud. Pečením brambor ztrácí vodu, takže koncentrace sacharidů roste u vaření opačně, tím se mění obsah obsah sacharidů na 100g hotové potravy. Jediné, co má u nutričních hodnot smysl uvažovat, jsou tedy hodnoty potravin před přípravou. Mám-li naplánované 2 brambory jako přílohu, je lhostejné, zda je uvařím, či na sucho upeču (pozn. obě úpravy naprosto spolehlivě zničí Vámi zmiňovaný vitamín C), pouze těch pečených bude výrazně méně.
Co se týče kalorické hodnoty chleba, tak to je už úplný blud. Kvašený chleba je mouka a voda, přičemž obsahuje ve 100g cca 1000kJ. Nejracionálnější pamlsky (různé extrudované pochutiny apod.) se pohybují kolem 1500kJ, což je už o polovinu více. Zásadním problémem není pečivo, ale to, co si na ně namažete a na to namazané položíte.
Dušená zelenina je skvělá, nicméně pečivo je často jediná možnost, jak ve vytíženém dni alespoň trochu intelignetně posvačit, neměl-li člověk z nějaké důvodu možnost připravit si jídlo předem.

A to tady neřešíme různé "alternativní" metody, jako je dělená strava apod;-)

Filipe doufám, že ještě odpovíš a bude pokračování. Tohle čtení si nechám až na neděli místo kulturní přílohy MF Dnes. Pánové útočíte na mé oblíbené přílohy / někdy i hlavní jídlo / - tmavý tmavý chléb a brambory. Jsem z toho rozhozený a nevím co vůbec můžu. Ve své analýza zcela opomijíte další alternativu tepelné přípravy brambor a to je vaření ve slupce. Já ji osobně preferuji, i když si uvědomuji, že i zde dochází ke ztrátě vitamínu C. Dost mě zaskočila informace, že brambory delší dobu leží ve střevech. Já proto mám vysvětlení, že čekají až se k nim peristaltikou střev přisune řízeček aby potom ve společném objetí vypadly z těla. Ale možná, že je to taky úplný blud.
Vhodné jako čtení pro stress :-)

#35 2006-11-25 10:45:46

keramik Pohlaví - muž
Člen

Vildo,velmi jsi mě pobavil svým názorem,zejména s tím řízkem.Proto tlačim řízek zároveň s bramborem,aby na sebe nemuseli čekat.Když jim tam ještě pošlu pivínko,tak jsme spokojeni všichni.
To třeba zde uváděná rýže  ve mě pobývá daleko déle.Alespoň to je má zkušenost.
Ale to už je,co člověk-to jiná zkušenost.Každý ať posoudí sám,co mu vyhovuje.Co je platné,že budu jíst zdravě,když si nepochutnám a budu z toho mít depku.Můj kamarád,bývalý hokejista Plzně mě říkal:když si nedám před zápasem řízek,tak si ani nezavážu kaničky u bruslí.I když vím,že by špagety byly pro mě zdravější.

#36 2006-11-25 12:09:29

VILDA Pohlaví - muž
Člen
Místo: Plzeň
Celkem: 5023 km

keramik psal:

Vildo,velmi jsi mě pobavil svým názorem,zejména s tím řízkem.Proto tlačim řízek zároveň s bramborem,aby na sebe nemuseli čekat.Když jim tam ještě pošlu pivínko,tak jsme spokojeni všichni.
To třeba zde uváděná rýže  ve mě pobývá daleko déle.Alespoň to je má zkušenost.
Ale to už je,co člověk-to jiná zkušenost.Každý ať posoudí sám,co mu vyhovuje.Co je platné,že budu jíst zdravě,když si nepochutnám a budu z toho mít depku.Můj kamarád,bývalý hokejista Plzně mě říkal:když si nedám před zápasem řízek,tak si ani nezavážu kaničky u bruslí.I když vím,že by špagety byly pro mě zdravější.

Keramiku jsem rád, že mi tykáš. Škoda, že jsem se v tvém "Běžeckém profilu" o tobě víc nedozvěděl. Ale podle toho jak tlačíš jsem usoudil, že jsi hodný člověk se sklony pomáhat druhým, a že nemyslíš jen na sebe.
Tvůj přístup je pozitivní a mně se líbí, že se řídíš pravidlem " Žít a nechat žít".
Už se těším na tvojí knihu, která naprosto rozmete všechny zásady superkompemzační diety, kterou běžci zařazují v týdnu před maratonem. Já taky říkám, že maraton se běhá především hlavou.
Konečně jsme tu debatu posunuli kvalitativně dál :-)

#37 2006-11-25 13:10:21

keramik Pohlaví - muž
Člen

to Vilda:jsem si vědom,že svým článkem asi hodně lidí naštvu,ale je to tak jak jsem napsal.Je jasné,že před závodem nesním porcičku bůčku a nezaleju to pivem,ale jelikož nemám nějaké vysoké cíle,tak tu stravu opravdu vědecky neřeším.Myslím si,že si tělo/hlava/sama řekne co potřebuje.
Běžecký profil jsem zatím nevyplňoval,protože uběhnuté km si neměřím.Běhám jen podle tepů a snažím se raději běhat/pokud to čas dovolí/ tak okolo 90-120minut.Někdy po lesní,polní cestě někdy po silnici,někdy jen tak napříč lesem.Jednou týdně se snažím běhat úseky.Takže opravdu uběhnuté km neznám.Snad jen mohu doplnit,že mě bude 40let.
Co se týká závodů/běhám orienťáky/,tak mě sice umístění zajímá,ale více mě zajímá jak se závod povedl.Jak jsem se cítil fyzicky,jestli jsem mapově neco pohnojil ap.Jestli mě závod vyjde,tak jsem spokojený i kdybych byl někde na konci.Prostě ten den tam byli lepší kluci.To je tedy moje filozofie.Dělám sport abych protáhl tělo a jen neležel doma.
Tím ovšem neodsuzuji ty,kteří se to snaží dělat na vyšší úrovni než já - naopak takové lidi obdivuji a rád si přečtu jejich názory a pár věcí vyzkouším a buď mě to sedne,anebo ne.

#38 2006-11-26 15:29:27

FilipD Pohlaví - muž
Člen
Web

Já jsem měl za to, že se pečením krátí vazby škrobů, to vztahuje i na bramboru. Pečené brambory jsou sladší. Chleba - máte pravdu, dnes se peče na nižší teplotu, aby udržel více vody a vážil, ale dají se koupit i opravdu upečené chleby, kde je hodnota 1200kJ. Hlavní poselství je myslím v tom, že chleba má 1000-1200kJ, brambora vařená 280kJ a zelenina dušená 180-200kJ. No a na barveném pečivu trvám, ať už je mouka vymletá nebo jakákoliv. Naše firma sídlí v pekárnách smile

#39 2006-11-26 15:35:19

FilipD Pohlaví - muž
Člen
Web

Záleží také jaké pečivo konzumujeme. Obliba bílého (hlavně baget) roste. A jaké zákusky myslíme smile
veka -                1200kJ,
veka tuková -     1225kJ,
laskonka -          1230kJ
bageta -             1292kJ
kremrole -          1300kJ
linecké koláčky - 1310kJ

#40 2006-11-26 17:09:04

Člen
Web

já jsem v tabulkách našel vařenou bramboru na 380kJ/100g, ale to v poměru, který řešíme, není důležité. Rovněž jsem Vaše doporučení spíše konfrontoval s realitou vytíženého dne, kdy opravdu není možné si denně chystat věci relativně náročné (časově) na přípravu, jako je dušená zelenina. Než dusit zeleninu je rychlejší připravit si salát ze syrové.
Barvení pečiva neřeším, podle chuti a struktury těsta poznám, jestli jím načerno obarvený rohlík, nebo něco ze skutečně grahamové mouky.
Hodnoty některých zákusků mne skutečně překvapily. Pěkně jsme si popovídali;-)

Board footer