reklama
behej.com behy.cz

běh, běžecké boty a maraton - fórum behej.com a behy.cz

Nejsi přihlášen

#1 2007-02-03 11:25:44

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen
Místo: Doudleby nad Orlicí
Celkem: 4289 km

Co vaříte?

Napadlo mě, že by nebylo špatné podělit se občas s ostatními o nějaký ten receptík na oblíbený pokrm, ať zdravý, vhodný pro sportovce, či méně zdravý, ale o to snad chutnější. Mohli by to být jak generacemi osvědčené rodinné recepty, tak i osvěčené recepty převzaté z různých kuchařek.

#2 2007-02-03 16:49:26

Luckyboy Pohlaví - muž
Člen
Místo: Zdar nad Sazavou, Brno
Celkem: 2784 km
Web

Re: Co vaříte?

no presny recept tu na nic asi neposkytnu smile spis takove doporuceni, protoze se mi malokdy stane ze uvarim stejnou vec stejnym zpusobem.

zaklad meho jidelnicku tvori ryze (neloupana nebo pololoupana, po tom co sem ji zkusil tak na loupanou uz nemam skoro chut), testoviny, min brambory, kuskus a lusteniny.

ryzi delam vetsinou jako "salat" smile, cili ji uvarim kopu a do toho nacpu co je zrovna po ruce - kukurice, syr, soja, tunak, zelenina

testoviny obvykle s omackou - bud rajcatovou - rovnou s rajcat v lete a nebo z protlaku kdyz je nejhur tak z kecupu, a do toho spoustu cibule a papriky a klasicky bazalku, trochu oregana; nebo kari; obcas chilli

brambory hlavne jako prilohu, i kdyz zapecene nejsou spatne s cimkoliv, stejne jako testoviny.

kuskus delam bud jenom se zeleninovou smesi a nebo udelam masovou smes s omackou a k tomu kuskus se zeleninou.

tak treba jsem nekoho inspiroval k pokusniceni.

#3 2007-02-03 18:14:17

Oslík Pohlaví - muž
Člen
Místo: Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Minulý měsíc: 267 km
Celkem: 6044 km
Pohár Behej.com: 160.4 bodu

Nevím, jestli oblíbený, ale určitě nejčastěji vařený jsou u mě špagety. Pokaždý si na ně koupím jinou směs, někdy je soplním klobásou (taky vždycky jinou)... A pak je taky dobrý sójový maso, když ho někdo umí udělat... To se budu muset naučit smile

Už tam budem? smile

#4 2007-02-08 11:38:31

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

Oslík psal:

Nevím, jestli oblíbený, ale určitě nejčastěji vařený jsou u mě špagety. Pokaždý si na ně koupím jinou směs, někdy je soplním klobásou (taky vždycky jinou)... A pak je taky dobrý sójový maso, když ho někdo umí udělat... To se budu muset naučit smile

Sójové maso se prodává ve formě kuliček, nebo nugátů. Ty se chvilku nechají povařit v osolené vodě, poté se z nich přebytečná voda vymačká a dál se to upravuje jako klasické maso. Dá se to obalovat a smažit jako řízky, dobrý je z toho i guláš. Já mám ze sójového masa nejraději takový pikantní salát. Čínské zelí se poseká na nudličky, přidá se cibule na kostičky, sklenička sterilované zeleniny (kunovjanka, aj.), nastrouhaná mrkev (syrová), a balíček vařeného sójového masa. Vše se promíchá. Nakonec se to ochutí vorčestrem a kečupem. Není to můj vynález, ale je uveden na obalu jednoho druhu sójového masa pod názvem salát Orient.

#5 2007-02-08 11:51:36

milan Pohlaví - muž
Člen
Místo: Brno
Celkem: 6400 km

Vařené koleno,tlačenka,kuřecí křídla.

#6 2007-02-08 11:53:02

pug Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha

Rýže, těstoviny, mungo, cizrna, čočka, sojové boby, čaj, kuskus, krávu, prase, rybu, tvaroh ve velkym, RAJČATA!, zelí, ovesné vločky, cornflakes. Drůbež převážně jen z otcovského dvora, protože naposled viděné zjištěné hladiny estrogenů a antibiotik v drůbežím "superhypermase" mne jen utvrdily vtom, že nechci svá vlastní prsa. S kupovanou drůbeží tedy nakládám opatrně. Nelibé mručení endokrinologů směrem ke kuřecímu a množící se případy zbytnění prsní žlázy u dospívajících chlapců mne v tom jen utvrzují.

#7 2007-02-08 11:54:14

Maty Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 1599 km

Já jsem v poslední době hodně ulítlej na ovesný vločky (hlavně snídaně a svačina). Dělám si z nich takový jednoduchý müsli. Opražím je na troše oleje se slunečnicovými semínky a cukrem (ten musí trochu zkaramelizovat). Nakonec k tomu přidám kokos. Je to moc dobrý a jednoduchý. Nebo miluju tuňákovou pomazánku - prostě plechovka tuňáka v oleji, krabička nějakýho dobrýho mazlavýho sýra, trocha másla, cibule - všechno se to hodí do robota - no a potom už se to může různě dochucovat. Nebo takový klasický  vekový chlebíčky namazaný máslem (tady doporučuju perlu atd.) navrch pěkně rajčátka a balkánský sýr - to je mňmka. No jsou to takový jednoduchý recepty, ale udělal jsem si před obědem chutě.

Anima sana in corpore sano

#8 2007-02-08 12:04:21

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

milan psal:

Vařené koleno,tlačenka,kuřecí křídla.

No, já jsem také masorád a výše zmiňované a i jiné druhy masa mám na talíři rozhodně častěji než tu sóju, to já jen že o ní Oslík začal. Nicméně na občasné spestření jídelníčku je docela dobrá.

#9 2007-02-08 12:20:34

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

Maty psal:

Já jsem v poslední době hodně ulítlej na ovesný vločky (hlavně snídaně a svačina). Dělám si z nich takový jednoduchý müsli. Opražím je na troše oleje se slunečnicovými semínky a cukrem (ten musí trochu zkaramelizovat). Nakonec k tomu přidám kokos. Je to moc dobrý a jednoduchý. Nebo miluju tuňákovou pomazánku - prostě plechovka tuňáka v oleji, krabička nějakýho dobrýho mazlavýho sýra, trocha másla, cibule - všechno se to hodí do robota - no a potom už se to může různě dochucovat. Nebo takový klasický  vekový chlebíčky namazaný máslem (tady doporučuju perlu atd.) navrch pěkně rajčátka a balkánský sýr - to je mňmka. No jsou to takový jednoduchý recepty, ale udělal jsem si před obědem chutě.

Nějak se to tady před tím obědem rozjelo.big_smile Já snídám většinou také ovesné vločky. Namáčím si je večer do mléka a přidávám do toho sušené švestky, rozinky, ořechy, křížaly, nebo meruňky. Ráno to opatrně přihřeji na plotně tak, aby to pěkně zhoustlo. Nakonec přidám lžíci medu a jogurt. Chutná mi také variace bez jogurtu a mléka, kdy se ovoce, ať sušené či čerstvé, klidně i několik druhů povaří v troše vody. Pak se přidají horkou vodou spařené vločky a chvilku se to povaří. Možno ochutit medem, skořicovým cukrem, atd.

#10 2007-02-08 12:56:51

Devce Pohlaví - žena
Člen
Místo: Ústí nad Orlicí
Celkem: 1601 km
Web

Hovezi gulas, krupica, peceny kure a belese...
Beleše jsou placky z kynutyho testa opeceny primo na plotynce a potreny sadlem, nato povidla a posypany makem s cukrem a pokapany maslem:)

Všechno jde, když se chce....

#11 2007-02-08 13:04:13

Michal M. Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha a Orlík
Minulý měsíc: 252 km
Celkem: 4561 km
Pohár Behej.com: 77.1 bodu

Těstoviny s kečupem....nejvděčnější jídlo a příprava je jednoduchá. A pak taky hodně čokolády, tu nijak nepřipravuju, tu prostě hltám. smile

BĚHEJ.COMůžeš !

#12 2007-02-08 13:54:40

Jarda koloběžka Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 2965 km

Homer psal:

Těstoviny s kečupem....nejvděčnější jídlo a příprava je jednoduchá. A pak taky hodně čokolády, tu nijak nepřipravuju, tu prostě hltám. smile

Souhlas. Hned po čaji jsou těstoviny, z  toho mála co sám vařím, to nejčastější. A žádné složité omáčky. Nejlepší těstoviny se povedou, když se uvaří dopředu do zásoby. Z lednice jsou sušší, než čerstvé a dají se pak lépe ohřát - opražit na pánvi s trochou oleje. Nakonec posypat chili, pálivou paprikou. Na stole dochutit kečupem a tekutým chili podle potřeby.
Také nepohrnu krupicovou kaší. Tu ale nevařím, kupuje se už instantní, takže už se jedná spíš jen o ohřívání. Mražená zelenina - také oblíbená dobrota - s chili omáčkou a kečupem. Ta se také jen ohřeje v mikrovlnce.
O spoustu dalších dobrot se stará moje žena, umí to výtečně.

#13 2007-02-08 18:37:09

Maty Pohlaví - muž
Člen
Celkem: 1599 km

Tak když jste na ty jednoduchý omáčky na těstoviny, tak zkuste tohle: v krámu se prodává masová konzerva FAVORIT - je to nějaká ostřejší směs všelijakého masa a zeleniny (složení si raději nečtu). Je to výborný základ pro jednoduchou omáčku na  těstoviny - prostě tu konzervu v hrnci trochu prohřejete a rozhňahňáte a potom přidáte hodně kečupu - podle toho jaký má kdo rád. Výsledek je super. Zkuste nebudete litovat.

Anima sana in corpore sano

#14 2007-02-08 20:34:21

Luckyboy Pohlaví - muž
Člen
Místo: Zdar nad Sazavou, Brno
Celkem: 2784 km
Web

Maty psal:

v krámu se prodává masová konzerva FAVORIT

no nevim kazit testoviny takovym fujtajblem smile, to uz je lepsi nakrajet spoustu cibule, rajcat a papriky a udelat kecupovou omacku na testoviny z toho nez z "masa" neidentifikovatelneho puvodu. ale kazdemu podle chuti

#15 2007-02-09 12:06:53

pecjan Pohlaví - žena
Člen
Místo: ČB

pug psal:

Drůbež převážně jen z otcovského dvora, protože naposled viděné zjištěné hladiny estrogenů a antibiotik v drůbežím "superhypermase" mne jen utvrdily vtom, že nechci svá vlastní prsa. S kupovanou drůbeží tedy nakládám opatrně.

To bych asi měla zvýšit spotřebu kuřecího...:-D

#16 2007-02-11 17:05:28

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

Pro všechny zájemce o vaření : http://www.apetitonline.cz/
http://www.vareni.cz/
Najdete tu nepřeberné množství receptů, národních kuchyní, vyhledávání receptů podle ingrediencí, apod.

#17 2007-02-11 21:49:10

Pavlína Pohlaví - žena
Člen
Místo: Stará Huť
Celkem: 4847 km

Sláva! Konečně se na tomto fóru vyskytla kulinářská duše. Apetit je skvělý a nutno říci, že velká většina uvedených receptů, které jsem vyzkoušela, jsou potěšením pro chuťové pohárky.

Můj příspěvek pro milovníky špaget:

Suroviny:
Špagety, nejlépe "supertenký" model capellini (prodává např. Hypernova od značky CHICI)
Česnek
Kousek feferonky, chili paprička, v nejhorším práškové chili
Olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu
Parmezán (používám český sýr Gran Moravia) - nelze nahradit jiným typem sýra

Špagety uvaříme al dente "na zoubek"
Česnek nakrájejte na plátky, osmahněte do růžova v oleji a vyndejte. Do horkého oleje přidejte papričku a chvilku prohřejte. Pokud máte rádi, můžete přidat i piniové oříšky nebo sušená rajčata nebo černé olivy bez pecek nebo sušené bylinky (tymián, bazalku). Pozor ať to nepřípálíte, je to pak hořké. Olejem rozhodně nemusíte šetřit. Má ho být tolik, aby obalil špagety a na to se pak nalepí strouhaný parmezán.
Špagety polijte teplým olejem s papričkou, posypte hromadou strouhaného sýra a o něco menší hromadou česnekových chipsů. Navrch doporučuji pár lístků čerstvé bazalky.

Dobrou chuť. tongue

PS: Expresní příprava! Napište jak vám to chutnalo.

Editoval Pavlína (2007-02-11 21:55:28)

#18 2007-02-16 19:54:04

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

Pavlína psal:

Sláva! Konečně se na tomto fóru vyskytla kulinářská duše. Apetit je skvělý a nutno říci, že velká většina uvedených receptů, které jsem vyzkoušela, jsou potěšením pro chuťové pohárky.

Můj příspěvek pro milovníky špaget:

Suroviny:
Špagety, nejlépe "supertenký" model capellini (prodává např. Hypernova od značky CHICI)
Česnek
Kousek feferonky, chili paprička, v nejhorším práškové chili
Olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu
Parmezán (používám český sýr Gran Moravia) - nelze nahradit jiným typem sýra

Špagety uvaříme al dente "na zoubek"
Česnek nakrájejte na plátky, osmahněte do růžova v oleji a vyndejte. Do horkého oleje přidejte papričku a chvilku prohřejte. Pokud máte rádi, můžete přidat i piniové oříšky nebo sušená rajčata nebo černé olivy bez pecek nebo sušené bylinky (tymián, bazalku). Pozor ať to nepřípálíte, je to pak hořké. Olejem rozhodně nemusíte šetřit. Má ho být tolik, aby obalil špagety a na to se pak nalepí strouhaný parmezán.
Špagety polijte teplým olejem s papričkou, posypte hromadou strouhaného sýra a o něco menší hromadou česnekových chipsů. Navrch doporučuji pár lístků čerstvé bazalky.

Dobrou chuť. tongue

PS: Expresní příprava! Napište jak vám to chutnalo.

Teprve dnes jsem se dostal k tomu, abych recept vyzkoušel. Ale výsledek stál za to. Dal jsem si ten čas a navštívil Tesco za účelem nákupu pravého italského parmezánu, špaget CHICI a řeckého panenského olivového oleje. Bylo to vynikající a za 10 minut hotové. Manželce to také velice chutnalo, mám u ní bod a  recept hned zařadila mezi vyzkoušené a osvědčené, se kterými se do budoucna počítá.smile Za recept díky, a kdyby byl zase nějaký další, s radostí otestuji.

#19 2007-02-21 18:09:29

Pavlína Pohlaví - žena
Člen

Děkuju za poklonu. Už jsem si začínala myslet, že to nikdo neuvaří.

Recept na tento víkend: BOUBÍNSKÉ KUŘE

Marináda na maso:
Celý pepř, nové koření, bobkový list a jalovec rozemelte v mlýnku nebo roztlučte. Přidejte k tomu ocet a olej.

Maso (kuřecí nebo krůtí řízky) nasolte, protáhněte marinádou a nechte naložené v lednici (alespoň 24h)

Maso vyjměte z marinády, zprudka osmažte, pak přidejte zbytek marinády, podlévejte vodou nebo vývarem a duste do měkka. Pak přidejte zakysanou smetanu a dokončete omáčku (většinou je potřeba zahustit troškou mouky). Podle chuti přidejte sůl, ocet,...

Je to pikantní omáčka "na divoko".
Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky nebo vařené brambory.

Dobrou chuť! tongue

Editoval Pavlína (2007-02-21 18:14:58)

#20 2007-02-22 10:19:40

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

No, určitě to vyzkouším a dám vědět, jak to chutnalo. Čte se to moc pěkně.

#21 2007-02-28 15:17:24

Tečko Pohlaví - muž
Člen
Místo: Valašské Meziříčí

Pavlína psala:  Děkuju za poklonu. Už jsem si začínala myslet, že to nikdo neuvaří.

Nedalo mi to, vyzkoušel jsem tvůj recept na špagety a dal si záležet, aby tam bylo to co má. A musím říct, že byly úúúúúúžasnééééééé !!! Děcka se olizovala až za ušima. K tomu jsme si udělali Haši z kuřecích prsíček a nemělo to chybu.
Tímto bych Ti chtěl Pavli poděkovat za kulinářský požitek.

... kdo se vyhne klíči, vyhne se i míči ...

#22 2007-02-28 19:08:52

Pavlína Pohlaví - žena
Člen

Děkuju i Tobě, Tečko. Dělá mi radost, že vám všem chutná.
A protože fakt vaříte, recept tohoto týdne je sladká odměna. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá a úspěch zaručený.

Kuličky z bílé čokolády
- pánové, zkuste to, zaručuji vám úspěch!

Suroviny:
200 g bílé čokolády
120 ml vaječného koňaku (snad by šel nahradit i jiným  krémovým chuťově výrazným likérem, ale pozor na příliš řídké nápoje, těsto by neztuhlo)
50 g másla
120 g kokosové moučky (strouhaného kokosu, pokud možno jemně)
+ kokos na obalení (používám hrubý)

Ve vodní lázni nebo nad párou v kastrůlku rozehřejte čokoládu. Přidejte máslo, vaječný koňak a všechen kokos.
Hmotu nechte vychladit (já ji po vystydnutí dávám do lednice, kde krásně ztuhne. Nemáte-li čas, použijte na chvilku mrazák). Těsto můžete klidně nechat v lednici i delší dobu, nic se mu nestane.
Ze studené hmoty vyválejte v dlaních kuličky (namáčejte si ruce ve studené vodě, potom se vám nebude těsto lepit) a obalujte je v hrubém kokosu.

Za chvilku máte hotovo.

Dobrou chuť přeje Pavlína tongue

Editoval Pavlína (2007-02-28 19:23:42)

#23 2007-03-01 12:23:25

dees Pohlaví - žena
Člen
Místo: Praha
Tento měsíc: 6 km
Minulý měsíc: 9 km
Celkem: 3339 km

Pokud se tu najdou milovnici kalorickych bomb, tak to muzu urcite prispet.

Do remosky: vymazat sadlem, pak prijde vrstva osolenych opeprenych kurecich rizku, poklademe anglickou slaninou, vrstvou na kolecka nakrajenych varenych vajec a zakryjeme majolkou, peceme, dokud neni maso mekke (cca 40 min), pred dokoncenim posypeme struohanym eidamem a nechame ho rozpustit. S bramborama je to mooc dobry, ac kurecimu prilis neholduji, v tehle forme mi opravdu chutna.

Jinak jsem omackova, z masa skoro vyhradne veprove a hovezi, vnitrnosti ja taky rada, ale maso jim vetsinou jen 1 denne. K snidani cornflakes s mlekem v 90%. A zboznuju syry.

Příště poběžíme tu hodinovku rychleji, ať to máme dřív za sebou.

#24 2007-03-01 15:06:30

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

Pavlína psal:

Děkuju za poklonu. Už jsem si začínala myslet, že to nikdo neuvaří.

Recept na tento víkend: BOUBÍNSKÉ KUŘE

Marináda na maso:
Celý pepř, nové koření, bobkový list a jalovec rozemelte v mlýnku nebo roztlučte. Přidejte k tomu ocet a olej.

Maso (kuřecí nebo krůtí řízky) nasolte, protáhněte marinádou a nechte naložené v lednici (alespoň 24h)

Maso vyjměte z marinády, zprudka osmažte, pak přidejte zbytek marinády, podlévejte vodou nebo vývarem a duste do měkka. Pak přidejte zakysanou smetanu a dokončete omáčku (většinou je potřeba zahustit troškou mouky). Podle chuti přidejte sůl, ocet,...

Je to pikantní omáčka "na divoko".
Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky nebo vařené brambory.

Dobrou chuť! tongue

Tak jsem to také vyzkoušel a opět výborné. Kam vy na ty recepty lidi chodíte?smile

#25 2007-03-04 19:04:43

Pavlína Pohlaví - žena
Člen

Nechodíme, anóbrž rádi vaříme! A protože máme i přátele, kteří jsou přáteli dobrého jídla a pití, občas nějaký ten recept přiletí.
Já také ráda prostuduji kdejakou "pravěkou" kuchařku a hledám tam inspiraci. Recept na příští týden pošlu v pondělí. Chceš rajskou omáčku (s fintou po babičce) nebo francouzský cibulový koláč (podává se s hovězím vývarem)?
tongue

#26 2007-03-04 19:43:45

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

Pavlína psal:

Nechodíme, anóbrž rádi vaříme! A protože máme i přátele, kteří jsou přáteli dobrého jídla a pití, občas nějaký ten recept přiletí.
Já také ráda prostuduji kdejakou "pravěkou" kuchařku a hledám tam inspiraci. Recept na příští týden pošlu v pondělí. Chceš rajskou omáčku (s fintou po babičce) nebo francouzský cibulový koláč (podává se s hovězím vývarem)?
tongue

Pokud bych si mohl vybrat, tak ten francouzský cibulový koláč. A recept na rajskou příště.smile Předem díky.

#27 2007-03-06 08:46:46

Pavlína Pohlaví - žena
Člen

Vidím, že moje sladké kuličky nikoho nenadchly. Máte raději slané věci???

Slaný cibulový koláč

- tento koláč se podává jako hlavní jídlo, jí se teplý, doplněný silným čistým hovězím bujónem a orosenou sklenkou studeného bílého vína
Příprava tohoto koláče je velmi jednoduchá a nespatřuji v ní žádné kuchařské záludnosti.
Množství popsané v receptu je určeno na kulatou koláčovou formu (většinou mívají průměr cca 28 - 30 cm)

Těsto:
120 g rozměklého másla (prosím, nenahrazujte jinými tuky)
250 g hladké mouky
4 - 5 lžic studené vody
špetka soli

Náplň:
750 g cibule
0,125 - 0,150 litru šlehačky
1-2 kávové lžičky mouky
2 žloutky
máslo, sůl, pepř

V míse promícháme mouku s máslem, až se spojí do žmolků (jako když děláme žmolenku na koláč, já to dělám rukama). Pak přidáme osolenou vodu a propracujeme těsto. Když se přestane lepit na prsty, dáme ho odpočinout.
Mezitím si uděláme náplň. Na másle dozlatova osmažíme drobně pokrájenou cibulku, kterou zaprášíme moukou a zalijeme šlehačkou a necháme vychladit. Do vychladlé směsi vmícháme žloutky, pepř a sůl.
Odpočaté těsto vyválíme a vyložíme s ním máslem vymazanou formu. Musí být pokryté i boky formy. Dno hustě propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a pečeme asi 30 min. v dobře vyhřáté troubě.
Koláč je hotový, když povrch náplně zhnědne a jakoby zesklovatí.

Dobrou chuť tongue

#28 2007-03-09 15:06:32

Rosťa Ostravak Pohlaví - muž
Člen
Místo: Ostrava
Web

Moje oblíbené dietní jídlo : kvalitní těstoviny udělané tak akorát na skus. K tomu omáčka z čerstvých oloupaných rajčat (z konzervy to není ono - to je ideální na průjem), papriky, cibule, rajčat. protlaku, sůl, bazalka, red hot chili peppers a to je potom mňamka. Taky jsem zkusil dát do omáčky osmahnuté kuřecí nakrájené prsíčka a místo těstovin rýži. A to potom bylo very good pro mě. cool cool cool .

#29 2007-03-30 23:32:12

Kydy Pohlaví - muž
Člen
Místo: Manětín
Minulý měsíc: 135 km
Celkem: 2828 km

Výborný web s nepřeberným množstvím receptům je www.labuznik.com (je česky). Nevím proč, ale tenhle recept mě padlunl do oka:

http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=21404

čím to asi bude...:-)) Ale tahle metoda mi pomáhá hubnout...

Běhání je krásný... hlavně to pívo potom :-)

#30 2007-05-04 20:14:07

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

Pavlína psal:

Vidím, že moje sladké kuličky nikoho nenadchly. Máte raději slané věci???

Slaný cibulový koláč

- tento koláč se podává jako hlavní jídlo, jí se teplý, doplněný silným čistým hovězím bujónem a orosenou sklenkou studeného bílého vína
Příprava tohoto koláče je velmi jednoduchá a nespatřuji v ní žádné kuchařské záludnosti.
Množství popsané v receptu je určeno na kulatou koláčovou formu (většinou mívají průměr cca 28 - 30 cm)

Těsto:
120 g rozměklého másla (prosím, nenahrazujte jinými tuky)
250 g hladké mouky
4 - 5 lžic studené vody
špetka soli

Náplň:
750 g cibule
0,125 - 0,150 litru šlehačky
1-2 kávové lžičky mouky
2 žloutky
máslo, sůl, pepř

V míse promícháme mouku s máslem, až se spojí do žmolků (jako když děláme žmolenku na koláč, já to dělám rukama). Pak přidáme osolenou vodu a propracujeme těsto. Když se přestane lepit na prsty, dáme ho odpočinout.
Mezitím si uděláme náplň. Na másle dozlatova osmažíme drobně pokrájenou cibulku, kterou zaprášíme moukou a zalijeme šlehačkou a necháme vychladit. Do vychladlé směsi vmícháme žloutky, pepř a sůl.
Odpočaté těsto vyválíme a vyložíme s ním máslem vymazanou formu. Musí být pokryté i boky formy. Dno hustě propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a pečeme asi 30 min. v dobře vyhřáté troubě.
Koláč je hotový, když povrch náplně zhnědne a jakoby zesklovatí.

Dobrou chuť tongue

Omlouvám se, že jsem nechal na odpověď  tak dlouho čekat, ale teprve dnes jsem se dostal k tomu, abych ten recept vyzkoušel. Opět vynikající!!! No jestli vaříš stále tak chutné pokrmy, tak jsi snad kouzelnice! Akorát bych se zeptal na ten bujón: jedná se opravdu pouze o klasický vývar, nebo je to obohaceno o nějakou zeleninu a nudle?

#31 2007-05-05 21:59:03

Pavlína Pohlaví - žena
Člen

Ahoj,
už jsem ani nedoufala, že to někdo uvaří. Díky za pochvalu.
A teď k Tvému dotazu: ke koláči podávám nejčastěji consomee s troškou kvalitního chery. Omlouvám se za pozdní odpověď, byla jsem pracovně odtržena od možnosti odpovídat. Recept na tuhle dobrotu tedy pošlu během víkendu.

Těším se na další vaření
P.

#32 2007-05-12 18:30:44

pavla 
Člen

Devce psal:

Hovezi gulas, krupica, peceny kure a belese...
Beleše jsou placky z kynutyho testa opeceny primo na plotynce a potreny sadlem, nato povidla a posypany makem s cukrem a pokapany maslem:)

Nejsi z moravského slovácka?  tam tomu říkají bálešky..a je to mňam

#33 2007-05-21 22:29:11

Pavlína Pohlaví - žena
Člen

OK. Už jsem zase zpět. Omlouvám se za zpoždění, byla jsem příliš zaneprázdněna prací a přípravou na závody.
No, a tady je slíbený recept na nejlepší vývar, který znám.

Vezmeme 3 skelety z kuřat (nebo část skeletu z krůty), omyjeme, osušíme a dáme na pekáč do trouby. Maso v otevřeném pekáči při vysoké teplotě chvilku pečeme aby na povrchu "chytilo barvu". Pak ho vytáhneme ven z trouby a přendáme do hrnce na vaření polévky. Pozor, v žádném případě nepřidáváme vypečený tuk.
Cibuli překrojíme na poloviny nebo silné plátky a opečeme nasucho aby cibule na řezu ztmavla. Na to nejlépe poslouží teflonová pánev.
Cibuli přidáme k masu, dále přidáme pár zrnek celého pepře, pár zrnek nového koření, svazek čerstvé petržele, mrkev, celer, petržel. Zalijeme vodou. Pozor, v žádném případě vývar v této fázi nesolíme!
3 skelety, podle velikosti a mojí praxe, naplní asi tak 5-ti litrový hrnec.
Vývar přivedeme k varu. Vaříme velmi pomalu, aby vývar pouze "táhnul". Aby byl pouze na samotné spodní hranici varu, pěkně pod poklicí. Vaříme alespoň 5, v optimálním případě 8 hodin.
Po uvaření polévku zcedíme a necháme vychladnout.
Po vychlazení sebereme z vývaru veškerý na povrchu usazený tuk.
Po odtučnění polévku znovu přivedeme k varu a přistoupíme k čištění vývaru.
Pro vyčištění si připravíme následující směs: v míse smícháme (spíše metlou prošleháme) syrové vaječné bílky, kousek mletého nebo jemně sekaného drůbežího masa, na hrubo nastrouhanou mrkev.
Do vařící se polévky vsypeme tuto směs a vaříme pomaličku cca 1 hodinu. Veškeré kaly, které polévka obsahuje, se k této směsi naváží a získáme tak křišťálově čistý vývar.
Po ukončení varu vyjmeme sedlinu a vývar přecedíme přes vlhkou utěrku.
Takto získaný vývar je oním tolik ceněným kuchařským produktem luxusních restaurací.
Vývar v této podobě zamrazím a podle potřeby používám.
Je možno ho použít jako čirý základ pro jakoukoliv polévku. Pokud chcete zachovat jeho čistotu, nudle, zeleninu nebo jakoukoliv vložku je potřeba uvařit zvlášť a do vývaru vložit až před podáváním na talíři.
Můj oblíbený způsob servírování této pochoutky je spolu s výše zveřejněným cibulovým koláčem. Vývar osolím, naliju do šálku a přidám pár kapek kvalitního chery. Ozdobím malou snítkou petrželky.

Dobrou chuť a mnoho krásných letních kilometrů v nohách tongue
Pavlína

Editoval Pavlína (2007-05-21 22:34:04)

#34 2007-05-23 15:13:10

Mira.B. Pohlaví - muž
Člen

Pavlína psal:

OK. Už jsem zase zpět. Omlouvám se za zpoždění, byla jsem příliš zaneprázdněna prací a přípravou na závody.
No, a tady je slíbený recept na nejlepší vývar, který znám.

Vezmeme 3 skelety z kuřat (nebo část skeletu z krůty), omyjeme, osušíme a dáme na pekáč do trouby. Maso v otevřeném pekáči při vysoké teplotě chvilku pečeme aby na povrchu "chytilo barvu". Pak ho vytáhneme ven z trouby a přendáme do hrnce na vaření polévky. Pozor, v žádném případě nepřidáváme vypečený tuk.
Cibuli překrojíme na poloviny nebo silné plátky a opečeme nasucho aby cibule na řezu ztmavla. Na to nejlépe poslouží teflonová pánev.
Cibuli přidáme k masu, dále přidáme pár zrnek celého pepře, pár zrnek nového koření, svazek čerstvé petržele, mrkev, celer, petržel. Zalijeme vodou. Pozor, v žádném případě vývar v této fázi nesolíme!
3 skelety, podle velikosti a mojí praxe, naplní asi tak 5-ti litrový hrnec.
Vývar přivedeme k varu. Vaříme velmi pomalu, aby vývar pouze "táhnul". Aby byl pouze na samotné spodní hranici varu, pěkně pod poklicí. Vaříme alespoň 5, v optimálním případě 8 hodin.
Po uvaření polévku zcedíme a necháme vychladnout.
Po vychlazení sebereme z vývaru veškerý na povrchu usazený tuk.
Po odtučnění polévku znovu přivedeme k varu a přistoupíme k čištění vývaru.
Pro vyčištění si připravíme následující směs: v míse smícháme (spíše metlou prošleháme) syrové vaječné bílky, kousek mletého nebo jemně sekaného drůbežího masa, na hrubo nastrouhanou mrkev.
Do vařící se polévky vsypeme tuto směs a vaříme pomaličku cca 1 hodinu. Veškeré kaly, které polévka obsahuje, se k této směsi naváží a získáme tak křišťálově čistý vývar.
Po ukončení varu vyjmeme sedlinu a vývar přecedíme přes vlhkou utěrku.
Takto získaný vývar je oním tolik ceněným kuchařským produktem luxusních restaurací.
Vývar v této podobě zamrazím a podle potřeby používám.
Je možno ho použít jako čirý základ pro jakoukoliv polévku. Pokud chcete zachovat jeho čistotu, nudle, zeleninu nebo jakoukoliv vložku je potřeba uvařit zvlášť a do vývaru vložit až před podáváním na talíři.
Můj oblíbený způsob servírování této pochoutky je spolu s výše zveřejněným cibulovým koláčem. Vývar osolím, naliju do šálku a přidám pár kapek kvalitního chery. Ozdobím malou snítkou petrželky.

Dobrou chuť a mnoho krásných letních kilometrů v nohách tongue
Pavlína

Díky za recept, jak budu mít chvilku kdy, hned vyzkouším a poreferuji. smile

#35 2007-05-23 19:42:32

Honzarunner Pohlaví - muž
Člen
Místo: Praha 1
Celkem: 771 km

tady tenhle topic nemužu číst,nebo bych už musel jit neco snist..:-)Samý dobroty....no za chvilku sem zpet:p

#36 2007-05-31 09:28:57

Pavlína Pohlaví - žena
Člen

Typ na malou letní svačinku:
Brynzová pomazánka:
Brynzu (čím čerstvější, tím lepší) nechte poněkud ohřát při pokojové teplotě a zamíchejte do ní na drobno nakrájenou cibuli a trochu sladké papriky. Pokud se vám hmota bude drobit, můžete přidat malou trošku plnotučného mléka.
Podávejte s čerstvým chlebem a zapít to můžete mlékem nebo pivem.

Dobrou chuť tongue

#37 2008-05-13 23:53:43

Abina1 Pohlaví - žena
Člen
Místo: Hořovice, Praha, Hostivice

tak trošku o mém jídle:
snídaně:když mám chuť na sladké dám si ovesné vločky s banánovým proteinem a mlékem zahřeji chvilku v mikrovlnce a snídaně je hned hotová....když mám chuť na slané dávám si vajíčka s celozrnným chlebem
svačina: kousek ovoce, jogurtové mléko, ochucený tvaroh s celozrnným pečivem, sušené ovoce, ořechy
oběd: celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, kuskus, brambory, bromborová rýže, gnotschi, lasagne, kuřecí, hovězí, vepřové a rybí maso, sýr(20-30%t.v.s.), zelenina
svačina před tréninkem:kuskus na sladko, obložený celozrnný chléb atd.
jídlo po tréninku viz oběd
večeře:cottage sýy s mrkví a jarní cibulkou to miluju!!!!!!kuřecí polévka atd.
občas druhá ....

#38 2008-05-29 00:15:16

Zdeninka Pohlaví - žena
Člen
Místo: Glasgow, Scotland
Celkem: 287 km

Ahojky, tady přidávám taky jeden repcept pro milovníky zeleniny - a to na lilek nebo i cuketu.
Na větší pánvi na másle nebo olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Pak přidáme nahrubo nastrouhané brambory (lze použít i sladké brambory nebo méně kalorickou náhražku, která vypadá jako řepa a já si nemůžu vzpomenout jak se jmenuje) a podlijeme vodou nebo vývarem a cca 15 min dusíme. Nakonec přidáme na kostky nebo plátky nakrájený lilek nebo cuketu a ještě podusíme. Dle chuti můžete přidat i česnek. Podáváme horké, samotné nebo jako přílohu k nějakému masu.

#39 2008-05-29 23:13:00

Abina1 Pohlaví - žena
Člen
Místo: Hořovice, Praha, Hostivice

Zdeninka psal:

Ahojky, tady přidávám taky jeden repcept pro milovníky zeleniny - a to na lilek nebo i cuketu.
Na větší pánvi na másle nebo olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Pak přidáme nahrubo nastrouhané brambory (lze použít i sladké brambory nebo méně kalorickou náhražku, která vypadá jako řepa a já si nemůžu vzpomenout jak se jmenuje) a podlijeme vodou nebo vývarem a cca 15 min dusíme. Nakonec přidáme na kostky nebo plátky nakrájený lilek nebo cuketu a ještě podusíme. Dle chuti můžete přidat i česnek. Podáváme horké, samotné nebo jako přílohu k nějakému masu.

tento receptík opravdu zní zajímavě určitě vyzkouším...jestli jsem to pochopila jak myslíš tu náhražku nejsou to náhodou Batáty??

#40 2008-05-29 23:35:22

Zdeninka Pohlaví - žena
Člen
Místo: Glasgow, Scotland
Celkem: 287 km

Abina1 psal:

tento receptík opravdu zní zajímavě určitě vyzkouším...jestli jsem to pochopila jak myslíš tu náhražku nejsou to náhodou Batáty??

Ahojky, Batáty jsou v podstatě ty sladké brambory. Ale mám na mysli ještě jinou zeleninu, která se řadí mezi kořenové. Bydlím ve Skotsku, takže ani nevím jestli se v ČR taky prodává. Každopádně si při příštím nákupu opíšu název a dám vědět smile
-------
Tak už jsem to konečně našla (na netu podle obrázku big_smile ) - je to tuřín.
(na wikipedii bylo napsáno, že se v ČR pěstuje poměrně málo, ale zřejmě by byl k dostání v obchodech se zdravou výživou)

p.s. kupuju si ten co má nafialovělou slupku a uvnitř je žlutý. Má prý třetinu kalorií ve srovnání s bramborem.

Editoval Zdeninka (2008-05-29 23:59:23)

Board footer