Co že to ten Jarda na koloběžce tak rád papáááá ? Nevíte náhodou někdo ?
![]()
Jecminek.Maselnik psal:
Jarda koloběžka psal:
Reklama se mi líbila. Jestli zadavatel reklamy pozná zvýšený zájem o Floru, to dost pochybuji.
Televizní reklama funguje, podle našeho viceprezidenta pro marketing dokonce jako jediná. Opravdu a dokonce jsou výsledky různými metodami měřitelné a také měřené (překvapive exaktně, jak jsem se dozvěděl na jednom semináři). Jsem si jist, že i zadavatel reklamy na Flóru tato měření provádí a vyhodnocuje.
Nechci se pouštět do spekulací, zda je zdravější máslo nebo rama, ač expert na máslovou problematiku;-), ale zajímavou alternativou vůči máslu je ve středomoří oblíbené vytírání olivového oleje pečivem. Když jsem o tom prvně slyšel, jen jsem se otřepal. Potom jsem vyzkoušel s nefiltrovaným za studen lisovaným olejem (je hustý a kalný) a jde o opravdovou lahůdku, která je zdraví prospěšná nade všechny pochyby. Nedá se samo použít pod marmeládu, ale místo 300g majonézy ke třem rohlíkům....., co Jardo?;-)
Jasně, že (TV) reklama funguje, jinak by do toho zadavatelé necpali ty nehorázný prachy. Měřit se to opravdu dá celkem přesně (různé tracking studie, kdy je vidět jak reaguje povědomí, prodeje a vůbec cokoliv na jakýkoliv různě silný podnět apod.). Většina zadavatelů ale k tomu tak sofistikovaně nepřistupuje a většinou se spokojí s tím zda mu stouply prodeje po kampani a o kolik ve srovnání před kampaní. Ikdyž v případě Flóry a Unileveru si myslím, že si to měřit nechávají.
To forest: jestli jsi reklamu ještě neviděl, můžu ti ji poslat na mail (TV doma nemám, tak jsem na základě diskuze koukl do naší firemní databáze, abych byl taky v obraze:-))
Tohle je téma, které mě docela zajímá. Rád se nechám poučit. To, co jsem napsal, bylo jen mé vyjádření názoru na míru úspěšnosti reklamy. Je více metod na to, jak zjistit její účinnost. Nevím ale, zda si zadavatel vždy, ještě před jejím zveřejněním, což je asi největší výdaj, účinnost testuje. Jestliže bude reklama na floru úspěšná, tak to není s vnímavostí českého publika tak špatné. Protože na co tato reklama míří? Na vnímání ladnosti pohybu, volnosti člověka v přírodě, na přírodu kolem něj ...asociace se zdravím a pak už jen krůček a jsme v másle. To není špatná myšlenka. ("Floru" jsem viděl jen jednou, třeba mi něco podstatného uniklo.)
Byl bych jen rád, kdyby se ukázalo, že lidé nejsou vůči podobným podnětům neteční...
Jo a také mě napadá určitá souvislost. Jeden z flmů - komedie s M. Gibsonem- se zabývá reklamou. Jak se film jmenoval nevím, ale jistě jej znáte. Gibson tam má roli manažera, který má schopnost vnímat, co si ženy myslí (tak nějak se, myslím, film i jmenoval!). No, a v jedné scéně se jedná o novou reklamu sportovní firmy - scéna veeeeeelmi podobná flóře - proběhne běžkyně, k tomu krátký komentář něco jako "jen vy a *název firmy*". Jestli si nějaký reklamní tvůrce vydělal návrhem této reklamy velké peníze, není to tak úplně z jeho hlavy. Jen zalovte v paměti. Jako běžci jste jistě i vy tuto scénu zaregistrovali. A kdoví, třeba to nebyla pouze filmová scéna, ale ve filmu byla použita reálná reklama. Pak už by se mohl původní autor docela dobře dožadovat satisfakce. Anebo flora slevy z vyplaceného honoráře. (Herdek a já bych potřeboval zaplatit nové běžecké botky :-) )
Jarda koloběžka psal:
- scéna veeeeeelmi podobná flóře - proběhne běžkyně, k tomu krátký komentář něco jako "jen vy a *název firmy*". ... )
Vybavuji si obě a nevidím v tom kopírování. Ta filmová na boty má asociovat dokonalost, ta máslová zdraví.
To by musely všechny reklamy se sympatickou domácí hospodyňkou, kterých je v televizi vidět určitě více než běžců, čelit podobnému nařčení z kradení motivu.
Jardo,ty práskači.To tě ve floře nebudou mít rádi.Teď budeš doživotně odsouzen k pojídání tatarky.
Ale je to pravda,taky mě ihned napadlo,že jsem něco podobného už viděl.
ten film se u nás promítal pod názvem "Po čem ženy touží", a běžet samotnou ženskou jsem viděl i v nějaké reklamě na botky adidas;-)
Jinak k tomu měření před uvedením reklamy: jde o docela ošemetnou záležitost, protože na kontrolovaném vzorku populace můžeš hodnotit jenom dojmy, které reklama zanechala, ale klíčový je teprve právě prodej výrobku/služby. Nemyslím si ale, že by toto měření bylo klíčovým nákladem na reklamu. Při sazbách za 30-ti sekundové spoty v hlavním vysílacím čase vedou právě tyto platby a to o několik tříd i před pořízením reklamy s p. Čtvrtníčkem
Vzpomínám na slova mé babičky, která se hrozila jak do sebe ládujeme Ramy, Perly a podobná "svinstva" dobrovolně, když oni za 2. sv. války museli margarín jíst, protože nic jiného nebylo. Mléko a pod. se odevzdávalo a tak zůstal jenom ten margarín. Dneska by si to na chleba nenamazala a docela ji chápu.
Ještě z tím vyhodnocováním reklamy. Jasně že se to dá dělat různě. A většina firem si úspěšnost neměří a pouze posuzuje na základě prodejů. Ale do toho ovšem vstupují další vlivy, které je potřeba oddělit (podpůrná kampaň v tisku a jiných media typech, soutěže, počasí, letáky, akce na místě prodeje a jiné). Taky hodně (možná nejvíce) záleží na provedení reklamy, její nápaditosti. U nás "frčí" vtipné reklamy (Čtvrtníček, Centrum-Bobík, Staropramen - výcvikový
tábor), ale pokud zadavatel v rámci optimalizace používá jednu reklamu v celé Evropě pouze s lokálním namluvením, tak to pro nás čechy může být docela nuda (klasické reklamy na prášky typicky dělané pro německy mluvící země).
Nicméně data o prodejích má zadavatel vždy a bez dodatečných nákladů. Ty bohatší firmy si neměří jen efektivitu před v průběhu a po kampani, aby viděli co se přesně děje, ale nechávájí si i testovat několik variant spotů než je vůbec masově nasadí (pretesty), aby věděli co nakonec nasadí. A je pravda že nějakých 300 tis za výzkum se rovná ceně 1 spotu v hlavním čase.
Tečko psal:
Co že to ten Jarda na koloběžce tak rád papáááá ? Nevíte náhodou někdo ?
![]()
![]()
Už toho nech, nebo si na tebe počkám a udělám ti tečku na zadečku, ty Tečko jedna rejpavá.
![]()
keramik psal:
Jardo,ty práskači.To tě ve floře nebudou mít rádi.Teď budeš doživotně odsouzen k pojídání tatarky.
Ale je to pravda,taky mě ihned napadlo,že jsem něco podobného už viděl.
NAopak. Flora by mohla chtít slevu od autora reklamy.
pro Ječmínka:
Špatně sis to po mě přečetl. Největší náklad je odvysílání, jsem psal.
Ale dost už k tomu všemu. Jestli je totiž ve Floře je někdo, kdo zabrousí sem k nám, musí být doslova nadšen, jak se o nich mluví :-) .
k povodnej teme: moj brat mi hovori: Ved ty si v reklame! (istu dobu som ho predbiehal, isiel som prvy lesom - tak asi preto
k maslu: ja zboznujem ked vytiahnem klasicke maslo z ladnicky a take stuhnute si "odkrajujem" a ukladam ako "tehly" na rohliky.
potom nech sa aj roztopi, vzlietne, zmeni na cokoladu, ale hlavne nech sa zje.
ked vydim tie "lahko roztieratelne produkty" - velmi "lahko" mi je z toho zle (uz len z pohladu).
ako strasne plytvanie energiou mi pride ked niekto vstane, vybere maslo z ladnicky a pol hodinu caka kym si ho natre na chleba.
na to sa jednoducho neda pozerat. ved predsa maslo do mixeru a je to rychlejsie. som zvedavy ci niekto vytiahne magnum z ladnicky
a caka pol hodinu aby sa mu lahsie servirovalo.
Tu reklamu vo filme "Po com zeny tuzia" si velmi dobre pamatam. Je to kasicky priklad takzvanej "skrytej" reklamy v ramci filmov. Pisal som skrytej v uvodzovkach, lebo skryta vonkoncom nebola a ani sa o to nesnazila. V case, ked som studoval v USA MBA (so specializaciou na marketing-reklamu) to bol klasicky ucebnicovy priklad. Jeden zo sponzorov filmu bola prave firma NIKE a tuto reklamu pouzivala v Statoch, v Mexiku a v Japonsku v TV este asi rok. A velmi uspesne. Bolo to na zaciatku ich kampane zameranej vylucne na zeny a mala vzbudit pozitivne citenie k znacke v spojeni s kladnym pocitom pri cinnosti, ktora sa tyka iba vlastnej osoby (inymi slovami- je OK, ked aspon chvilu do dna robis nieco cisto pre seba a nemusis mat vycitky svedomia preto). Zahrala na strunu individualistickemu ponimaniu spolocnosti- vlastne to, o co sa NIKE snazi uz 2 desiatky rokov (naproti tomu- kuknite sa na ADIDAS a leitmotiv teamoveho ducha)...
Spat k FLORE- je to dobra reklama, velmi sugestivna, ale malo sa tam vyskytuje samotny produkt- iba na konci reklamy. Z pohladu vyrobcu to nie je najlepsie, lebo beznemu divakovi (nie bezcovi) bude trvat aspon 3-4 pozretia, aby si zapamatal, na aky produkt ta reklama vlastne je.
No a na koniec- vonkoncom tu nejde o porusovanie autorskych prav, ci o nekalu sutaz (v spojeni NIKE a FLORA), to zas viem, ako clovek, ktory pracuje v tomto odbore.
Editoval Mato (2007-02-06 08:28:36)
Taky si myslím, že je to reklama docela hezká (BTW: rád se na reklamy dívám, poprvé, s očekáváním čím mne překvapí), jenom jak říká Mato: chybí jí větší zdůraznění produktu. Slovně i vizuálně.
Vzhledem k bohaté diskusi mám skoro pocit, že mi něco uniklo, když jsem to neviděl . :-)))
Jarda koloběžka psal:
Už toho nech, nebo si na tebe počkám a udělám ti tečku na zadečku, ty Tečko jedna rejpavá.
Dobrá, dám si pozor. Pro jistotu jsem si označil pohlaví.![]()
:lol.
Nemůžu si pomoct. Dyž si možu répnout ... ![]()
2 Frajer: Já to taky ještě neviděl, ale dovedu si to představit...
Jedna reklama s běžcem, i když tam toho moc nenaběhá http://youtube.com/watch?v=JJWv4YJNEkw