Cvičeních je celá řada, nejlepší je kombinovat a prokládat - necím co již umíš a přímo nesouvisí s dýcháním. Jak psal kolega možnost je simulovat dýchání na suchu (po nádechu na krátko zadrž dech ... - potom to samé ale vodě stůj u toho na dně - cvičení ve vodě jsou složitejší - nejedná se o plavání ale o pravidelnou změnu ploh --- tak to asi fakt až na kempu - odstranit toto ale neni zadné drama
žula psal:
Ale strach z výdechu všeho vzduchu já mám naprosto vědomý. Bohužel. Vím, že je lepší zbavit se ho všeho před dalším nádechem, že mě to omezuje, ale jak se zbavit tohoto nešvaru nevím. Vůbec dá se to zlomit?
Jinak jsem se (k vám?) přihlásil na kurs, tak uvidíme zda je možné s palveckým tragédem ještě něco na stará kolena udělat.
Tak čím víc chodím plavat a snažím se oproti dřívějšku o lepší polohu těla, dokonalejší záběr, nechání záběrové ruky po delší dobu nataženou , práci nohou (a všechno co jsem viděl u sebe špatně na kempu), tím méně toho uplavu kvůli zadýchání :-((. Prostě neudýchám ani 50m v kuse. (Kde jsou ty doby, kdy jsem s mizernou polohou, hlavou nahoře uplaval alespoň 2 km v kuse)
A teď prosba o radu. Mám za
A, posilovat ruce a vůbec celou horní část těla, aby mě záběr tak nevysiloval?
B, plavat intervalově úseky aby si tělo na to zvyklo?
C, běhat krátké úseky sprintem? (místo vytrvalosti jako doposud)?
Odutopení na volné vodě v rámci nějakého triatlonu už mě může zachránit pouze neopren nebo chirurgické přišití plovacích blán mezi prsty na rukou i nohou :-(
A ne, B ano muze pomoci, C nema vliv (temer). Predevsim ale plav alespon 30% celkove objemu treninkove jednotky plavecka cviceni, jdes evidentne nejak proti vode a proto jsi z toho KO. Zkus take obcas(rozpl+vypl) nemyslet na to, jak si myslis ze to je spravne a jen tak si plav.
zařaď i plavání s pomůckami. Kraulové nohy se střídavým přidáváním tempa na obě strany i s nádechy (někde to tady popisuji). Zajdi občas na plavání s někým, kdo je Tě schopen odsledovat. Jestli se i po kempu potýkáš s takovými obtížemi, pravděpodobně bude samoucká cesta příliš pomalá a neefektivní.
ironman psal:
..., C nema vliv (temer). Predevsim ale plav alespon 30% celkove objemu treninkove jednotky plavecka cviceni, jdes evidentne nejak proti vode a proto jsi z toho KO. Zkus take obcas(rozpl+vypl) nemyslet na to, jak si myslis ze to je spravne a jen tak si plav.
ty sprinty jsem myslel proto, že jsem během zimy úplně přšel o fyzičku, neb kopec (300 m dlouhý s cca 40 m převýšení), který jsem dával loni v rámci tréningu 5-7 za sebou, mi letos dělá pořádný problém už při singl výběhu (i pomalém)
Snažím se plavat jen cvičení, ale problém je teď v horku, kdy tady bazény praskají ve švech a jediné místo kde se s nikým nekopu je v kondiční dráze :-( A tam to utrpení vynikne v "plné nahotě". Už právě sleduji počasí, abych si šel zaplavat když je hnusně, plýskanice, déšť, krupobití...
Každopádně díky, přestanu se zaměřovat na "vytrvalost" a půjdu je do dýchání a technických cičení
to zula: jj, to je tva sance, trenink vytrvalosti si nech na sirou vodu a nejlip v gume. Jinak idealni je chodit plavat hned po otevreni, ja takhle chodim v Praze treba do AXY.
Dnes jsem poprvé zkoušel při kraulu nádech na každé třetí tempo. Nalevo je to sice dost bída, prostě 50m bazén je najednou strašně dlouhý. Přesto všechno mám pocitově lepší polohu těla a až na nedostatek vzduchu je plavání rychlejší.
Má smysl pro hobíka trenovat dýchání na tři, tak aby udejchal např. 2-3 km? Není to při dlouhém triatlonu rychlejší, ale namáhavější?
to je legrační, že uběhlo 3/4 roku od mého zoufalství a teď můžu i radit :-). Snad možná proto, že jsem (byl) plavecký zoufalec
Má to cenu, jednak se tím zlepšuje technika, když si hlídáš obě strany, pak kvůli orientaci na volné vodě abys neplaval cikcak a pak že můžou být venku vlny a pokud fouká ze strany nádechu, tak si to vypiješ
Jinak při dlouhém IM se dýchá přes dvě (doufám že interpretuji správně) abys šetřil dech na kolo a běh, jen prohazuješ po nějaké době strany
žula: takže plaveš v bazéně vetšinu nebo dlouhé úseky na "tři"?
Při nádechu jen napravo mám tendenci se stáčet doprava. Nebýt v bazéně lajny tak zabloudím.
Při IM plavou na "dvě" i rychlejší plavci (např. do 70 minut)?
koyama: bolest za krkem je snad jediná, kterou při plavání neznám. ![]()
milan psal:
koyama: bolest za krkem je snad jediná, kterou při plavání neznám.
Šťastnej to člověk.
Já na bolesti za krkem při dlouhém plavání trpím. Ovšem vyvažuji je na druhé straně těla křečemi do chodidel.
Ja teda nejsem IM plavec, (ale rad bych v Otrokovicich pod tech 70 plaval
) a pokud to situace nevyzaduje, napr. nedostanu vlnu do nadechu, nebo me nekdo nestahne pod vodu, tak dycham na 3 vzdycky (rozumej pri treninku) pri tech minimech zavodu co sem jel, tak zezacatku klidne na dve, nez se to kolem me uklidni a pak sem si plaval zas na 3 jak sem zvyklej. Myslim ze hlavne pri delsich tratich je to uleva pro krk nemit ho vykroucenej na jednu stranu. Jinak s tim bloudenim nejsi Milane sam, ja jako bazenovy plavec sem bez car na dne taky ztracenej ![]()
já dýchám v bazénu na třetí pořád, protože jsem si na to už zvykl (a neměnil bych už). Ale pokud cítím, že mi dochází dech, klidně zařadím 2-3 nádechy na druhý záběr abych se nedostal do kyslíkového dluhu (což by mě zastavilo později a na delší dobu)
Ohledně IM do 70 min nemohu sloužit (byť lipno díky větru jsem měl za 60 min, přičemž jsem vylézal mezi posledními :-D), ale myslím obecně že jde o to plavat s co nejmeenším úsilí, takže asi někdo na druhý, někdo natřetí ...
Mně vadí dýchání jen na jednu stranu ani ne tak kvůli krku, ale dřív se mi pak unaví ruka.
žula: to jsem potřeboval vědět
, díky. I "zoufalý plavec" středního věku (promiň) se může přeškolit. Příklady táhnou...
Na Lipně byl start jinde než cíl a ještě zkrácená trať?
Rád by som tvrdil, že dýcham stále na obe strany pravidelne na každý tretí záber, možno ešte tak pri Ironmanovi na voľnej vode, ale v bazéne aj pri dlhých úsekoch musím zaradiť vždy po obrátke aspoň 2 nádychy na tú moju obľúbenejšiu - pravú stranu - potom to už ide na obe strany. Inak dnes chcem ísť urobiť pokus - zaplávať v gume 3800m v bazéne - tak uvidím, čo to urobí a dúfam, že sa neuvarím. Večer dám vedieť.
Ironjozef: je to (dva nádechy na pravou stranu) z důvodu intenzity dýchání při úsecích, nebo tím, že plaveš bez gumy?
to Milan
to je pri dlhom plávaní a je to z dôvodu, že po obrátke (kotúľovej), lapám po dychu, preto to musím rozdýchať, predsa len to otáčanie človeka vyvedie z miery. To s tou gumou som si na dnes naplánoval preto, lebo dnes nemám v pláne plávať intenzitu, iba voľne a súvisle, a pretože ma bolia kolená, môžem iba kraula - tak prečo to neskúsiť. Aspoň zistím, koľko pomáha guma v porovnaní s plavkami. Ahoj.
ironjozef: mělo mě to napadnout, ale my mastodonti se stačíme na obrátce i rozhlížet.
Plavu vždy na tři a občas mám pocit, že plavu tak pomalu, že bych mohl plavat klidně na šest
Jak jsem tak koukal, tak mi připadá, že když pomalejší plavec musí plavat na dvě, tak to je nejčastěji tím, že málo vydechuje ( a on pak ten kyslík chybí). Ale důvody můžou být samozřejmě různé.
Tak ja to tady trochu rozredim. Plavu vzdy na dve, tak jako vetsina ze spicky
. Vcelku jsem si to nastudoval ze zaznamu z ruznych IM. Kdybych plaval na tri, poplavu pomaleji, pokud fakt makam, tak je potreba na dve. Obecne me pres 3 moc neba, ani kdys se vyplavavam.
vl001:
nevím zda to souvisí s rychlostí plavání, nebo spíš s frekvencí záběrů. Nádech na levou stranu jsem zkoušel dnes vůbec poprvé a evidentně nemám záběr pravou rukou tak dlouhý a tím i čas pro nádech. Pravděpodobně je i výdech pod vodou nedostatečný. Budu cvičit, díky.
Tak som sa vrátil z tréningu a tu je výsledok :
Nahodil som na seba HELIX-a a vzbudil som všeobecný rozruch na verejnom plávaní. V dráhe som plával spolu asi s ďaľšími 5-6 slimákmi - všetci plávali prsia, tak som mal čo robiť aby som sa im stihol vyhýbať - čo bolo takmer neustále. Pôvodne som myslel, že dám v gume celých 3800, ale to ma prešlo už po 1. km - horko-ťažko som nakoniec uplával 1900m - teda polovičku, ale to som si myslel, že sa uvarím - voda 28 stupňov naozaj nie je na neoprén.
Takže : 1900m v neopréne bolo za 26:06
medzičasy :
500m - 6min42sec - t.j. 100m za 1min 20sec
1000m - 6min 49sec - celk. 13min 31sec - t.j. 100m za 1min 21sec 80stotín
1500m - 6min 59sec - celk. 20min 30sec - t.j. 100m za 1min 23sec 80stotín
1900m - 5min 36sec - celk. 26min 06sec - t.j. 100m za 1min 24sec
druhých 1900m som už išiel bez neoprénu a bolo to vidieť aj na čase - za 30:49 - tj. 100m za 1:37 - ale to som už trochu vypustil.
Takže guma je dobrá vec, v mojom prípade to na 3800 môže robiť tak 7-8min - čo už je celkom hodne.
Inak dýchať som sa snažil na obe strany - striedavo - ale dosť často som to musel predýchnuť častejšie - hlavne po tých otočkách.
Dycham na dva zabery a ac mi rikal Jarda Hyzl, ze mam zkouset plavat na tri, tak to neudycham a kdyz se snazim to udychat, tak zas musim plavat pomalejc. Navic mi pripadalo, ze na tu jednu stranu se vytacim nejako divne, ale z venku to pry vypada normalne.
Jelikoz mi dychani rozhazuje polohu tela a tim i techniku, tak dycham na 3, i kdyz to byl ze zacatku boj o kyslik. S tim uz tedka nemam problem. O ruzne rychlosti plavani v mem pripade nemuze byt rec, protoze plavu porad stejne pomalu.
Jinak kdyby to slo, nejradeji bych plaval na 4, ale to uz mam po 50m trochu kyslikovy dluh, ale pocitove se mi plave vyborne.
Moje řeč. Nejlepší pocity z techniky mám při hypoxickém plavání při dýchání na 4 nebo na 5. Na víc už je to stresující. :-)
Taky technicky nejlíp plavu, když se co nejmíň nadechuju. Zkoušel jsem i na 6, ale to už byla spíš dynamická apnea.
Na 3 mi to ovšem moc nejde (nějak se prostě neumím nadechnout do prava), takže plavu na 2.
pro zájemce zda dýchat na obě strany nebo ne je hezké povídání na http://www.swimsmooth.com/freearticles.htm#BREATHING pod sekcí Bilateral Breathing, How & Why to Develop it:
nebo http://www.d3multisport.com/articles/bilateral.html
pokud vás baví dýchat málo, vyzkoušejte pěkný trénink na dechová cvičení: 1x25 dýchání každé 3. dalších 25 každé 5., dalších 25 každé 7. a posledních každé 9, což už je docela náročné. Možno zařadit několikrát po sobě. Začal jsem teď zařazovat do rozplavání a jsem opravdu dobře rozdýchaný.
Občas to zařazuji a je to bezva. Hlavně v padesátimetrovém bazénu. (-: Vždycky si říkám, že když poplavu pomalu, tak ušetřím kyslík. Ale když poplavu rychle, tak se budu moci dříve nadechnout. (-:
->Advid: A já myslel, že po těch kilometrech už ti narostly žábry a plavat bez nádechu nad vodou ti nečiní sebemenších potíží. ![]()
Koyama: Bohužel zatím ani žábry, ani svaly. :-)
Lepší téma jsem nenašel, tak to dávám sem. Poslední dobou se mi pravidelně stává, že mám po plavání skříplý nerv nebo co tam je v kříži. Většinou je to už ráno v pořádku. Není to na umření, ale dřív se mi to nestávalo. Je to podle mě z toho, jak se prudce vytočím a nadechnu na stranu (někdy). Samozřejmě, že se rozplavávám a před hlavní částí tréninku protahuju.
je to naprosto klasická kraulová záležitost. Jako prevence/kompenzace může posloužit protahování zadní strany stehen a bederních svalů. Jestli se problém pravidelně opakuje, máš nejspíš blok na páteři a nebylo by od věci navštívit šikovného terapeuta nebo ještě lépe neurologa.
Můžu potvrdit, že plavání na bloky na páteři výrazně upozorňuje, často tím, že je uvolňuje. Já mám problémy spíše s hrudní částí páteře, takže potíže nejsou tak výrazné. Nemůžu doporučit nic jiného, než se věnovat cvičení zad. Neříkal jsi, Advide, že cvičíš powerjógu? To by mělo normálně stačit...
Spise bych to videl na ochable brisni svalstvo, coz zpusobuje jeste vice zvetsenou bederni lordozu. Nebo to muze byt jednostranne zkraceny ctyrhranny sval zadovy.
cili zaradime vice znaku, abys to kompenzoval, pisu si ![]()
vl001: Tu cvičím, když mě bolí záda ze sezení a to už nebylo ani nepamatuju. Ale trocha PY nemůže nikdy uškodit.
ironman: Piš si. ![]()
forest: To je který? Znám sval bedrokyčlostehenní, ale čtyřhranný zádový ne. Není to ten, co nahoře končí trapézy?
Musculus quadratus lumbori
jednoduchy test na zkraceni je cisty ukol s jednou rukou vzpazenou pri kleku "na patach mimo paty":
foceno v rychlosti (jsem ted dost zkraceny po maratonu), jen pro nazornost
Na jednu stranu by v tvem pripade mel jit uklon bez problemu, na druhou stranu bys mel mit problem zaujmout vychozi pozici.
forest: Díky za foto. Trochu to táhne, ale zvládnu to na obě strany.