behej.com behy.cz

běh, bežecké boty a maraton - fórum behej.com a behy.cz

Nejsi přihlášen

Bookmark and Share

#81 2007-01-25 21:00:06

VlastaK Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha, Český Těšín
Celkem: 8396 km

Re: maratonci bez kondice, zajímavý článek na beh.cz

Ondra psal:

Ahoj Vlasto, dík za odpověď.
Možná jsem byl moc přísnej - mám k tomu bohužel sklony, ale snad si pochopil, co jsem chtěl říct a že jsem to nemyslel špatně, nebo snad jako nějaký útok na Tebe smile to by mě opravdu mrzelo.
Teorie o tom, že není třeba žádných zvláštních tělesných předpokladů pro zaběhnutí maratónu za 2:30 kterou stále zastávám (prosím všechny, aby se k tomuto mému postoji tady nevyjadřovali, Vaše názory už známsmile, a o které jsem se tu s mnoha lidmi před časem přel byla ale opřená o to, že by se ten, kterýkoliv, člověk rozhodl sistematicky a tvrdě trénovat, dělat atletiku výkonnostně a to je právě rozdíl mezi těmi lidmi, co jen běhají pro radost, rekreačně, maratóny i přes čtyři hodiny a jako rekreačním sportovcům jim to stačí.
Mě jen přišlo, že právě tohle celý zlehčuješ.
Ale přeci jsem napsal, že s článkem souhlasím, zvlášť, když se bere v úvahu věková kategorie, kterou měl autor na mysli.
Tak ať i to běhá a až se uvidíme (třeba na Kbelský 10), tak si to můžem v klidu dovyjasnit.
Ondra

Taky ti děkuji za odpověď. Na Kbelskou desítku bych chtěl jít, takže se určitě uvidíme.

Jo, a pro Radka, Rosťu a další: Ondra to nemyslel tak zle, jak to mohlo vyznít. Chápu ho a beru to od něj.

Vítězství nespočívá v tom, že nikdy neupadneme, ale v tom, že když upadneme, tak pokaždé zase vstaneme

#82 2007-01-26 02:35:59

forest Pohlaví - muž
programátor behej.com
Místo: Brno/Havířov
Web

Markus psal:

Takové keci, že výkon pod tři hodiny není nic mimořádného  nehodlám poslouchat a obzvlášt od nějakého zamindrákovaného  profesionála, který se na světové úrovni neprosadil.

sorry, ale koho máš přesně na mysli? Buď konkrétní, tohle fórum není jen "zeď nářků"...

Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími. - forest blog

#83 2007-01-26 08:26:25

Mato Pohlaví - muž
Člen
Místo: Bratislava
Celkem: 86298 km

To Ondra: Nechces sice nacinat urcite temy, ale sam o nich hovoris- my tomu vravime prihrievanie si vlastnej polievocky bez prizvania suseda smile
O akychkolvek hraniciach k prekonaniu- casovych, ci vzdialenosti, alebo inych a o ich obtiaznosti moze hovorit iba ten jedinec, ktory sa pokusa o ich prekonanie. Pre niekoho su skratka neprekonatelne, aj keby sa venoval behu profesionalne. Ja za seba mozem hovorit o hranici 2:30 a mozem Ti z vlastnej skusenosti povedat- je k tomu potreba urcita davka talentu- vacsia nez len priemerna. Asi tazko by mi uveril niekto, kto sa roky snazi prekonat hranicu 3h, ked mu budem tvrdit, ze ja som ju prelomil chodzou (doslova v druhej polovine zavodu) a tak on ju moze bez problemov zdolat behom. Inymi slovami- syty hladnemu neuveri a kazdeho skusenost je ina. Neviem, ake mas osobaky Ty Ondro, ale pocitam, ze si sa asi nepriblizil k casom (ak ano, tak prepac), o ktorych tak s kludom vyhlasujes, ze k ich prekonaniu staci systematicky trening a odhodlanie... Nestaci, kazdemu priroda nadelila do vienku ine geny a s tymi musi pracovat. Schvalne teraz vynechavam ine aspekty zivota, lebo aj pri ich idealnej suhre pre niekoho zostanu urcite mety nezdolatelne, nech sa snazi sebeviac a ma sebelepsi a poctivy pristup k treningu. O to viac by som si nedovolil lepit nejake nalepky s pomenovaniami na tych, co sa vydaju na maraton. Inak obecne s clankom autora suhlasim, da sa to vsak napisat aj inak- motivacne, nech si v tom kazdy najde nieco pozitivne.

Editoval Mato (2007-01-26 09:23:43)

#84 2007-01-26 08:30:46

Jarda koloběžka Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 2965 km

Jecminek.Maselnik psal:

Já Ti Jardo nerozumím, jak to myslíš, ale jistě dobře. Rozhodně panuje shoda v tom že rychlejší nerovná se nutně lidsky lepší, ač si to může někdo myslet.

pro Ječmínka:
Promiň. Jak to teď po sobě čtu, koukám, že jsem se vymáčkl dost nesrozumitelně. Prostě jsem ti chtěl říci, že tobě i Rákymu také dávám za pravdu.

#85 2007-01-26 08:33:58

Jarda koloběžka Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 2965 km

Tečko psal:

To Jitka:

Páááni, to byla ale jízda. Klobouk dolů. A díky za Tragédy, minulé, součsné i budoucí.

Jitce.
Připojuji se k Tečkovi.

#86 2007-01-26 08:45:26

Pem 
Člen
Místo: Dřínov
Celkem: 48 km

minusak psal:

Pem psal:

Tochu off topic - Třeba má autor článku pravdu, tedy že spousta maratoncu je bez kondice (bylo by zajimavé mít statistiku PIMu podle časů a věku detailněji) - o tom je možné spekulovat. Pak jsem tu četl, že mládež je na tom taky kondičně špatně.... No a z médií slyším, že lidi jsou obézní aj.
Trápí někoho z Vás, že na ty skutečně nesportující lidi platíte daně ? Myslím ty nemocné, kteří si to objektivně zavinili životosprávou. Mě teda ano.
V ČR můžou nastat problémy s důchodovým systémem (stárnutí populace), ale taky s rostoucími výdaji na zdravotnictví. Možná bych nespoléhal na důchody v roce 2040...

Taky jsem vždycky nechápal ,proč vlády a doktoři nepodporují zdravý způsob života, ale když jsem o tom uvažoval hloub, tak kdyby lidi začli žít zdravě, nekouřit, nebyli obézní a začli sportovat, mohlo by to způsobit ekonomickou katastrofu. Je na tom založen daňový systém a nikdo nevymění kanapíčko,bůček  a TV Novu za zdraví. Výsledek takového referenda je předem jasný.

to minusak: Jsme sice trochu off-topoic, ale souvisí to s pravidelným běháním/sportem, tedy: jaká ekonomická katastrofa ??? Normální zdravý sportující člověk, který není zrovna vegan, je standartní spotřebitel, tj. platí daně na co se podívá.... :-( TV Nova s daněma už vůbec nesouvisí. Nebo jsem tě špatně pochopil? Neber to špatně, jsem ekonom, takže mě to zajímá.

Keep walking! Johny Walker!

#87 2007-01-26 09:33:18

Ondra Pohlaví - muž
Člen
Místo: Šumava (Srní-Mechov)
Celkem: 11862 km

Mato psal:

To Ondra: Nechces sice nacinat urcite temy, ale sam o nich hovoris- mi tomu vravime prihrievanie si polievocky bez prizvania suseda smile
O akychkolvek hraniciach k prekonaniu- casovych, ci vzdialenosti, alebo inych a o ich obtiaznosti moze hovorit iba ten jedinec, ktory sa pokusa o ich prekonanie. Pre niekoho su skratka neprekonatelne, aj keby sa venoval behu profesionalne. Ja za seba mozem hovorit o hranici 2:30 a mozem Ti z vlastnej skusenosti povedat- je k tomu potreba urcita davka talentu- vacsia nez len priemerna. Asi tazko by mi uveril niekto, kto sa roky snazi prekonat hranicu 3h, ked mu budem tvrdit, ze ja som ju prelomil chodzou (doslova v druhej polovine zavodu). Inymi slovami- syty hladnemu neuveri a kazdeho skusenost je ina. Neviem, ake mas osobaky Ty Ondro, ale pocitam, ze si sa asi nepriblizil k casom (ak ano, tak prepac), o ktorych tak s kludom vyhlasujes, ze k ich prekonaniu staci systematicky trening a odhodlanie... Nestaci, kazdemu priroda nadelila do vienku ine geny a s tymi musi pracovat. Schvalne teraz vynechavam ine aspekty zivota, lebo aj pri ich idealnej suhre pre niekoho zostanu urcite mety nezdolatelne, nech sa snazi sebeviac. O to viac by som si nedovolil lepit nejake nalepky s pomenovaniami na tych, co sa vydaju na maraton. Inak obecne s clankom autora suhlasim, da sa to vsak napisat aj inak- motivacne, nech si v tom kazdy najde nieco pozitivne.

Ahoj Mato,

nechci nacinat tohle tema proto, protoze jak uz jsem psal, Tvuj nazor znam a Ty zase muj.
V tomhle se spolu neshodnem, ale to preci neni tady pro nikoho dulezity.

Jen jeste jednou zopakuju, za cim si stojim: vetsina prumerne populace po mnohaletem, sistematickem, atletickem treninku je podle me schpna zabehnout maraton OKOLO 2:30. Nechci tvrdit, ze presne za 2:30, nebo pod dve tricet, ale nepovazuju tuhle hranici za nejak zvlast magickou, nebo neprolomitelnou pro prumerneho cloveka bez zvlastnich telesnych dispozic.
A jeste jednou zduraznuju, ze mluvim o mnohaletym a systematickym treninku, ne o nas hobikach, co si chodej po vecerech zabehat. Stalo se mi totiz, po tom co jsme se tu takhle minule preli, ze se me jeden takovej bezec posmesne zeptal v tomto smyslu "tak sem na Tebe zvedavej, maraton za 2:30..." - nebyl jsem pochopen:)

Mas pravdu v tom, ze jsem se osobne tomuhle casu nikdy nepriblizil (z byvaleho kulturisty a liftera by to bylo po trech - ctyrech letech behani dobry:-), ale mozna toho vim o lidskym tele a jeho moznostech tolik, abych si to mohl myslet. Mozna ne a je ztrata Tveho casu, se tu se mnou prit.

A jeste dve otazky na telo Mato:
1) myslis si o sobe, ze mas nejake nadprumerne geneticke predpoklady pro beh, respektive vytrvalostni discipliny?
2) myslis si, ze uz jsi ve svych 29 letech za svym vykonnostnim vrcholem a zminenou hranici uz nikdy neprolomis?
Neuraz se prosim, nemyslim to nijak spatne! Jen by me to vazne zajimalo. A bud uprimny prosim.

Hezky den Ti preje,
Ondra

A kdyztak mi muzes napsat mail na ouher@csas.cz, nerad bych tu ostatni nejak popuzoval svymi nazory:)

Editoval Ondra (2007-01-26 09:36:21)

Každá věc má pro člověka cenu toho, co pro ni musel obětovat.

#88 2007-01-26 09:53:56

Mato Pohlaví - muž
Člen
Místo: Bratislava
Celkem: 86298 km

Ondra: napisem Ti neskor sukromne, ale v skratke Ti odpoviem (aj ked je to uz OT, napriek tomu, ze som sa snazil moje odpovede vzdy aplikovat k teme).
1. Ano, mam lepsie nez priemerne, nie vsak vyborne a uz vonkoncom nie dostacujuce na vysoku uroven (pod 2:20)
2. Este nemam 29, ale uz viac ako 13 rokov skutocne velmi tvrdo a systematicky trenujem. Kto ma pozna, moze potvrdit. Dufam, ze este nie som za vrcholom a keby som neveril v jej prekonanie (hranice), tak uz netrenujem kvoli vykonom.

#89 2007-01-26 11:41:31

atlet brčko Pohlaví - žena
Člen
Místo: Jablonec nad Nisou
Celkem: 36 km

vetsina prumerne populace po mnohaletem, systematickem, atletickem treninku je podle me schpna zabehnout maraton OKOLO 2:30.
A jeste jednou zduraznuju, ze mluvim o mnohaletym a systematickym treninku, ne o nas hobikach, co si chodej po vecerech zabehat.

Tim teda myslis koho? Lidi, kteri se behanim budou zivit, respektive nebudou delat nic jineho nez behat? Ani tak nesouhlasim. Cas 2:30 to je zhruba 3:30na km-nemyslim si, ze v sobe maji vsichni lide schopnost bezet v takovem tempu celych 42km. Myslim, ze tenhle cas je uz i o vrozenych dispozicich (byt jen dispozicich zvladnout mnohalety systematicky trenink bez zraneni) a ne jen o treninkovem usili.

#90 2007-01-26 12:32:15

Jecminek.Maselnik Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 5414 km
Web

Myslím, že ten problém je Ondro jinde. Možná je to, co píšeš, většina průměrné populace schopná zvládnout fyzicky, nicméně jsem přesvědčen o tom, že drtivá většina tzv. průměrné populace prostě není schopna (z jakýchkoli důvodů, klidně i psychických, časových, rodinných atp.) mnohaletého, systematického, atletického tréninku. Právě proto je tato populace označována jako průměrná.
Rovněž by nebylo od věci i napsat, že ona zmiňovaná populace by rovněž kromě průměrnosti měla být zdravá, protože lidí s objektivními zdravotními potížemi je nezanedbatelné množství.

#91 2007-01-26 14:23:33

Mirek Kostlivý Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 12 - Modřany
Tento měsíc: 135 km
Minulý měsíc: 546 km
Celkem: 31592 km

atlet brčko psal:

Cas 2:30 to je zhruba 3:30na km-nemyslim si, ze v sobe maji vsichni lide schopnost bezet v takovem tempu celych 42km.

Přesně 3:33,3/km, což odpovídá 400m asi za 85s. A ruku na srdce, kdo běhá intervalové čtyřstovky za 85s, tak ví jaká je to "šílená" rychlost, když jich má naběhat ke dvaceti opakování. A běžet tak celý marathon, to už je mimo moji představivost.

#92 2007-01-26 14:38:28

Člen
Web

jenom doplním, že čas 3:30 na kilák zhruba odpovídá cooperovu testu s výsledkem 3400m, což je v kategorii běžné populace výsledek daleko lepší než na hranici vynikající a dokonce v modifikované tabulce pro atlety v kategorii dobrý a ani ten už, dle mého názoru, není pro každého.

#93 2007-01-28 13:50:05

millhi Pohlaví - muž
Člen

sam psal:

millhi psal:

Abych se vrátil k článku samotnému - stejný názor jsem vyjádřil i v diskusi přímo pod (druhým v pořadí) článkem. S definicí nesportovce, či neběžce náhodou ve svém případě souhlasím, a tak se mě tvrzení pana autora nikterak nedotklo (tedy čistě mně osobně - netvrdím, že s jeho slovy souhlasím). Co si ale nemohu odpustit, je upozornění na to, že by se člověk pod své osobní názory měl podepisovat (nemluvě o tom, že jsou to názory přinejmenším provokativní - ostatně o tom svědčí zozsah diskuse, kterou články vyvolaly).

Asi jsem staromódní, ale mě ve škole učili zdravit, používat kouzelná slůvka, pouštět sednout starší v tramvaji a pod své myšlenky se podepisovat.

Tomáš Kindl.

HOWK!

Víš, stránky beh.cz spravuje Sváťa Dvořák a mnoho běžců to samozřejmě ví. Jeho nick u článků MarathoCZ je asi něco jako jinde admin. Takže pro většinu lidí okolo běhu to nebyl anonymní příspěvek a názor.

Obávám se, že rozhovor s Forestem zveřejněný na hlavní stránce beh.cz s tím, co říkáš přinejmenším nekoresponduje...:

Odpovědi na některé zásadní otázky pod články
Otázky: Forest (tomas.kalina@gmail.com)
Odpovědi: Maraton CZ (dvorak@beh.cz)
F: Jaký byl cíl tohoto článku (skutečný, nemusíte chodit kolem horké kaše)?
M: Domnívám se, že cílem autora článku bylo vzbudit pozornost a upozornit některé maratonce na to, že pořádně běhat neznamená dokončit maraton.
F: Co je sportovec bez kondice?
M: Nesportovec.
F: A nesportovec s kondicí?
M: Sportovec.
F: Jaký máte důvod, že jste se přímo nepodepsal pod článek svým jménem, když jej následně obhajujete?
M: Na to se musíte zeptat přímo autora článku. Domnívám se, že se mohu zapojovat do debaty pod články spolu s ostatními návštěvníky.

#94 2007-01-28 19:53:41

Tosk Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha, Ostrava
Celkem: 5513 km
Web

sam psal:

millhi psal:

Abych se vrátil k článku samotnému - stejný názor jsem vyjádřil i v diskusi přímo pod (druhým v pořadí) článkem. S definicí nesportovce, či neběžce náhodou ve svém případě souhlasím, a tak se mě tvrzení pana autora nikterak nedotklo (tedy čistě mně osobně - netvrdím, že s jeho slovy souhlasím). Co si ale nemohu odpustit, je upozornění na to, že by se člověk pod své osobní názory měl podepisovat (nemluvě o tom, že jsou to názory přinejmenším provokativní - ostatně o tom svědčí zozsah diskuse, kterou články vyvolaly).

Asi jsem staromódní, ale mě ve škole učili zdravit, používat kouzelná slůvka, pouštět sednout starší v tramvaji a pod své myšlenky se podepisovat.

Tomáš Kindl.

HOWK!

Víš, stránky beh.cz spravuje Sváťa Dvořák a mnoho běžců to samozřejmě ví. Jeho nick u článků MarathoCZ je asi něco jako jinde admin. Takže pro většinu lidí okolo běhu to nebyl anonymní příspěvek a názor.

Dvakrát jsem komunikoval s beh.cz a dvakrát jsem z toho měl podivný pocit. Psal jsem si pokaždé s anonymní mailovou stránkou, která reagovala vždy až po urgenci, zásadně bez pozdravu a bez podpisu. A to, že někteří toho člověka znají a nevadí jim jeho chování, je věc druhá. Myslím si, že práce pro zájmový server a obecná slušnost se spolu nevylučují. T.

There's no gain without pain.

#95 2007-01-29 13:50:30

Člen
Web

jenom pro doplnění: pan Dvořák je podle výpisu majitel domén beh.cz i maraton.cz a provozovatel tohoto serveru. Za těchto okolností, je čistě jeho věc, jakým způsobem komunikuje. Řečeno podle klasika: může se to někomu nelíbit, může s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím může dělat.

#96 2007-01-29 16:49:28

milan Pohlaví - muž
Člen
Místo: Brno
Minulý měsíc: 96 km
Celkem: 7733 km

Zase jeden z "elitních" názorů "elitního běžce" ze seriálu hodnotných článků uveřejněných na Běh.cz :

29.1.2007  14:56,   Hujer 
Souhlas
Souhlas s článkem a jen dodám, že právě oni "pseudoběžci" nejčastěji navštěvují zmíněný server behej.com. Ten je pro ně určen. Skutečný běžec tam přijde asi jen omylem. Nic proti těmto lidem, ale je třeba vědět že jejich pobíhání bez hlavy a paty nemá se sportem, natož s atletikou, naprosto nic společného. Je to spíš velmi úsměvné až směšné. Stejně jako je velmi směšný celý PIM. Čus

Nevím , zda je to diagnoza a pokud ano,zda je to přenosné.... :-))
Hlavně klid,za rozčilování to rozhodně nestojí :-))

Editoval milan (2007-01-29 16:50:33)

#97 2007-01-29 17:07:21

Mount Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha
Celkem: 6393 km
Web

milan psal:

Diskutovat o tomto článku je ztráta času.
Ale Milane, ten komentář měla být určitě ironie.

Editoval Mount (2007-01-29 17:12:17)

I cesta může být cíl.

#98 2007-01-29 17:19:25

milan Pohlaví - muž
Člen
Místo: Brno
Minulý měsíc: 96 km
Celkem: 7733 km

Mount psal:

milan psal:

Diskutovat o tomto článku je ztráta času.
Ale Milane, ten komentář měla být určitě ironie.

Máš asi pravdu Mounte,stejná jako většina příspěvků pravověrných :-))

#99 2007-01-29 20:56:28

m.thums Pohlaví - muž
Člen
Místo: Chomutov
Celkem: 2137 km

Nebýt mi 44 a nebýt tolerantní, tak mu dám jednu do h..y wink

milan psal:

Zase jeden z "elitních" názorů "elitního běžce" ze seriálu hodnotných článků uveřejněných na Běh.cz :

Souhlas
Souhlas s článkem a jen dodám, že právě oni "pseudoběžci" nejčastěji navštěvují zmíněný server behej.com. Ten je pro ně určen. Skutečný běžec tam přijde asi jen omylem. Nic proti těmto lidem, ale je třeba vědět že jejich pobíhání bez hlavy a paty nemá se sportem, natož s atletikou, naprosto nic společného. Je to spíš velmi úsměvné až směšné. Stejně jako je velmi směšný celý PIM. Čus

Nevím , zda je to diagnoza a pokud ano,zda je to přenosné.... :-))
Hlavně klid,za rozčilování to rozhodně nestojí :-))

#100 2007-01-29 21:13:14

Radek Narovec Pohlaví - muž
administrátor
Místo: Chýně
Celkem: 4233 km

pánové, nechme už to spát. řešili jsme před časem podobné spory zde a na hlavní stránce Behej.com, aby se posléze ukázalo, že nejkontroverznější příspěvky psal jeden až dva jedinci pod různými přezdívkami z pochybné radosti, že rozpoutali přestřelku. někoho takové jednání baví, jiný žasne nad takovýmto sebeukájením se, ale obecně asi nejlepší obrana je nenechat se unášet zbytečnými emocemi a příslušného jedince nechat bez povšimnutí. má-li odvahu, podepíše se, pak osobně budu rád polemizovat, v opačném případě mne nezajímá.

Editoval Radek (2007-01-29 21:13:51)

#101 2007-01-30 09:15:44

romikv Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 8
Celkem: 1606 km
Web

Radku naprostý souhlas. Behej.com taky beru především jako server, kde si většína hobbíků předává zkušenosti, jak dosáhnout svého vysněného cíle, a to je možná ta věc, co pár jedinců, ač jsou hodně vpředu, nemůže pochopit. Ona daň za prvenství je většinou samota, ančto člověk, aby něco dosáhl, především obětuje čas, a ten zase nemá na ostatní. Sám to znám z doby taekwonda na čvut, kdy na nic čas nebyl, ani na lidi(tréninky každodenně cca 3-4 hodiny+škola). Navíc, když byl člověk ve skupině, tak si snažil své místo udupat tím, co nejvíc umí a tak mě nepřekvapují reakce podobných "samotářů"-nejhorší vždy v tý době bylo, když jsem zjistil, že se o mé prvenství zajímá málo lidí, kór o jejichž zájem jsem paradoxně nejvíc stál... Tak teď, když se vžiju do role podobně potrefené husy, je mi ho celkem líto. A je mi naprosto jedno, zdali má pace za 3:30 proti mému 6:00, běhám si pro své zdraví, jako většina lidí zde, a pokud si budu chtít zlepšovat své nej, tak jenom protože sám budu chtít a nejen proto, že někdo se mnou chce soupeřit... Málo těchto super-kasta-atletů si prakticky neuvědomuje, že maraton je dnes často jen business a aby se zaplatil, tak musí být chvost závodu pořádne věliký(jenom o sponzorech to není), a že září kvůli té hromadě lidí, kteří si šli dokázat něco proti sobě. A že soupeří s malou hrstkou geneticky požehnaných jedinců... Že dost lidí soupeří s trasou, či se svým starším rekordem... A vůbec si neuvědomí, že vývoj techniky v botách a ostatním vybavení je především dán tím, že to ohromná skupina bezejmenných hobbíků zaplatí vývoj v cenách bot, vybavení, aby pár vyvolených dokázalo být ještě lepší...  Nebýt běh natolik masová záležitost, tak by se dosud běhalo v keckách...
Kastování určitě do sportu nepatří, povyšování se nad jiné také ne... Pravdu má pouze v jednom, že pokud člověk trénuje, co mu jeho limity dovolí, dostane se na své nejlepší možnosti; ty ale vůbec nemusí znamenat 2:30, ale jsou poplatné genům, stáří std... A kdo má v současné době možnost každodenně trénovat 4-6 hodin denně, aby tím netrpěla rodina, práce, povinnosti k nemovitostem? Být opět v situaci, že bych měl tolik času na trénink a neomezoval bych s ním ostatní, děkoval bych světu, že můžu válčit jen se svým tělem a ne v praxi především s hloupostí jiných...

Když něco jde, tak do toho jdi. Naplno.

#102 2007-01-30 09:41:49

Radek Narovec Pohlaví - muž
administrátor
Místo: Chýně
Celkem: 4233 km

Nerad nálepkuji, škatulkuji a jinak rozděluji lidi. Kdo je dnes tragéd, může být za dva roky skvělý běžec. A naopak, stačí jen delší zdravotní pauza. Budu rád, když si na Behej.com i toto fórum najde cestu jakýkoliv běžec. To znamená, že se budu osobně snažit o to, aby si každá skupinka našla něco svého. Jen prosím o trpělivost, nejde vše najednou.

Editoval Radek (2007-01-30 09:42:10)

#103 2007-01-30 10:06:10

Oslík Pohlaví - muž
Člen
Místo: Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Celkem: 8264 km

Ještě bych se vrátil k názorům foresta: mám podobný pocit. Na PedF UK - obor tělovýchova je limit na 1500 5:45 - to je hodně pomalý, když srovnáme náročnost jiných oborů. A v posledním ročníku na SŠ se holky od nás ze třídy rozčilovaly, když měly uběhnout v parku něco kolem 2 km. Premiantka řekla, že to prostě nepoběží a na vysvědčená pak měla samý jedničky a z tělocviku za 2 smile Hlavně když se nás profesor na výpočetku ptá, tak všichni "dělají tak nějak všechny sporty" - když zbytek třídy ví, kolik času tráví v hospodě a kolik učením, tak se jen usmívá...

Už nemůžeš? Tak musíš!

#104 2007-01-30 21:33:39

minusak Pohlaví - muž
Člen
Místo: Raškovice okr. FM
Celkem: 5989 km

Běhej. To je často jediný způsob, jak sám bojovat s hloupostí druhých, dostat sílu se přes ní přenést. Nemusíš vítězit nad jinými, stačí nad sebou. Pak jsi vítěz, ve svém světě. Největší spojenec je pak tělo samotné. A paradoxně tě jako vítěze jiní berou také.

Díky, nevím jestli je to orginál,nebo citát, ale já to teď potřebuji. Dík

Komu není shůry dáno, v Apatyce nekoupí

#105 2007-01-31 15:13:33

keramik Pohlaví - muž
Člen

to romikv: krásně napsaný článek.Myslím si,že vystihuje minimálně 90% lidí zde na foru.

#106 2007-02-01 10:01:47

romikv Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 8
Celkem: 1606 km
Web

Minusakovi : je to originál, jednou mě napadl na kopečku před Prosekem, ten má cca 100 m převýšení na 2 km, v nohách už 13km a domů dalších 5. Nějak mi ten trénink ten den připadal nekonečný. Tak jsem se začal posmívat sám sobě a najednou jsem si uvědomil, že jsem nahoře a že čas taky není úplně k zahození. Ten den jsem se vysmál všem, co mi hnuli žlučí za poslední měsíc a uvědomil si, že tenhle kopeček je daleko horší než ti, kteří mě občas rozhodili. Že jsem rád, že tu na mě kopec čekal a že mi takhle pomohl, tím, že je... A že se odteďka na něj budu paradoxně vždy těšit...
Jedny speciální jednotky mají heslo : Když člověk hledá pomocnou ruku, najde jí u vlastního ramene...

Když něco jde, tak do toho jdi. Naplno.

#107 2007-02-01 18:18:40

pug Pohlaví - muž
Člen

O dotazech foresta k článku:

Pokud v odpovědích pan S. Dvořák nepřímo forestovi popřel, že je autorem článku, je to zarážející fakt v kontextu s odpovědí v diskusi pod oním článkem autora I. Domanského datovaného 31.1.07, 22:56. S panem Domanským jsem měl tu čest a tudíž o jeho psychické integritě nepochybuji. Ani se mi nezdá, že by jako pravidelný přispivatel serveru beh.cz neznal autora. Myslím, že závěr plynoucí z porovnání těchto dvou věcí je asi oněmi 99% chybějících dílů oné podivné mozaiky. Ikdyž zmiňovaný příspěvek začíná jen slovy "Tak to Svatopluka určitě nenapadlo...........", budí ve mně stylem kompozice dojem, že pan Domanský nepřímo oslovuje autora.

#108 2007-02-01 19:26:30

dees Pohlaví - žena
Člen
Tento měsíc: 29 km
Minulý měsíc: 68 km
Celkem: 5105 km

Tak jsem se v mezicase prokousala diskusi k clanku na beh.cz. Nepatrim k tem, ktere by clanek sam o sobe nejak zvedl ze zidle, diskutabilnejsi jsou uz komentare. Sama sebe spis vidim jako takoveho fusera, i kdyz pohyb mnou provozovany za beh rozhodne povazuji. Beham a jinak "sportuji" pro sebe, pro radost a z tohoto hlediska mi je opravdu putna, jestli sportovec (byt amater) opravdu jsem, nebo ne. Kdybych ale usporadala referendum, zda jsem sportovec, tak pravdepodobne aspon 90% hlasu bude znit "ANO", protoze 90% lidem z meho okoli prijde temer silene, ze se nekdo muze 6 dni v tydnu hybat (a 30% silene, ze misto, abych popojela tramvaji tri zastavky, tak jdu radsi pesky:-). A myslim, ze tak by to dopadlo u kazdeho trageda.

Pamatuji si, jaky uzas kdysi vyvolalo u nekterych kamaradu, ze jsem se byla probehnout na 5 km (maraton se pak uz odbyl jako samozrejmost-5 nebo 42, pro vetsinu smrtelniku je oboji neprekonatelna vzdalenost). Proto zaslouzi uznani kazdy, kdo se o to aspon pokusil.

Editoval dees (2007-02-01 19:33:45)

Příště poběžíme tu hodinovku rychleji, ať to máme dřív za sebou.

#109 2007-02-02 01:49:43

deep Pohlaví - muž
Člen
Místo: Košice
Celkem: 701 km
Web

Zabehnem si tu dvanastminutovku. Naposledy ked som behal dvanastminutovku to bolo tusim na zakladnej skole a vtedy som nevladal zabehnut ani jedno cele kolecko bez toho aby som nezastal. Potom si spravim nazor na to ci som trenovany alebo nie. Sam som zvedavy.

Better than sex is only programming.

#110 2007-02-02 09:29:53

Sef Pohlaví - muž
Člen
Místo: Otrokovice

deep psal:

Zabehnem si tu dvanastminutovku. Naposledy ked som behal dvanastminutovku to bolo tusim na zakladnej skole a vtedy som nevladal zabehnut ani jedno cele kolecko bez toho aby som nezastal. Potom si spravim nazor na to ci som trenovany alebo nie. Sam som zvedavy.

Taky si to chci zkusit zaběhnout. Na základce jsem Coopera neběhali a na střední škole jsem byl z dlouhých běhů osvobozen smile Vzhledem k mému času na 10km věřím, že se k 3km přiblížím.

To finish first, first you have to finish.

#111 2007-02-02 11:48:39

Oslík Pohlaví - muž
Člen

Ke Cooperu - my ho na základce ani na střední neběhali, běžel jsem ho jednou na soustředění na zledovatělý silnici (obrátky byly posypaný pískem) a výsledek docela v poho. Slyšel jsem ale názory typu: My když to běhali na gymplu, tak tam byly nastavený limity úplně zcestně, takže všichni za 3 a ty, co už propadli, pro jistotu i několikrát, tam dostávali v pohodě za 1... úsměvné... smile

Už nemůžeš? Tak musíš!

#112 2007-02-02 12:01:53

pavli Pohlaví - žena
Člen
Místo: Hořovice
Tento měsíc: 55 km
Minulý měsíc: 450 km
Celkem: 15138 km

Tak to je paráda, já jsem si taky usmyslela, že si Coopera zkusím, ještě nikdy jsem ho neabsolvovala. Kéžby ten článek a celá diskuze vedla jenom k sebereflexi a ne k napadání druhých.

#113 2007-02-02 16:06:30

Shadow Pohlaví - muž
Člen
Místo: Okemos, Michigan
Celkem: 918 km
Web

pavli psal:

Tak to je paráda, já jsem si taky usmyslela, že si Coopera zkusím, ještě nikdy jsem ho neabsolvovala. Kéžby ten článek a celá diskuze vedla jenom k sebereflexi a ne k napadání druhých.

Bohuzel mi to tak nejak prijde ze to je v soucasnosti duch celeho onoho serveru ... zatrpkla konfrontace. I ostatni clanky a diskuse pod nimi z posledni doby jsou podobne. Nelze poprit ze mnohe informace jsou jiste velice zajimave ci podnetne, ale styl jakym jsou psany a nasledne obhajovany v diskusich s respektem ci snahou skutecne pomoci slabsim bezcum nema nic spolecneho. Spise naopak, co nejvice se vuci nim vymezit.

Shadow

#114 2007-02-02 17:10:33

Mirek Kostlivý Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 12 - Modřany
Tento měsíc: 135 km
Minulý měsíc: 546 km
Celkem: 31592 km

Shadow psal:

Bohuzel mi to tak nejak prijde ze to je v soucasnosti duch celeho onoho serveru ... zatrpkla konfrontace. I ostatni clanky a diskuse pod nimi z posledni doby jsou podobne. Nelze poprit ze mnohe informace jsou jiste velice zajimave ci podnetne, ale styl jakym jsou psany a nasledne obhajovany v diskusich s respektem ci snahou skutecne pomoci slabsim bezcum nema nic spolecneho. Spise naopak, co nejvice se vuci nim vymezit.

To je dáno asi tím, že většina diskutujících jsou běžci počítající se mezi atlety (mnoho z nich běhám řadu let) a nikoliv mezi nás Tragédy, takže jsou dostatečně ješitní na to, aby se jich jakákoliv kritika osobně dotkla.
Taky je mezi nimi velká osobní soutěživost, což možná poznal každý z nás na prvních závodech, když se s některými z nich dá do řeči. Ale naštěstí jich není většina, a ten kdo se hlásí k "Tragédům" už vůbec mezi ně nepatří smile.

#115 2007-02-03 11:25:20

VILDA Pohlaví - muž
Člen
Místo: Plzeň
Celkem: 5741 km

Mirek Kostlivý psal:

Shadow psal:

Bohuzel mi to tak nejak prijde ze to je v soucasnosti duch celeho onoho serveru ... zatrpkla konfrontace.

To je dáno asi tím, že většina diskutujících jsou běžci počítající se mezi atlety (mnoho z nich běhám řadu let) a nikoliv mezi nás Tragédy, takže jsou dostatečně ješitní na to, aby se jich jakákoliv kritika osobně dotkla.
Taky je mezi nimi velká osobní soutěživost, což možná poznal každý z nás na prvních závodech, když se s některými z nich dá do řeči. Ale naštěstí jich není většina, a ten kdo se hlásí k "Tragédům" už vůbec mezi ně nepatří smile.

Mirku tvůj názor je úpřimný a brnknul jsi na moji strunu. Mimo PIM, kde je atmosféra i díky zahraničním běžcům skvělá, jsem běžel pouze dva závody. Byl jsem také překvapen podivným chovaním na startu, cítil jsem to už na parkovišti při převlékání. Bylo to až směšné jak někteří "soutěžící" byli rezervovaní s výrazem naprosté nedotknutelnosti. Bohužel jsem byl svědkem v Žebráku takového chování i mezi běžci v modrých tričkách Tragéd. Ten pozitivní se snažil povzbuzovat a ptal se na plánovaný čas a jak to chce rozběhnout, ale ten druhý nechtěl být "rušen". Omluvou mu může být snad jen to, že tam měl ženu, děti, rodiče s obou stran a teď byl pro ně PÁN NĚKDO. I já cítím, že někdy jsou názory na fóru vedeny v podobném duchu. Asi to bude i přirozené. Na startu i na webu se můžou někteří realizovat s důležitostí jakou touží mít i v běžném životě. Tam už to bohužel pro některé je závod běžený na chvostu a dosahovaný čas je stresující. Ale naštěstí pro ně přijde zase nědělní závod, či víkendový dvojmaratón. V tom Žebráku se mně líbili ti nejstarší-stále mladí běžci, kteří si to užívali a byli zcela nad věcí. Bylo vidět jak jsou rádi, že se zase potkávají a byli k sobě upřimní.

#116 2007-02-03 18:21:36

Oslík Pohlaví - muž
Člen

Tak třeba já jsem taky soutěživý, ale jen od startu do cíle. Před závodem se chovám ke všem sympaticky a i když třeba nemám náladu, tak se snažím nikoho neodbýt... Ale i soutěživost má své meze, loni při závodě mě doběhl soupeř (z jiné kategorie) a běželi jsme vedle sebe. On ale šlápl na zmoklý kořen a spadl. V tu chvíli mě ani nenapadlo dělat jako by nic. Hned jsem se otočil a ptal se, jestli je v pohodě. A on se zachoval v podobném duchu, když jen řekl: "Dobrý, běž dál!" Zajímavá zkušenost...

Už nemůžeš? Tak musíš!

#117 2007-02-04 13:19:48

minusak Pohlaví - muž
Člen
Místo: Raškovice okr. FM
Celkem: 5989 km

To Vilda: "Omluvou mu může být snad jen to, že tam měl ženu, děti, rodiče s obou stran a teď byl pro ně PÁN NĚKDO."

Tak v normálním životě je to naopak. ta rodina tě má za blba (když běháš) a on je jejich přítomností tak stresován, že opravdu nemá náladu se dělit o pocity. Závidí těm, kteří jsou tam sami a mohou si to vychutnat. Neplatí to asi pro všechny, někdo možná má takové štěstí, že si běhá a ještě je za to obdivován okolím.

Komu není shůry dáno, v Apatyce nekoupí

#118 2007-02-06 12:33:12

pug Pohlaví - muž
Člen

http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/content/view/63/61/

zejmena odstavec:
Kennet H Cooper: Vic skody, nez uzitku? Jeste ted se smeju.

#119 2007-02-08 19:43:46

Sef Pohlaví - muž
Člen
Místo: Otrokovice

Dnes jsem si Coopera resp. spíš pseudo Coopera zaběhl. Podmínky byly značně nepříznivé... blátivá cesta, velké kaluže, tma a částečně mlha, chodci, psi a běžci pletoucí se mi pod nohy smile Vytyčil jsem si okruh 1,49km dlouhý, měřeno na mapy.cz, který jsem 2x oběhl + cca 20metrů navíc, takže dohromady 3000m. Výsledný čas 12minut 17 sekund. Po přepočtu na rovných 12 minut vyjde uběhnutá vzdálenost 2930m. Cooperův test mám tedy na výbornou (fuj to se mi ulevilo big_smile )
Maratón bohužel za 4:10:00 takže jsem zároveň Tragéd (turista).

Jinak k článku, pokud někdo napíše:
...Domnívám se, že někteří muži ve věku 20-39 let se zaběhnutým časem přes 4 hodiny nejsou schopni zvládnout na výbornou  Cooperův test - nedokáží uběhnout více jak 2800 metrů za 12 minut...
pak by měl upravit i nadpis článku na Někteří Maratonci bez kondice. To už by, ale tak pěkně nevypadalo.

To finish first, first you have to finish.

Board footer